Τρίτη 2 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Μέχρι και 60% το «κούρεμα» στα Ταμεία

Φουντώνει η αποπροσανατολιστική προπαγάνδα για τις διαχειριστικές ευθύνες πολιτικών και τραπεζιτών

Χτες ανακοινώθηκε η «λυπητερή» για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα αποθεματικά των οποίων θα «κουρευτούν» για να σωθούν οι τράπεζες

Icon

Χτες ανακοινώθηκε η «λυπητερή» για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα αποθεματικά των οποίων θα «κουρευτούν» για να σωθούν οι τράπεζες
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, δίδακτρα στα πανεπιστήμια και οριζόντιες περικοπές στην Υγεία, είναι ορισμένα από τα μέτρα που ετοιμάζονται να συνομολογήσουν η τρόικα με την κυβέρνηση της Κύπρου (βλέπε και «Ερώτηση - Απάντηση»).

Για να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίσει το λαό από τη βαρβαρότητα που του ετοιμάζει, το αστικό πολιτικό σύστημα στην Κύπρο κλιμακώνει την προπαγάνδα για πολιτικές και τεχνοκρατικές «αστοχίες» στη διαχείριση των τραπεζών, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την αυταπάτη ότι είναι εφικτή η αυτοκάθαρση του αστικού συστήματος για να γλιτώσει ο λαός από τα βάσανα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση συνεχίστηκε τις προηγούμενες μέρες η ονοματολογία για στελέχη όλων των κυπριακών κομμάτων που διέγραψαν δάνεια από τις τράπεζες, ενώ προβάλλονται ιδιαίτερα οι πρωτοβουλίες της δικαιοσύνης σε βάρος όσων διαχειρίστηκαν σαν τεχνοκράτες ή πολιτικοί το τραπεζικό σύστημα.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Χαραυγή» αναφέρει ότι εταιρεία ιδιοκτησίας εξ αγχιστείας συγγενών του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη φέρονται να μετακίνησαν 21 εκατ. ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα, στις 12 και 13 Μάρτη, λίγο πριν τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, τα οποία έστειλαν στο Λονδίνο. Το ΑKΕΛ απαιτεί διερεύνηση αυτών των καταγγελιών, όπως και εκείνης ότι και υπουργός της κυβέρνησης έχει μετακινήσει χρήματα στο εξωτερικό. Ο Κύπριος πρόεδρος από την πλευρά του διέψευσε το δημοσίευμα.

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της και η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή, που διορίστηκε από το υπουργικό Συμβούλιο για να ερευνήσει όλα τα θέματα που αφορούν στον τραπεζικό τομέα και την κατάσταση της οικονομίας από το 2006 έως το 2013. Την ερευνητική επιτροπή θα πλαισιώνει ομάδα εμπειρογνωμόνων, με στόχο η έρευνα να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών.

Στο φόντο αυτής της συζήτησης, ανακοινώθηκε χτες ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων που διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ταμεία πρόνοιας στην Τράπεζα Κύπρου θα φτάσει το 37,5% ονομαστικά, για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα, το «κούρεμα» θα αγγίξει το 60%, επειδή, όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, το 37,5% μετατρέπεται αυτόματα σε μετοχές, ένα επιπλέον ποσοστό 22,5% «παγοποιείται» προσωρινά, χωρίς να διευκρινίζεται το μέλλον του.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να καθησυχάσει τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι αναζητούνται τρόποι τα λεφτά που θα χάσουν τα ταμεία πρόνοιας να ισοσταθμιστούν από το κράτος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο μέχρι στιγμής.

Με το άνοιγμα των τραπεζών, διαφαίνεται και μαζική φυγή ξένων επενδυτών, που διατηρούσαν υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο. Κυρίως Ρώσοι, δίνουν ήδη οδηγίες για αποχώρηση με την «πρώτη ευκαιρία» την ώρα που ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ιγκόρ Σουβάλοφ, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποζημιώσει τους Ρώσους καταθέτες στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ψευδοκράτους, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσούκ, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς και να δεχτούν μία συμφωνία, προκειμένου να προχωρήσουν επενδύσεις αμοιβαίου συμφέροντος και να δοθεί διέξοδος από την κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ