ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Μέχρι και 60% το «κούρεμα» στα Ταμεία

Φουντώνει η αποπροσανατολιστική προπαγάνδα για τις διαχειριστικές ευθύνες πολιτικών και τραπεζιτών

Χτες ανακοινώθηκε η «λυπητερή» για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα αποθεματικά των οποίων θα «κουρευτούν» για να σωθούν οι τράπεζες

Icon

Χτες ανακοινώθηκε η «λυπητερή» για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα αποθεματικά των οποίων θα «κουρευτούν» για να σωθούν οι τράπεζες
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, δίδακτρα στα πανεπιστήμια και οριζόντιες περικοπές στην Υγεία, είναι ορισμένα από τα μέτρα που ετοιμάζονται να συνομολογήσουν η τρόικα με την κυβέρνηση της Κύπρου (βλέπε και «Ερώτηση - Απάντηση»).

Για να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίσει το λαό από τη βαρβαρότητα που του ετοιμάζει, το αστικό πολιτικό σύστημα στην Κύπρο κλιμακώνει την προπαγάνδα για πολιτικές και τεχνοκρατικές «αστοχίες» στη διαχείριση των τραπεζών, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την αυταπάτη ότι είναι εφικτή η αυτοκάθαρση του αστικού συστήματος για να γλιτώσει ο λαός από τα βάσανα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση συνεχίστηκε τις προηγούμενες μέρες η ονοματολογία για στελέχη όλων των κυπριακών κομμάτων που διέγραψαν δάνεια από τις τράπεζες, ενώ προβάλλονται ιδιαίτερα οι πρωτοβουλίες της δικαιοσύνης σε βάρος όσων διαχειρίστηκαν σαν τεχνοκράτες ή πολιτικοί το τραπεζικό σύστημα.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Χαραυγή» αναφέρει ότι εταιρεία ιδιοκτησίας εξ αγχιστείας συγγενών του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη φέρονται να μετακίνησαν 21 εκατ. ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα, στις 12 και 13 Μάρτη, λίγο πριν τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, τα οποία έστειλαν στο Λονδίνο. Το ΑKΕΛ απαιτεί διερεύνηση αυτών των καταγγελιών, όπως και εκείνης ότι και υπουργός της κυβέρνησης έχει μετακινήσει χρήματα στο εξωτερικό. Ο Κύπριος πρόεδρος από την πλευρά του διέψευσε το δημοσίευμα.

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της και η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή, που διορίστηκε από το υπουργικό Συμβούλιο για να ερευνήσει όλα τα θέματα που αφορούν στον τραπεζικό τομέα και την κατάσταση της οικονομίας από το 2006 έως το 2013. Την ερευνητική επιτροπή θα πλαισιώνει ομάδα εμπειρογνωμόνων, με στόχο η έρευνα να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών.

Στο φόντο αυτής της συζήτησης, ανακοινώθηκε χτες ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων που διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ταμεία πρόνοιας στην Τράπεζα Κύπρου θα φτάσει το 37,5% ονομαστικά, για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα, το «κούρεμα» θα αγγίξει το 60%, επειδή, όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, το 37,5% μετατρέπεται αυτόματα σε μετοχές, ένα επιπλέον ποσοστό 22,5% «παγοποιείται» προσωρινά, χωρίς να διευκρινίζεται το μέλλον του.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να καθησυχάσει τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι αναζητούνται τρόποι τα λεφτά που θα χάσουν τα ταμεία πρόνοιας να ισοσταθμιστούν από το κράτος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο μέχρι στιγμής.

Με το άνοιγμα των τραπεζών, διαφαίνεται και μαζική φυγή ξένων επενδυτών, που διατηρούσαν υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο. Κυρίως Ρώσοι, δίνουν ήδη οδηγίες για αποχώρηση με την «πρώτη ευκαιρία» την ώρα που ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ιγκόρ Σουβάλοφ, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποζημιώσει τους Ρώσους καταθέτες στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ψευδοκράτους, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσούκ, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς και να δεχτούν μία συμφωνία, προκειμένου να προχωρήσουν επενδύσεις αμοιβαίου συμφέροντος και να δοθεί διέξοδος από την κρίση.

ΣΥΡΙΖΑ
Σερβίρει το κυπριακό παράδειγμα όπως τον βολεύει

«Ανημπόρια να διεκδικήσει την οποιαδήποτε διαφοροποίηση» απ' το μνημόνιο, προσάπτει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργώντας αυταπάτες στο λαό περί της δήθεν δυνατότητας φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης εντός της ΕΕ, παρότι οι ισχυρισμοί του αυτοί έσπασαν τα μούτρα τους και στην περίπτωση της Κύπρου. Χτες, ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας σε εργαζόμενους της ΕΘΝΟDATA, πρόβαλε τις αυταπάτες αυτές σαν το «μόνο ρεαλιστικό δρόμο, της αντίστασης».

Ο ίδιος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που αφορούν στην πρόταση του κόμματός του και το στραπάτσο που δέχτηκε απ' τις εξελίξεις στην Κύπρο, ισχυριζόμενος ότι «για να είναι αποτελεσματικό ένα όχι, χρειάζεται και ο λαός να λέει το όχι και η κυβέρνησή του να το στηρίζει». Προσπέρασε βέβαια ότι αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκε με διθυράμβους το «όχι» της κυπριακής Βουλής, καθησυχάζοντας το λαό, ενώ κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του ώστε το «όχι» του λαού να οριοθετείται αυστηρά στα πλαίσια της λυκοσυμμαχίας και της αστικής εξουσίας.

Επιμένοντας τέλος να εξωραΐζει την ευρωένωση, που απ' τα πρώτα χρόνια ίδρυσής της χτύπησε αλύπητα εργασιακές σχέσεις και σταθερή εργασία, πρόσθεσε στα παραπάνω πως η επισφαλής εργασία επιβλήθηκε απ' τις «κυβερνήσεις του μνημονίου» και είναι «έξω και πέρα από τα συνταγματικά πλαίσια, αλλά είναι και πέρα και έξω από τα πλαίσια του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

Νέες αποχωρήσεις απ' τη ΔΗΜΑΡ

Στη συγκρότηση πολιτικής κίνησης προχωρούν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αποχωρώντας απ' αυτήν, μαζί και στελέχη που είχαν ήδη αποχωρήσει προ μηνών, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψή τους την περασμένη Κυριακή. Εκτιμούν ότι «το εγχείρημα της ανανεωτικής μεταρρυθμιστικής Αριστεράς δεν μπορεί να υποστηριχθεί πλέον από τη ΔΗΜΑΡ», καταλογίζοντας στην ηγεσία του κόμματος και προσωπικά στον Φ. Κουβέλη ευθύνες για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα ανατροπής των επιλογών της ΔΗΜΑΡ μέσα από συντεταγμένες εσωκομματικές διαδικασίες». Την αποχώρησή τους απ' τη ΔΗΜΑΡ γνωστοποίησαν με επιστολή τους προς τον Φ. Κουβέλη οι διαγραφέντες απ' την κοινοβουλευτική ομάδα, βουλευτές Π. Μουτσινάς και Ο. Βουδούρης.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι προβλέπει το κυπριακό μνημόνιο;

-- Τι μέτρα περιλαμβάνει το μνημόνιο που ετοιμάζεται να υπογράψει η Κύπρος με την τρόικα;

Πρόγευση για το νέο μνημόνιο που θα υπογράψει η κυπριακή κυβέρνηση με την τρόικα για το δάνειο των δέκα δισ. ευρώ δίνει το σχέδιο που συνέταξε το ΔΝΤ και στάλθηκε στα αρμόδια υπουργεία, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα με αυτά, το μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Μείωση μισθών στο Δημόσιο κατά 5%.
  • Κατάργηση του 13ου μισθού και αντικατάστασή του με ενιαίο επίδομα, ύψους 500 ευρώ.
  • Εξοδο από το υπουργείο Παιδείας 2.000 εργαζομένων μέχρι το 2016, χωρίς να συγκεκριμενοποιείται αν αφορά εκπαιδευτικούς ή άλλο προσωπικό.
  • Να εισαχθούν δίδακτρα στα δύο κρατικά πανεπιστήμια και να προβλεφθούν δάνεια για άπορους φοιτητές.
  • Περιορισμό των κριτηρίων παροχής δωρεάν περίθαλψης, αύξηση των τελών που πληρώνονται κατά τις επισκέψεις στα δημόσια νοσηλευτήρια και αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη φοιτητική βοήθεια.
  • Κατάργηση των διαφόρων βοηθημάτων για τουρισμό, κατάργηση του επιδόματος αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή για μαθητές.
  • Ολα τα δημόσια βοηθήματα να φορολογούνται.

Τα μέτρα αυτά είναι συμπληρωματικά σ' εκείνα που ψηφίστηκαν το 2012 από την κυπριακή Βουλή και συνιστούν όξυνση της επίθεσης σε βάρος του κυπριακού λαού. Στο τελικό μνημόνιο θα συμπληρωθούν από άλλα μέτρα, για την αύξηση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, τη φορολόγηση των τόκων στις καταθέσεις, την ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία καζίνου.

Η πρώτη δόση του δανείου της τρόικας αναμένεται στα μέσα Μάη και επιδιώκεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος της βδομάδας, πριν το Γιούρογκρουπ, που θα συνέλθει στις 12 Απρίλη στο Δουβλίνο. Κάθε επόμενο μνημόνιο είναι χειρότερο από το προηγούμενο, όπως έγινε και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, σε προηγούμενη συμφωνία με την τρόικα η μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προβλεπόταν να είναι 3% και τώρα γίνεται 5%. Που σημαίνει ότι η επίθεση είναι κλιμακούμενη και δε χωράει εφησυχασμό. Τι άλλο επιβεβαιώνεται; Οτι η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, για την οποία έγινε πολύς ντόρος, είναι η μια πλευρά μόνο της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο. Η άλλη αφορά στην καρδιά του ζητήματος της κρίσης. Οπως σε ολόκληρη την ΕΕ - Ευρωζώνη, εκφράζεται με μέτρα που κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη, συρρικνώνουν τις κοινωνικές δαπάνες και παραδίδουν στα μονοπώλια στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Αυτούς τους σκοπούς υπηρετεί η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας - Παιδείας, που επιταχύνεται με το κυπριακό μνημόνιο. Γι' αυτό μειώνονται οι μισθοί, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και γενικεύονται οι ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο, όπως και παντού. Αυτή την αλήθεια πάει να σκεπάσει και η προπαγάνδα που φουντώνει στην Κύπρο για τις διαχειριστικές ευθύνες τεχνοκρατών και πολιτικών, αναφορικά με τις τράπεζες.

Γράφει η Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Κύπρο (26/3/2013): «Η εφαρμογή της συμφωνίας συνιστά κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με δραματικές συνέπειες στη μείωση των μισθών, κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων - πρόνοιας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, εκτίναξη της ανεργίας (...) Σήμερα η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιχειρεί να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες για τη μετατροπή της νήσου σε ενεργειακό κέντρο, ενώ ο εργαζόμενος λαός θα βρεθεί στο κέντρο ταξικής επίθεσης από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Ολα αυτά τα χρόνια, επιβεβαιώθηκε η θέση του ΚΚΕ ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν έλυσε αλλά, αντίθετα, περιέπλεξε το εθνικό ζήτημα της Κύπρου, και θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την ενσωμάτωση της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό Συνεταιρισμό. Ο μόνος δρόμος και για τον κυπριακό λαό είναι η πάλη του για την αποδέσμευση από την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τη δική του εξουσία. Αυτός είναι και ο δρόμος για τη διεκδίκηση ουσιαστικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Σ' αυτό το δρόμο πρέπει να συσπειρωθούν οι λαοί και των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, για να περάσει ο πλούτος που παράγεται στα χέρια των λαών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ