ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΨΗΣ
ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΨΗΣ
φωτό 1

Στη μνήμη της αγαπημένης μου συζύγου και συντρόφισσας ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΕΦΑΛΗ, που έφυγε από τη ζωή στις 14.11.2012, προσφέρω για ενίσχυση του ΚΚΕ 500 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων.

Θωμάς Κεφαλής

***

φωτό (χαρτί) 1

Εφυγε ξαφνικά από τη ζωή, στις 15 Απρίλη 2013, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, ο λατρευτός πατέρας και παππούς, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ (μπαρμπα - Αλέκος). Ο Αλέκος γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Αμπελάκια Εβρου. Στην περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Το 1947 έφυγε στο βουνό με τη γυναίκα του Σουλτάνα και κατατάχθηκε στο ΔΣΕ, στα 17 του χρόνια. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες στους Νομούς Εβρου, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Σερρών, όπου και τραυματίστηκε δύο φορές. Με την ήττα του ΔΣΕ ακολούθησε την πολιτική προσφυγιά στην Πολωνία. Ηταν μέλος του ΚΚΕ από το 1949. Ο σ. Αλέκος έμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του η κόρη του, Βασιλική, προσφέρει 20 ευρώ, μέσω της ΚΟ Αλεξανδρούπολης του ΚΚΕ, στον «Ριζοσπάστη» και 10 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Παράρτημα Αλεξανδρούπολης.

***

φωτό 1

Στις 31/5/2010 «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΒΛΑΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, του Σταύρου. Ηταν μέλος του ΚΚΕ από τα χρόνια της Κατοχής και παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του μέχρι την τελευταία του πνοή. Γεννήθηκε το 1923 στην Κοζάνη. Διέκοψε το γυμνάσιο και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ στην Κατοχή. Μετά την απελευθέρωση επιστρατεύτηκε και εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Στον Εμφύλιο τον έστειλαν στο Μέτωπο, απ' όπου, με την πρώτη ευκαιρία, ο Γιάννης αυτομόλησε και κατατάχθηκε στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε στο δεξί του χέρι, με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος. Η θεραπεία του τραύματος ολοκληρώθηκε σε νοσοκομείο της ΛΔ Ρουμανίας. Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να πάρει το πτυχίο του μηχανικού. Εκεί ο Γιάννης ήταν δάσκαλος των Ελληνόπουλων που είχαν καταφύγει στη Ρουμανία για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς την ώρα των μαχών. Συμμετείχε στην καλλιτεχνική κίνηση, διοργανώσεις φεστιβάλ και Ολυμπιάδων. Με τον επαναπατρισμό του, συμμετείχε δραστήρια στην πάλη για τη διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων. Υπήρξε μέλος του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ και για πολλά χρόνια υπήρξε ταμίας του Συλλόγου των Πολιτικών Προσφύγων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΟΥ προσφέρουμε στον «Ριζοσπάστη» το ποσό των 50 ευρώ.

Ζήνδρος Κωνσταντίνος

***

φωτό (χαρτί) 1

Στη μνήμη της μάνας της Φυλακής, ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, από το Μεταλλικό Κιλκίς, η κόρη της Ρούλα Βρασίδου προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ντεπό Θεσ/νίκης

***

φωτό 1

Συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από το θάνατο του σ. ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Πολιτικός πρόσφυγας στη ΛΔ Βουλγαρίας, επαναπατρίστηκε και ζούσε με την οικογένειά του στην Πολίχνη Θεσ/νίκης. Δραστήριο μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ ως την τελευταία μέρα της ζωής του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, Δέσποινα, τα παιδιά του, Βάσω, Κώστας και Αλίτσια, και τα εγγόνια του προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΟΒ Πολίχνης για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη της συντρόφισσάς μας ΕΡΡΙΚΑΣ ΒΑΤΣΗ, που «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας, προσφέρουμε στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 40 ευρώ.

Σοφία - Τούλα - Κική - Σταύρος

***

Ο Δημήτρης Κούνες προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μαρκόπουλου - Πόρτο Ράφτη, 50 ευρώ, στη μνήμη του αδερφού του, ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ (ΚΟΥΝΕΣ) που απεβίωσε στις 15.4.2013.

***

φωτό 1

Στις 18.5.2013 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και οπαδός του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του ΣΠΥΡΟΣ ΑΥΓΙΚΟΣ.

ΗΛΙΑΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στη μνήμη του, αντί κατάθεσης στεφάνων, όπως ήταν επιθυμία του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ LIDL.

Τα αδέρφια: Χρήστος - Αικατερίνη Αυγίκου,

τα ανίψια: Παναγιώτης Χ. Αυγίκος και Βάσω Γιαννακοπούλου

***

φωτό 2

Στις 18 Απρίλη 2013 συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος, μέλος του ΕΑΜ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΑΓΓ. ΓΑΖΗΣ, ετών 85, τ. Αρχιεπιθεωρητής του ΟΣΕ. Ο Νίκος Γαζής γεννήθηκε, το 1920, στο Μόδι Λοκρίδος, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Το 1932 γράφτηκε στο Γυμνάσιο Αμφίκλειας, το οποίο τελείωσε το 1938. Από πολύ νωρίς, μαθητής γυμνασίου, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και αργότερα στο ΕΑΜ. Συμμαθητής και σύντροφος, εκείνα τα χρόνια της νεότητας και της επαναστατικότητας με πολλά άλλα παιδιά από διπλανά χωριά, μερικοί από τους οποίους εξελίχθηκαν σε μεγάλους αγωνιστές, όπως ο ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΨΗΣ (Καπετάν Ανάποδος), ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΑΣ κ.ά. Συμμετείχε στην Αντίσταση και γι' αυτό το λόγο συνελήφθη και βασανίστηκε το 1946, διώχθηκε κατά καιρούς από διάφορες αρχές (αστυνομικές, πολιτικές και υπηρεσιακές) με τελευταία την απόλυσή του επί χούντας, το 1968, από την ενεργό υπηρεσία του ΟΣΕ μετά από 25 χρόνια δουλειάς. Ιδιαίτερα πολιτικά ενήμερος άνθρωπος που ποτέ δεν ξέχασε τα δεινά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού που έχει τραβήξει η ανθρωπότητα κατά καιρούς και, ειδικά, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ολα τα χρόνια της ζωής του, μέχρι την τελευταία στιγμή, παρέμεινε πιστός και αφοσιωμένος στο ΚΚΕ, ακούραστος μαχητής, αταλάντευτος μπροστά σε κάθε αγωνιστικό κάλεσμα του Κόμματος, συμμετέχοντας σε όλες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις και γεγονότα που οργάνωσε το ΚΚΕ.

Η σύζυγός του, τα παιδιά του και οι εγγονοί του πρόσφεραν στη μνήμη των δυο συμμαθητών και αγωνιστών, ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ και ΘΥΜΙΟΥ ΚΑΨΗ (Καπετάν Ανάποδου), 200 ευρώ και με την ευκαιρία του 19ου Συνεδρίου για την ενίσχυση των αγώνων του Κόμματος του λαού, μέσω ΚΟΒ Πολυτεχνείου.

Νίκος ΓΑΖΗΣ
Νίκος ΓΑΖΗΣ
***

φωτο 2

Στις 31 Μάρτη 2013 «έφυγαν» από κοντά μας η αγαπημένη και πολυβασανισμένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΟΥΚΑ - ΛΕΒΕΝΤΟΥΡΗ, ετών 82 και την 1η Απρίλη «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μου αδελφή ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΡΑ - ΔΟΥΚΑ, ετών 98.

Στη μνήμη των δύο αγαπημένων μας προσώπων προσφέρω το ποσό των 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Γλυφάδας.

Θοδωρής Δούκας

***

φωτό(21/06/11) 1

Πέρασαν 2 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο λατρευτός μου σύζυγος και αξέχαστος πατέρας ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ. Η παρουσία του εξακολουθεί να παραμένει βαθιά χαραγμένη στην ψυχή μου. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, μέλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. Γνώρισε την πολιτική προσφυγιά στη φιλόξενη Ουγγαρία, όπου σπούδασε και μορφώθηκε. Μετά τον επαναπατρισμό του συνέχισε τη δράση του στην πατρίδα, μέσα από το ΚΚΕ. Πάντα στεκόταν πλάι μου και στην οικογένειά μας, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας και στο δισέγγονο, που δεν πρόλαβε να χαρεί, με περισσή αγάπη, αταλάντευτα, έτσι όπως στάθηκε και στο κόμμα του το ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ηλιούπολης.

Η σύζυγός του Μαρία, τα παιδιά του Παναγιώτα και Βασίλης, οι εγγονές του, Φαίδρα και Ελένη, ο δισέγγονος, Γιώργος.

***

φωτο 1

Πριν λίγες μέρες έγινε το 40ήμερο μνημόσυνο για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης σ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ και στον «Ρ», μέσω της ΚΟ Πρέβεζας, 150 ευρώ.

Η σύζυγός του, Μιράντα

***

φωτό 1

Πέρασαν 14 χρόνια που έχασα τον σύντροφό μου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και οπαδό του ΚΚΕ, ΗΛΙΑ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κέντρου Ν. Σμύρνης, το ποσό των 70 ευρώ. Θα τον θυμάμαι πάντα.

ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Η σύζυγός του, Μαίρη Χωριανοπούλου

***

φωτό 3;

Στη μνήμη των αδελφών του, ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΟΚΛΑΜΑΝΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΖΑΧΑΡΟΥΛΑΣ (ΛΟΥΛΑΣ) ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ και όλων των αγωνιστών από το χωριό Μπισχίνι Ηλείας που έπεσαν από τα βόλια των κατακτητών και του δοσίλογου κράτους τους αγωνιζόμενοι για τα πανανθρώπινα ιδανικά, ο Νικόλας Χρονόπουλος προσφέρει στο ηρωικό ΚΚΕ, το κόμμα των αγώνων και των θυσιών, 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Γαλατσίου.

***

Στη μνήμη της ΝΤΙΝΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, δίνουμε 60 ευρώ στο Κόμμα, μέσω ΚΟ Γαλατσίου.

Ειρήνη Τσαντέ και Δέσποινα Καλαμπόγια

***

Στις 31.5.2013, πέρασαν κιόλας 3 χρόνια που «έφυγε» ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας, ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΛΑΣ, και 10 μήνες από το θάνατο της αγαπημένης μας αδελφής και θείας, ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΡΑΜΠΙΔΟΥ.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δάφνης Υμηττού.

Νίκη - Μαρίτσα - Λούλα

***

Στη μνήμη της ανιψιάς μας ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε νεαρή ηλικία, αντί στεφάνου, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πεντέλης.

Οικογένεια Λάμπρου Τσελίκα

***

φωτο 1

Στις 20 Μάη έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο αγαπητός μας ΕΛΙΣΑΙΟΣ Κ. ΦΑΚΑΡΟΣ. Αντί για λουλούδια στον τάφο του προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού.

ZAXΑΡΟΥΛΑ -ΛΟΥΛΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
ZAXΑΡΟΥΛΑ -ΛΟΥΛΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Γιαννούλα Παπαγεωργάκη

* Στη μνήμη του ΕΛΙΣΑΙΟΥ ΦΑΚΑΡΟΥ, γιου των συντρόφων μας Κώστα και Εμυς, οι σύντροφοί τους από την ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού του ΚΚΕ προσφέρουμε 30 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του συντρόφου ΑΡΙΣΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΟΥ, ο οποίος υπήρξε πιστός στα ιδανικά του Κόμματος, με φυλακές και εξορίες, μέχρι το τέλος της ζωής του, καθώς και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΒ Καματερού του ΚΚΕ, η σύζυγός του, Κωστάκου Σταυρούλα, και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ για οικονομική ενίσχυση, μέσω της ΚΟΒ Καματερού.

***

φωτό (χαρτί) 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα και παππού, ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΠΕΡΙΚΛΗ, για τους αγώνες του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ στο Κόμμα.

Το ετήσιο μνημόσυνό του θα γίνει την Κυριακή 16 Ιούνη στη Νέα Σάντα Κιλκίς.

Η οικογένειά του

***

φωτό (χαρτί) 1

Στη μνήμη της αείμνηστης συντρόφισσάς του ΒΑΣΙΛΚΑΣ ΜΙΛΙΑΝΟΒΑ - ΚΟΖΙΝΑΚΟΒΑ, μαχήτριας του ΔΣΕ που γεννήθηκε στον Αγ. Γερμανό Πρέσπας στα 1930 και «έφυγε» το 2004 στα Σκόπια, καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια απουσίας της, ο σύντροφός της Κ. Ντίνκο, τα 2 παλικάρια τους και τα 4 εγγόνια τους προσφέρουν 20 ευρώ ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω του «Ρ».

Η Βασίλκα Κυρ. ΜΙΛΙΑΝΟΒΑ γεννήθηκε στα 1930 στον Αγ. Γερμανό Πρέσπας και «έφυγε» το 2004 στα Σκόπια της ΠΓΔΜ. Ηταν πτυχιούχος παιδαγωγός της Σχολής Πράγας Τσεχοσλοβακίας. ΕΠΟΝίτισσα, εξόριστη στη Σαμοθράκη, αγωνίστρια του ΔΣΕ, βρέθηκε πολιτική πρόσφυγας στη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας με την υποχώρηση του ΔΣΕ. Μέλος της ΚΟΒ Πράγας. Στην υπερορία δημιούργησε οικογένεια και έγινε μητέρα 2 παλικαριών.


Γιάννης Βλάχος
Γιάννης Βλάχος

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΕΦΑΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΚΕΦΑΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΒΑΤΣΗ ΕΡΙΚΑ
ΒΑΤΣΗ ΕΡΙΚΑ

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΦΑΚΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΦΑΚΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΑΥΓΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΑΥΓΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΟΥΚΑ - ΛΕΒΕΝΤΟΥΡΗ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΟΥΚΑ - ΛΕΒΕΝΤΟΥΡΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΟΥΣΠΟΥΡΑ - ΔΟΥΚΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΟΥΣΠΟΥΡΑ - ΔΟΥΚΑ

ΑΡΙΣΤΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ
ΑΡΙΣΤΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ

ΒΑΣΙΛΚΑ ΜΙΛΙΑΝΟΒΑ -ΚΟΖΙΝΑΚΟΒΑ
ΒΑΣΙΛΚΑ ΜΙΛΙΑΝΟΒΑ -ΚΟΖΙΝΑΚΟΒΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ(Μπαρμπα Αλέκος)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ(Μπαρμπα Αλέκος)

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

ΕΥΘΥΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ (από Μεταλλικό Κιλκίς)
ΕΥΘΥΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ (από Μεταλλικό Κιλκίς)


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ