ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάρτη 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Σφοδρή αντιπαράθεση

Nikolas Kominis - Studio Komin

Η «Ολεάννα» του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Μάμετ που παρουσιάζεται στο θέατρο «Εμπορικόν», από τις 6 Απρίλη θα παίζεται και το απόγευμα του Σαββάτου. Ο Ντέιβιντ Μάμετ είναι ένας από τους διασημότερους συγγραφείς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες. Είναι γνωστός για την ακριβή χρήση της αμερικανικής γλώσσας και το ενδιαφέρον του για τη σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ γλώσσας και συμπεριφοράς. Στην «Ολεάννα» παρακολουθούμε μια προσπάθεια να διερευνήσει την «ουτοπία της πραγματικότητας». Μέσα σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον που φαντάζει δημοκρατικό και ελεύθερο, ο Μάμετ τοποθετεί έναν καθηγητή και μία φοιτήτρια σε μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ τους. Η ανάγκη και των δύο για Εξουσία και Ασφάλεια καθιστά αδύνατη την επικοινωνία και την κατανόηση. Η σκληρότητα της πραγματικότητας τους παραμορφώνει σε θηρία και η πολιτισμένη δημοκρατία που τους περιβάλλει αποδεικνύεται ουτοπική.

Μετάφραση: Δάφνη Λαρούνη. Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη. Σκηνικό: Γιώργος Γαβαλάς. Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου.

«Το φως που πάντα καίει»... ταξιδεύει

«Το φως που πάντα καίει» του Κ. Βάρναλη, σε διασκευή, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού, μετά το τέλος των παραστάσεων, στο «Θέατρο της Ημέρας», ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις. Πρώτη στάση η Θεσσαλονίκη στις 2-3 Απρίλη στο Δημοτικό Θέατρο Αμπελοκήπων. Στις 5-6-7 Απρίλη στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Καλαμαριά και μετά σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μέχρι το Πάσχα. Μετά την επιτυχία που είχε φέτος η παράσταση θα συνεχιστεί και του χρόνου.

Σκηνικά - κουστούμια: Στράτος Σαραντίδης. Μουσική επιμέλεια: Κική Κουτζανίδου. Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης. Ηχοι: Δημήτρης Λαμπράκης. Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Ολγα Μουργελά, Τάσος Αλαφάκης, Νίκος Μαυρουδής, Χάρης Αρώνης. Ακούγεται η φωνή της Αντριανής Τσουντοπούλου στη «Μάνα Γη». Τα εκπτωτικά κουπόνια του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ισχύουν και στη Θεσσαλονίκη.

«Οταν ο ήλιος»... επί σκηνής

«Οταν ο ήλιος», ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή «ζωντανεύει» στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν - Φρυνίχου 14 Πλάκα, από την ομάδα νέων ηθοποιών του Θεάτρου Τέχνης «Πεδίο Τέχνης», για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, από την 1η μέχρι τις 23 Απρίλη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.

Η Ζωρζ Σαρή αφηγείται το παραμύθι της ζωής της και συναντά το θέατρο που τόσο αγαπά. Μαζί της η Αλκη Ζέη, παντοτινή συνοδοιπόρος της. Μας διηγούνται την ιστορία της ιταλικής εισβολής και της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας της περιόδου 1942-1944. Οπως κάθε αληθινό παραμύθι είναι σκληρό, τρομαχτικό. Και παράλληλα γλυκό, λαμπερό, αισιόδοξο. Κι όταν όλα δείχνουν πως τελειώνουν, το παραμύθι άλλο δεν κάνει παρά να ξεκινά πάλι απ' την αρχή.

Διασκευή: Βένια Σταματιάδη. Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Φίλιππας. Σκηνικά: Κέλλυ Βαρσάνη. Κοστούμια: Αντα Καλαποθάκου. Παίζουν: Γιάννης Δεγαΐτης, Κατερίνα Ζιώγου, Αναστασία Γεωργοπούλου, Αρτεμις Γρύμπλα, Γιάννης Δαμάλας, Αντιγόνη Δούμου, Πανάγος Ιωακείμ, Γωγώ Καρτσάνα, Βασιλική Κίσσα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Ηλίας Λάτσης, Γιάννης Μίνως, Βένια Σταματιάδη. Ακούγεται ηχογραφημένη η φωνή της Αλκης Ζέη.

Με αγαπημένα τραγούδια από τον πρώτο δίσκο τους, πιο πρόσφατες κυκλοφορίες, όπως το «Σκάρτη Εποχή», που ακούγεται αυτές τις μέρες στα ραδιόφωνα, αλλά και ακυκλοφόρητα τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο τους «Στρατιώτης του Κόσμου», ο οποίος θα είναι στα πρότυπα rock όπερας, οι KollektivA επιστρέφουν για μια βραδιά, στις 3 Απρίλη, στο club του Σταυρού του Νότου (Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος - Αθήνα - στάση μετρό Συγγρού - Φιξ -, τηλ. 210.9226.975). Θανάσης Χουλιαράς: τραγούδι. Φάνης Μαργαρώνης: κιθάρες, φωνές. Γιώργος Θεοφάνους: κιθάρες, πλήκτρα. Μάκης Κρέτσης: κρουστά, φωνές. Γιώργος Παύλου: μπάσο. Δημήτρης Γιαννούχος: τύμπανα. Υπεύθυνος ήχου: Δημήτρης Ρετουνιώτης.

Για Μότσαρτ και Μπετόβεν

Συναυλία με έργα W. A. Mozart θα δώσουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, τη Δευτέρα στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ειδικότερα, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με μαέστρο τον Μιχάλη Οικονόμου και σολίστ τον Σίμο Παπάνα, θα παρουσιάσει μέρη από τα έργα του Μότσαρτ Don Giovanni, Ρέκβιεμ και Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, αποδίδοντας ανάγλυφα το μουσικό πορτρέτο του μοναδικού αυτού δημιουργού, ο οποίος διατρέχει το χώρο της οργανικής, οπερατικής και θρησκευτικής μουσικής με μια ικανότητα και ευφυΐα που ελάχιστοι συνθέτες κατόρθωσαν να επιδείξουν στην ιστορία της μουσικής.

Στο ημιτελές κύκνειο άσμα του Μότσαρτ Ρέκβιεμ - η παρτιτούρα του οποίου ολοκληρώθηκε από το νεαρό μαθητή του Franz Xaver Sussmayr (Φραντς Ξάβερ Ζίσμαϊρ) - συμπράττουν η Χορωδία της ΕΡΤ και οι σολίστ Μίνα Πολυχρόνου (υψίφωνος), Μαρισία Παπαλεξίου (άλτο), Χρήστος Κεχρής (τενόρος) και Tάσος Αποστόλου (μπάσος). Η διδασκαλία της χορωδίας είναι του Βαλέρι Ορέσκιν.

  • Ο κύκλος των εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στις σονάτες του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770 - 1827) και περιλαμβάνει δώδεκα ρεσιτάλ γνωστών σολίστ του πιάνου, συνεχίζεται τον Απρίλη με τον Παύλο Γιαλλουράκη. Ο Ελληνας πιανίστας, που δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στο εξωτερικό - κυρίως στη Γαλλία - επέλεξε να παρουσιάσει, την Τετάρτη 3 Απρίλη (ώρα έναρξης: 20.30), στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, τις Σονάτες για πιάνο αρ. 9, 10 και 11 του μεγάλου Γερμανού κλασικιστή, καθώς και τη Σονάτα αρ. 8 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756 - 1791), δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ακροατές να διαπιστώσουν την επιρροή που άσκησε ο σπουδαίος Αυστριακός μουσουργός στον Μπετόβεν.
  • Διάσημος βιολονίστας με τεράστια σταδιοδρομία και καθηγητής στην ακαδημία «Χανς Αϊσλερ» του Βερολίνου, ο Γερμανός Κόλια Μπλάχερ συμπράττει ξανά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Παρασκευή 5 Απρίλη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αυτή τη φορά, ο Μπλάχερ θα δώσει συναυλία υπό τη διπλή ιδιότητα του σολίστ και μαέστρου, καθώς όχι μόνο θα ερμηνεύσει το αριστουργηματικό Κοντσέρτο για βιολί του Μπετόβεν, αλλά και θα καθοδηγήσει ο ίδιος τους μουσικούς από το πρώτο αναλόγιο στη Συμφωνία «Χάφνερ» του Μότσαρτ και στη Σερενάτα για έγχορδα του Τσαϊκόφσκι.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ - Κότικα Γιώτα, Βρετού Νινέτα, Δασκαλοπούλου Βούλα και Τερλέγκα Σοφία - παρουσιάζουν (από 4/4) τα έργα τους (εγκαταστάσεις, performance, γλυπτική, ζωγραφική) στο πλαίσιο της έκθεσης «Μεταβάσεις», στο «Booze Cooperativa» (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα, τηλ. 210.3240.944 - 210.3240.945). Βιώνοντας τη ραγδαία αλλοτρίωση της σύγχρονης κοινωνίας, επιχειρούν να διασώσουν την αίσθηση ταυτότητάς τους αντλώντας από τις συλλογικές μνήμες και την ατομική εμπειρία. Παρά την ετερότητα της εικαστικής τους έκφρασης, συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται, αποκαθιστώντας μια δυναμική και πολυδιάστατη ισορροπία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ