Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) καταγγέλλει τη στάση της Ομοσπονδίας για την Πρωτομαγιά και την αδειοδότηση των μικρών θεάτρων, ως προκλητική, επικίνδυνη και υπονομευτική για τους εργαζόμενους και τον κλάδο συνολικά, γιατί:
«Ενώ κατηγορεί, στα λόγια, τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, καλεί στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ για την εργατική Πρωτομαγιά. Ταυτόχρονα, μερίδα της πλειοψηφούσας παράταξης στην ΠΟΘΑ, που κατηγορεί το ΠΑΜΕ για "κομματικοποίηση", καλεί σε άλλη προσυγκέντρωση ενός, δήθεν, ακομμάτιστου μπλοκ (που όχι μόνο υποκινείται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά εμφανίζονται και με σημαίες ακόμα του ΣΥΡΙΖΑ), ακολουθώντας τη γνωστή χυδαία ταχτική του αντικομμουνισμού. Αλλωστε, η συμβιβαστική λογική της αποδεικνύεται και από το ότι προτείνει ως ρεαλιστική λύση την υπογραφή κλαδικών ή επιχειρησιακών ΣΣΕ, ακόμα και με μείωση αποδοχών».
Σχετικά με τα μικρά θέατρα. «Από την πρώτη στιγμή η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του προέδρου της ΠΟΘΑ και γενικού γραμματέα του ΣΕΗ, στήριξε τη λογική της τήρησης του νόμου, επικαλούμενος τάχα τα ζητήματα ασφάλειας των θεάτρων. Τη στιγμή, δηλαδή, που το ζήτημα της αδειοδότησης αξιοποιείται για να κλείσουν τα μικρά θέατρα, εξέλιξη που θα ευνοήσει αντικειμενικά τα μονοπώλια του χώρου, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ πριμοδοτεί μία τέτοια εξέλιξη. Οι όποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ των στελεχών του στο χώρο αξιοποιούνται ως άλλοθι. Πρόκειται για τη γνωστή διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία της ΠΟΘΑ, αντί να προειδοποιήσει τον κλάδο (ηθοποιούς, τεχνικούς, μικρά θέατρα) και να τον καλέσει σε αγωνιστική επαγρύπνηση για το τι μπορεί να φέρει ένας νέος νόμος, όταν όλοι οι νόμοι φτιάχνονται για να υπηρετήσουν τα μονοπώλια, καταλήγει σε μία πρόχειρη, χωρίς καμία επιστημονική στήριξη πρόταση για τα ζητήματα ασφάλειας, ανοίγοντας, το ίδιο το προεδρείο της ΠΟΘΑ, το παράθυρο για έλεγχο των θεάτρων ακόμα και από ιδιωτικούς φορείς. Η παράταξή μας, αντίθετα με την πλειοψηφία της ΠΟΘΑ, θεωρεί ότι το θέμα της ασφάλειας των χώρων πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά και όχι επιπόλαια, με το να λειτουργούν κάποιοι ως λαγοί για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών του χώρου στην πορεία της συγκέντρωσης της παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Είναι πάγια θέση μας ότι όλοι αυτοί οι χώροι θέασης πρέπει να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο. Ταυτόχρονα, τονίζουμε ότι ο κλάδος πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, γιατί ακόμα και να φτιαχτεί ένα νέο επικαιροποιημένο νομοσχέδιο για την ασφάλεια αυτών των χώρων, κανένας δε μας διασφαλίζει ότι δε θα είναι σε αντιδραστική γραμμή, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα λειτουργίας αυτών των μικρών χώρων.
«Ενας πρώτος σταθμός της αγωνιστικής επαγρύπνησης είναι το απεργιακό συλλαλητήριο και ο γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς με το ΠΑΜΕ, στο Σύνταγμα, την Τετάρτη 1η Μάη, στις 10.30 π.μ. (Προσυγκέντρωση των καλλιτεχνών στις 10 π.μ., στην Ομόνοια)».
Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) χαιρετίζει τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν (την περασμένη βδομάδα) τα Μουσικά Σύνόλα, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», με συμμετοχή μουσικών απ' όλα σχεδόν τα Σύνολα. «Σίγουρα αυτή η προσπάθεια» -αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΜΣ- «για ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουμε σαν κλάδος και των πολύ μεγαλύτερων που ακολουθούν, είναι αναγκαία όσο τίποτε άλλο. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και πρέπει να ξεπεράσουμε αντιλήψεις συντεχνιασμού, όμως φαίνεται ότι είναι ώριμο να γίνουν κάποια πρώτα βήματα».
Σημειώνουμε ότι στη σύσκεψη αποφασίστηκε κοινή διαμαρτυρία των φορέων του κλάδου, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σήμερα, με προσυγκέντρωση (10. 30 π.μ., στα γραφεία του ΠΜΣ) και συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 11 π.μ. και συμμετοχή τους στην Πρωτομαγιάτικη απεργία.
«Ο Μύλος και ο Σταυρός» |
Ο πίνακας του Bruegel απεικονίζει τα πάθη του Χριστού, αλλά το θέμα είναι τοποθετημένο στη Φλάνδρα, υπό την σκληρή ισπανική κυριαρχία το έτος 1564. Στον πίνακα περιλαμβάνονται περίπου 500 ανθρώπινες φιγούρες που γεμίζουν τον καμβά, που με τα διάφορα επεισόδιά τους, αποπροσανατολίζουν τον θεατή από το κεντρικό θέμα, που είναι ο Χριστός που οδεύει προς τον Γολγοθά. Αυτό το στοιχείο είναι σκόπιμα έτσι, σε μια ευφυή σύλληψη από τον ζωγράφο, και τον λόγο μας εξηγεί μέσα στην ταινία, ο ίδιος ο Φλαμανδός δημιουργός, που τον υποδύεται ο διάσημος Ολλανδός ηθοποιός Ρούτγκερ Χάουερ.
Παράλληλα, από 2/5 - 8/5 στο «Τιτάνια» θα προβάλλεται η «ΤΑΞΙΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ: Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού» του Κώστα Βάκκα (5, 8 και 10.45 μ.μ.).
Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο ο κινηματογράφος δε θα λειτουργεί.