ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΑΡΗΣ 2013
Στο -78,2% η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εγκληματική, σε βάρος των εργαζομένων, πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την αύξηση των φορολογικών εσόδων μετά την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό του κίνησης μετέφερε, χτες, στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Προκαλώντας πρόσθετη οργή και συναισθήματα αγανάχτησης για την περιφρόνηση με την οποία η κυβέρνηση περιβάλλει εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά που εξαιτίας των επιλογών της δεν μπόρεσαν να ζεστάνουν τα σπίτια τους, ο Χρ. Σταϊκούρας δηλώνει την πλήρη ικανοποίηση των κυβερνώντων, αφού, όπως είπε, «παρά την πολύ μεγάλη μείωση στις ποσότητες του πετρελαίου θέρμανσης τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012, παρατηρείται αυξητική τάση των εσόδων από το Ειδικό Φόρο Καυσίμων».

Ο Σταϊκούρας και κάθε όμοιός του στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ αδιαφορούν πλήρως για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός, τούτο το χειμώνα. Αδιαφορούν που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν άναψαν τα καλοριφέρ τους. Αδιαφορούν που άλλοι τόσοι μπόρεσαν να ζεστάνουν τα σπίτια τους με το σταγονόμετρο. Αδιαφορούν που η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έφτασε στα επίπεδα κοινωνιών που δεν διαθέτουν καν κεντρική θέρμανση για το χειμώνα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ότι «παρατηρείται αυξητική πορεία των εσόδων». Η αποφασιστικότητά τους να φέρουν σε πέρας τη βρώμικη δουλειά που έχουν αναλάβει υπέρ της άρχουσας τάξης και των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, τους καθιστά υπεύθυνους για μια εγκληματική πολιτική που καταδικάζει τα λαϊκά στρώματα σε πλήρη εξαθλίωση. Γιατί, όταν ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το κρύο μέσα στο ίδιο του το σπίτι εν έτει 2013, σημαίνει κοινωνική εξαθλίωση, σημαίνει βαρβαρότητα, σημαίνει ταξικό πόλεμο.

Το μέγεθος των επιπτώσεων της κυβερνητικής πολιτικής των συνεχών χαρατσιών το δείχνουν τα ίδια τα στοιχεία που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο Σταϊκούρας. Σύμφωνα με αυτά, στο διάστημα 1 με 20 του Γενάρη φέτος, το πετρέλαιο θέρμανσης που διακινήθηκε ήταν κατά 78,2% λιγότερο από ό,τι είχε διακινηθεί το αντίστοιχο εικοσαήμερο του 2012. Πέρσι είχαν διακινηθεί 618,4 εκατομμύρια τόνοι, ενώ φέτος διακινήθηκαν μόλις 135,1 εκατομμύρια τόνοι!

Παρά το γεγονός της κατακόρυφης και απόλυτης μείωσης των ποσοτήτων που διακινήθηκαν, η κατάργηση του ειδικού χαμηλού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε αποτέλεσμα ο σχετικός φόρος από 37,1 εκατ. ευρώ πέρσι, να φτάσει τα 44,6 εκατ. ευρώ φέτος.

Βέβαια, οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής δε σταματάνε εκεί, κάτι που θορυβεί ακόμα και τον υπουργό, ο οποίος δείχνει ...έκπληξη για το γεγονός ότι παράλληλα με τη μείωση των πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης, την ίδια πορεία ακολουθεί και το πετρέλαιο κίνησης. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, στο περσινό 20ήμερο του Γενάρη είχαν πουληθεί 177,2 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου κίνησης, ενώ φέτος η παρατεταμένη λιτότητα και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να περιορίζουν τις κινήσεις τους οδήγησαν σε πτώση της κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης στα 118 εκατ. τόνους, «έπεσε», δηλαδή, κατά 33,4%. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μείωση των δημοσίων εσόδων από τα 73 εκατ. ευρώ στα 38,9 εκατ. ευρώ, άρα μειώθηκαν κατά 46,7%, κάτι που ο υπουργός χαρακτήρισε «ανησυχητική πτωτική πορεία».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Σε ιδιώτες οι δουλειές των ΚΤΕΟ

Υποβαθμίζουν τα δημόσια ΚΤΕΟ προκειμένου να κερδίζουν τα ιδιωτικά

Στα επιχειρηματικά συμφέροντα παραδίδει η κυβέρνηση την οδική ασφάλεια και την αντιρρύπανση με την πολιτική της απαξίωσης και της υποβάθμισης των δημόσιων ΚΤΕΟ, μια πολιτική που σαφώς ευνοεί την εξάπλωση των ιδιωτικών.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση με την απαξίωση των δημόσιων ΚΤΕΟ ευνοεί την κερδοφορία των ιδιωτικών, τα οποία συνεχώς επεκτείνονται. Εκτός των άλλων, είπε, θα υπάρξει και απώλεια θέσεων εργασίας και ζήτησε να αναβαθμιστούν τα δημόσια ΚΤΕΟ και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

Απαντώντας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Καλογιάννης, είπε ότι στα δημόσια ΚΤΕΟ δόθηκε προθεσμία μέχρι τα τέλη Ιούνη να προσαρμόσουν τον εξοπλισμό τους με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τα νέα πρότυπα και εάν δεν το κάνουν δε θα μπορούν πλέον να κάνουν ελέγχους αυτοκινήτων.

Ο Σπ. Χαλβατζής είπε ότι η προθεσμία είναι ασφυκτική και ζήτησε να επεκταθεί στον ένα χρόνο και τόνισε ότι εκτός των άλλων τα δημόσια ΚΤΕΟ έχουν έσοδα τα οποία με την απαξίωσή τους θα τα καρπώνονται πλέον οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Το ΠΑΜΕ

«Εγκλημα εκ προμελέτης» χαρακτηρίζει με ανακοίνωση το Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις Περιφέρειες την από 3/1/2013 αναστολή λειτουργίας των 55 δημόσιων ΚΤΕΟ. Και σημειώνει: «Είναι η συνέχεια της χρόνιας και σκόπιμης από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις υποβάθμισής τους, της ενίσχυσης της λειτουργίας των αντίστοιχων ιδιωτικών και της αντιμετώπισης της οδικής ασφάλειας στα πλαίσια της φορομπηχτικής πολιτικής».

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η αναστολή λειτουργίας των δημόσιων ΚΤΕΟ αλλά και ο τρόπος λειτουργίας τους το προηγούμενο διάστημα «δείχνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για το δημόσιο τομέα, αλλά και το χαρακτήρα του καπιταλιστικού κράτους και των λειτουργιών του». Βασικός στόχος - επισημαίνεται - όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων ήταν και είναι «να δοθεί η κερδοφόρα αυτή αρμοδιότητα σε επιχειρηματικούς ομίλους».

Ταυτόχρονα, η ιστορία των ΚΤΕΟ δείχνει «πως η συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σε κάθε τομέα λειτουργεί στον καπιταλισμό σαν προπέτασμα για την εδραίωση της επιχειρηματικής δράσης και ότι το καπιταλιστικό κράτος αξιοποιεί όλα τα μέσα για να απαξιώσει τη λειτουργία των δημόσιων φορέων και να ενισχύσει τη λειτουργία των ιδιωτικών φορέων».

  • Η Γραμματεία Βόρειου Εβρου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που οδήγησαν στην αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων ΚΤΕΟ και δημιουργούν νέα πελατεία για τα ιδιωτικά. Με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένες τις ανησυχίες των εργαζομένων στα δημόσια ΚΤΕΟ και τους καλεί να βγάλουν συμπεράσματα, χωρίς αυταπάτες, για το πού το "πηγαίνει" η πολιτική της ΕΕ και της τρικομματικής κυβέρνησης. Να διεκδικήσουν να δοθεί άμεσα πιστοποίηση στα δημόσια ΚΤΕΟ και να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ στον αγώνα ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου».
ΕΦΕΤ
Εντοπίστηκε μολυσμένο μεταλλικό νερό

Μη ασφαλές κρίθηκε μετά από τη διενέργεια αναλύσεων από το Γενικό Χημείο του Κράτους το προϊόν ««WONDERSPRING PRAMEN DIVU ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ», σε συσκευασία 2 λίτρων, με αριθμό παρτίδας SID A 08:56 και ημερομηνία ανάλωσης πριν από 9/10/2013, προέλευσης Ρουμανίας, στο οποίο ανιχνεύτηκε μικροβιολογικό φορτίο. Το συγκεκριμένο προϊόν εισάγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Κ.Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ Ε.Π.Ε. που εδρεύει στην οδό Ράμφου 1, Αγιο Ελευθέριο, Αθήνα. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αναγνώριση ιαματικών πηγών

Νέα τουριστικά «μεζεδάκια» προσφέρει προς εκμετάλλευση η αρμόδια υπουργός Ο. Κεφαλογιάννη, που ενεργοποίησε την, επί πολλά χρόνια αδρανή (σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου) Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων, προκειμένου να αναγνωρίζει ιαματικές πηγές. Ηδη η Επιτροπή αναγνώρισε 5 ιαματικές πηγές: Λουτράκι - Πόζαρ (Αριδαία), Σουρωτή (Θεσσαλονίκη), Κάνιστρα (Κασσάνδρα , Χαλκιδική), Καλλιθέα (Ρόδος), Λουτράκι - Περαχώρα (Κόρινθος).

Το υπουργείο επιβεβαιώνει ότι στόχος του είναι «να υπάρχει συνεχής ροή αναγνώρισης πηγών με άξονα την αναβάθμιση των ιαματικών φυσικών πόρων ως προστιθέμενη αξία στη συνολική ανάπτυξη του εθνικού τουριστικού προϊόντος». Ακόμη περισσότερο, σημειώνει ότι η σχετική απόφαση «εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό».

ΟΜΟΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη δράσης για το φορολογικό

Ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη με θέμα το φορολογικό, συγκαλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) αύριο Τετάρτη 23 του Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα των παλαιών γραφείων της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24 - 3οςόροφος).

Η Ομοσπονδία καλεί να συμμετάσχουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων - Ενώσεων καθώς και άλλα συνδικαλιστικά στελέχη. Στο κάλεσμά της σημειώνει: «Θα συζητήσουμε για τη δράση των Σωματείων απέναντι στα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν όπως και το περιεχόμενο των μέτρων.

Θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των νέων μέτρων από Λογιστή και θα επακολουθήσουν ερωτήσεις και απαντήσεις.

Πιστεύουμε, ότι η σύσκεψη με αυτό το θέμα, θα συμβάλει στον προσανατολισμό και το συντονισμό της δράσης των Σωματείων μας, ακόμη θα λύσει τυχόν ερωτήματα για τα φορολογικά θέματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ