ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Οργάνωση της ταξικής αλληλεγγύης

Γιορτή για τα παιδιά των ανέργων όπου μοιράστηκαν τρόφιμα και δώρα, διοργανώθηκε την Κυριακή στο Κερατσίνι

...και δημιουργική απασχόληση των παιδιών...
...και δημιουργική απασχόληση των παιδιών...
Οι χαρούμενες παιδικές φωνές, η μουσική, οι ζεστές κουβέντες, η γιορτινή ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε, ήταν το επισφράγισμα της μεγάλης εκδήλωσης για τις οικογένειες ανέργων που διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή στο κλειστό γυμναστήριο Κερατσινίου από ταξικά συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων της πειραιώτικης περιφέρειας. Το κλειστό γυμναστήριο από το πρωί έως μεσημέρι της Κυριακής ήταν κατακλυσμένο από πλήθος εργατόκοσμου, ανέργους και ανθρώπους του μόχθου που κατέφτασαν με τα παιδιά τους, μετατρέποντας την εκδήλωση σε δυναμική, μαζική απάντηση απέναντι στην «αλληλεγγύη» της «ελεημοσύνης» και της «φιλανθρωπίας» των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και όλων αυτών των παράσιτων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τα συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μετάλλου, Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ναυπηγοξυλουργών, Καθαριστριών, Εμποροϋπαλλήλων, τις Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων Νίκαιας, Κορυδαλλού, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος, Πειραιά.

Στόχος τους είναι η οργάνωση της ταξικής αλληλεγγύης, της αλληλεγγύης που στηρίζει έμπρακτα τον άνεργο και την οικογένειά του για να πάρει κουράγιο και να μπει στον αγώνα της διεκδίκησης και της ανατροπής. Ετσι, οι φορείς σε πρώτη φάση κατάφεραν να συγκεντρώσουν και μοίρασαν στη διάρκεια της εκδήλωσης 636 κιλά λάδι, 190 κιλά συμπυκνωμένο γάλα, 156 κιλά αλεύρι, 207 κιλά ζυμαρικών, 100 κιλά ρύζι, 54 κιλά ζάχαρη, 106 κιλά κρασί, 204 κιλά όσπρια 100 κιλά πορτοκάλια, 20 καφάσια με λαχανικά, πολύ μεγάλες ποσότητες γλυκών, αλλά και δώρα τόσα, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί παραπονεμένο.

Διανομή τροφίμων...
Διανομή τροφίμων...
Τα παιδιά διασκέδασαν με τη θεατρική παράσταση «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, τον κλόουν και τη δημιουργική απασχόληση. Πολλά από αυτά έστειλαν και γράμμα στον Αγιο Βασίλη για να ζητήσουν τα δώρα τους. Δώρα όπως «δουλειά στον μπαμπά μου» που ζήτησε η Γεωργία ή «όλα τα παιδιά του κόσμου να έχουν φαγητό, να έχουν παιχνίδια και χαρά» που ζήτησαν οι Μαρία και Σοφία.

Ο Θ. Παναγιωτόπουλος από τη Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου και πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων, απευθύνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση σημείωσε ότι «η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, η νεολαία των λαϊκών οικογενειών δεν έχει άλλο δρόμο από αυτόν της ταξικής αλληλεγγύης, της μαζικής οργανωμένης πάλης. Με το κεφάλι ψηλά μπορούμε να υψώσουμε το ανάστημά μας για να φτιάξουμε επιτέλους τη ζωή μας όπως τη θέλουμε εμείς».


Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου
Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - ΑΙΓΑΛΕΩ
«Κανένας μόνος του στην κρίση»

...και στο Αιγάλεω
...και στο Αιγάλεω
Μια τρυφερή, ζεστή γιορτή για τα παιδιά των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών που πλήττονται από την κρίση, διανθισμένη με πολλά μηνύματα για ταξική αλληλεγγύη και συλλογική δράση, οργάνωσε το περασμένο Σάββατο η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θ. Απάρτης».

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της Επιτροπής Ανέργων Καλλιθέας η Μαρία Ιωαννίδου, η οποία επισήμανε την ανάγκη της συλλογικής αντιμετώπισης και δράσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στα βάρβαρα μέτρα και τις πολιτικές της κυβέρνησης και σημείωσε πως «η Επιτροπή Ανέργων ξεκινάμε ένα διαφορετικό ταξίδι με βάρκα τη θέλησή μας να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και τη μιζέρια στην οποία μας υποβάλλουν».

Η γιορτή που ακολούθησε είχε απ' όλα. Ανάγνωση παραμυθιών, τραπεζάκια ζωγραφικής και μικρών κατασκευών, ομαδικά παιχνίδια και στο τέλος τα μέλη της Επιτροπής μοίρασαν δώρα στα μικρά παιδιά. Κι επειδή η φτώχεια θέλει καλοπέραση, από τη γιορτή δεν έλειψαν τα γλυκά και οι νόστιμοι μεζέδες που επιμελήθηκαν οι μητέρες των παιδιών. Αποκορύφωμα της παιδικής γιορτής αποτέλεσε η θεατρική παράσταση μιας ομάδας μικρών παιδιών με θέμα την κρίση όπου το μήνυμα που εξέπεμψαν στο τέλος ήταν: «Κανένας μόνος του. Ολοι μαζί θα αγωνιστούμε για το μέλλον και τη ζωή που μας αξίζει».

Στο Αιγάλεω

Στιγμιότυπο από τη γιορτή στην Καλλιθέα...
Στιγμιότυπο από τη γιορτή στην Καλλιθέα...
Αντίστοιχα, γιορτή για τα παιδιά, στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Αιγάλεω, πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αιγάλεω (μέλος ΟΓΕ) και η Επιτροπή Ανέργων που δραστηριοποιείται στη Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής.

Η αίθουσα του Συνδικάτου γέμισε με γιορτινά τραγούδια και παιδικές φωνές σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με μεράκι από εργαζόμενους κι άνεργους για τις οικογένειες λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να ψυχαγωγηθούν και να περάσουν λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς.

Τα παιδιά, από νηπιαγωγεία και σχολεία της περιοχής, μαζί με τους γονείς τους, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την παράσταση θεάτρου σκιών Καραγκιόζη στο έργο «Ο Ηρακλής και το λιοντάρι της Νεμέας» και στη συνέχεια συμμετείχαν σε αφήγηση διαδραστικού - χριστουγεννιάτικου παραμυθιού για τους Καλλικάντζαρους, όπου έπαιξαν και γέλασαν με την ψυχή τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την έλευση Αϊ-Βασίληδων που μοίρασαν δώρα στα παιδιά και λιχουδιές που είχαν ετοιμάσει για τη γιορτή τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών και η Επιτροπή Ανέργων.


ΚΕΘΕΑ
Δεν ξεπερνιούνται τα οικονομικά προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια

Στοιχεία του ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ για την προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, και ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών, είναι πολλοί εκείνοι που με τη λογική του να «γυρίσει η τύχη τους» καταφεύγουν στα τυχερά παιχνίδια. Με αφορμή αυτό το γεγονός, το ΚΕΘΕΑ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «η αναζήτηση του εύκολου κέρδους μέσω των τυχερών παιχνιδιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν οικονομικά ελλείμματα, ειδικά όταν είναι σε αρχικό στάδιο, δεν αναγνωρίζεται συχνά ως πρόβλημα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ για τις νόμιμες εξαρτήσεις, το προφίλ του ατόμου που ζητά θεραπεία λόγω προβληματικής ενασχόλησης με τον τζόγο είναι το εξής: Είναι 43 ετών, παντρεμένος και διαμένει σε σταθερή στέγη με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους. Εχει σταθερή απασχόληση και δεν έχει εμπλοκή με το νόμο. Παίζει κυρίως παιχνίδια με αθλήματα και λιγότερο παιχνίδια των καζίνο. Κάθε βδομάδα ξοδεύει 200-800 ευρώ, ενώ καταναλώνει 5-10 ώρες την ημέρα για να μελετήσει τα αθλήματα και να παίξει. Το 86% αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Η ηλικία της προβληματικής ενασχόλησης ξεκίνησε μεταξύ 23-35 ετών. Ο μέσος χρήστης τζόγου δηλώνει κοινωνικός πότης ο οποίος δεν έκανε χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών. Παρουσιάζει μειωμένη απόδοση στην εργασία του με συχνές απουσίες και αργοπορίες. Από το οικογενειακό του περιβάλλον προκύπτει ότι κοντινά συγγενικά πρόσωπα είχαν προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο. Στην οικογενειακή ζωή το 87,5 παρουσιάζει έντονα προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας.

Με το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, μπορεί να επικοινωνήσει κανείς στο τηλ: 201.9215.776 και στο email: info@kethea-alfa.gr και στο τετραψήφιο 1114, τη γραμμή βοήθειας του ΚΕΘΕΑ για τα τυχερά παιχνίδια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ