ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και μια σειρά υπουργικές αποφάσεις η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ επιχειρεί να θωρακίσει το νομικό πλαίσιο της άγριας επίθεσης που έχει εξαπολύσει ενάντια στα λαϊκά στρώματα της χώρας, ενισχύοντας παράλληλα την επιχειρηματολογία της προς τους εταίρους της στην τρόικα, ...«εμείς τα κάναμε όλα».

Οι Πράξεις και οι υπουργικές αποφάσεις αποτελούν το εφαρμοστικό πλαίσιο για την υλοποίηση - ενεργοποίηση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίστηκε το προηγούμενο δεκαήμερο στη Βουλή, ενώ η επιλογή της συγκεκριμένης μορφής υιοθέτησης των ρυθμίσεων είναι φανερό ότι υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να μην εμπλακεί το Κοινοβούλιο, κι αυτό για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, για να μην προκληθούν πρόσθετες τριβές στις δυνάμεις της συγκυβέρνησης και, δεύτερον, επειδή σε περίπτωση που οι ρυθμίσεις ακολουθούσαν τον κανονικό κοινοβουλευτικό δρόμο, θα απαιτούνταν αρκετές μέρες μέχρι την ψήφισή τους, κάτι που η κυβέρνηση Σαμαρά ήθελε να αποφύγει ενόψει της σημερινής Συνόδου του Γιούρογκρουπ.

Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου α) «Δημοσιονομικές κανόνες και άλλες διατάξεις» και β) «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012» η κυβέρνηση:

- Υιοθετεί και θέτει σε εφαρμογή το σύστημα της πολυεπίπεδης εποπτείας των οικονομικών της κυβέρνησης, των ΟΤΑ, των πρώην ΔΕΚΟ και κάθε φορέα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, με την υποχρέωση της λήψης ...«διορθωτικών μέτρων» σε περίπτωση απόκλισης από τους αρχικούς προϋπολογισμούς. Λόγος γίνεται πρόσθετα για ακόμα πιο επαχθή μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, κάτι που η κυβέρνηση συμφώνησε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

- Προωθεί προς άμεση υλοποίηση όλες τις ρυθμίσεις που προβλέπουν μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση επιδομάτων Πρόνοιας, πρόσθετες πληρωμές για την Υγεία, απελευθέρωση των επαγγελμάτων κ.ο.κ.

Επιπρόσθετα, σε σχέση με το πολυνομοσχέδιο, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει:

  • Την εξομοίωση των μισθολογικών και άλλων ρυθμίσεων που αφορούν τους υπαλλήλους της Βουλής
  • Την αύξηση από τα 64 στα 65 χρόνια της ηλικίας για να μπορεί κάποιος να εισπράττει ΕΚΑΣ, από την 1/1/2014.

Με τις υπουργικές αποφάσεις οριστικοποιούνται ζητήματα όπως:

1) Σύστημα Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης των αποφοίτων ΙΕΚ.

2) Οροι και προϋποθέσεις εκμίσθωσης επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης.

3) Διαδικασίες για τη λειτουργία τουριστικού γραφείου στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ).

4) Καθορισμός δικαιολογητικών για την υποβολή αναγγελίας άσκησης του επαγγέλματος του ξεναγού.

5) Χορήγηση αδειών κυκλοφορίας βυτιοφόρων φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης.

6) Καθορισμός ποσού παραβόλων για παρόχους ιδιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

7) Καθορισμός διαδικασίας της υποβολής των προγραμμάτων σπουδών ιδιωτικού σχολείου.

8) Μηχανισμός εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας.

ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
«Ρήτρες αυτόματης» κλιμάκωσης της βαρβαρότητας

Αλλεπάλληλα «διορθωτικά μέτρα» για κάθε εμφανιζόμενη απόκλιση. Μνημόνια με τα υπουργεία και τους φορείς για την αποτελεσματική εφαρμογή του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής»

Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ήδη δημοσιεύθηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης», κλιμακώνεται η λυσσαλαία επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στο λαό και το εισόδημά του. Οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) αποσκοπούν στο να ενισχύσουν το νομικό πλαίσιο για την απρόσκοπτη εφαρμογή του πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Οι αντιλαϊκές εξειδικεύσεις αφορούν στην επιβολή «ρήτρας αυτόματης διόρθωσης» για κάθε εμφανιζόμενη απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, πολιτική που σημαίνει την επιβολή αλλεπάλληλων νέων μέτρων για την παραπέρα διάλυση μέχρι και εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες. Σπεύδουν από τώρα να προβλέψουν τα νέα χαράτσια απέναντι στους δημότες με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους ΟΤΑ. Κλιμακώνουν με δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο θα περιέρχεται το τίμημα από την εκποίηση κρατικής περιουσίας στους ιδιώτες, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί αποκλειστικά και μόνο στη εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους κ.ά.

Ειδικότερα:

Μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των άλλων υπουργείων συνάπτονται ξεχωριστά «μνημόνια συνεργασίας», στα οποία καταγράφονται οι «προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους». Δυνατότητα υπογραφής μνημονίων προβλέπεται για οποιοδήποτε φορέα, όπως για παράδειγμα νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά. Για κάθε «αρνητική απόκλιση» που ξεπερνά το 10%, περικόπτονται οι οποιασδήποτε μορφής ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το ποσό της εμφανιζόμενης «υπέρβασης». Σε περίπτωση που για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, και για οποιοδήποτε φορέα, διαπιστώσουν «απόκλιση» πάνω από 10%, το υπουργείο Οικονομικών διορίζει Επόπτη-τοποτηρητή των συμφερόντων του κεφαλαίου. Από 1/1/2014 απαγορεύεται ο δανεισμός φορέων για άλλους σκοπούς εκτός από «επενδύσεις». Τα παραπάνω έχουν εφαρμογή τόσο στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (πρώην ΔΕΚΟ κ.ά)

Το σύνολο των «εισπράξεων», μέχρι και την τελευταία δεκάρα, από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα πάει «αποκλειστικά στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους», διασφαλίζοντας τα κράτη και τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το ΔΝΤ, στους οποίους έχει περιέλθει η εμφανιζόμενη «οφειλή». Το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μέσα σε προθεσμία 10 ημερών αποδίδει το αντίτιμο κάθε ιδιωτικοποίησης σε «ειδικό ταμείο», προκειμένου στη συνέχεια να το περάσουν στους μεγαλοπιστωτές τους.

Δημιουργείται «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» στους ΟΤΑ. Σε περίπτωση «αποκλίσεων» στους ισολογισμούς τους για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, υπάγονται υποχρεωτικά σε «προγράμματα εξυγίανσης», εξέλιξη που με τη σειρά της συνεπάγεται καρατόμηση των δαπανών μόνον σε ό,τι αφορά δαπάνες μισθοδοσίας, «μετατάξεις προσωπικού» και αναστολή προσλήψεων. Οι ΟΤΑ , που θα υπαχθούν στο «πρόγραμμα», υποχρεώνονται να απογειώσουν σε νέα ύψη τα δημοτικά χαράτσια. Ειδική αναφορά γίνεται στο ΤΑΠ που πληρώνεται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και που αφορά, όχι μόνο τους μικροϊδιοκτήτες αλλά και τους ενοικιαστές. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας. Επίσης, μεγάλες ανατιμήσεις προβλέπουν και για το «τέλος παρεπιδημούντων» το οποίο επιβάλλεται σε ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα.

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Νέοι φόροι στους εργαζόμενους και περικοπές στο προσωπικό

Τον εργαζόμενο λαό καλεί η κυβέρνηση να πληρώσει και να καλύψει την πολιτική των περικοπών και της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει στους δήμους. Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στους ΟΤΑ που θα αποκλίνουν από τους στόχους του προϋπολογισμού, τους επιβάλλεται υποχρεωτικό πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Αναστολή προσλήψεων (κάτι που ήδη προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο 2013- 2016 καθώς μέχρι το 2016 απαγορεύονται οι προσλήψεις σε όλους τους ΟΤΑ).
  • Μείωση προσωπικού μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων. Αρα υποβάθμιση έως και κατάργηση παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Αύξηση των τελών κλπ.
  • Δραστική αύξηση, σε τοπικό επίπεδο, των κεντρικών κρατικών φόρων μέσα από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.
  • Απαγόρευση κάθε έργου από τους ΟΤΑ και περιορισμό των Δαπανών τους στις απολύτως ανελαστικές.

Κι όλα αυτά την ώρα που με όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες, οι Δήμοι και οι περιφέρειες (συνολικά) προβλέπεται να πάρουν κρατική χρηματοδότηση το 2013 μικρότερη σε σχέση με το 2011 κατά 2.323,5 εκατ. ευρώ (δηλαδή μειωμένη κατά 39,7%) και μικρότερη σε σχέση με το 2012 κατά 297 εκατ. ευρώ (δηλαδή μειωμένη κατά 8%).

Αναλυτικότερα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει:

α) Δημιουργείται στο υπουργείο Εσωτερικών Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων.

β) Το Παρατηρητήριο ελέγχει την ορθή εφαρμογή του προϋπολογισμού με βάση «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης» που περιλαμβάνει το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και τον ετήσιο προϋπολογισμό του κάθε ΟΤΑ και των νομικών του προσώπων.

γ) Στην περίπτωση που το Παρατηρητήριο διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, παρέχει στο δήμο υποχρεωτικές, ως προς την εφαρμογή τους, οδηγίες για τη διόρθωση της απόκλισης.

δ) Εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση από τους στόχους, ο ΟΤΑ υπάγεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης που περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

1. Αμεση εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων που προβλέπονται από τη νομοθεσία προς διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεων του ΟΤΑ και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

2. Αναστολή προσλήψεων.

3. Επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού.

4. Πρόσβαση του ΟΤΑ που αποκλίνει στο Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης (προβλέπεται στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ). Σημειωτέον ότι αυτό το Ταμείο δημιουργείται με χρήματα των ίδιων των ΟΤΑ τα οποία παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

5. Αύξηση των ιδίων εσόδων του ΟΤΑ που αποκλίνει από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές.

6. Αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.

7. Περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Ερχονται νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ

Ολες οι παροχές του ΕΟΠΥΥ τίθενται, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ξανά στην κλίνη του Προκρούστη, καθώς προβλέπεται η συγκρότηση Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με όλους τους συμβεβλημένους παρόχους και η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Υγείας για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, με τον «οποίο καθορίζεται το είδος, η έκταση, το ύψος των παροχών υγείας, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησής τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια». Με τους συμβεβλημένους παρόχους θα γίνεται διαπραγμάτευση για τις αμοιβές, τους όρους των συμβάσεων του οργανισμού, τις τιμές των ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων. Μ' άλλα λόγια ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα θα αλλάξει για να «εναρμονιστεί με την ως άνω νομοθετική τροποποίηση και αφετέρου με το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού», όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση.

Την ίδια στιγμή προβλέπεται η εφαρμογή των χαρατσιών που αποφάσισε η συγκυβέρνηση, 1 ευρώ για κάθε συνταγή χορήγησης φαρμάκων και 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο, ρύθμιση που θα ισχύσει από 1/1/2014, όπως προβλέπει ο νόμος για τα μνημόνιο.

Με το ίδιο άρθρο επιβάλλεται τέλος 15% στους κατόχους αδείας κυκλοφορίας φαρμάκων - τα οποία είναι στη θετική λίστα - με σκοπό, όπως αναφέρεται, την επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία των λεγόμενων clow back και rebate από τους φαρμακοβιομήχανους, φαρμακέμπορους και φαρμακοποιούς.

Σε περίπτωση που η φαρμακευτική εταιρεία δεν επιστρέψει το τέλος, τότε τα φάρμακά της βγαίνουν από τη θετική λίστα (όπου οι ασφαλισμένοι πληρώνουν συμμετοχή μέχρι 25%) και μπαίνουν στην αρνητική λίστα, και τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασφαλισμένοι!

Πλήρης απελευθέρωση σε ταξί και βυτιοφόρα

Σε ισχύ οι καταστροφικές ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου

Σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης περνούν οι κλάδοι των αυτοκινητιστών και μεταφορέων καυσίμων μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προχτές Κυριακή, των σχετικών υπουργικών αποφάσεων σύμφωνα με τις προβλέψεις του «μνημονίου 3».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 3053/18-11-2012, στο εξής, τουριστικά γραφεία και εταιρείες ενοικίασης οχημάτων θα μπορούν με την καταβολή της αξίας ενός παραβόλου υπέρ του Δημοσίου ύψους 100 ευρώ, να παραλαμβάνουν από τον ΕΟΤ άδεια για ενοικίαση οχήματος από 1.500 κυβικά και πάνω με οδηγό, δίχως κανέναν περιορισμό στον αριθμό των οχημάτων που θα μπορούν να έχουν υπό την κατοχή τους. Σε περίπτωση που διαθέτουν περισσότερα από 10 οχήματα οφείλουν να διαθέτουν χώρους στάθμευσης - 6 τ.μ. ανά όχημα - ενώ αν έχουν κάτω από 10 η παραπάνω υποχρέωση εκλείπει. Ανάλογη δυνατότητα για απόκτηση τέτοιων αδειών δίνεται και στους συνεταιρισμούς ιδιοκτητών ταξί. Τα νέα οχήματα οφείλουν να διαθέτουν νέους κινητήρες τύπου Euro 5.

Αντίστοιχα με την υπουργική απόφαση, που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 3052/18-11-2012, αίρονται όλοι οι σημερινοί περιορισμοί στον αριθμό των αδειών και στο μέγεθος του κυβισμού στην απόκτηση άδειας μεταφοράς καυσίμων με βυτιοφόρα φορτηγά. Η απόφαση προβλέπει την υποχρεωτική τοποθέτηση συσκευής GPS σε κάθε τέτοιο όχημα (αφορά και τα πλωτά μέσα μεταφοράς καυσίμων), ενώ η τιμή για την απόκτηση τέτοιας άδειας αν και δεν καθορίζεται επακριβώς, σίγουρα θα ακολουθήσει την τιμή για την απόκτηση άδειας μεταφοράς προσώπων. Με την παραπάνω απόφαση θα επιτρέπεται στα πρατήρια να χρησιμοποιούν για τη διακίνηση ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα, ανεξαρτήτως χωρητικότητας, καθώς και να μισθώνουν βυτιοφόρα δημοσίας χρήσης χωρίς κανέναν περιορισμό από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ θα επιτρέπεται σε κάθε βυτιοφόρο να πραγματοποιεί μεταφορά για λογαριασμό των πρατηριούχων, καθώς και να εισέρχεται σε διυλιστήρια και αποθήκες για να μεταφέρει καύσιμα με το δικό του εμπορικό σήμα.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αναδρομική καρατόμηση από το Γενάρη

Από τις μισθοδοσίες του Γενάρη 2013 μπαίνει σε εφαρμογή η αναδρομική καρατόμηση (από 1η Αυγούστου 2012) στα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν σε κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ κ.ά.).

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, η μηνιάτικη αναδρομική παρακράτηση από τους μισθούς και τις συντάξεις κλιμακώνεται από μία δόση (για ποσά μέχρι 100 ευρώ) και διαμορφώνεται μέχρι σε 12 ισόποσες μηνιάτικες δόσεις για τα ποσά πάνω από 5.000 ευρώ.

Στα «άκρα» με το τέλος ΑΠΕ

Την ουσιαστική αύξηση του τέλους ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) 2 φορές το χρόνο προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Κάθε 1η του Ιούλη και 31 του Δεκέμβρη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα μπορεί να εισηγείται και το υπουργείο ΠΕΚΑ θα αποφασίζει τις διαφορετικές χρεώσεις ανά κατηγορία πελατών, ενώ μια φορά το χρόνο θα καθορίζονται έτσι κι αλλιώς οι συντελεστές για τη διαμόρφωση των χρεώσεων του επόμενου έτους. Η ρύθμιση αναμένεται να διευκολύνει την ελάφρυνση των βιομηχανιών, με επιβάρυνση των άλλων κατηγοριών καταναλωτών.

Οι αναπροσαρμογές θα στοχεύουν στην ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ. Ειδικά για το 2013 - 2014, όπως σημειώνεται στην ΠΝΠ, το τέλος ΑΠΕ, που τώρα έχει μετονομαστεί σε τέλος ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), θα αυξηθεί τόσο ώστε να αποσβεστεί το έλλειμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει τώρα ο λογαριασμός! Σε συνδυασμό με το ότι η συνολική ισχύς των ΑΠΕ αυξάνεται με αλματώδη ρυθμό κάθε χρόνο, αναμένεται μια διαρκής αύξηση του τέλους με τεράστια επιβάρυνση στα λαϊκά νοικοκυριά, κι αυτό χωρίς να αυξηθεί ούτε μια δεκάρα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος!

Επιπρόσθετα, προωθούνται οι διατάξεις που σχετίζονται με τη διευκόλυνση εκχώρησης στο ενεργειακό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) και που αποσαφηνίζουν ακόμη περισσότερο το διαχωρισμό του από τη ΔΕΠΑ, προκειμένου να διασφαλίζεται η ισονομία στη μεταχείριση όλων των «παικτών» του φυσικού αερίου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κλιμάκωση της ανυπακοής και της δράσης παντού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Στην κλιμάκωση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, είναι ανάγκη να απαντήσουν με κλιμάκωση ανυπακοής και δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, για την κατάργηση των μνημονίων διαρκείας, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντιλαϊκού οδοστρωτήρα στους φορείς του Δημοσίου, με έμφαση στους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης, επιβάλλοντας υποχρεωτικές μετατάξεις, απολύσεις προσωπικού μέσω της "διαθεσιμότητας" και δραματική αύξηση φόρων και τελών που θα επιβαρύνουν το σύνολο της λαϊκής οικογένειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ