ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Μια τεράστια τρύπα άνοιξε στη γέφυρα του Αγιόκαμπου
Μια τεράστια τρύπα άνοιξε στη γέφυρα του Αγιόκαμπου
Σοβαρότατα προβλήματα δημιούργησε η ολονύχτια καταιγίδα που έπληξε την Αττική, τη Φθιώτιδα και την Καρδίτσα με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική, ειδικά στην Αττική, να βρίσκεται σε μερική επιφυλακή και 42 συνεργεία του Σώματος να είναι στους δρόμους για παροχή βοήθειας. Αποτέλεσμα όλα της ένδειας σε υποδομές (αντιπλημμυρικά και άλλα έργα) συνέπεια των πολιτικών που εφαρμόζουν ΕΕ και κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, στη Καρδίτσα, περισσότερα από 500 άτομα της φυλής Ρομά έφυγαν από τον καταυλισμό της περιοχής Μαυρίκα καθώς ο ποταμός Καλέντζη υπερχείλισε. Οι Ρομά, μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης με τη βοήθεια κλιμακίου της ΕΜΑΚ Λάρισας.

Μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες έγιναν στους νομούς Τρικάλων και Λάρισας λόγω του ξεχειλίσματος των ποταμών. Η νεροποντή στα παράλια της Λάρισας είχε σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσει ένα μεγάλο μέρος του οδοστρώματος πάνω στη γέφυρα Αγιοκάμπου, δημιουργώντας έναν «κρατήρα» 7 μέτρων. Η κυκλοφορία στον παραλιακό δρόμο -είναι αυτός που χρησιμοποιείται για τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη όταν κλείνουν τα Τέμπη- διακόπηκε για δυο 24ωρα και «αποκαταστάθηκε» χτες το πρωί, όταν φορτηγά αυτοκίνητα εναπόθεσαν στο άνοιγμα ογκόλιθους και πάνω από αυτούς χαλίκι. Η γέφυρα Αγιοκάμπου - γνωστή και σαν «γέφυρα Καλατράβα», καθώς παρουσιάστηκε σαν αντίγραφο της «Puente del Alamillo», καλωδιακής, κρεμαστής γέφυρας που κατασκεύασε στη Σεβίλλη ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας Καλατράβα - που εγκαινιάστηκε μόλις πριν 3,5 χρόνια και κόστισε στον ελληνικό λαό 1.585.000 ευρώ, προβλήθηκε τότε σαν «έργο που αποτελεί σημείο αναφοράς» ή «έργο που λύνει οριστικά το πρόβλημα των πλημμυρών»...

Από την άλλη, πάνω από 4.000 στρέμματα, στον κάμπο της Λαμίας έχουν πλημμυρίσει, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού ενώ στην πόλη συνεργεία του Σώματος συνέδραμαν στη Φθιώτιδα, κόβοντας δέντρα και καθαρίζοντας τους δρόμους αφού λόγω του δυνατού αέρα, έσπασαν δέντρα και λόγω της βροχής, οι δρόμοι γέμισαν λάσπη και πέτρες. Και στις δυο περιπτώσεις δεν είναι η πρώτη φορά που τα ποτάμια λόγω έντονων βροχοπτώσεων πλημμύρισαν.

Στην Αττική, η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 350 κλήσεις για να αντλήσει το νερό που είχε μπει σε καταστήματα, υπόγεια και ισόγεια κυρίως στις περιοχές της Βόρειας και Βορειοανατολικής Αττικής. Ειδικότερα, τα προβλήματα συναντήθηκαν κυρίως σε Ν. Μάκρη, Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Κρυονέρι, Αγ. Στέφανο και Κάλαμο. Στη Ν. Μάκρη, που από χτες το βράδυ αντιμετώπιζε τα πρώτα προβλήματα και με λιγότερη βροχή απ' ό,τι το πρωί, έκλεισε η Λ. Μαραθώνος στο ύψος του Ζούμπερι για αρκετή ώρα ενώ σε πολλά σπίτια το νερό ξεπέρασε το ένα μέτρο. Από την άλλη, έκλεισε για περίπου μία ώρα η Λ. Σταμάτας (από το 19ο έως το 44ο χιλιόμετρο), η παραλία Μαρκοπούλου Ωρωπού, από το Χαλκούτσι έως τους Αγίους Αποστόλους όπως και ο παράδρομος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Αυλώνα.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, πυροσβέστες απεγκλώβισαν από αυτοκίνητο δύο άτομα στον Κάλαμο ενώ στο Ιλιον -την ίδια ώρα- μία γέφυρα κατέρρευσε. Η γέφυρα στην οδό Δωδεκανήσου ήταν κλειστή καθώς διεξάγονταν έργα.

Νέες συλλήψεις και επιθέσεις κατά μεταναστών

Συνεχίζεται η οδύσσεια προσφύγων του ιμπεριαλισμού που κυνηγημένοι από πόλεμο, πείνα, τυραννικά καθεστώτα, ψάχνουν είσοδο στον «παράδεισο», όπως τους προπαγανδίστηκε, της ΕΕ, στην προσπάθειά τους αυτή θαλασσοδέρνονται, γίνονται έρμαια κάθε λογής κυκλωμάτων, αντιμετωπίζονται με καταστολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε περιπολία λιμενικών στην περιοχή Βίγλα Νεάπολης Μυτιλήνης συνελήφθησαν 19 «αλλοδαποί στερούμενοι νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων». Στη Σάμο, οι λιμενικοί ενημερώθηκαν για ύπαρξη λέμβου πλησίον του ακρωτηρίου Κότσικα με επιβαίνοντες. Στο σημείο έσπευσε από θαλάσσης πλωτό περιπολικό που συμμετέχει στη μεικτή ευρωπαϊκή επιχείρηση, την συντονιζόμενη από τον FRONTEX, «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2012», και από ξηράς υπηρεσιακό όχημα του λιμενικού. Κατόπιν ερευνών εντοπίστηκε η λέμβος ενώ συνελήφθησαν 38 «παράνομοι αλλοδαποί στερούμενοι νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων» στο Βαθύ. Επόμενο βήμα η προσαγωγή τους στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου.

Ιδιες ώρες άλλοι έξι αλλοδαποί συνελήφθησαν στην Πάτρα, αυτοί επειδή προσπαθούσαν να φύγουν από την Ελλάδα για άλλη χώρα της ΕΕ, κάτι που επίσης τους απαγορεύεται ελέω «Σένγκεν» και «Δουβλίνο 2...

Και νέες επιθέσεις

Στο μεταξύ δύο επιθέσεις εναντίον μεταναστών, με έναν τραυματία μάλιστα, σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής σε Καμίνια και Ωρωπό. Στα Καμίνια, δύο άνδρες επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν στο λαιμό έναν 34χρονο μετανάστη από το Πακιστάν, μέσα στο σπίτι του επί της συμβολής των οδών Αίμου και Μακεδονίας. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται.

Περίπου την ίδια ώρα, έξι κουκουλοφόροι μπήκαν στο σπίτι μεταναστών από το Πακιστάν και αφού τους απείλησαν με μαχαίρια, τους έδεσαν και τους φίμωσαν. Αμέσως μετά, πήραν από το εσωτερικό του σπιτιού χρήματα, κινητά τηλέφωνα και προσωπικά τους αντικείμενα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν.

Και όσοι δεν πνίγονται, υποφέρουν

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στη Λέσβο, όπου τουλάχιστον είκοσι ένας μετανάστες πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν με ένα σαπάκι να περάσουν από τις τουρκικές ακτές στην ΕΕ (μέσω Ελλάδας), πρέπει να σημειωθούν τα εξής: Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες θαλασσοπνίγονται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς, της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, των «κλειστών συνόρων», των απάνθρωπων επιχειρήσεων καταστολής στα σύνορα. Ανθρωποι που επιβιβάζονται σε καρυδότσουφλα και ταξιδεύουν στις δυσμενέστερες συνθήκες για να μην τους βρουν και τους στείλουν πίσω οι συνοριοφύλακες. Ανώτατος παράγοντας του FRONTEX (ευρωενωσιακός οργανισμός επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ) δήλωσε ότι το 2011 στη διάρκεια επιχειρήσεων συνοριοφύλαξης στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ στη Μεσόγειο σώθηκε μόλις το 38% όσων προσφύγων και μεταναστών εντοπίστηκαν να θαλασσοδέρνονται.

Αλλά και όσοι επιζούν ανεβαίνουν Γολγοθά. Χαρακτηριστικές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι πρόσφυγες καταφτάνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κύρια Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Λέρο, Σύμη, Αγαθονήσι). Σωρεία οι καταγγελίες, αναφορές, μαρτυρίες ότι ανάμεσα στους αφιχθέντες βρίσκονται οικογένειες με μικρά παιδιά και βρέφη, έγκυες, ηλικιωμένοι, θύματα βασανιστηρίων και ασυνόδευτα ανήλικα, οι αποκαλούμενες στη διεθνή ορολογία «ευάλωτες ομάδες». Τελευταία πολλοί είναι Σύροι που τράπηκαν σε φυγή λόγω της σύρραξης στην πατρίδα τους. Οτι η «υποδοχή» τους ως κάλυψη βασικών ανθρώπινων αναγκών (σίτιση, διαμονή, φάρμακα, περίθαλψη, υγιεινή, κάποιος ρουχισμός) έχει αφεθεί στα χέρια της Αστυνομίας ή άλλων τοπικών αρχών, με ελάχιστους έως καθόλου πόρους και μέσα. Οτι στοιβάζονται στα κρατητήρια, σε απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς άλλη προοπτική παρά την παράταση κράτησής τους.

Το ΚΚΕ προβάλλει αιτήματα άμεσης ανακούφισης για μετανάστες αλλά και τους ντόπιους (που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα), με έμφαση στο να δοθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίζονται εδώ, να συνεχίσουν το ταξίδι τους για όπου είχαν εξαρχής προορισμό. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς ανοιχτοί, δημόσιοι, προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων (όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης), όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή σε Σένγκεν και Κανονισμό «Δουβλίνο 2». Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα. Να σταματήσουν τα μέτρα καταστολής στα σύνορα, η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX). Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες που προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς.


Θ. Μπ.

Τιμήθηκαν μετά θάνατον

Στις 8 Απρίλη 2012 τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κρυονέρι Αττικής, όταν αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με ΙΧ σε ισόπεδη διάβαση. Οι δύο από τους τέσσερις ήταν μετανάστες από το Πακιστάν. Ο Hamayun Anwar, 18 ετών και ο Wakar Ahmed, 32 ετών. Πολτοποιήθηκαν από το τρένο προσπαθώντας να σώσουν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από το ΙΧ που είχε εγκλωβιστεί στις γραμμές. Προσπαθούσαν να σώσουν δύο συνανθρώπους τους, Ελληνες, και δεν υπολόγισαν τον κίνδυνο. Από τους συνολικά 15 ανθρώπους που προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν για ώρα το ηλικιωμένο ζευγάρι μέσα στο αυτοκίνητο, οι δύο Πακιστανοί έμειναν εκεί για να βοηθήσουν μέχρι το τέλος, βλέποντας το θάνατο να έρχεται κατά πάνω τους... Για αυτή τους τη μεγαλειώδη πράξη, το Σάββατο η Ακαδημία Αθηνών τους βράβευσε μετά θάνατον για «υπέρτατη πράξη αυτοθυσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ