ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αλληλεγγύη στο λαό και τους κομμουνιστές της Τουρκίας

Απόσπασμα από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αναφορά στις εξελίξεις στην Τουρκία ξεκίνησε τη χτεσινή Συνέντευξη Τύπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας:

«Επιτρέψτε να ξεκινήσω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου με τα γεγονότα στην Τουρκία: Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το όργιο καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης Ερντογάν ενάντια στο λαό, ενάντια στους εργαζόμενους, τη νεολαία της Τουρκίας, που σε πάνω από 12 πόλεις, μέρες τώρα, βρίσκονται στους δρόμους διαδηλώνοντας, με επίκεντρο βέβαια την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αδελφό γείτονα τούρκικο λαό. Εκφράζουμε ιδιαίτερα τη συμπαράστασή μας και απευθύνουμε συντροφικό χαιρετισμό στα μέλη, στα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας που συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις και που μέχρι χτες το βράδυ - μόλις πριν από λίγο το πληροφορηθήκαμε από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Τουρκίας, που είχαμε επικοινωνία - μετρούσε, μόνο το ΚΚ Τουρκίας, 500 τραυματίες σε μέλη και στελέχη του.

Είχε, βέβαια, και πάρα πολλούς συλληφθέντες, άλλους ακόμα αγνοούμενους. Καταδικάζουμε την απροκάλυπτη επίθεση που δέχτηκε επίσης το ΚΚ Τουρκίας μέσα στα γραφεία του, στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής, από δυνάμεις καταστολής του τούρκικου κράτους, με αγριότητα, επίσης στο πολιτιστικό κέντρο "Ναζίμ Χικμέτ" στη συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, και βέβαια εκεί υπήρξαν και πάρα πολλές συλλήψεις και τραυματισμοί.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, εκτός από τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, σήμερα (σ.σ. χτες) οργανώνουμε διαδήλωση, εκδήλωση διαμαρτυρίας, με προσυγκέντρωση στο Πολεμικό Μουσείο. Θα κατευθυνθούν προς την τούρκικη πρεσβεία. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική αυτή, καταστολής της τούρκικης κυβέρνησης, και βέβαια ως εκδήλωση συμπαράστασης, αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο τούρκικο λαό».

ΟΓΕ
Μήνυμα αλληλεγγύης στις γυναίκες

Μήνυμα αλληλεγγύης στις γυναίκες του «Πατριωτικού Μετώπου Εργαζομένων Γυναικών Τουρκίας», της οργάνωσης - μέλους του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ), απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Στο μήνυμά της αναφέρει:

«Αγαπητές συναγωνίστριες,

Παρακολουθούμε με αγωνία τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη χώρα σας και τη βίαιη επίθεση κατά των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και τις άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Οι γυναίκες της ΟΓΕ καταδικάζουμε την καταστολή και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Ερντογάν και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων και στο λαό της Τουρκίας που αγωνίζονται ενάντια στις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές της τούρκικης κυβέρνησης και δε διστάζουν να ορθώσουν το ανάστημά τους στον αυταρχισμό. Βροντοφωνάζουμε στην Ελλάδα μαζί με τους συμμάχους μας εργάτες και εργάτριες, αγρότες και αγρότισσες, αυτοαπασχολούμενους και αυτοαπασχολούμενες, σπουδαστές και σπουδάστριες: "Αλληλεγγύη στον Τούρκικο λαό, κόντρα στα μονοπώλια και τον αυταρχισμό".

Οι γυναίκες της ΟΓΕ πιστεύουμε πως η πάλη του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος και γενικά του λαϊκού κινήματος πρέπει να στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια, δηλαδή στις αιτίες που γεννάνε τις αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Να ανοίγει το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την κοινωνική ισότητα και την ισοτιμία των γυναικών.

Σ' αυτόν τον αγώνα είμαστε δίπλα σας.

Ζήτω η φιλία των λαών, όχι στο μίσος των εθνικιστών».

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την καταστολή

Με ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ «καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κυβέρνηση της Τουρκίας για τις βάρβαρες επιθέσεις και το βανδαλισμό των δυνάμεων καταστολής στα γραφεία του ΚΚΤ στην Αγκυρα, και στο Κέντρο Πολιτισμού Ναζίμ Χικμέτ που για μας, τα μέλη και τους οπαδούς του ελληνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ειρήνης, εκφράζει την ψυχή του τουρκικού λαού. Οι επιθέσεις εναντίον του αγωνιζόμενου τουρκικού λαού σε δεκάδες πόλεις της Τουρκίας, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει ένας αδιευκρίνιστος ακόμα αριθμός νεκρών, αλλά και να τραυματιστούν εκατοντάδες, οι περισσότεροι των οποίων είναι μέλη, φίλοι και οπαδοί του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος. Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την ολόθερμη συμπαράστασή της στο λαό της Τουρκίας και ιδιαίτερα στα μέλη και τους οπαδούς του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ειρήνης που αγωνίζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ του τουρκικού και ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών της περιοχής».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο πλευρό λαού και νεολαίας

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα γεγονότα στην Τουρκία:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εκφράζει την αλληλεγγύη της στον τούρκικο λαό και τη νεολαία που -για τρίτη συνεχή μέρα- αντιμετωπίζουν την άγρια επίθεση και καταστολή της τούρκικης κυβέρνησης. Στο Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και στη Νεολαία του που συμμετέχουν με αποφασιστικότητα στις κινητοποιήσεις και γι' αυτό δέχτηκαν άγρια επίθεση στα κεντρικά γραφεία τους. Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, ότι η κρατική βία και ο αυταρχισμός αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος της ταξικής εκμετάλλευσης, της εργοδοτικής βίας, της ισοπέδωσης των εργατικών δικαιωμάτων και της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυτά εξασφαλίζουν στην Τουρκία, όπως και στα άλλα καπιταλιστικά κράτη, την ανάπτυξη προς όφελος των μονοπωλίων, με τους λαούς και τη νεολαία κάτω από το ζυγό τους».

Η ΚΝΕ κάλεσε τους νέους και τις νέες να δώσουν μαζικό «παρών» στη χτεσινή κινητοποίηση στο Πολεμικό Μουσείο.

Σήμερα συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό και τη νεολαία της Τουρκίας, που αντιπαλεύει την καταστολή της αστικής κυβέρνησης διοργανώνει σήμερα η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 7.00 το απόγευμα, στο άγαλμα Βενιζέλου.

Επίσης σήμερα οι Τομεακές Οργανώσεις Ξάνθης και Ροδόπης του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ. διοργανώνουν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ