ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ
Τα πιτσιρίκια το γλέντησαν με την ψυχή τους!

Πετυχημένες γιορτές της ΚΝΕ για παιδιά έγιναν και σε άλλες πόλεις

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή νέων ζευγαριών και των παιδιών τους, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, η πρωτοχρονιάτικη γιορτή για τα παιδιά που οργάνωσαν οι Οργανώσεις Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Δεκάδες πιτσιρίκια πέρασαν ένα απίθανο απόγευμα, γεμάτο με δημιουργικές δραστηριότητες (εργαστήρι ζωγραφικής, κατασκευών, κ.λπ.), παρακολουθώντας θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παίζοντας και τραγουδώντας σε ρυθμούς γιορτινούς. Το φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης γέμισε από τις φωνές, τις σκανταλιές και την ενεργητικότητα των παιδιών, που η αλήθεια είναι ότι ενισχύονταν και από τα πολύ νόστιμα εδέσματα που έφτιαξαν με τα πάντα «μαγικά» χέρια τους μαμάδες και γιαγιάδες.

Στη διάρκεια της γιορτής, παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση, που δημιουργήθηκε από παιδιά για παιδιά, με τίτλο «Ο πόλεμος των δασών». Πρωταγωνιστές στη σκηνή τα πιτσιρίκια και κομπάρσοι τα δεκάδες άλλα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Στη σκηνή ανέβηκαν η Ιροντίνα Κάντραλη και η Αννα Σιταρίδου για να αφηγηθούν τρία λαϊκά παραμύθια. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και συμμετείχαν ενεργά στην αφήγηση των παραμυθιών, που συνοδεύονταν από μουσική και τραγούδι. Πρώτοι είχαν την τιμητική τους ο «λύκος και η αλεπού», μετά η «Ηλιοτακτή» και τέλος «η Μπούλα η ποντικούλα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Motion Team

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους που μένουν πάντα παιδιά, ήταν η παρουσίαση του βιβλίου της Εύης Κοντόρα «Οι 12 μέρες του Αϊ-Βασίλη», που έγινε από τη συγγραφέα του βιβλίου. «Οι 12 μέρες από τη ζωή του Αϊ Βασίλη» είναι ένα μυθιστορηματικό αποτέλεσμα μιας φανταστικής προσέγγισης στον πολύ πραγματικό - κατά τα άλλα - ανθρώπινο κόσμο, μέσα σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Η αφετηρία της ιστορίας είναι απλή αλλά κάπως ανατρεπτική, μιας και για πρώτη φορά στα χρονικά της ύπαρξής του, ο Αϊ Βασίλης καταφέρνει να χάσει την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Στη γιορτή της ΚΝΕ όμως, ο Αϊ-Βασίλης ήρθε τελικά και παρά την κρίση, κατάφερε να μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά, ολοκληρώνοντας έτσι αυτή την όμορφη γιορτή.

Στην Πάτρα

Αντίστοιχη γιορτή, στην Πάτρα, οργάνωσε το περασμένο Σάββατο η Νομαρχιακή Οργάνωση Αχαΐας της ΚΝΕ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου. Από τις 10 έως τη 1 το μεσημέρι, τα παιδιά έκαναν χριστουγεννιάτικες κατασκευές από χαρτί, ζύμωσαν και έψησαν χριστουγεννιάτικα στολίδια. Το απόγευμα, από τις 5 μέχρι τις 8, στον ίδιο χώρο, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε το παραμύθι «Τα Τσιλικροτά», με τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στην παράσταση. Τα παιδιά έφτιαξαν το δέντρο των ευχών και η γιορτή ολοκληρώθηκε με παιδικό πάρτι με τον Αϊ Βασίλη! Στον χώρο της γιορτής, λειτούργησε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Motion Team

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Καταγγελία για την αστυνομική εισβολή στην ΑΣΟΕΕ

«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την ηγεσία της αστυνομίας για την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων με τη συνοδεία εισαγγελέα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών την Παρασκευή 28/12», τονίζουν σε ανακοίνωση τους οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στο ίδρυμα.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν φύλλο και φτερό όλους τους χώρους του πανεπιστημίου από αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας μέχρι γραφεία καθηγητών και φοιτητικών οργανώσεων. Αυτές οι ενέργειες καθώς και η προπαγάνδα που στήθηκε, στόχο έχει να συνηθίσει ο κόσμος την παρουσία και τη δράση των δυνάμεων καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια.

Οι σάκοι με τα εμπορεύματα των μικροπωλητών στη σχολή, ο τρόπος που το παρουσίασαν και η προπαγάνδα για την ανάγκη πάταξης του παραεμπορίου είναι προφάσεις. Αν η κυβέρνηση και η αστυνομία ήθελαν να πατάξουν το παραεμπόριο, θα στρέφονταν ενάντια στα κυκλώματα που εισάγουν και διοχετεύουν αυτά τα εμπορεύματα στην αγορά και εκμεταλλεύονται τους μετανάστες μικροπωλητές. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι αυτά που πουλάνε οι μικροπωλητές τα φτιάχνουν μόνοι τους σε δικές τους επιχειρήσεις.

Το ότι δεν έχουν καμιά δουλειά μέσα στο πανεπιστήμιο, είναι θέμα που έπρεπε και μπορεί να το λύσουν η διοίκηση και ο φοιτητικός σύλλογος. Το ότι δεν το κάνουν δίνει τροφή για τέτοιους σχεδιασμούς. Κυκλώματα και τυχοδιωκτικές πρακτικές, αξιοποιούνται για να ενταθεί η κρατική καταστολή, που στόχο έχει τελικά την αγωνιστική δράση αλλά και να υπηρετήσει γενικότερους σχεδιασμούς στο κέντρο της Αθήνας.

Η απροκάλυπτη εισβολή και παραβίαση του ασύλου είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο ΑΕ, όπου οι αγώνες και η οργάνωση των φοιτητών, των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών για δημόσια και δωρεάν σπουδές θα απαγορεύονται και θα χτυπιούνται, ενώ η μόνη φωνή που θα ακούγεται θα είναι αυτή των επιχειρήσεων. Είναι ενταγμένη στην προσπάθεια επιβολής του δόγματος του "νόμου και της τάξης" όπως προπαγανδίζει ο πρωθυπουργός, που σημαίνει ακόμα πιο άγρια καταστολή και τρομοκρατία, για να περνάει σαν οδοστρωτήρας η αντιλαϊκή πολιτική.

Η ένταση της κρατικής καταστολής πάει χέρι - χέρι με την επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Τη στιγμή που καταργείται η φοιτητική μέριμνα, που δίνονται πτυχία "κουρελόχαρτα" για την ανεργία, που απολύονται εργαζόμενοι από τα ιδρύματα, που η έρευνα γίνεται αποκλειστικά για την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών, χτυπιέται η προσπάθεια για οργάνωση και αγώνα.

Καλούμε τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή. Να μπουν στον αγώνα για ένα πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων. Αυτός ο αγώνας μπορεί να βάλει στην άκρη τους όποιους σχεδιασμούς στρέφονται ενάντια στο κίνημα και να αντισταθεί στην ένταση της κρατικής καταστολής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ