Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Ερχονται νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ

Ολες οι παροχές του ΕΟΠΥΥ τίθενται, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ξανά στην κλίνη του Προκρούστη, καθώς προβλέπεται η συγκρότηση Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με όλους τους συμβεβλημένους παρόχους και η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Υγείας για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, με τον «οποίο καθορίζεται το είδος, η έκταση, το ύψος των παροχών υγείας, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησής τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια». Με τους συμβεβλημένους παρόχους θα γίνεται διαπραγμάτευση για τις αμοιβές, τους όρους των συμβάσεων του οργανισμού, τις τιμές των ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων. Μ' άλλα λόγια ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα θα αλλάξει για να «εναρμονιστεί με την ως άνω νομοθετική τροποποίηση και αφετέρου με το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού», όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση.

Την ίδια στιγμή προβλέπεται η εφαρμογή των χαρατσιών που αποφάσισε η συγκυβέρνηση, 1 ευρώ για κάθε συνταγή χορήγησης φαρμάκων και 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο, ρύθμιση που θα ισχύσει από 1/1/2014, όπως προβλέπει ο νόμος για τα μνημόνιο.

Με το ίδιο άρθρο επιβάλλεται τέλος 15% στους κατόχους αδείας κυκλοφορίας φαρμάκων - τα οποία είναι στη θετική λίστα - με σκοπό, όπως αναφέρεται, την επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία των λεγόμενων clow back και rebate από τους φαρμακοβιομήχανους, φαρμακέμπορους και φαρμακοποιούς.

Σε περίπτωση που η φαρμακευτική εταιρεία δεν επιστρέψει το τέλος, τότε τα φάρμακά της βγαίνουν από τη θετική λίστα (όπου οι ασφαλισμένοι πληρώνουν συμμετοχή μέχρι 25%) και μπαίνουν στην αρνητική λίστα, και τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασφαλισμένοι!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ