ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΩΝ
Ομοσπονδίες - συνδικάτα καταδικάζουν τη δολοφονία του 27χρονου εργάτη

Συνάντηση της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ με την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα»

Ανακοινώσεις καταδίκης της άγριας δολοφονίας του 27χρονου Πακιστανού εργάτη από φασιστοειδή στα Πετράλωνα, εξέδωσαν Ομοσπονδίες και συνδικάτα.

Εν των μεταξύ, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συνάντηση με την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «η Ενότητα» και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη. Στη συνάντηση αναφέρθηκαν τα καθημερινά βίαια επεισόδια που έχουν θύματα Πακιστανούς και που συμβαίνουν παντού, στο δρόμο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους δουλειάς, στα αστυνομικά τμήματα.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ δήλωσε ότι τα ταξικά συνδικάτα θα είναι στο πλάι όλων των εργαζόμενων και άνεργων, είτε είναι από το Πακιστάν, είτε από οποιαδήποτε χώρα και θα δυναμώσουν τον αγώνα τους κατά της Χρυσής Αυγής, κατά των φασιστικών επιθέσεων. «Θα πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση των μεταναστών στα συνδικάτα, στους χώρους δουλειάς, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Γραμματείας.

Οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στο 23ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας με ψήφισμά τους καταδικάζουν απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο μετανάστης από φασιστοειδή στα Πετράλωνα. Προειδοποιούν «κυβέρνηση, κεφάλαιο και φασίστες, ότι όσο και να τρομοκρατούν, δε θα καταφέρουν να δηλητηριάσουν την τάξη μας. Είναι ανάγκη τώρα οι εργαζόμενοι, Ελληνες και μετανάστες, να συμπορευτούν στο δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής του καπιταλισμού, του συστήματος που γεννά τη φτώχεια και τη δυστυχία για τους πολλούς και την ευημερία για τους λίγους».

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου με τη σειρά της υπογραμμίζει ότι «οι εργαζόμενοι στον Κλάδο δίνουμε μια υπόσχεση: Οι φασίστες και οι νεοναζί δε θα βρουν χώρο να χύσουν το δηλητήριο τους, να αναπτύξουν τη ρατσιστική δράση τους. Καμία τους ενέργεια δε θα μείνει αναπάντητη, δε θα ανεχτούμε πουθενά τη δράση των απογόνων των Χιτών και ταγματασφαλιτών, σημειώνει.

«Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα πρέπει να καταδικάσουν και να απομονώσουν τους φασίστες δολοφόνους οι οποίοι σήμερα στρέφονται κατά των μεταναστών, αύριο θα στραφούν κατά της εργατικής τάξης. Αυτός είναι και ο κύριος ρόλος τους για τον οποίο τους προετοιμάζουν τα αφεντικά τους που δεν είναι άλλοι από τους κεφαλαιοκράτες, τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους και το κράτος τους», υπογραμμίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και το κλαδικό συνδικάτο Αττικής - Πειραιά.

Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Λογιστών Αθήνας και το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ.

Προφυλακιστέοι οι δύο

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι δράστες της άγριας δολοφονίας του 27χρονου εργάτη Σαχτζάτ Λουκμάν, στα Πετράλωνα. Ο 27χρονος μετανάστης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με μαχαίρι στο θώρακα, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του με το ποδήλατο από δύο Ελληνες 25 και 29 χρονών. Στη κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μαχαίρια (πεταλούδες), ενώ στην οικία του ενός βρέθηκαν προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας. Οι δύο κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοκατοχή.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε ό,τι αφορά τέτοιου τύπου υποθέσεις που δικάζονται, περιπτώσεις ανθρώπων όπως του δολοφονημένου μετανάστη που προέρχονται από μακρινές χώρες και κατά τεκμήριο από φτωχές οικογένειες, είναι αδύνατη η συμμετοχή της οικογένειάς τους στη δίκη ώστε να γίνεται με ευνοϊκούς όρους γι' αυτούς η διαδικασία. Μία από τις επιπτώσεις που έχει το παραπάνω, είναι, σύμφωνα με συνηγόρους, από την εμπειρία ανάλογων δικών, να μην περιλαμβάνεται ποτέ ως στοιχείο κατηγορίας το ρατσιστικό κίνητρο, ούτε να έχει εκδοθεί απόφαση με στοιχείο τα ρατσιστικά κίνητρα για την επιμέτρηση της ποινής.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Νέα παρέμβαση - εξόρμηση για τους μετανάστες

Εξορμήσεις σε όλη την Αττική πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απευθυνόμενοι πλατιά σε μετανάστες. Πρωτοβουλία σε συνέχεια της κινητοποίησης της Παρασκευής που οργάνωσαν ο Κεντρικός Τομέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ στα Πετράλωνα με αφορμή τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη από φασιστοειδή.

Το Σάββατο, διανέμοντας ενημερωτικό δελτίο της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ για μετανάστες, πρόσφυγες, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ συνομίλησαν με πολλούς ξένους και Ελληνες εργαζόμενους. Το συγκεκριμένο υλικό, με τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!», εκδόθηκε σε αγγλικά, ρωσικά, αλβανικά, αραβικά, πακιστανικά (ουρντού), αφγανικά (παστού) και ελληνικά. Στην εισαγωγή του ενημερωτικού δελτίου αναφέρεται:

«Σύντροφε μετανάστη,

Για τη φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά, τη μετανάστευση, την ανεργία φταίνε τα αφεντικά, οι καπιταλιστές! Οχι οι εργάτες. Από το μόχθο των εργατών ζούνε όλοι αυτοί. Τώρα που το σύστημά τους έχει κρίση θέλουν να μας βάλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας. Κάθε φορά που Ελληνας εργάτης, Ελληνας φτωχός κυνηγά μετανάστη και μετανάστης βρίζει Ελληνα, τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση!

Τρώνε, πίνουν και γλεντάνε μέσα σε απίστευτα πλούτη που βγήκαν από το δικό μας ιδρώτα. Εμείς που δουλεύουμε στα βάσανα και τα παράσιτα στη χλιδή!

Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι! Αυτό είναι το σύνθημα του ΚΚΕ.

Σύντροφε μετανάστη,

Οργανώσου στα συνδικάτα, πάλεψε μαζί με τους κομμουνιστές για τα δικαιώματά σου, για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Αγωνίσου με το ΚΚΕ για την ανατροπή του καπιταλισμού στην Ελλάδα και τη δική σου πατρίδα, για να φτιάξουμε τη σοσιαλιστική κοινωνία, όπου δεν θα υπάρχουν άνεργοι και κυνηγημένοι άνθρωποι, φτώχεια και πόλεμος.

Σύντροφε μετανάστη,

Απομόνωσε τους δουλεμπόρους, τους εμπόρους ναρκωτικών, τους κλέφτες, τους μπράβους που βρίσκονται ανάμεσα στους μετανάστες. Μη φοβάσαι τους φασίστες! Είναι δειλοί! Οι ενωμένοι εργάτες είναι πιο δυνατοί! Οργανώσου στα συνδικάτα, κατάγγειλε στα συνδικάτα και το ΚΚΕ τις ρατσιστικές επιθέσεις, την αστυνομική βία!

Το ΚΚΕ έκανε πολλές παρεμβάσεις για τους μετανάστες στην ελληνική Βουλή.

Διάβασε, μάθε».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Τμήματα για τη ρατσιστική βία θα ... απελαύνουν μετανάστες

Οποιος μετανάστης χωρίς χαρτιά χτυπηθεί, μαχαιρωθεί, βασανιστεί, προπηλακιστεί και το καταγγείλει στις αρχές, απελαύνεται. Αυτό προκύπτει από τον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων και γραφείων αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας την έναρξη λειτουργίας των οποίων ανακοίνωσε χτες ο αρχηγός της Αστυνομίας, Ν. Παπαγιαννόπουλος.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αρχηγού, εάν γίνεται σχετική καταγγελία από μετανάστη που δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής ή από τρίτο άτομο, ο μετανάστης θα συλλαμβάνεται και θα απελαύνεται. Υπενθυμίζεται ότι αντιρατσιστικές οργανώσεις έχουν προτείνει τα θύματα ρατσιστικής βίας πρέπει να έχουν τη μεταχείριση των θυμάτων του trafficking και να υπάρχει αναστολή της απόφασης κράτησης και απέλασης των καταγγελλόντων βάσει ειδικής εισαγγελικής πράξης, μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση στην ποινική δίκη κατά του υπαιτίου.

Τα γραφεία, που είχαν εξαγγελθεί από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια τον περασμένο Οκτώβρη, ξεκίνησαν από χτες τη λειτουργία τους. Ως προσωπικό έχουν περισσότερους από 200 αστυνομικούς, κυρίως από την Ασφάλεια. Ειδικότερα, άρχισαν να λειτουργούν δύο τμήματα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας, ένα σε κάθε Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα και 68 γραφεία σε διάφορες Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας στην Αττική και την υπόλοιπη επικράτεια. Παράλληλα, λειτουργεί και πενταψήφιος αριθμός όπου μπορούν να καταγγελθούν οι επιθέσεις.

Ερωτηθείς για το αν θα γίνουν έλεγχοι στα γραφεία της Χρυσής Αυγής που εμμέσως ή αμέσως προτρέπει σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών, ο αρχηγός της Αστυνομίας είπε πως «ως Αστυνομία έχουμε υποχρέωση στο πλαίσιο της πρόληψης, όπου υπάρχουν εγκληματογόνες εστίες τέτοιες, οι οποίες πιθανολογείται να έχουμε εκδήλωση ρατσιστικής βίας, σαφέστατα και θα πρέπει λόγω της αποστολής μας να συλλέγουμε πληροφορίες και επίσης και τα περιστατικά να ελέγχουμε».

Εκδήλωση τιμής στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»

Το ΔΣ του Ιδρύματος «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» οργανώνει, στην έδρα του (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος), το Σάββατο 26 Γενάρη 2013 ώρα 7 μμ, μουσικοφιλολογική εκδήλωση με παρουσίαση του έργου: Ρωμιοσύνη του Γ. Ρίτσου - Μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχουν εθελοντικά: Η Επιτροπή Ειρήνης Κορινθίας. Η Λαϊκή Σκηνή «Νότης Περγιάλης». Το Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη». Σκηνοθετική επιμέλεια: Θανάση Ν. Καραγιάννη. Στην εκδήλωση θα τιμηθεί η πολύπλευρη συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη, ιδρυτικού μέλους και πρώτου Προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος και δωρητή στο «Σπ.τ.Αγ.» του χρηματικού μέρους του Βραβείου ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ (1980-'82) που του απονεμήθηκε, στη Μόσχα, την Πρωτομαγιά 1983. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί, ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης και η Ερη Ρίτσου, κόρη του Γ. Ρίτσου.

Είσοδος ελεύθερη -στα πλαίσια της μικρής χωρητικότητας του τόπου της εκδήλωσης- για τους συγγενείς των φιλοξενουμένων στο Ιδρυμα και όσους στηρίζουν το «Σπ.τ.Αγ.», ηθικά και υλικά.

Αντιρατσιστική συγκέντρωση

Συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς το Σύνταγμα πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου που διοργάνωσαν η Κίνηση Ενάντια στο Φασισμό και την Ρατσιστική Απειλή, αντιφασιστικές κινήσεις, κοινότητες μεταναστών καθώς και συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς. Στη συγκέντρωση μέλη του ΚΚΕ έκαναν εξόρμηση και μοίρασαν ενημερωτικό φυλλάδιο του Κόμματος για μετανάστες - πρόσφυγες.

Οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν από την Ομόνοια στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου με το σύνθημα «Αθήνα πόλη αντιφασιστική» και πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα όπου ακολούθησε συναυλία με καλλιτέχνες.

Οι Πακιστανοί μετανάστες συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης όπου προσευχήθηκαν μπροστά από το φέρετρο του Σεχζάτ Λουκμάν, του 27χρονου ομοεθνή τους που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από δύο φασιστοειδή στα Πετράλωνα.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε 30 πόλεις σε Ευρώπη και άλλες ηπείρους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ