ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ «καυγά» των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, ο Αμερικανός υπουργός, Τζακ Λιου, υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει την αναπτυξιακή διάσταση της πολιτικής της, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, επέμεινε στην εκδοχή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η συνέχεια είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού οι Αμερικανοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στενό μαρκάρισμα των Γερμανών και μάλιστα στον τραπεζικό τομέα, εκεί όπου διακρίνουν την αχίλλειο πτέρνα της γερμανικής οικονομίας.
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σκοπεύει να προτείνει «στοχευμένες αλλαγές» στο εποπτικό πλαίσιο, οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε νέους κινδύνους που προκύπτουν από ξένες τράπεζες «με σημαντικά μεγαλύτερη εξάρτηση από πιθανώς ασταθή, βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση». Απείλησε, δηλαδή, ότι θα απαιτήσει από τις ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ αυστηρότερους όρους κεφαλαιακής επάρκειας.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι ο λόγος του κεφαλαίου μιας τράπεζας προς τα δάνεια τα οποία έχει χορηγήσει. Αν το επιθυμητό μέγεθος που πρέπει να επιτευχθεί από τις τράπεζες είναι 10%, αυτό σημαίνει ότι αν έχουν χορηγήσει δάνεια 100 εκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων.
Αν και ο συγκεκριμένος δείκτης εμφανίζεται από τους καπιταλιστές ως εγγύηση για τους καταθέτες των τραπεζών, στην πράξη επιβάλλεται στην παρούσα συγκυρία για να αναγκάσει τις τράπεζες να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε περιόδους που η χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών τους είναι χαμηλή, έτσι ώστε να αλλάξει δραστικά η μετοχική τους σύνθεση.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Fed προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν. Ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα εναντίον αμερικανικών ομίλων και σε «αντίδραση προστατευτισμού», που θα κατέληγε σε «κατακερματισμό των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών».
Η ανταπάντηση των Αμερικανών δόθηκε την περασμένη Τρίτη από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης «Moody's», που προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης δύο γερμανικών τραπεζών, της Commerzbank (δεύτερης σε μέγεθος) και της Hypothekenbank Frankfurt. Ο οίκος απέδωσε την υποβάθμιση σε ένα συνδυασμό παραγόντων που προέρχονται τόσο από τα στοιχεία των τραπεζών όσο και από εξωγενείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η διατήρηση της αδύναμης κερδοφορίας δεδομένων των αναιμικών αποτελεσμάτων της περυσινής χρήσης που εμφάνισε η Commerzbank, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας λιανικής τραπεζικής στη Γερμανία...
Η ΕΞΕΛΙΞΗ αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι οι ιμπεριαλιστές στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση μεθοδεύουν την καταστροφή μέρους του «πλεονάζοντος» κεφαλαίου στους κόλπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τους απασχολεί τώρα πώς θα μοιράσουν τη «ζημιά».
Η ανεργία στην Ισπανία συνέχισε να αυξάνεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, για να φθάσει σε νέο ιστορικό επίπεδο, στο 27,16%. Η χώρα, που είναι βυθισμένη στην ύφεση, μετρά πλέον πάνω από έξι εκατομμύρια ανέργους.
Στο τέλος του Μαρτίου, η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, που εφαρμόζει μια άνευ προηγουμένου πολιτική λιτότητας, μετρούσε 6.202.700 ανέργους, δηλαδή 237.400 περισσότερους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη Τρίτη στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.
Ο αριθμός των ανέργων συνέχισε να αυξάνεται ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση του πρώτου τριμήνου είναι «η μικρότερη των τελευταίων ετών». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι σε επίπεδο έτους, η κατάσταση στην απασχόληση «δεν θα είναι καλή, αλλά θα είναι λιγότερο κακή από τα προηγούμενα χρόνια».
Η αύξηση της ανεργίας συνδυάζεται με την αναμενόμενη παράταση της ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο, με την Τράπεζα της Ισπανίας να προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση κατά 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα αυτό.
Η Ισπανία «είναι πιθανόν» να χρειασθεί να αποφασίσει νέες δημοσιονομικές περικοπές, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. «Δεν πρόκειται να κάνουμε περικοπές όπως εκείνες που κάναμε κατά το παρελθόν, όμως είναι πιθανόν πως ορισμένη (επιπρόσθετη) δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να γίνει», επιβεβαίωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Παρασκευή τις μακροοικονομικές της προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ - «ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ» Πέντε χρόνια μετά την οικονομική κρίση σε διεθνές επίπεδο, εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα. Με αφορμή διάσκεψη κορυφαίων οικονομολόγων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των εργασιών της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καταγράφεται η δήλωση του διευθυντή του τμήματος οικονομικής έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν έχουμε την αίσθηση ενός τελικού προορισμού», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω ιδέα πού θα καταλήξουμε».
ΕΚΤ - ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΑ Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά, μετά τον περσινό Ιούλιο, όταν μείωσε για τελευταία φορά τα επιτόκιά της, για να προχωρήσει σε νέα μείωσή τους, πιθανόν κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την επόμενη βδομάδα. Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα στο 0,75%. Η μείωση θεωρείται απάντηση στην παρατεταμένη ύφεση.
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΥΦΕΣΗ Ο μεταποιητικός τομέας και ο τομέας υπηρεσιών της Ευρωζώνης συρρικνώθηκαν σημαντικά και τον Απρίλη, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit, η οποία διεξήχθη από τις 12 έως τις 22 Απριλίου. Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI, o οποίος αντανακλά την εξέλιξη της δραστηριότητας στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, παρέμεινε αμετάβλητος στις 46,5 μονάδες. Κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μείωση της παραγωγής.