ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2013 - Κυριακή 17 Μάρτη 2013
Σελ. /32
Οι ΗΠΑ χάνουν τις «πρωτιές» στην παγκόσμια οικονομία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την καυτή ανάσα των αναδυόμενων οικονομιών αισθάνονται οι ΗΠΑ που χάνουν την πρωτιά σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Διατηρούν, βεβαίως, τον τίτλο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, με ετήσιο ΑΕΠ περίπου 15 τρισεκατομμύρια δολάρια, όμως η δεύτερη Κίνα με ΑΕΠ περίπου 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κινείται απειλητικά, αφού υπολογίζεται ότι με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ πριν το 2027. Υπενθυμίζουμε ότι το 2009 η Κίνα εκθρόνισε από τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας οικονομίας την Ιαπωνία μετά από σαράντα χρόνια.

Το τελευταίο τρίμηνο είχαμε ανακατατάξεις στο παγκόσμιο εμπόριο και στον ενεργειακό τομέα.

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ του Φεβρουαρίου μεταδόθηκε η είδηση ότι η Κίνα αναδείχθηκε το 2012 στην πρώτη εμπορική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το σύνολο των εμπορικών της συναλλαγών με το εξωτερικό υπερέβη το αντίστοιχο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής υπηρεσίας διαχείρισης τελωνείων, το άθροισμα των εισαγωγών και των εξαγωγών του ασιατικού οικονομικού γίγαντα έφθασε το 2012 στα 3,877 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το αντίστοιχο της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ήταν 3,82 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Oπως, όμως, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα δίνοντας έμφαση στη σημασία αυτής της διαφοράς, την ίδια στιγμή η αμερικανική οικονομία είναι σχεδόν διπλάσια εκείνης της Κίνας.

Ομως και στην αρχή αυτής της βδομάδας έγινε γνωστό ότι το Δεκέμβρη η Κίνα εκτόπισε τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση παγκοσμίως σε εισαγωγές πετρελαίου. Τη θέση αυτή κατείχαν οι ΗΠΑ επί 40 χρόνια.

Η ηχηρή είδηση προήλθε από την αμερικανική Υπηρεσία Ενημέρωσης για την Ενέργεια (ΕΙΑ), που έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Δεκέμβρη, καθώς αυτά φέρουν τις κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου στα 6,12 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι εισαγωγές των ΗΠΑ περιορίστηκαν στα 5,98 εκατ., καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών.

Η εικόνα συμπληρώνεται από την είδηση που μεταδόθηκε στις 8 Mάρτη και σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ έχασαν την πρώτη θέση από τη Βραζιλία στις εξαγωγές αραβόσιτου.

ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΑΣΑΝ την πρωτοκαθεδρία τους στις εξαγωγές αραβόσιτου μετά από τρία συνεχόμενα έτη που υπήρξε μείωση της συγκομιδής τους, παραχωρώντας σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς στη Βραζιλία, η οποία κατάφερε να διπλασιάσει την παραγωγή αραβοσίτου από το 2005. Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, που δημοσιοποιήθηκε το Φλεβάρη, κατά την περσινή εμπορική περίοδο, που έληξε στις 30 Σεπτέμβρη, η Βραζιλία κατάφερε να διπλασιάσει τις εξαγωγές της σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που τελικά έφτασαν στους 24,5 εκατ. τόνους, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές των ΗΠΑ, λόγω της μειωμένης παραγωγής που υπήρξε, σημείωσαν σημαντική πτώση, κατά -38%, φτάνοντας τους 24 εκατ. τόνους.

Η απειλητική... «ελευθερία»

Η ελευθερία διασυνοριακής κίνησης των κεφαλαίων (βασικό συστατικό της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης) στην αναζήτηση του μεγαλύτερου κέρδους, μοιάζει με μπούμερανγκ που απειλεί τώρα περισσότερο εκείνους που την καθιέρωσαν.

Η παγκόσμια διασυνοριακή ροή κεφαλαίων βρίσκεται σήμερα σε επίπεδο 61% χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο που είχε φτάσει το 2007 πριν από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων McKinsey. Παράλληλα, οι περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, δηλαδή Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, δέχτηκαν ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα, καθώς η διασυνοριακή χρηματοδότηση έχει σχεδόν σταματήσει.

Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν αποχωρήσει από τις χώρες της περιφέρειας και η McKinsey υπολογίζει ότι στη διάρκεια των περασμένων τριών ετών οι ξένοι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια ύψους περίπου 690 δισ. ευρώ από την περιφέρεια. «Σήμερα, η επίσημη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η βασική μορφή ροής κεφαλαίων προς τις χώρες της περιφέρειας», αναφέρεται στην έκθεση της McKinsey.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα δάνεια και τα επενδυτικά κεφάλαια μεταξύ κρατών έφτασαν στη συνολική αξία των 3,52 τρισεκατομμυρίων ευρώ το 2012, μειωμένα κατά 61% σε σχέση με το ρεκόρ των 9,05 τρισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το 2007. Η μεγάλη πτώση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην κρίση της Ευρωζώνης, καθώς η ροή κεφαλαίων προς τις «αναδυόμενες» οικονομίες είναι πολύ πιο σταθερή.

Ενδεικτικό των προβλημάτων που προκάλεσε η κρίση της Ευρωζώνης είναι το στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο κεφάλαια από τη Δυτική Ευρώπη συνέβαλαν κατά 56% στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων μεταξύ 1980 - 2007, ενώ έκτοτε ευθύνονται για το 72% της μείωσης της παγκόσμιας ροής κεφαλαίων!

ΓΑΛΛΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στη Γαλλία το 2012 στον τομέα του εμπορίου, κυρίως προσωρινές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (Insee). Μόνο ο τομέας της προσωρινής απασχόλησης, ο οποίος θεωρείται πως προοιωνίζεται τις εξελίξεις στην ευρύτερη αγορά εργασίας, έχασε 61.000 θέσεις το 2012, δηλαδή το 10,7% του δυναμικού του.

ΚΙΝΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα το Φλεβάρη, κυρίως λόγω την ανόδου των τιμών που καταγράφηκε στα είδη διατροφής. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση, με τις τιμές των τροφίμων να σημειώνουν μεγάλη αύξηση της τάξεως του 6%. Ο πληθωρισμός είναι καίριας σημασίας στην Κίνα, καθώς υπάρχουν φόβοι για αυστηρότερη νομισματική πολιτική αν αυξηθούν υπερβολικά οι τιμές καταναλωτή. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να αποβεί σε βάρος της ανάπτυξης.

ΙΝΔΙΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ινδία τον Φλεβάρη, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών καυσίμων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών χονδρικής - ο βασικός πληθωριστικός δείκτης της χώρας - αυξήθηκε κατά 6,84% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 6,62% που είχε σημειώσει το Γενάρη. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για το Δεκέμβρη αναθεωρήθηκαν σε αύξηση 7,31% έναντι 7,18% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ