ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Συνεχίζεται η κατρακύλα, 4,1% στο δίμηνο

Συρρίκνωση 28,7% στην 5ετία 2008-2012

Σε ρυθμούς πτώσης συνεχίζει να κινείται ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων τόσο στα εργοστάσια της μεταποίησης όσο και συνολικά στη βιομηχανική παραγωγή (μεταποίηση - εξόρυξη - ηλεκτρισμός - παροχή νερού) της χώρας. Την ίδια στιγμή, πάντως, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα ποσοστά μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής φέτος είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα που είχαν παρατηρηθεί πέρσι. Πρόκειται βέβαια για μια εξέλιξη που δεν μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα, κάτι για το οποίο θα πρέπει κανείς να περιμένει τα στοιχεία των επομένων μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο «γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής», στο πρώτο δίμηνο του χρόνου (Γενάρης-Φλεβάρης), υποχώρησε ακόμα 4,1%, ενώ η παραγωγή εμπορευμάτων από τους κλάδους της μεταποίησης μειώθηκε κατά 0,8%.

Στην προηγούμενη τετραετία 2008-2012, η βύθιση της παραγωγής στους κλάδους της μεταποίησης έφτασε στο 27,6% και συνολικά η βιομηχανική παραγωγή στο 28,7%.

Η συγκεκριμένη κατάσταση εντείνεται με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά έχει ξεκινήσει εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες, είναι αποτέλεσμα της λεγόμενης απελευθέρωσης αγορών, των γενικότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της πρόσδεσης της χώρας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, του γενικότερου καταμερισμού της παραγωγής. Η συρρίκνωση του όγκου των παραγόμενων εμπορευμάτων καταγράφει ρυθμούς αρκετά υψηλότερους από αυτούς που εμφανίζει το ΑΕΠ, το οποίο στην 5ετία 2008 - 2012 εμφανίζει πτώση της τάξης του 20,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη του 2013:

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε πτώση 4,1% έναντι πτώσης 7,7% στο α' δίμηνο του 2012.

Μεταποίηση: Ο ρυθμός υποχώρησης διαμορφώνεται στο 0,8% (από 10,1% πέρσι). Οι 14 από τους 24 ταξινομούμενους κλάδους κινήθηκαν σε καθοδική τροχιά. Ανάμεσα σε αυτούς και οι: Μηχανήματα και είδη εξοπλισμού 18%, κλωστοϋφαντουργικές ύλες 8,3%, δέρμα - υπόδηση 12,6%, έπιπλα 25,5%, εκτυπώσεις 14,3%

Σε ρυθμούς βύθισης συνέχισαν και οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα:

  • Κεφαλαιουχικά αγαθά: 18,1%
  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 14,1%,
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά: 18,1%,
  • Ενέργεια: 7%,
  • Ενδιάμεσα αγαθά: 1,2%

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα «μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά» που εμφανίζουν οριακή ανάκαμψη 1,7%.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΤΗ
Αγρια κερδοσκοπία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Ανευ ουσίας η μείωση του γενικού δείκτη τιμών στο -0,2%, καθώς αυξήθηκαν κατά 0,3% σε τρόφιμα, 8% στέγαση, 2,1% ένδυση - υπόδηση και 4,8% αλκοολούχα ποτά - καπνό

Μπορεί αυτό που μένει ως εντύπωση για την εξέλιξη του πληθωρισμού το μήνα Μάρτη, να είναι το αρνητικό πρόσημο (-0,2%), η ουσία όμως είναι ότι η ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα, όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά αντίθετα η επίθεση κλιμακώνεται. Η κερδοσκοπία αποθρασύνεται και φαίνεται πλέον και στα επίσημα στοιχεία..

Πώς γίνεται αυτό; Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, από τον Μάρτη του 2012 στο Μάρτη του 2013, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε: τρόφιμα - μη αλκοολούχα ποτά, αλκοολούχα ποτά - καπνός, ένδυση υπόδηση, στέγαση, ενώ εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο στις υπόλοιπες οκτώ (8) ομάδες (υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές, επικοινωνίες κ.λπ.).

Στην προκειμένη περίπτωση προκύπτουν τρία κατά βάση προβλήματα.

α) Η οριακή μείωση του γενικού δείκτη του πληθωρισμού στο -0,2% σε ετήσια βάση, είναι αναντίστοιχη με την καταβαράθρωση των μισθών και των συντάξεων, όχι μόνο τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά τα τρία τελευταία χρόνια. Η ψαλίδα μεταξύ των τιμών και των μισθών έχει διευρυνθεί στο έπακρο, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των μισθών σήμερα να είναι μόλις στο 50% σε σχέση με το 2009. Αρα η ακρίβεια, ως σχετικό μέγεθος έχει διπλασιαστεί.

β) Αυτό που προξενεί εντύπωση και αγανάκτηση, είναι ότι οι τομείς τους οποίους το κεφάλαιο χαρακτηρίζει ως ανελαστικούς, οι τιμές όχι μόνο δεν αποκλιμακώνονται, αλλά αντίθετα παρουσιάζουν συνεχή αύξηση. Αυτό ισχύει ειδικά στο χώρο των τροφίμων, όπου παρά τη μείωση των λιανικών πωλήσεων που εμφανίζει και ο κλάδος αυτός, οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την περίοδο Μάρτης 2013 - Μάρτης 2012, ο δείχτης «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» εμφάνισε άνοδο 0,3%, η οποία έρχεται να προστεθεί στην αύξηση κατά 2,4% που σημειώθηκε την περίοδο Μάρτης 2012 - Μάρτης 2011. Μάλιστα, το μήνα Μάρτη, σε σχέση με το μήνα Φλεβάρη, οι τιμές των τροφίμων - μη αλκοολούχων ποτών εμφάνισαν αύξηση 0,7%, γεγονός που σημαίνει ότι οι λαϊκοί καταναλωτές είναι έρμαια στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των μονοπωλίων στο χώρο των τροφίμων - ποτών και φυσικά της συγκυβέρνησης, η οποία δουλεύει για λογαριασμό τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η αύξηση του 0,7% το Μάρτη σε σχέση με το Φλεβάρη, ήταν αποτέλεσμα των αυξήσεων στις τιμές των νωπών φρούτων και λαχανικών και των νωπών ψαριών. Την δε περίοδο Μάρτης 2013 - Μάρτης 2012, οι τιμές στα κρέατα αυξήθηκαν κατά 0,4%, στα γαλακτοκομικά και αυγά 0,6%, στα νωπά ψάρια 2,7%, στις νωπές πατάτες 27,9%.

Ο εκβιασμός από την πλευρά των μονοπωλίων τροφίμων, είναι ωμός και κυνικός. Τι θα κάνουν; Θα σταματήσουν να τρώνε; Επομένως, όσο ο λαός θα έχει ανάγκη την τροφή, εμείς (τα μονοπώλια τροφίμων) θα αυξάνουμε τις τιμές. Η ζωική ανάγκη του ανθρώπου για την κάλυψη των διατροφικών του αναγκών, μετατρέπεται για τα μονοπώλια τροφίμων σε πηγή υπερκέρδους.

γ) Ακόμα και σε τομείς όπου παρατηρείται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (Υγεία -4,6%, Εκπαίδευση -4%), η άκρατη εμπορευματοποίηση των τομέων αυτών, με την είσοδο ιδιωτικών μονοπωλίων και τη συνεχή υποβάθμιση των παροχών του δημόσιου συστήματος Υγείας και Παιδείας, έχει μετατρέψει τη στατιστική παρακολούθηση των τιμών στους συγκεκριμένους τομείς, σε κενό γράμμα.

ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΚΗ
Πολιτική εξόντωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς

Για τις διεργασίες που σημειώνονται στην ΕΕ για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ενημέρωσε χτες την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρης. Ο υπουργός υποστήριξε ότι και με τη νέα ΚΑΠ δε θα μειωθούν οι ενισχύσεις στην αγροτική παραγωγή για την περίοδο 2014 - 2020 και ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει κονδύλια της τάξης των 19 δισ. ευρώ περίπου.

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργού, για το ΚΚΕ η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ για την περίοδο 2014 - 2020 θα οδηγήσεις σε εξόντωση τη μικρομεσαία αγροτιά. Η αλλαγή, είπε, στον τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων θα φέρει δραματικές μειώσεις και οι φτωχοί αγρότες θα βγουν έξω από την παραγωγή, προκειμένου να συγκεντρωθούν και η γη και οι επιοδοτήσεις στους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες.

Ολα δείχνουν, υπογράμμισε, ότι η φτωχή αγροτιά θα πληρώσει ακριβά την καπιταλιστική κρίση και το κυνήγι των καπιταλιστικών κερδών και είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόροι για τη γεωργία την περίοδο 2014 - 2020 μειώνονται στο 37,7% του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Ο Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και 32 χρόνια με τη συμμετοχή μας στην ΕΟΚ και στη συνέχεια στην ΕΕ έχει οδηγήσει στη δραματική μείωση του αγροτικού πληθυσμού, το βίαιο ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών κάτι που φαίνεται και από τη δραματική μείωση στο αγροτικό ισοζύγιο.

Ορισμένοι, είπε, θέλουν να μας πουν ότι είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης, αλλά για εμάς δεν υπάρχει καλή ή κακή ΚΑΠ, δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη σε μια ΚΑΠ που τιμωρείσαι γιατί παράγεις, που επιδοτείσαι να ξεριζώνεις δυναμικές καλλιέργειες ή για να θάβεις προϊόντα. Ολα αυτά, κατέληξε, τα λένε κόμματα του ευρωμονόδρομου που θέλουν να ενοχοποιήσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις και να κρύψουν κατά βάθος ότι συμφωνούν με αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.

ΔΕΣΦΑ
Παρουσιάσεις σε επενδυτές

Το ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) «ξεψαχνίζουν» αυτές τις μέρες οι υποψήφιοι αγοραστές του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, βρίσκονται σε εξέλιξη παρουσιάσεις προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές «με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τη χρηματοοικονομική της διάρθρωση, το επενδυτικό της πρόγραμμα και τις στρατηγικές επιλογές της στον τομέα του φυσικού αερίου».

Οι παρουσιάσεις - που θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη - πραγματοποιούνται στις εταιρείες και κοινοπραξίες της «Socar», της «Sintez» και της «ΓΕΚ Τέρνα - PPF», εστιάζοντας στα κέρδη, το επενδυτικό πρόγραμμα (που περιλαμβάνει επέκταση στη Ρεβυθούσα, αλλά και νέα αποθήκη στην Καβάλα), τη διοίκηση της εταιρείας, κλπ. Μ' αυτόν τον τρόπο προωθείται ακόμη ένα οικονομικό έγκλημα σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση στον ενεργειακό τομέα για τα λαϊκά νοικοκυριά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ