Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Τα αντιλαϊκά μέτρα πυρήνας της διαχείρισης της κρίσης

Την ετήσια έκθεση και άλλα κείμενα για την Ελλάδα έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Ταμείο

Ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις, επειδή δεν υλοποίησαν έγκαιρα «τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στήριζαν τον ιδιωτικό τομέα», αποδίδει το ΔΝΤ, σε εμπιστευτικό εσωτερικό έγγραφο που διατείνεται ότι έχει στην κατοχή της η «Wall Street Journal». Αναφέρει ακόμα ότι οι χειρισμοί του Ταμείου έδωσαν χρόνο στην Ευρώπη να προετοιμαστεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις από την κρίση.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ένας πιο αργός βηματισμός στο «πρόγραμμα λιτότητας» (με μετάθεση, για παράδειγμα, των στόχων) θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, αλλά κατά το Ταμείο, δεν ήταν πολιτικά εφικτός και «θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ελληνικό πρόγραμμα το 2010 «ήταν μια επιχείρηση συγκράτησης της κατάστασης», η οποία «έδωσε στην Ευρωζώνη χρόνο να χτίσει τείχος προστασίας για να προστατεύσει άλλα ευάλωτα μέλη της και να αποτρέψει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, ούτε το Ταμείο, ούτε και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα ήταν διατεθειμένες να δανείσουν την Ελλάδα περισσότερα από 110 δισ. ευρώ. Σε άλλο σημείο, το Ταμείο επισημαίνει ότι παρέκαμψε τους κανόνες λειτουργίας του, καθώς η Ελλάδα δεν πληρούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να της δοθούν δάνεια. Ακόμα περισσότερο, η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική διάσωση ήταν τόσο μεγάλη ώστε τα στελέχη του Ταμείου «δεν μπορούσαν να εγγυηθούν με μεγάλη πιθανότητα ότι το χρέος ήταν βιώσιμο».

Το έγγραφο, σύμφωνα με την WSJ, χαρακτηρίζει «λανθασμένες» τις εκτιμήσεις της τρόικας για την Ελλάδα, υποδαυλίζοντας τη διαμάχη για το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης.

Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε χτες κι άλλα κείμενα που αφορούν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, την αποτίμηση του μνημονίου και την ετήσια έκθεση, μαζί με συνοδευτικά κείμενα. Στην ετήσια έκθεση πιέζει την ΕΕ για νέο κούρεμα του χρέους, σημειώνοντας ότι «η δέσμευση των κοινοτικών εταίρων της Ελλάδας να παρέχουν πρόσθετη συνδρομή υπό όρους αν κριθεί αναγκαίο ώστε να φέρουν το χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022, είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα».

Το ΔΝΤ επιμένει στην πιστή εφαρμογή των συμφωνημένων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και απειλεί ότι αν αυτές χαλαρώσουν, μπορεί να αυξηθεί το «δημοσιονομικό κενό» από το 2014 και μετά. Οπως εκτιμάει, το χρηματοδοτικό κενό θα φτάσει σωρευτικά στα 6,5 δισ. το 2015, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα δάνεια και μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ