ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»
Μονιμοποιεί και επεκτείνει τα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά

Η συγκυβέρνηση μονιμοποιεί τα χαράτσια στη λαϊκή στέγη και επιβάλλει νέους φόρους σε αγροτεμάχια, αγροτικές καλλιέργειες, εκτός σχεδίου περιοχές και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Αυτό προκύπτει από χτεσινή σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών με τα κόμματα της συγκυβέρνησης που έγινε για τη διαμόρφωση του λεγόμενου «ενιαίου φόρου ακινήτων» ο οποίος θα εφαρμόζεται από το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

1. ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ, χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς αφορολόγητο όριο, με βάση εκκίνησης τα τετραγωνικά μέτρα και με προσαύξηση ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

2. ΚΑΤ' ΑΠΟΚΟΠΗ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ για τα αγροτεμάχια και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κριτήρια προσαύξησης είναι η γεωγραφική θέση, αν είναι χέρσα ή καλλιεργούμενα, η απόσταση από τη θάλασσα, η πρόσβαση σε οδικά δίκτυα κ.ά. Ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σχεδιάζονται για αγροτεμάχια που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, που χαρακτηρίζονται για την «οικοπεδική αξία» τους, δηλαδή σε όσα διαπιστώνεται η δυνατότητα «αξιοποίησης» και για άλλη χρήση, πέραν της αγροτικής! Και από το συγκεκριμένο προκύπτουν οι βλέψεις για συγκέντρωση γης αλλά και για αλλαγές της χρήσης γης με κριτήριο τα επιχειρηματικά κέρδη. Το πού στοχεύουν προκύπτει ανάγλυφα από τα στοιχεία με τα οποία τους τροφοδότησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία τα αγροτεμάχια που θέλουν να χαρατσώσουν χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: 30 εκατ. στρέμματα γεωργικές καλλιέργειες, 25 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπια, 10 εκατ. στρέμματα μη δηλωμένα καλλιεργήσιμα, 10 εκατ. στρέμματα μη δηλωμένα βοσκοτόπια. Η σούμα βγαίνει στα 75 εκατ. στρέμματα.

3. ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ τα χαράτσια θα ξεκινούν από 1 ευρώ ανά τ.μ. και στη συνέχεια θα υπερδιπλασιάζονται με κριτήρια, όπως η εμπορική αξία, ο όροφος, το οικοδομικό τετράγωνο κ.ά.

Το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών μέσω της φορολογικής πολιτικής έχει και συνέχεια με τη απογείωση των φόρων και των άλλων χαρατσιών, τα οποία ήδη έχουν ψηφιστεί και που επίσης θα ισχύσουν από το 2014. Στο 13% μπαίνει ο φόρος που ξεκινά από το πρώτο ευρώ στο εισόδημα των φτωχών αγροτών, στη βάση των λογιστικών βιβλίων, που η τήρησή τους θα γίνει υποχρεωτική για όλους τους αγρότες.

Η γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής έχει και συνέχεια με την ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων μισθών και συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών, που με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου συνεχίζουν να στοιβάζονται στα «συρτάρια» της Εφορίας. Το νέο μέτρο έχει συναποφασιστεί από τη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ), οι οποίοι σε έκθεση, τον περασμένο Δεκέμβρη, έβαζαν ως πρώτη προτεραιότητα την ενεργοποίηση μηχανισμών, «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ». Από τότε μέχρι σήμερα προστέθηκαν στις λίστες πάνω από 200.000 «οφειλέτες», λαϊκά νοικοκυριά που εκ των πραγμάτων και εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής του κεφαλαίου βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Ρύθμιση που διασφαλίζει τις τράπεζες

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών είναι προωθούμενη ρύθμιση τμηματικής διευκόλυνσης για τα τραπεζικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη αφορά μόνο στα εξυπηρετούμενα δάνεια και μόνο αυτά, για τα οποία οι τράπεζες έχουν «δεμένο το γάιδαρο» με υποθήκες, έχουν δηλαδή πρόσθετα εχέγγυα, να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Καταθέτοντας κατά τη χτεσινή ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δ. Κουμπούρης μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, και που διαφωνούμε κάθετα, όπως και τα προηγούμενα, διασφαλίζει τις τράπεζες. Διασφαλίζει τους τραπεζίτες και φυσικά φέρνει σε μεγαλύτερη ακόμη επισφάλεια αυτούς που πραγματικά χρωστούν. Από όσα στοιχεία μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε και από όσα συγκεντρώνουμε από τους συνταξιούχους και από την καθημερινή επαφή που έχουμε μαζί τους και μέσα από τους αγώνες, η εκτίμησή μας είναι ότι μόνο ελάχιστοι συνταξιούχοι θα μπορούν να ανταποκριθούν το επόμενο διάστημα και να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Εκείνο που εκτιμάμε δεν είναι ότι οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους μας πήραν πίσω τις συντάξεις μας, η εκτίμησή μας είναι ότι θα μας πάρουν και τα σπίτια μας και είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτό το νομοσχέδιο».

Τα «ήξεις αφήξεις» και οι παλινωδίες γύρω από τα χρέη στις τράπεζες και τους πλειστηριασμούς ακόμη και για την πρώτη κατοικία είχαν και συνέχεια με την κατάθεση που έδωσε στη Βουλή ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χ. Γκόρτσος. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει πίεση από τις τράπεζες για την αναστολή του παγώματος των πλειστηριασμών, γιατί «οι τράπεζες δεν θέλουν να μαζέψουν σπίτια και αυτοκίνητα». Καταθέτοντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή που εξετάζει το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες, ισχυρίστηκε ότι το θέμα, «άνοιξε και έκλεισε από τον υπουργό» και ότι ο ίδιος δεν παίρνει καμιά θέση...

ΚΚΕ
Να καταργηθούν αντιλαϊκοί φόροι - χαράτσια

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και τη συνεχιζόμενη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος:

«Στόχος της συγκυβέρνησης είναι η μονιμοποίηση του χαρατσιού και η επέκτασή του με τη φορολόγηση των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων. Την ίδια στιγμή ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, κινητής και ακίνητης περιουσίας για όσους δε θα μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε εφορίες, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες.

Η χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) κυβερνητική δήλωση για πλειστηριασμούς ακόμη και στην πρώτη κατοικία για δάνεια στις τράπεζες, ακόμη και αν διαψεύστηκε στη συνέχεια, έρχεται μόνο να επιβεβαιώσει τη λαϊκή ρήση ότι "δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά".

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν τον οργανωμένο αγώνα τους, απαιτώντας να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι και τα χαράτσια. Να μη γίνει καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός για όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Κανένας να μη μείνει μόνος του απέναντι στην εφορία, τις τράπεζες, τα δικαστήρια».

ΠΑΜΕ
Κάτω τα χέρια από τα σπίτια των εργαζομένων

Τη μεθόδευση των κατασχέσεων σπιτιών λαϊκών οικογενειών από τη συγκυβέρνηση και τις τράπεζες καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Οι φήμες για επικείμενη άρση της απαγόρευσης κατασχέσεων πρώτης κατοικίας πυροδοτήθηκαν από τα όσα είπε στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, στα πλαίσια συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σε δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Οι τραπεζίτες και η συγκυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις διαψεύσεις, ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών που η βάρβαρη πολιτική τους τις έχει οδηγήσει σε αδυναμία αποπληρωμής των χρεών.

Κανένας εφησυχασμός και καμιά αυταπάτη από τις δήθεν διαψεύσεις και τις ψευτορυθμίσεις δεν πρέπει να υπάρξει.

Κάτω τα χέρια από τα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών. Κανένας πλειστηριασμός.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα σε αποφασιστική δράση να υπερασπίσουν κάθε λαϊκή οικογένεια που θα επιχειρήσουν τραπεζίτες και κυβέρνηση να πάρουν το σπίτι από οποιαδήποτε λαϊκή οικογένεια.

Να απαιτήσουν:

  • Να σταματήσει τώρα κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Να σταματήσουν οι πληρωμές προς τις τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα όσο διαρκεί η κρίση.
  • Να μειωθούν άμεσα τουλάχιστον κατά 50% οι οφειλές προς τις τράπεζες και να διαγραφούν όλα τα ποσά από τους τόκους και τόκοι που κεφαλαιοποιήθηκαν.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!».

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2011
Περικοπές 10,8% στις δαπάνες των νοικοκυριών

Περικοπές σε ποσοστό 10,8% εμφάνισαν, σε μέσα επίπεδα για το 2011, οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι οποίες σε απόλυτα μεγέθη συμπιέστηκαν στα 1.824 ευρώ από 2.021 ευρώ το 2010.

Σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ):

-- Τα χαρακτηριζόμενα φτωχά νοικοκυριά αναγκάζονται να δαπανούν 34,5% του οικογενειακού προϋπολογισμού σε είδη διατροφής, έναντι ποσοστού 18,4% του «μη φτωχού πληθυσμού». Οι δαπάνες στέγασης των φτωχών απαιτούν το 20,3% του οικογενειακού προϋπολογισμού και οι δαπάνες υγείας το 8,4%. Δηλαδή, στα απολύτως απαραίτητα (διατροφή, στέγαση, υγεία) ξοδεύεται το 63,2% του οικογενειακού προϋπολογισμού.

-- Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (19,5%), και ακολουθούν οι μεταφορές (13,2%) και η στέγαση (12,6%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,5%).

Η μέση μηνιαία δαπάνη διαμορφώνεται: Μισθωτοί 2.233 ευρώ με μείωση 0,5% σε σχέση με το 2010, αυτοαπασχολούμενοι 2.169 ευρώ (-10,2%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ