Προσυγκέντρωση στην Πολυκλινική, ώρα 9.30 π.μ., την Πέμπτη, που γίνεται η πανυγειονομική απεργία
Με το σύνθημα «Να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, καταργήσεις κλινικών και τμημάτων και απολύσεις υγειονομικών», η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία της Πέμπτης και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 12 το μεσημέρι.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάνουν προσυγκέντρωση στην Πολυκλινική, ώρα 9.30 π.μ., στην οποία καλεί και η Συντονιστική Αγώνα Αναπήρων. Επίσης, προτείνουν κλιμάκωση του αγώνα με πανεργατική απεργία το Φλεβάρη.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας έχει ως εξής: «Στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν ήδη δημοσιευθεί οι νέοι οργανισμοί. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, προωθείται το κλείσιμο 661 τμημάτων και κλινικών και οι συγχωνεύσεις δεκάδων νοσοκομείων. Στόχος είναι η κατάργηση 10.000 νοσοκομειακών κρεβατιών.
Δηλαδή, ενώ αντικειμενικά οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες αυξάνουν και λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και η ΕΕ προωθούν περικοπές και κλείσιμο μονάδων Υγείας, που θα επιδεινώσουν την ήδη άθλια κατάσταση.
Για παράδειγμα:
Ανοίγουν το δρόμο για μαζικές απολύσεις υγειονομικών.
Μέσα από τους νέους οργανισμούς ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις υγειονομικών, αφού με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις θα "περισσέψει" προσωπικό και θα καταργηθούν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις.
Παράλληλα, θα υπάρχουν απολύσεις και μέσα από τη διαδικασία των πειθαρχικών. Ηδη από τις διοικητικές υπηρεσίες νοσοκομείων ζητούνται τα στοιχεία και οι φάκελοι εργαζομένων προς διαθεσιμότητα, δηλαδή προς απόλυση.
Είναι λοιπόν ψέμα οι ισχυρισμοί του υπουργού Υγείας ότι θα εξαιρεθεί ο τομέας υγείας από το στόχο για απολύσεις 150.000 εργαζομένων στο Δημόσιο. Ηδη με τους νέους οργανισμούς έχουν καταργηθεί οι θέσεις 13 υπηρετούντων υπαλλήλων στο Τζάνειο και 10 υπαλλήλων στον «Ευαγγελισμό».
Η κατάργηση θέσεων - κλινικών - νοσοκομείων είναι φανερό ότι θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των ασθενών, ταλαιπωρία, αναμονές, ράντζα, απουσία εξειδικευμένων υπηρεσιών και κλινικών.
Τα σχέδια για κατάργηση κλινικών, κλινών, απολύσεις, που αποτυπώνονται στους νέους οργανισμούς, δεν είναι αποτέλεσμα προχειρότητας, λαθών ή παραλείψεων κάποιου "κακού διοικητή ή υπουργού", όπως διαδίδουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για να μας καθησυχάσουν και να μας αφοπλίσουν.
Ακόμη και αν αυτοί οι οργανισμοί είναι προσωρινοί θα ακολουθήσουν νέοι στην ίδια κατεύθυνση "ενοποίησης" με μεγαλύτερες περικοπές τμημάτων, οργανικών θέσεων. Και αυτό γιατί αποτελούν ενιαία πολιτική σε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ με στόχο:
Στερούν τις ανάγκες Υγείας του λαού, προωθούν τη φοροληστεία, τη μείωση μισθών - συντάξεων για να διασφαλιστεί η "ανταγωνιστικότητα" και η κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Οι νέοι οργανισμοί με τις περικοπές και συγχωνεύσεις είναι μέρος του σχεδίου "προσαρμογής" της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων ΑΕ, με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα του λαού και ό,τι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οσα νοσοκομεία δεν κρίνονται "βιώσιμα" θα κλείνουν.
Γι' αυτό θεωρούν "σπατάλη" κλινικές, τμήματα, νοσοκομεία. Γι' αυτό θέλουν να τελειώσουν με τη μόνιμη και σταθερή εργασία, καταργούν το 8ωρο, προωθούν την αξιολόγηση (για απολύσεις) με βάση την αποδοτικότητα. Γι' αυτό ως κριτήριο στη δουλειά μας επιβάλλουν το "κόστος" και όχι τις ανάγκες του ασθενή και το επιστημονικό κριτήριο.
Γίνεται φανερό ότι ο αγώνας ενάντια στις συγχωνεύσεις είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Τη μάχη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία με κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης.
Χωρίς αυτό τον προσανατολισμό δε διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα των ασθενών αφού κάθε φορά που δε θα πιάνει η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους, θα ζητάνε και άλλα μέτρα και άλλες απολύσεις και συγχωνεύσεις.
Να μην κλείσει - συγχωνευθεί κανένα τμήμα, καμία μονάδα Υγείας.
Να μην απολυθεί κανένας.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική χρειάζεται να ορθωθεί μέτωπο των εργαζομένων. Να μη δεχτούμε να γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα.
Σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε κλινική και τμήμα, όλοι, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας, συλλογικά και έμπρακτα να μη δεχτούμε τις συγχωνεύσεις, μετακινήσεις, απολύσεις.
Εχουμε συμμάχους και πρέπει μαζί να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα, τους φορείς των σπουδαστών των σχολών Υγείας, τα άλλα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, τους φορείς των ΑμΕΑ, τους συλλόγους των γυναικών και των αυτοαπασχολούμενων, όλους τους ασθενείς μας.
Να οργανώσουμε τους αγώνες μας με μορφές που δυναμώνουν τη συμμαχία και όχι να επιτρέπουμε οι κινητοποιήσεις μας να αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να εμφανίζεται ως "προστάτης των ασθενών".
Καμία εμπιστοσύνη στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και των "αριστερών" παρατάξεων, που σπέρνουν τον εφησυχασμό ότι "δεν κινδυνεύουμε", ότι οι οργανισμοί "είναι πρόχειροι" ή που περιορίζονται στο να κάνουν "διορθωτικές προτάσεις", όπως, π.χ., στο Κρατικό Νίκαιας.
Ζητάνε για άλλη μια φορά να παραμείνουμε παθητικοί θεατές, να βρεθούμε απροετοίμαστοι μπροστά στη νέα επίθεση. Να χαθεί χρόνος με τις "διαπραγματεύσεις". Ομως έτσι φτάσαμε ως εδώ.
Παντού καλλιεργούν το "διαίρει και βασίλευε". Στα μεγάλα νοσοκομεία, λένε ότι οι εργαζόμενοι θα βγουν ωφελημένοι από τις συγχωνεύσεις γιατί θα έρθει προσωπικό από τα μικρά. Στα μικρότερα νοσοκομεία λένε να σωθεί το "δικό μας νοσοκομείο" και ας κλείσουν τα άλλα. `Η να σωθούν οι εργαζόμενοι και ας κλείσει το νοσοκομείο.
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλώνουν ότι αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δημόσιων νοσοκομείων και των λαϊκών δικαιωμάτων, θέτοντας το μνημόνιο ως τη βασική αιτία και ένοχο. Αλλά σε πολλές χώρες της ΕΕ π.χ. στην Ισπανία - που δεν έχει μνημόνιο - προχωρούν στο ξεπούλημα 6 δημόσιων νοσοκομείων και 27 Κέντρων Υγείας.
Οι δηλώσεις "αντίθεσης" όλων αυτών των συνδικαλιστικών δυνάμεων στις απολύσεις και στις συγχωνεύσεις είναι άνευ ουσίας όταν ταυτόχρονα αφήνουν στο απυρόβλητο την πολιτική της ΕΕ, την "ανταγωνιστικότητα" των επιχειρηματικών ομίλων, το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη τους που είναι η πηγή των μνημονίων και της άγριας επίθεσης στα δικαιώματά μας. Οταν δεν δίνουν τη μάχη για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια.
Τώρα, χωρίς καθυστέρηση, χρειάζεται να γίνει μαζική Γενική Συνέλευση. Να συζητήσουμε την οργάνωση της πάλης για τα οξυμένα μας προβλήματα. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Παλεύουμε για:
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο δρόμο προς την πανυγειονομική απεργία
Τα ράντζα στον «Ευαγγελισμό» την περασμένη Κυριακή |
Ετσι το περασμένο Σαββατοκύριακο πλημμύρισαν από ράντζα ο «Ευαγγελισμός» και το «Αττικόν». Την Κυριακή το πρωί στην Α' Παθολογική Κλινική του «Ευαγγελισμού» υπήρχαν 25 ράντζα, ενώ στο «Αττικόν» ξέμειναν μέχρι και χτες κοντά στα 20 ράντζα.
Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» έκαναν χτες συγκέντρωση -που θα επαναλάβουν σήμερα και αύριο- στα Επείγοντα, ώρα 8 πμ, καλώντας ασθενείς και συνοδούς σε ξεσηκωμό για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, ενώ στη συνέχεια απέκλεισαν για 3 ώρες τα ταμεία του νοσοκομείου.
Τρίωρη στάση εργασίας (8-11 πμ) χτες -την οποία θα επαναλάβουν σήμερα- και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου έκαναν οι εργαζόμενοι στο «Ελπίς». Το Σωματείο Εργαζομένων κατήγγειλε πως με τη μείωση του λοιπού προσωπικού από 369 σε 342 τον τελευταίο χρόνο σταμάτησε η 24ωρη λειτουργία του αξονικού τομογράφου που μένει ανενεργός ακόμη και στην εφημερία, έκλεισαν τα 2 από τα 6 κρεβάτια στη ΜΕΘ, έμειναν μόλις 5 από τους 12 τραυματιοφορείς κι ένας οδηγός.
Χτες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, δημιούργησε εύλογα ερωτηματικά για την τύχη του «Αγ. Βαρβάρα». Αν και το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» με βάση το νέο Οργανισμό ανήκει στο Κρατικό της Νίκαιας, ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Σκάι» είπε: «Η αναδιοργάνωση (σ.σ. δηλαδή οι συγχωνεύσεις) γίνεται με συστηματικό τρόπο... Εξετάζουμε το χάρτη υγείας ανά νομό και ανά ευρύτερη περιοχή όπως το λεκανοπέδιο. Είμαστε στο να πάρουμε αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο "Αγία Βαρβάρα" με 22% πληρότητα δεν μπορεί να διατηρεί την αυτοτέλειά του και δίπλα το "ΑΤΤΙΚΟΝ" να υστερεί σε ανθρώπινο δυναμικό. Ηδη έχουμε μετακινήσει εκεί νοσηλευτές, από το "Αγία Βαρβάρα" στο "ΑΤΤΙΚΟΝ" και θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια»...
Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 31.1.2013 θα πάρει μέρος η Παροικία Ικαριωτών - Φουρνιωτών στην Αθήνα, ενώ την ίδια μέρα στον Εύδηλο Ικαρίας στις 7.30 το απόγευμα διοργανώνεται παλλαϊκή συγκέντρωση ενάντια στη συγχώνευση των νοσοκομείων Σάμου-Ικαρίας, από το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, εργατικά συνδικάτα και μαζικούς φορείς.