ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ - ΤΥΦΩΝΑΣ «ΜΠΟΦΑ»
Εκατοντάδες νεκροί στις φτωχογειτονιές

Για άλλη μια φορά οι φτωχοί πληρώνουν την παντελή έλλειψη υποδομών
Για άλλη μια φορά οι φτωχοί πληρώνουν την παντελή έλλειψη υποδομών
ΜΑΝΙΛΑ.--

Εκτεταμένες καταστροφές προκαλεί στις Φιλιππίνες ο τυφώνας «Μπόφα», που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 320 ανθρώπους, ενώ οι εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 170.000. Ο τυφώνας που σαρώνει κυριολεκτικά τις νότιες Φιλιππίνες έχει προκαλέσει κατολισθήσεις, πλημμύρες, λόγω των καταρρακτωδών βροχών, βλάβες στις τηλεπικοινωνίες, σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες και στο οδικό δίκτυο, κυρίως σε φτωχογειτονιές με αρκετές περιοχές να παραμένουν αποκλεισμένες. Ο αριθμός των νεκρών εκτινάσσεται καθώς σωστικά συνεργεία φτάνουν σε απομονωμένα ορεινά χωριά πνιγμένα στις λάσπες.

Ο τυφώνας έχει ισοπεδώσει το νησί Μιντανάο, το δεύτερο μεγαλύτερο των Φιλιππίνων, με μεγάλα ποσοστά φτώχειας, όπου οι ισχυροί άνεμοι που έφτασαν και τα 210 χλμ. την ώρα, διέλυσαν σπίτια και υποδομές. Οι πληγέντες τονίζουν τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για άμεση βοήθεια, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιδημιών. Οπως σημειώνεται πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη συλλογή των νεκρών, την προμήθεια φαρμάκων, σκηνών για τους άστεγους και ρούχων για τους πληγέντες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί.

Παρά το γεγονός ότι οι τυφώνες στις Φιλιππίνες αποτελούν συχνό φαινόμενο, οι αστικές κυβερνήσεις αδιαφορούν για έργα υποδομής που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον πληθυσμό.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αντιδράσεις για το 6ο αντιλαϊκό πακέτο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι Ιρλανδοί εργαζόμενοι που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο βδομάδες τις κινητοποιήσεις ενάντια σε ένα ακόμα σχέδιο λιτότητας 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον έκτο κατά σειρά προϋπολογισμό λιτότητας από τότε που ξέσπασε η καπιταλιστική κρίση. Οι κινητοποιήσεις περιελάμβαναν, επίσης, διαδήλωση χιλιάδων αναπήρων μπροστά στο Κοινοβούλιο, καθώς από το πρόγραμμα περικοπών πλήττονται άμεσα.

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε «είναι σκληρός» όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, και περιλαμβάνει νέες περικοπές αλλά και αυξήσεις φόρων. Οι γενικές γραμμές του προϋπολογισμού έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο των όρων του πακέτου της Ιρλανδίας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το «τραγελαφικό» της υπόθεσης της Ιρλανδίας είναι ότι ο νέος προϋπολογισμός, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ιμον Γκίλμορ αφορά «στο 85 τοις εκατό των ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν». Δηλαδή, η λιτότητα θα είναι διαρκείας στο όνομα του δημοσιονομικου ελλείμματος. Ενα έλλειμμα που προκλήθηκε αποκλειστικά και μόνο από το πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών που έχουν αποδειχθεί βαρέλι δίχως πάτο. Ο λαός της Ιρλανδίας, της χώρας που από την αρχή της κρίσης προβάλλεται ως «παράδειγμα προς μίμηση» και υποτίθεται έχει καταφέρει να σημειώσει «ήπια ανάπτυξη», υποφέρει με την επίσημη ανεργία στο 15% και τη φοροληστεία πλέον να γίνεται αβάσταχτη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε εμπρησμό οφείλεται η πυρκαγιά σε εργοστάσιο ρούχων στην Κίνα, την Τρίτη, που κόστισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές, μετά από ανακρίσεις ενός υπόπτου, που παραδέχτηκε ότι ο ίδιος έβαλε τη φωτιά, δηλώνοντας «οργισμένος» για χρέη της εταιρείας προς τον ίδιο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η Citigroup, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 11.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους. Οι περικοπές αφορούν στο 4% του συνολικού εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως, που αριθμεί 262.000, ενώ σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» οι 6.200 αφορούν στο δίκτυο λιανικής. Ο όμιλος «θα αποσυρθεί» ή «θα μειώσει τη δραστηριοποίησή του στο Πακιστάν, στην Παραγουάη, στη Ρουμανία, στην Τουρκία και στην Ουρουγουάη», ενώ στα άμεσα σχέδια είναι να κλείσουν οριστικά 44 υποκαταστήματα στις ΗΠΑ, 15 στη Νότια Κορέα, 4 στην Ουγγαρία, 7 στο Χονγκ Κονγκ, 14 στη Βραζιλία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού «Nokia Siemens Networks» ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κλείσει μέχρι το τέλος του 2013 16 εγκαταστάσεις μιας θυγατρικής της που ειδικεύεται στις υπηρεσίες όσον αφορά στις υποδομές στη Γερμανία, της «Nokia Siemens Networks Services GmbH», που απασχολεί 1.000 εργαζόμενους, με ενδεχόμενο να χαθούν οριστικά όλες αυτές οι θέσεις εργασίας.

ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ.-- Εξέπνευσε, χτες, σε ηλικία 91 ετών, από ανακοπή καρδιάς, ο Αμερικανός επιφανής τζαζίστας συνθέτης και πιανίστας Ντέιβιντ Μπρούμπεκ, γνωστός από συνθέσεις όπως το «Τέικ Φάιβ».

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα εντείνουν τις έρευνες σχετικά με τη φετινή σοδειά καλαμποκιού, έπειτα από ανακοίνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Τροφίμων του Νόβισαντ πως το 1/3 των δειγμάτων που εξετάστηκαν έφεραν υψηλότερα, από τα επιτρεπόμενα, όρια της αφλατοξίνης, που οφείλεται σε μύκητες που δημιουργούνται στα φυτά λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών όπως η ξηρασία και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε ζωικούς και ανθρώπινους οργανισμούς (κίρρωση ήπατος, καρκινογενέσεις).

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τη γαλλική εταιρεία ALSTOM ανακοίνωσε, χτες, πως επέλεξε η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για την πλήρη ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των επιβατικών αμαξοστοιχιών, ύψους 5,8 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο 20ετούς πλάνου βελτίωσης των υποδομών της χώρας.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Συμφωνία» για τα περάσματα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σε συμφωνία για ένα ενοποιημένο σύστημα διαχείρισης των θυλακίων ελέγχου που βρίσκονται στα διοικητικά όρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου και το οποίο θα ξεκινήσει σε τέσσερα απ' αυτά ως το τέλος τρέχοντος έτους κατέληξαν αργά προχτές βράδυ στις Βρυξέλλες οι πρωθυπουργοί Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς και Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι παρουσία της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Σέρβου πρωθυπουργού, στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι τα θυλάκια στα διοικητικά όρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου δεν είναι μεθοριακά αφού τηρήθηκε «ουδέτερο» καθεστώς συνόρων. Το Βελιγράδι συμφώνησε στο σύστημα ενοποιημένης διαχείρισης των διοικητικών φυλακίων υπό την προϋπόθεση πως οι Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου δεν θα πληρώνουν δασμούς, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν διαβατήρια ή πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου. Διευκρίνισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει πειραματικά από τη Δευτέρα 10 του μήνα και κάλεσε τους Σέρβους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου να εμπιστευτούν την κυβέρνησή του. Επιπλέον υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρχουν στα διοικητικά φυλάκια εθνικά ή άλλα διακριτικά, όπως σημαίες, θυρεοί κλπ.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός μιλώντας αργότερα σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Αντενάουερ» στις Βρυξέλλες ισχυρίστηκε ότι στις συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας, εντός του 2013, θα επιχειρηθεί η εξεύρεση μίας «τελικής λύσης» για το στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου (το οποίο εντούτοις θεωρείται «λυμένο» για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε ΕΕ και ΗΠΑ...). Διαπίστωσε επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα ανάμεσα σε Σερβία και Κροατία μετά την προκλητική αθώωση δύο Κροατών στρατηγών.

Ωρες μετά τη συμφωνία Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Α. Φ. Ράσμουσεν χαρακτήρισε «ασταθή» την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, καλώντας Βελιγράδι και Πρίστινα να καταλήξουν σε μία «πολιτική λύση του προβλήματος».

Αυτοκτονία του Σέρβου πρέσβη στο ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ερωτηματικά καλύπτουν τις αιτίες που οδήγησαν προχτές τον 52χρονο πρέσβη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ Μπράνισλαβ Μιλίνκοβιτς να δώσει τέλος στη ζωή του, πηδώντας στο κενό από το πολυώροφο πάρκινγκ του αεροδρομίου των Βρυξελλών, μπροστά στα μάτια του υφυπουργού Εξωτερικών Ζόραν Βούγιτς και συνεργατών του.

Οι βελγικές αρχές επιβεβαίωσαν πως η υπόθεση είναι περίπτωση αυτοκτονίας και τερμάτισαν τις σύντομες έρευνές τους. Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών με μια λιτή ανακοίνωση περιορίστηκε στην έκφραση «βαθιάς λύπης» για το γεγονός. Διπλωμάτες που τον γνώριζαν δήλωναν ότι δεν έδειχνε κάποια σημάδια που να εξηγούν την αυτοκτονία του, πέρα από τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως ζούσε μακριά από την (επίσης διπλωμάτη στη Βιέννη) σύζυγό του και το γιο του.

Ο Μιλίνκοβιτς ήταν έμπειρος διπλωμάτης με μακροχρόνια θητεία σε διεθνείς οργανισμούς. Από το 2004 διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών της τότε Σερβίας - Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και από το 2009 τοποθετήθηκε πρεσβευτής της Σερβίας επίσης στη λυκοσυμμαχία.

ΚΙΝΑ
Νέο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε χτες σε ανθρακωρυχείο στη βορειοδυτική Κίνα, στην επαρχία Γιουνάν, με αποτέλεσμα 17 εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ 49 κατάφεραν να βγουν σώοι. Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, το ατύχημα προκάλεσε έκρηξη χωρίς, ωστόσο, να αναφέρεται εάν πρόκειται για κρατικό ή ιδιωτικό ορυχείο. Στο μακρύ κατάλογο των ατυχημάτων στα κινεζικά ορυχεία, ακόμα 11 εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν αγνοούμενοι, τρεις μέρες, αφού το ορυχείο στο οποίο εργάζονταν πλημμύρισε, το βράδυ του Σαββάτου, στην επαρχία Χέιλονγκζτιανγκ. Μόνο τον περασμένο χρόνο έχασαν τη ζωή τους σε κινεζικά ορυχεία 1.973 εργαζόμενοι, ενώ η κινεζική κυβέρνηση υπόσχεται βελτιώσεις και ελέγχους όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, που ωστόσο όσο κυριαρχεί το καπιταλιστικό κέρδος δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ