ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Ανταγωνιστές στον αποπροσανατολισμό του λαού

Αξιοποιούν την υπαρκτή υπόθεση και διεκδικούν τον τίτλο του πιο «ικανού» να διευθύνει την κάθαρση του σάπιου συστήματος

Σε επίδειξη διαγκωνισμού επιδίδονται τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, αξιοποιώντας τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» και την εμπλοκή του ονόματος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσουν τον τίτλο του «ικανότερου» να διευθύνει την κάθαρση του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν.

Με τις υπογραφές 71 βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κατατέθηκε χτες το μεσημέρι κοινή πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν «τυχόν ποινικές ευθύνες» για τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Προηγήθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, όπου συμφώνησαν για το περιεχόμενο της πρότασης και την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στόχοι της εταίρων της συγκυβέρνησης είναι:

  • Πρώτος: Να χρησιμοποιηθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ σαν κίνηση αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού του λαού σε περίοδο που θα μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου (περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, κοινωνικών παροχών) και ετοιμάζονται να ψηφίσουν το νέο φοροληστρικό νομοσχέδιο.
  • Δεύτερος: Να μείνουν στην αφάνεια τα πραγματικά αίτια που γεννούν και αναπαράγουν αυτές τις σκανδαλώδεις υποθέσεις. Να μη θιγούν, δηλαδή, τα ιερά και τα όσια του καπιταλιστικού συστήματος, οι ευρωενωσιακές συμφωνίες και οι φιλομονοπωλιακοί νόμοι που εξασφαλίζουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και δίνουν τη δυνατότητα στους κεφαλαιοκράτες να διακινούν νόμιμα και παράνομα χρήματα που αποκτούν από το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με άρθρο του στον «Ελεύθερο Τύπο» ανέφερε ότι «η ασυλία των επωνύμων τελειώνει και μαζί το καθεστώς της ατιμωρησίας των ισχυρών».

Επιταχύνουν τις διαδικασίες

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν χτες ότι στόχος τους είναι «να συζητηθεί η πρόταση για Προανακριτική στη Βουλή στις 7 Γενάρη», μέρα που ξεκινούν και πάλι οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, μετά από τη διακοπή για τις γιορτές.

Με την επίσπευση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, τα τρία κόμματα επιχειρούν να κλείσουν γρήγορα την υπόθεση και να παρουσιαστούν σαν δήθεν «εγγυητές» της διαφάνειας. Παράλληλα, επιδιώκουν να αποφευχθεί με κάθε τρόπο εμπλοκή και του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών είχε στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η πρόταση που θα καταθέσουν οι τρεις εταίροι, συντάχθηκε με βάση το εισαγγελικό πόρισμα που διαβιβάστηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή και θα ζητάει «εξέταση των δυο αδικημάτων που βαρύνουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα αφορούν «πρώτο, τη νόθευση εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος, βάσει του άρθρου 42 του Ποινικού Κώδικα και δεύτερο, την παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος».

Η κοινή στάση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ διαμορφώθηκε από τη δημοσιοποίηση κιόλας του πορίσματος για τη λίστα, που στάλθηκε την Παρασκευή από τον Αρειο Πάγο στη Βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον Γ. Παπακωνσταντίνου». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ, μετά από επικοινωνία που είχαν οι Βενιζέλος και Κουβέλης. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ σημείωνε ότι «θα ζητηθεί Προκαταρκτική Εξέταση για τον πρώην υπουργό Οικονομικών».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να καταθέσει «αυτόνομη πρόταση» στη Βουλή για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα αφορά τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα εξετάσει τις «ευθύνες» του Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και του Ευ. Βενιζέλου και του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για ευθύνες «που προφανώς δεν περιορίζονται μόνο στο πρόσωπο» του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αιχμές για Βενιζέλο

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με συνεντεύξεις του στο «Εθνος» και τη «Real News» ισχυρίστηκε ότι «...δεν αφαίρεσα τα ονόματα συγγενικών μου προσώπων, ούτε κανένα άλλο όνομα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «προφανώς πρόκειται για χοντροκομμένη σκευωρία, που στόχο έχει την κατασκευή της δικής μου ενοχής» και επανέλαβε: «Τα αρχεία που παρέλαβα, τα έδωσα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε αιχμές για τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι «είναι υπερβολικά βολικό για όλους οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή να έχουν ένα και μόνο ονοματεπώνυμο» και αναφερόμενος στη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε με νόημα: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε πρώτο απ' όλους να αποδώσει ευθύνες, η σπουδή αυτή μάλλον κάτι δείχνει»... Οπως πρόσθεσε «η λίστα "ταξίδεψε" και πέρασε από πολλά χέρια αφότου έφυγε από εμένα».

Αιχμές για τους πολιτικούς του προϊστάμενους αφήνει σε δήλωσή του και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης, ο οποίος τους κατηγορεί ότι του επιρρίπτουν ευθύνες «για να δικαιολογήσουν δικές του παραλείψεις και προφανείς σκοπιμότητες». «Εάν οι πολιτικοί προϊστάμενοί μου δεν συμφωνούσαν με τον τρόπο που χειρίσθηκα την υπόθεση είχαν την ευχέρεια να με ελέγξουν ή να με οδηγήσουν σε παραίτηση. Δεν το έπραξαν ποτέ» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Τι ισχύει για την «Προανακριτική»

Για τη συγκρότηση της Προκαταρκτικής Επιτροπής (λεγόμενη «Προανακριτική») που εξετάζει ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών, χρειάζεται σχετική αίτηση που πρέπει να υπογράφουν τουλάχιστον 30 βουλευτές. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής γίνεται σε μια και μόνη συνεδρίαση και για τη συγκρότηση της Προκαταρκτικής Επιτροπής απαιτούνται 151 ψήφοι μετά από μυστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και το «Νόμο περί ευθύνης υπουργών», η ποινική δίωξη κατά πρώην υπουργού δεν μπορεί να ασκηθεί, λόγω παραγραφής, μετά το τέλος της δεύτερης συνόδου της περιόδου της Βουλής που ακολουθεί μετά την τέλεση του αδικήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σχετική διαδικασία πρέπει να γίνει τα πρώτα δύο χρόνια μετά την τέλεση του αδικήματος. Η Βουλή «της μίας μέρας» που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές του Μάη και διαλύθηκε για τις εκλογές του Ιούνη, δεν είχε τη δυνατότητα εκ των πραγμάτων να κινήσει τη σχετική διαδικασία, άρα, σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες του Συντάγματος, το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί για τον πρώην υπουργό Οικονομικών.


Ο Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ απουσιάζει εκτάκτως
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία παραγραφή, διερεύνηση με κάθε μέσο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

«Καμία παραγραφή, να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα διερεύνησης, να γίνει διερεύνηση για όλους όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση» τονίζει σε ανακοίνωσή του για τη λίστα Λαγκάρντ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα διερεύνησης της υπόθεσης που αφορά τη "λίστα Λαγκάρντ" και να αποδοθούν ευθύνες. Συνεπώς η διερεύνηση δεν μπορεί να περιοριστεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά να επεκταθεί σε όσους αναμείχθηκαν, χειρίστηκαν την υπόθεση και έχουν σχετικές ευθύνες για την απόκρυψη, αλλοίωση στοιχείων ή άλλα σχετικά αδικήματα.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει σταθερά την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την αποφυγή κάθε περίπτωσης παραγραφής. Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση και τα κόμματα επιβάλλεται να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν για τη μη παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που δημοσιεύονται για τη "λίστα Λαγκάρντ" τονίζουν τη σαπίλα του καπιταλισμού και τις αερολογίες των υποστηρικτών του περί εξυγίανσής του. Αναδεικνύουν επίσης την υποκρισία και τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες της τρικομματικής κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων που μιλούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ίδια ώρα αυξάνουν τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και ληστεύουν το λαό».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τιμωρία μέσα κι έξω απ' τη Βουλή

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε το Σάββατο την ακόλουθη δήλωση για τη λίστα Λαγκάρντ: «Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βγάζει, για μια ακόμα φορά, στην επιφάνεια τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και τη συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Καμιά παραγραφή. Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια να υπάρχει τιμωρία μέσα και έξω απ' τη Βουλή. Το συνταγματικό κώλυμα που υπάρχει δεν μπορεί να αποτελεί λόγο να περιμένουμε πότε θα γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος. Καμιά παραγραφή. Δεν μπορεί να υπάρχει παραγραφή ούτε μιας μέρας. Με την έννοια αυτή, θεωρούμε ότι δεν αρκεί η διαδικασία τιμωρίας των σημερινών ενόχων. Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, όταν κάτι βγαίνει στη δημοσιότητα, γιατί τα περισσότερα μένουν κρυφά, να υπάρχει άμεση και αποφασιστική αντίδραση και τιμωρία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ