Διάσκεψη σήμερα στις Βρυξέλλες για τη συζήτηση εκθέσεων που ταυτίζουν το ριζοσπαστισμό με την «τρομοκρατία» και καλούν τα κράτη - μέλη να πάρουν μέτρα
Στόχος της συνδιάσκεψης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι «να προτείνει πολιτικές πρόληψης κατά του βίαιου εξτρεμισμού, με βάση τα συμπεράσματα του "Δικτύου ευαισθητοποίησης για τη ριζοσπαστικοποίηση" (RAN), στο οποίο συμμετέχουν εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες του συγκεκριμένου τομέα». Το συγκεκριμένο «δίκτυο» δημιουργήθηκε το Σεπτέμβρη του 2011 από την ΕΕ.
Από το ανακάτεμα και μόνο των όρων «εξτρεμισμός» και «ριζοσπαστικοποίηση» γίνεται αντιληπτό το τι επιδιώκει η ΕΕ: Τη συκοφάντηση κομμάτων και λαϊκών κινημάτων που αμφισβητούν το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, μέσα από την ταύτισή τους με ακροδεξιές ή «τρομοκρατικές» οργανώσεις και κατ' επέκταση τη στοχοποίηση και ποινικοποίηση της δράσης τους, σαν απειλή «για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ».
Τροχιοδεικτικές βολές έριξε ήδη από χτες η αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης επίτροπος, Σεσίλια Μάλμστρομ, λέγοντας ότι «στην Ευρώπη υπάρχουν πολιτικές ομάδες και πολιτικές φωνές, ακόμα και μέσα στα κοινοβούλια ή και στις κυβερνήσεις, οι οποίες τροφοδοτούν το μίσος και τον εξτρεμισμό κι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό».
Motion Team |
Στόχος της ΕΕ είναι η ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης και της δράσης των κομμάτων που εναντιώνονται στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Επιδιώκει τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος απέναντι στον «εχθρό λαό» |
Με συνδετικό κρίκο τον «εξτρεμισμό», η Σεσίλια Μάλμστρομ συνέδεσε το ριζοσπαστισμό με την «τρομοκρατική απειλή», η οποία, όπως είπε, «έχει εν μέρει μετατοπιστεί από τις οργανωμένες ομάδες στα μεμονωμένα άτομα, που είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν και των οποίων οι ενέργειες είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν». Η ίδια προσπάθησε με επικίνδυνες γενικεύσεις να ποινικοποιήσει την ιδεολογία κομμάτων που δρουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Δεν θα υπερνικήσουμε τον βίαιο εξτρεμισμό χωρίς να αντιμετωπίσουμε επίσης τη λαϊκιστική και δημαγωγική προπαγάνδα, η οποία προετοιμάζει το έδαφος για τη βία με ιδεολογικά κίνητρα στην Ευρώπη (...) Οι εξτρεμιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είχαν ποτέ τόσο μεγάλη επιρροή στα εθνικά κοινοβούλια όση έχουν σήμερα. Χρειαζόμαστε περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες να εκφράσουν σθεναρά την αντίθεσή τους στην αύξηση του εξτρεμισμού».
Αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι η διάσκεψη θα καταλήξει σε συγκεκριμένες συστάσεις προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η επίτροπος συμπλήρωσε ότι «οι καλές προθέσεις δεν αρκούν» και ότι «πρόκειται για εθνικές αρμοδιότητες».
Τις διαθέσεις τους να οξύνουν την επίθεση στους λαούς και τους αγώνες τους με όχημα την καταπολέμηση του «εξτρεμισμού», τις είχαν δείξει συνολικά οι αστικές κυβερνήσεις στα κράτη της Ευρώπης από τον Οκτώβρη του 2010, όταν υιοθέτησαν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (συμμετέχουν βουλευτές από 47 χώρες της Ευρώπης) ψήφισμα με «συστάσεις» προς τα όργανα της ΕΕ και τα εθνικά κοινοβούλια.
Μετά το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, το 2006, με το οποίο έγινε προσπάθεια να εξισωθεί ο κομμουνισμός με το ναζισμό, επιχείρησαν την εξίσωση των λαϊκών κινημάτων με τις ακροδεξιές, ρατσιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις, που το ίδιο το σύστημα θρέφει, συντηρεί ή αξιοποιεί, για να υπονομεύει, να τρομοκρατεί και να καταστέλλει τη μαζική πολιτική πάλη του λαού. Το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η γνωμοδότηση της Νομικής Επιτροπής και οι συστάσεις στα εθνικά κοινοβούλια έδιναν το πλαίσιο στο οποίο θα έπρεπε να κινηθεί η νομοθεσία των χωρών - μελών. Σ' αυτό περιλαμβάνονται, ανάμεσα στα άλλα:
Οι στόχοι των δραστών θα πέσουν στο κενό, σημειώνει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Εισβολή αγνώστων στο σπίτι της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη σημειώθηκε τα ξημερώματα Κυριακής, μετά τις 5 το πρωί. Οι άγνωστοι εισήλθαν στο σπίτι από μπαλκονόπορτα στο ισόγειο, ψάχνοντας συγκεκριμένα αντικείμενα και μάλιστα σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού, γεγονός που προδίδει ότι είχε προηγηθεί παρακολούθηση.
Οπως δήλωσε στο «Ριζοσπάστη» η Λιάνα Κανέλλη, παρότι μπροστά τους βρέθηκαν αντικείμενα αξίας, τα αγνόησαν και αφαίρεσαν μόνο προσωπικά της ηλεκτρονικά αντικείμενα που περιείχαν πληροφορίες και αρχεία της. Επίσης, έκλεψαν ένα αυτοκίνητο, για το οποίο η Λ. Κανέλλη είχε πρόσφατα δηλώσει ότι το αγόρασε για την ασφάλειά της. Μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ διευκρίνισε ότι δε διαθέτει αστυνομική φρουρά. «Δεν θεωρώ ότι μπορεί να προστατευτώ κουβαλώντας 15 οικογενειάρχες αστυνομικούς που αν κάποιος θέλει να κάνει κακό σε μένα θα συμπαρασύρει και αυτούς», ανέφερε.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την εισβολή αγνώστων στο σπίτι της Λ. Κανέλλη: «Η προειδοποιητική εισβολή σήμερα τα ξημερώματα στο σπίτι της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη έχει πέραν της ληστείας και άλλους στόχους που διερευνώνται από το Κόμμα μας. Το ΚΚΕ απαιτεί από τις αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση και να εντοπίσουν τους εισβολείς. Το πολιτικό μήνυμα αυτής της εισβολής επιστρέφεται στους εμπνευστές της. Οποιοι και αν είναι οι στόχοι τους θα πέσουν στο κενό. Εχουν γνώσιν οι φύλακες».
Το «Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση» ιδρύθηκε το 2011 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ένας ακόμη μηχανισμός για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενόψει των 10 χρόνων από την επίθεση στους δίδυμους πύργους. Το δίκτυο αυτό, που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής αποτελείται από «επαγγελματίες (...) ερευνητές, κοινωνιολόγους, θρησκευτικούς ηγέτες, ηγέτες της νεολαίας και αστυνομικές αρχές» των κρατών - μελών της ΕΕ, προορίζεται να αποτελέσει ένα όργανο ανταλλαγής και συντονισμού «ιδεών, εμπειριών, πληροφοριών και πρακτικών» για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του «βίαιου εξτρεμισμού».
Εδώ και χρόνια η ΕΕ κυνικά και απροκάλυπτα επιχειρεί να συνδέσει με την «τρομοκρατία» τις ριζοσπαστικές ιδέες και δράση, που στη συνείδηση των λαών είναι ταυτισμένες με τα οράματα και την πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη, ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και την εξουσία, τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, το σοσιαλισμό.
Ο νέος αυτός μηχανισμός έρχεται να προστεθεί στο πρωτοφανές δήθεν «αντιτρομοκρατικό πλαίσιο» της ΕΕ, που εφαρμόζεται πιστά από τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, ένα γιγάντιο πλέγμα σιδερένιας καταστολής που συνοδεύεται από τον ασφυκτικό περιορισμό και την κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, για να θωρακίσει το αστικό πολιτικό σύστημα.