Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Νέοι φόροι στους εργαζόμενους και περικοπές στο προσωπικό

Τον εργαζόμενο λαό καλεί η κυβέρνηση να πληρώσει και να καλύψει την πολιτική των περικοπών και της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει στους δήμους. Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στους ΟΤΑ που θα αποκλίνουν από τους στόχους του προϋπολογισμού, τους επιβάλλεται υποχρεωτικό πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Αναστολή προσλήψεων (κάτι που ήδη προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο 2013- 2016 καθώς μέχρι το 2016 απαγορεύονται οι προσλήψεις σε όλους τους ΟΤΑ).
  • Μείωση προσωπικού μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων. Αρα υποβάθμιση έως και κατάργηση παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Αύξηση των τελών κλπ.
  • Δραστική αύξηση, σε τοπικό επίπεδο, των κεντρικών κρατικών φόρων μέσα από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.
  • Απαγόρευση κάθε έργου από τους ΟΤΑ και περιορισμό των Δαπανών τους στις απολύτως ανελαστικές.

Κι όλα αυτά την ώρα που με όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες, οι Δήμοι και οι περιφέρειες (συνολικά) προβλέπεται να πάρουν κρατική χρηματοδότηση το 2013 μικρότερη σε σχέση με το 2011 κατά 2.323,5 εκατ. ευρώ (δηλαδή μειωμένη κατά 39,7%) και μικρότερη σε σχέση με το 2012 κατά 297 εκατ. ευρώ (δηλαδή μειωμένη κατά 8%).

Αναλυτικότερα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει:

α) Δημιουργείται στο υπουργείο Εσωτερικών Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων.

β) Το Παρατηρητήριο ελέγχει την ορθή εφαρμογή του προϋπολογισμού με βάση «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης» που περιλαμβάνει το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και τον ετήσιο προϋπολογισμό του κάθε ΟΤΑ και των νομικών του προσώπων.

γ) Στην περίπτωση που το Παρατηρητήριο διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, παρέχει στο δήμο υποχρεωτικές, ως προς την εφαρμογή τους, οδηγίες για τη διόρθωση της απόκλισης.

δ) Εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση από τους στόχους, ο ΟΤΑ υπάγεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης που περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

1. Αμεση εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων που προβλέπονται από τη νομοθεσία προς διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεων του ΟΤΑ και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

2. Αναστολή προσλήψεων.

3. Επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού.

4. Πρόσβαση του ΟΤΑ που αποκλίνει στο Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης (προβλέπεται στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ). Σημειωτέον ότι αυτό το Ταμείο δημιουργείται με χρήματα των ίδιων των ΟΤΑ τα οποία παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

5. Αύξηση των ιδίων εσόδων του ΟΤΑ που αποκλίνει από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές.

6. Αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.

7. Περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΚΕΔΕ και το... Παρατηρητήριο(2013-07-27 00:00:00.0)
Η «εξυγίανση»(2013-03-23 00:00:00.0)
«Εξυγίανση» με απολύσεις και φόρους(2013-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ