ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαζικοποίηση και ταξική οργάνωση του κλάδου

Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του σωματείου

Αποψη από τη συνέλευση
Αποψη από τη συνέλευση
Η συμβολή στην οργάνωση του κλάδου σε ταξική κατεύθυνση, η μαζικοποίηση του Σωματείου μέσα από τη βελτίωση της παρέμβασης στους χώρους δουλειάς, αποτελούν βασικά ζητούμενα της δράσης που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, όπως αυτά αναπτύχθηκαν στη χτεσινή εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση. Εντονο και διακριτό στοιχείο της συνέλευσης η συμμετοχή πολλών νέων, σε ηλικία, εργαζομένων.

Εισηγητικά, η πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου, Ε. Χαλιού, επισήμανε ότι το σωματείο μέσα από τη δράση του κατόρθωσε να βάλει σε καλύτερο βαθμό τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν. Η γνώση που αποκτήθηκε συμβάλλει ώστε να απαντά με μεγαλύτερη ετοιμότητα στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, τους ελιγμούς του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Για το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε ότι πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες για την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Στην κατεύθυνση αυτή, χρειάζεται να υπάρχει μόνιμο και σταθερό σχέδιο για όλα τα προβλήματα, ενώ μπαίνει ως κύριο καθήκον να ανοίξει συζήτηση για το τι κίνημα χρειάζεται. Να αποτραπεί ο εγκλωβισμός των εργαζομένων σε αυταπάτες περί καλύτερης διαχείρισης του συστήματος στο πλαίσιο των οποίων αρθρώνονται προτάσεις για τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο και άλλα. Με βάση τα παραπάνω και με στόχο την ισχυροποίηση του Σωματείου απαιτείται βελτίωση της λειτουργίας των Σωματειακών Επιτροπών, δημιουργία νέων σε χώρους όπου δεν υπάρχουν.

Παράλληλα, το νέο ΔΣ του Σωματείου μπορεί να συνεδριάζει τακτικά (ανοιχτές συνεδριάσεις για να παρακολουθούν οι εργαζόμενοι και να συμμετέχουν στη ζωή του σωματείου), να γίνονται κοινές συνεδριάσεις με τις σωματειακές επιτροπές. Ακόμα, στόχος είναι η οργάνωση των ανέργων του κλάδου, η σύνδεση του σωματείου με τις Λαϊκές Επιτροπές, η ενίσχυση της αλληλεγγύης. Πάλη για τις ΣΣΕ και την ΕΓΣΣΕ και άλλα.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, έγιναν αναφορές στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που στέκουν εμπόδιο στην ανάπτυξη του αγώνα και στην ενιαιοποίηση της δράσης των εργαζομένων, προβάλλουν από κοινού με την εργοδοσία ιδεολογήματα περί «ταύτισης συμφερόντων εργαζομένων - επιχείρησης», «αναποτελεσματικότητας των αγώνων» και άλλα.

Από την άλλη, προβλήθηκαν ζωντανά παραδείγματα από αγώνες όπου οι εργαζόμενοι, παρακάμπτοντας τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες, πήραν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση του αγώνα, όπως στην περίπτωση της ΑΤΕ. Παράδειγμα θετικών αποτελεσμάτων που επιφέρει η επίμονη δράση όπως στην εταιρεία PRS όπου η αρχική εχθρική στάση τμήματος των εργαζομένων στο σωματείο μετατράπηκε σε δέκα μαζικές γενικές συνελεύσεις, στην αναγνώριση του ρόλου του σωματείου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΟΤΑ
Διεύρυνση του πλαισίου και κοινό μέτωπο

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με τη συμμετοχή ΔΣ Σωματείων Εργαζομένων σε Δήμους, προκειμένου να εκτιμήσουν τις εξελίξεις στον κλάδο.

Σημειώθηκε ότι ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις πρέπει να συνδεθεί με την πάλη ενάντια στο σύνολο των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων. Να διευρυνθεί το πλαίσιο αιτημάτων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην υποχρηματοδότηση των δήμων, τη νέα φοροληστρική επιδρομή στα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα και άλλα. Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται κοινή δράση με το σύνολο των εργαζομένων και δημιουργία κοινού μετώπου με τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από αυτήν την πολιτική. Παράλληλα, χρειάζεται ο αγώνας να μαζικοποιηθεί και στην κατεύθυνση αυτή να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Ακόμα, τονίστηκε ότι η ενότητα του κλάδου - όρος αναγκαίος για την αποτελεσματικότητα της πάλης - περνάει μέσα από το αίτημα για νέο γνήσιο συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

Από τις τοποθετήσεις που έγιναν, αναδείχτηκε η ανάγκη έντασης της αντιπαράθεσης με τη γραμμή της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που οδηγούν το κίνημα στον εκφυλισμό. Αποσπούν το ζήτημα των απολύσεων, και μάλιστα σε επίπεδο κλάδου, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική. Οι δυνάμεις τους κάθε άλλο παρά πρωτοστατούν στην προετοιμασία για την επιτυχημένη οργάνωση του αγώνα, ενώ καταφεύγουν σε εκφυλιστικές ενέργειες που συνιστούν ανοιχτή απεργοσπασία (χτύπημα κάρτας, λήψη άδειας ή ρεπό τη μέρα της απεργίας). Κηρύσσουν κινητοποιήσεις χωρίς σε αυτές να είναι πρωταγωνιστές οι εργαζόμενοι, γεγονός που μαρτυρούν και τα πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην τελευταία 48ωρη.

Χτες πριν τη σύσκεψη, το Συνδικάτο και επιχειρησιακά σωματεία πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μετά στη Βουλή. Σήμερα και αύριο υπάρχει απόφαση για αποχή από κάθε εργασία.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: Σε νέα αγωνιστική κινητοποίηση προχωρούν μεθαύριο, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι, που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο υπουργείο Αμυνας. Συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στην ανέχεια όπου τους έχει οδηγήσει η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων, η οποία έχει επιβάλει εκ περιτροπής εργασία με ένα μεροκάματο τη βδομάδα, διεκδικώντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους.

ΛΑΡΙΣΑ: Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σε συνεδρίασή της, αποφάσισε, σύμφωνα με το καταστατικό του ΕΚΛ, να πραγματοποιήσει την Κυριακή 27 Γενάρη 2013, Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των Σωματείων, με θέμα την τροποποίηση του Καταστατικού, καθώς και την ετήσια Απολογιστική Συνέλευση των αντιπροσώπων των Σωματείων, με θέματα Απολογισμός ΔΣ για το 2012 και προγραμματισμός δράσης για το 2013, Οικονομικός απολογισμός για το 2012 και προϋπολογισμός για το 2013, Εκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση του 2012.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Με αιτήματα να δοθεί τώρα οικονομική ενίσχυση σε όλους τους ανέργους 1.500 ευρώ, ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πέντε ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί, διοργανώνουν σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Μετά τη σύσκεψη θα ακολουθήσει παρέμβαση στον Οίκο Ναύτου.

Τα σωματεία που διοργανώνουν την κινητοποίηση είναι τα ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων), ΠΕΠΡΝ (Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών), ΠΕΣ/ΝΑΤ.

COCA - COLA 3E: Με επιτυχία έγιναν χτες οι στάσεις εργασίας στα εργοστάσια της «Coca - Cola 3E» σε Αθήνα, Σχηματάρι, Αίγιο και Πάτρα, όπου οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις «οικειοθελείς αποχωρήσεις», ενώ η εργοδοσία εκβιάζει με απολύσεις. Την τακτική της εργοδοσίας καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Πέθανε ενώ δούλευε 45χρονος υλοτόμος

Την ώρα που δούλευε έχασε τη ζωή του ο 45χρονος υλοτόμος Δ. Ντόντης, από τη Νέα Ζωή Καλαμπάκας, πατέρας δύο παιδιών. Ο άτυχος δασεργάτης ενώ βρισκόταν σε δασική περιοχή μαζί με συναδέλφους τους ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και έπεσε στο έδαφος. Παρά τις προσπάθειες των συναδέλφων του δε στάθηκε δυνατό να συνέλθει και με αυτοκίνητο τον μετέφεραν εκτός της δασικής περιοχής. Εκεί τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αρχικά μεταφέροντάς τον στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας και από εκεί στο Νοσοκομείο Τρικάλων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Στο πλευρό των ανέργων της περιοχής

Στο πλευρό των ανέργων της περιοχής βρίσκεται διαρκώς και με κάθε τρόπο η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού. Τώρα μάλιστα που πλησιάζουν οι γιορτές προχωράει και σε νέες εκδηλώσεις ταξικής αλληλεγγύης για τους ίδιους τους άνεργους αλλά και τα παιδιά τους.

Η δράση της Επιτροπής ανέργων έχει βρει πλέον ανταπόκριση σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα οι μαγαζάτορες να προσφέρουν κάθε λογής βοήθεια στην Επιτροπή και κατ' επέκταση στους άνεργους. Αντιθέτως, οι πολυεθνικές στις οποίες απευθύνθηκαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, δεν έδειξαν καμία ανταπόκριση και δεν έδωσαν καμία βοήθεια. Χαρακτηριστικό είναι όμως το περιστατικό σε υποκατάστημα συγκεκριμένης πολυεθνικής στην περιοχή, στο οποίο η εργοδοσία αρνήθηκε έστω και τη συμβολική προσφορά στους άνεργους, αλλά οι εργαζόμενες στο υποκατάστημα, με δικά τους χρήματα, από το υστέρημά τους, αγόρασαν τρόφιμα και τα παρέδωσαν στην επιτροπή. Ενα περιστατικό που αποδεικνύει πως και οι εργαζόμενοι, σε μεγάλο βαθμό, έχουν αντιληφθεί την ανάγκη και τη σημασία της ταξικής αλληλεγγύης και της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση της σημερινής λαίλαπας και της επίθεσης που δέχονται.

Την ερχόμενη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, από τις 10 π.μ.-1το μεσημέρι και τις 5 - 7μ.μ. η Επιτροπή Ανέργων θα μοιράσει τρόφιμα και ρούχα στους άνεργους, στα γραφεία της, Κρέσδνας 12, στον Κορυδαλλό. Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, στις 11 π.μ., στα γραφεία της, οργανώνει γιορτή για τα παιδιά των ανέργων με ταχυδακτυλουργό, μουσική, γλυκά και πολλά δώρα. Επίσης, μέσα στις γιορτές τα παιδιά θα πάνε δωρεάν σε παιδική θεατρική παράσταση ενώ δωρεάν θεατρική παράσταση προγραμματίζεται και για τους άνεργους της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ