ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Βγήκαν τα τρακτέρ στη Θεσσαλία!

Συνάντηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να θέσουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις τους ζητούν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών

Με τα τρακτέρ βγήκαν οι αγρότες στον Παλαμά της Καρδίτσας
Με τα τρακτέρ βγήκαν οι αγρότες στον Παλαμά της Καρδίτσας
Εκατοντάδες τρακτέρ βρίσκονται από το πρωί της περασμένης Κυριακής στις πλατείες των χωριών του θεσσαλικού κάμπου, διαμηνύοντας την απόφαση και την αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτών να δώσουν μια ακόμα σκληρή μάχη κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Στο Νομό Καρδίτσας έχουν, ήδη, βγει πάνω από 350 τρακτέρ - και συνεχώς βγαίνουν κι άλλα - σε δεκάδες χωριά, ανάμεσά τους Παλαμάς, Προάστιο, Γεφύρια, Μάρκο, Φύλλο, Ορφανά, Μαραθέα, Ματαράγκα, Αγία Τριάδα, Λιοντάρι, Γραμματικό, Αμπελος, Ριζοβούνι, Λεύκη κι ανάλογη κινητοποίηση γίνεται στη Λάρισα, με τρακτέρ να έχουν βγει σε αρκετά χωριά (Χαλκιάδες, Βασιλί, Αγιος Γεώργιος, Αγιος Κωνσταντίνος, Ζωοδόχος Πηγή, Κυπάρισσος, Νίκαια, Πλατύκαμπος, Γαλήνη, Γλαύκη, Ελευθέριο, Δίλοφο, Δαμάσι, Αμπελώνας κ.ά.), καθώς και στα Τρίκαλα (Μεγαλοχώρι, Κεραμίδι, Ζάρκο, Βαλτινό, Σερβωτά, Λογγάκι κ.ά.).

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών - δραστηριοποιούνται στην ΠΑΣΥ - που οργανώνουν και συντονίζουν την κινητοποίηση έχουν ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να θέσουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των αγροτών και δηλώνουν πως η πάλη θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί, η Ομοσπονδία της Καρδίτσας οργανώνει κινητοποίηση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για την αύξηση στην τιμή του αγροτικού και του ηλεκτρικού ρεύματος κι ανάλογες πρωτοβουλίες θα ληφθούν και από τις Ομοσπονδίες των άλλων νομών.

Με την πανθεσσαλική κινητοποίησή τους, που έρχεται ως συνέχεια και κλιμάκωση των μεγάλων αγροτικών συλλαλητηρίων που έγιναν στο τέλος του περασμένου χρόνου σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Φάρσαλα και μπορεί ν' αποτελέσει το έναυσμα για πανελλαδικό, αγωνιστικό ξεσηκωμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν διπλό, άμεσο, αγωνιστικό στόχο.

  • Πρώτον, την απόκρουση της νέας σφοδρής επίθεσης που, στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, εξαπολύει ενάντια στη μικρομεσαία αγροτιά η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με την επιβολή απανωτών χαρατσιών και βαριών φόρων.
  • Δεύτερον, τη διεκδίκηση μέτρων άμεσης ανακούφισης των φτωχών αγροτών, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, των περικοπών στις επιδοτήσεις, του υπέρογκου κόστους παραγωγής και των ζημιών στην παραγωγή από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.

Ταυτόχρονα - όπως και στις παλιότερες, μεγάλες κινητοποιήσεις τους - παλεύουν για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ που οδηγεί στο ξεκλήρισμα (και θα γίνει ακόμα χειρότερη με την αναθεώρησή της για το 2014 - 2020), προβάλλοντας την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καλούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής να σταθούν, αγωνιστικά, στο πλευρό της μαχόμενης αγροτιάς, καθώς έχει, πλέον, γίνει συνείδηση στον αγροτικό κόσμο ότι για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική ο αγώνας του, χρειάζεται να «πατάει» σε αγωνιστική, λαϊκή συμμαχία.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων

Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων που προβάλλουν, με την κινητοποίησή τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες περιλαμβάνονται:

1. Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης

2. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

3. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% - να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.

4. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - δωρεάν νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.

5. Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση -πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα- απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.

6. Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

7. Να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι για όλες τις χρονιές και να πληρωθούν και τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

8. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα.

9. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.

10. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) - να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες φόρους για σπίτια, αποθήκες και χωράφια.

11. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

12. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

13. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 - 2020.

14. Να μη μειωθούν κατά 30 ευρώ οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις, αλλά να αυξηθούν και να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας.

15. Να ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου και να προχωρήσουν τα άλλα έργα αγροτικής υποδομής - Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Αγροτική κινητοποίηση στις 5 Φλεβάρη

Την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και της εγχώριας παραγωγής διεκδικούν αγροτικοί σύλλογοι και φορείς που ανταποκρίθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Η οργάνωση και ο συντονισμός της πάλης της φτωχής αγροτιάς απέναντι στην αντιαγροτική επίθεση, η διεκδίκηση λήψης και εφαρμογής μέτρων προστασίας του αγροτικού εισοδήματος και της εγχώριας παραγωγής βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης που διοργάνωσε στην Αιτωλοακαρνανία η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ.

Αποφασίστηκε κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στις 5 Φλεβάρη στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, συμμετοχή στην πανεργατική απεργία που έχει εξαγγελθεί για τον ίδιο μήνα, καθώς και στη πανηπειρωτική σύσκεψη της ΠΑΣΥ για την κτηνοτροφία, την Κυριακή 27 Γενάρη στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Συμμετείχαν Αγροτικοί Σύλλογοι και φορείς από Γαβαλού, Γραμματικό, Ξηρόμερο, Θυρίο, Παπαδάτες, Φυτείες, Αγρίνιο και εισηγήθηκε ο Νίκος Μωραΐτης, εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο έλεγχος των τιμών παραγωγού και του εμπορίου από ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, συρρικνώνει το εισόδημα των κτηνοτρόφων στο γάλα και στο κρέας. Οι τιμές στο πρόβειο γάλα κυμαίνονται από 0,95 ευρώ έως 0,86 ευρώ το κιλό και είναι μειωμένες συγκριτικά με πέρσι κατά 5 έως 10 λεπτά. Από την άλλη το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται βιώσιμο εισόδημα για τους κτηνοτρόφους. Παρόμοια είναι η κατάσταση και για το πρόβειο κρέας (αμνοερίφια 4,5 ευρώ το κιλό) με το κτηνοτροφικό εισόδημα να επιβαρύνεται επιπλέον από τη μεταφορά για τη σφαγή των ζώων σε ιδιωτικά σφαγεία που βρίσκονται σε απόσταση ακόμη και 60 - 70 χιλιομέτρων, αφού λόγω της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής τα δημοτικά σφαγεία Θέρμου, Κατούνας και Ξηρόμερου έκλεισαν.

Χαμηλή είναι και η τιμή στη βρώσιμη ελιά που κυμαίνεται από 0, 90 έως 1,10 ευρώ το κιλό, όπως και στο ελαιόλαδο, που κυμαίνεται στα 3 ευρώ το κιλό. Παράγοντες που σε συνδυασμό με το κόστος συγκομιδής καθιστούν αποτρεπτική τη συλλογή του καρπού της ελιάς που μένει στα δέντρα. Επιπτώσεις στο εισόδημά τους έχουν και οι παραγωγοί καλαμποκιού. Την κατάσταση επιβαρύνει η κακή κατάσταση των δικτύων άρδευσης των ΤΟΕΒ, με αποτέλεσμα η παραγωγή αραβοσίτου να παρουσιάζει μειωμένη στρεμματική απόδοση. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που συγκέντρωσε η ΠΑΣΥ από τους τοπικούς ανταποκριτές του ΟΓΑ, πάνω από το 40% των παραγωγών στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είναι ανασφάλιστοι. Μεταφέρθηκε επίσης αρνητική πείρα για τη στροφή στα φωτοβολταϊκά. Παραγωγοί που υποθήκευσαν καλλιέργειες, δανείστηκαν για να φτιάξουν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αναφέρθηκαν στην κυβερνητική κοροϊδία και εμπαιγμό αφού η χαμηλή τιμή και η αυξημένη φορολογία δεν αφήνουν περιθώρια για να έχουν κάποιο συμπληρωματικό εισόδημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ