ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με περηφάνια και ευθύνη μπροστά στα σημερινά καθήκοντα

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 37 χρόνια από την ίδρυση της ΟΓΕ, πραγματοποιήθηκε χτες στην Πετρούπολη

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Με μια μεγάλη εκδήλωση τίμησε χτες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας τα 37 χρόνια από την ίδρυσή της, με πρωτοβουλία των συλλόγων και των ομάδων της Δυτικής Αττικής, στο θέατρο «Πέτρας» στην Πετρούπολη. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» από τη θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου». Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βάσω Πουλογιαννοπούλου.

Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, ευχαρίστησε στο χαιρετισμό της το Δήμο της Πετρούπολης και το Πολιτιστικό του Κέντρο που παραχώρησαν το χώρο του θεάτρου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, όπως και τη Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου», που παρουσίασε την παράσταση. Αναφέρθηκε στις ρίζες και στην ταυτότητα της ΟΓΕ, στο ρόλο και την ευθύνη της μέσα στην κοινωνική συμμαχία, δίπλα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ.

Είπε μεταξύ άλλων: «Μόνο η Λαϊκή Συμμαχία μπορεί σήμερα να εμπνεύσει αισιοδοξία στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, ώστε να απαντήσουν με αποφασιστικότητα στην ολομέτωπη επίθεση, γιατί τους δείχνουμε τη μόνη ελπιδοφόρα διέξοδο. Αυτή της ανατροπής των εκμεταλλευτών μας».

Από το βήμα της εκδήλωσης έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό και «ιδιαίτερα στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα τους ενάντια στα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης και τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει». Οσον αφορά τα καθήκοντα που επωμίζονται οι σύλλογοι και οι ομάδες, τόνισε πως σήμερα η ΟΓΕ καλείται να ανταποκριθεί σε δύσκολες μάχες: «Ο δικός μας δρόμος είναι η υπεράσπιση του άνεργου και της άνεργης, η μάχη δίπλα στην εργάτρια και τον εργάτη, η αλληλεγγύη στον αγρότη και την αγρότισσα, στον αυτοαπασχολούμενο και την αυτοαπασχολούμενη, η στήριξη των νέων της λαϊκής οικογένειας, των παιδιών μας».

Τέλος, η πρόεδρος της ΟΓΕ σημείωσε: «Για να ανακοπεί και πολύ περισσότερο για να ανατραπεί η αντιλαϊκή θύελλα χρειάζονται αγώνες ανώτεροι από όσους καταφέραμε μέχρι σήμερα. Χρειάζεται να υπερβούμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε οργανωμένη απάντηση με ενιαίο αγώνα μέχρι να απαλλαγούμε από τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τα μνημόνια, την τρόικα και όλα τα αρπαχτικά του μόχθου μας, μέχρι να αλλάξει η τάξη που μας εξουσιάζει, να ανοίξει ο δρόμος της ισοτιμίας και της χειραφέτησης των γυναικών.

Τα 37 χρόνια αγώνων που κλείνει η ΟΓΕ στις 20 αυτού του μήνα μάς κάνουν περήφανες και νιώθουμε τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε να ανταποκριθούμε επάξια στις σημερινές απαιτήσεις του αντιμονοπωλιακού αγώνα, στο ρόλο μας στη Λαϊκή Συμμαχία».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Τα αντιλαϊκά μέτρα πυρήνας της διαχείρισης της κρίσης

Την ετήσια έκθεση και άλλα κείμενα για την Ελλάδα έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Ταμείο

Ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις, επειδή δεν υλοποίησαν έγκαιρα «τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στήριζαν τον ιδιωτικό τομέα», αποδίδει το ΔΝΤ, σε εμπιστευτικό εσωτερικό έγγραφο που διατείνεται ότι έχει στην κατοχή της η «Wall Street Journal». Αναφέρει ακόμα ότι οι χειρισμοί του Ταμείου έδωσαν χρόνο στην Ευρώπη να προετοιμαστεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις από την κρίση.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ένας πιο αργός βηματισμός στο «πρόγραμμα λιτότητας» (με μετάθεση, για παράδειγμα, των στόχων) θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, αλλά κατά το Ταμείο, δεν ήταν πολιτικά εφικτός και «θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ελληνικό πρόγραμμα το 2010 «ήταν μια επιχείρηση συγκράτησης της κατάστασης», η οποία «έδωσε στην Ευρωζώνη χρόνο να χτίσει τείχος προστασίας για να προστατεύσει άλλα ευάλωτα μέλη της και να αποτρέψει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, ούτε το Ταμείο, ούτε και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα ήταν διατεθειμένες να δανείσουν την Ελλάδα περισσότερα από 110 δισ. ευρώ. Σε άλλο σημείο, το Ταμείο επισημαίνει ότι παρέκαμψε τους κανόνες λειτουργίας του, καθώς η Ελλάδα δεν πληρούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να της δοθούν δάνεια. Ακόμα περισσότερο, η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική διάσωση ήταν τόσο μεγάλη ώστε τα στελέχη του Ταμείου «δεν μπορούσαν να εγγυηθούν με μεγάλη πιθανότητα ότι το χρέος ήταν βιώσιμο».

Το έγγραφο, σύμφωνα με την WSJ, χαρακτηρίζει «λανθασμένες» τις εκτιμήσεις της τρόικας για την Ελλάδα, υποδαυλίζοντας τη διαμάχη για το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης.

Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε χτες κι άλλα κείμενα που αφορούν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, την αποτίμηση του μνημονίου και την ετήσια έκθεση, μαζί με συνοδευτικά κείμενα. Στην ετήσια έκθεση πιέζει την ΕΕ για νέο κούρεμα του χρέους, σημειώνοντας ότι «η δέσμευση των κοινοτικών εταίρων της Ελλάδας να παρέχουν πρόσθετη συνδρομή υπό όρους αν κριθεί αναγκαίο ώστε να φέρουν το χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022, είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα».

Το ΔΝΤ επιμένει στην πιστή εφαρμογή των συμφωνημένων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και απειλεί ότι αν αυτές χαλαρώσουν, μπορεί να αυξηθεί το «δημοσιονομικό κενό» από το 2014 και μετά. Οπως εκτιμάει, το χρηματοδοτικό κενό θα φτάσει σωρευτικά στα 6,5 δισ. το 2015, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα δάνεια και μέτρα.

ΣΥΡΙΖΑ
Παραμύθια για «καλούς» και «κακούς» καπιταλιστές

Σε συγκεντρώσεις για τα μεταλλεία χρυσού στην Ιερισσό και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ μίλησε ο Αλ. Τσίπρας

«Ανάπτυξη με όραμα», που «θα συμβαδίζει με την προστασία και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος», υποσχέθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην Ιερισσό, χωρίς να εξηγήσει πώς θα συμβιβάσει τα μονοπώλια με την προστασία του περιβάλλοντος, αφού η ανάπτυξη που το κόμμα του υπόσχεται είναι καπιταλιστική.

Για να θολώσει τα νερά, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι την καταστροφή του περιβάλλοντος την προκαλούν τα «διαπλεκόμενα συμφέροντα» και η «αισχροκέρδεια», σκορπώντας αυταπάτες ότι υπάρχουν και «καλοί» καπιταλιστές που μπορούν να βγάζουν κέρδος κάνοντας μπίζνες με ένα ηθικό αστικό κράτος.

Χτες το βράδυ, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Μεταξύ άλλων είπε ότι «το νερό εντάσσεται στο σχεδιασμό που μας έχει επιβάλει η τρόικα για τη δημοσιονομική προσαρμογή», κρύβοντας ότι η ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως είναι η ύδρευση, η Ενέργεια κ.ά., δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά εδώ και χρόνια, αφού προβλέπεται από τις συνθήκες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προκειμένου να ανοίξουν κερδοφόρα πεδία δράσης για το κεφάλαιο.

Αφήνοντας να φανεί ότι όπως και στον ΟΠΑΠ ο ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζεται περισσότερο για το τίμημα, παρά γι' αυτή καθαυτή την ιδιωτικοποίηση, ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να προχωράς σε εκποίηση μίας επιχείρησης που είναι κερδοφόρος έναντι πινακίου φακής; Γιατί πρέπει να πουλήσουμε μια επιχείρηση, που μέσα στο 2012 συνεχίζει να παράγει κέρδη;».

Σε άλλο σημείο είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις: «Δεν πρόκειται για την αποθέωση του κέρδους, αλλά για την αποθέωση της κερδοσκοπίας. Η περίφημη απελευθέρωση των αγορών, με τις πλάτες και τις υποδομές του Δημοσίου, δεν είναι μια διαδικασία ελεύθερης δήθεν αγοράς. Είναι μια διαδικασία αισχροκέρδειας, κερδοσκοπίας σε ένα στημένο παιχνίδι (...) Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

Δηλαδή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, το καπιταλιστικό κέρδος είναι καλό και άγιο, όχι όμως και η κερδοσκοπία, η οποία διαχωρίζει τον «καλό» από τον «κακό» καπιταλισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καθαγιάζει τον πρώτο και κοροϊδεύει το λαό ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση των αγορών είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, όταν η παράδοση στρατηγικών τομέων στα μονοπώλια έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες από τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ΕΕ.

ΚΟ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απομονώσει ο λαός τους φασίστες

Η ΚΟ Καματερού του ΚΚΕ καταγγέλλει τους φασίστες που έγραψαν συνθήματα στην πρόσοψη των γραφείων της. Οπως τονίζει, «οι κομμουνιστές δεν πτοούνται από τέτοιες ενέργειες, αντίθετα πεισμώνουν περισσότερο στην πάλη για το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας που θα φέρει το λαό στο τιμόνι της εξουσίας. Καλούμε το λαό του Καματερού να απομονώσει τους φασίστες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ