ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
Σκοτώθηκαν δύο νεαροί εργάτες

Ανακοίνωση της Γραμματείας Ροδόπης του ΠΑΜΕ

Ακόμη δύο εργάτες, προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων». Πρόκειται για δύο εργαζόμενους ηλικίας 32 και 33 ετών, που δούλευαν για την κατασκευαστική «ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ» που κατασκευάζει τον κάθετο άξονα της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ» από την Κομοτηνή μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Σκοτώθηκαν το πρωί του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια μετακίνησής τους με φορτηγό, το οποίο κουβαλούσε οικοδομικό υλικό στο χώρο εργασίας τους, και το οποίο ξέφυγε από την πορεία του.

Το «ατύχημα», αποδίδεται σε πρόβλημα στο σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου, ιδιοκτησίας της ανάδοχου εταιρείας του έργου. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Οσο κι αν γίνεται προσπάθεια τα εργατικά ατυχήματα να φανούν ως «τυχαία» γεγονότα ή ως συμβάντα που την ευθύνη έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Οι απλήρωτοι μήνες εργασίας, η αύξηση των ωρών εργασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας, η πίεση για την ολοκλήρωση των έργων ή της παραγωγής, η ελλιπής συντήρηση των μηχανημάτων και των εργαλείων, καθώς και τα μηδαμινά μέτρα προστασίας και πρόληψης, αποτελούν τους πραγματικούς λόγους που προκαλούνται τα εργατικά ατυχήματα.

Και στην περίπτωση της «ΙΟΝΙΟΣ» οι εργάτες βρίσκονται από τη μια πάνω από 6-7 μήνες απλήρωτοι, ενώ από την άλλη τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν για άμεση ολοκλήρωση του έργου.

Ολοι αυτοί οι λόγοι έχουν την αιτία τους σε έναν κοινό παρονομαστή. Τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, που μαζί με το αντεργατικό οπλοστάσιο που νομοθετεί η κάθε κυβέρνηση, κάνει ασύδοτους τους εργοδότες, οι οποίοι μπροστά στην εξασφάλιση των κερδών τους δεν υπολογίζουν ούτε τη ζωή των εργατών και των οικογενειών τους».

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟ «OLYMPIC HANDLING»
Νίπτει τας χείρας της η κυβέρνηση

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, στη Βουλή, όπου συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την τρομοκρατική απόλυση του Σ. Γιαννουλάκη από την «Olympic Handling».

Θυμίζουμε ότι η απόλυση έγινε αφού ο εργαζόμενος πήρε μέρος στην πρόσφατη πανεργατική απεργία.

Ζητώντας την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και τη λήψη μέτρων για να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε ότι η εργοδοσία αξιοποιεί το αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης για να καταπατήσει κάθε εργατικό δικαίωμα.

Ο υφυπουργός είπε ότι τον εργαζόμενο δεν τον απέλυσε το υπουργείο, αλλά μια ιδιωτική εταιρεία και αρκέστηκε να αναφέρει ότι περιμένει για την υπόθεση την απάντηση του ΣΕΠΕ. Γενικά και αόριστα είπε ότι αν παραβιάστηκε η νομοθεσία όχι μόνο θα γίνει η επαναπρόσληψή του αλλά θα επιβληθούν και οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Στην παρέμβασή του ο Χρ. Κατσώτης επικαλέστηκε προχτεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις έχουν στη διάθεσή τους το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να προσαρμόζονται «στις διακυμάνσεις της ζήτησης και τους πιθανούς κραδασμούς», τονίζοντας ότι με τη δήλωση αυτή επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι όλο το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο ωφελεί την εργοδοσία. Κατήγγειλε ότι από τις εκάστοτε κυβερνήσεις υπάρχει ανοχή στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, η οποία καταργεί ακόμα και το δικαίωμα της απεργίας.

Καταλήγοντας τόνισε ότι ο Σ. Γιαννουλάκης απολύθηκε για συνδικαλιστικούς και πολιτικούς λόγους αφού δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα απεργήσει και δε θα δηλώσει ασθένεια, υπογραμμίζοντας ότι αυτήν ακριβώς τη στάση θέλουν να χτυπήσουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

ΜΕΘ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κλειστά σχεδόν τα μισά κρεβάτια

Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επικίνδυνες διαστάσεις για τον πληθυσμό της Θεσσαλίας αποκτούν οι ελλείψεις σε στελέχωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι λειτουργούν τα 12 από τα 20 κρεβάτια που υπάρχουν ως υποδομή λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων, αφού οι ασθενείς της περιοχής που έχουν ανάγκη εντατικής θεραπείας διαχέονται σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι τα στοιχεία που δίνουν οι επιστημονικοί φορείς για τις ελλείψεις στις Εντατικές Μονάδες είναι «στοιχεία εντυπωσιασμού και δεν είναι αληθή.

Ισχυρίστηκε ότι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας η αναλογία των υπηρετούντων γιατρών είναι σύμφωνη με τη διεθνή αναλογία και είπε ότι οι πόροι που διαθέτει το υπουργείο θα διατίθενται με «σύνεση και με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία» (!) κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση με τις ελλείψεις θα συνεχιστεί.

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Λαμπρουλης υπογράμμισε ότι με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική οδηγούνται σε αργό θάνατο τα δημόσια νοσοκομεία και ο ίδιος ο ελληνικός λαός και ως αποτέλεσμα είναι να ανθούν τα ιδιωτικά κέντρα που κερδοσκοπούν ασύστολα.

ΣΕΤΗΠ
Γλέντι αλληλεγγύης για τους άνεργους του κλάδου

Με μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση η Επιτροπή Ανέργων του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) εκδήλωσε, την περασμένη Κυριακή, στην πράξη την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του σωματείου στους άνεργους του κλάδου. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να γνωριστούν καλύτερα οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στον κλάδο, να ανταλλάξουν τους προβληματισμούς τους και να σχεδιάσουν από κοινού τα βήματα στη δράση τους. Το γλέντι έγινε στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του ΟΤΕ με καλό φαγητό μαγειρεμένο από εργαζόμενους του κλάδου αλλά και καλή μουσική από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου που έπαιξαν στο γλέντι. Στόχος της επιτροπής το επόμενο διάστημα είναι να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους άνεργους και να τους συσπειρώσει στο σωματείο.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΕΟΣΕΤ: Εντείνεται η αβεβαιότητα στους εργαζόμενους της ΝΕΟΣΕΤ. Σύμφωνα με χτεσινή ενημέρωση που έγινε από την εργοδοσία στους εργαζόμενους, η εταιρεία έχει όντως κάνει αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99, η εκδίκαση της οποίας θα γίνει το Γενάρη. Παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι δε θα θιχτούν οι εργαζόμενοι και πως η αίτηση έχει γίνει για τους πιστωτές, εντούτοις, οι εργαζόμενοι ανησυχούν. Παράλληλα, και παρά το γεγονός ότι οφείλονται δεδουλευμένα δύο - τριών μηνών, η εργοδοσία κάλεσε τους εργαζόμενους «να βάλουν πλάτη». Στο εργοστάσιο της ΝΕΟΣΕΤ δουλεύουν 150 εργάτες, ενώ συνολικά στον όμιλο απασχολούνται περίπου 1.000 εργαζόμενοι.

ΛΑΡΚΟ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την ερχόμενη Πέμπτη 22 Νοέμβρη τα Σωματεία Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, αντιδρώντας στις κυβερνητικές προθέσεις για διάσπαση και ξεπούλημα της εταιρείας. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα που διοργανώνουν τα σωματεία με θέμα: «Οχι στη διαίρεση της ΛΑΡΚΟ και τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για απαξίωση - κλείσιμο της εταιρείας».

ΛΑΡΙΣΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πραγματοποίησε, χτες, το Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Λάρισας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στο ΙΝΕ-ΓΣΕΕ με 5μηνα, που παραμένουν απλήρωτοι 2 και πλέον μήνες, την τήρηση όλων όσα προβλέπονται και ισχύουν για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΟΜΙΛΟΣ ΛΕΜΟΝΙΑ: Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και υπό συνεχή βροχή, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους του ομίλου Λεμονιά, που είχε προγραμματιστεί από το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», έξω από το εργοστάσιο της ΜΕΚ στην Α ΒΙΠΕ Βόλου. Οι εργαζόμενοι ανάρτησαν πανό σε όλο το μήκος της περίφραξης του εργοστασίου και φώναξαν συνθήματα για την καταβολή των δεδουλευμένων και την επαναλειτουργία των εργοστασίων. Σε συνάντηση που έγινε με τη διοίκηση του Συνδικάτου ο εργοδότης δεν έδωσε ουσιαστική απάντηση.

ΠΕΜΕΝ
Γενική Συνέλευση αύριο

Κάλεσμα σε όλους τους μηχανικούς να συμμετάσχουν μαζικά στη γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ, απευθύνει η ταξική διοίκηση της Ενωσης Μηχανικών. Η συνέλευση θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης.

«Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ - αναφέρεται στο κάλεσμα - να γίνει υπόθεση του κάθε Μηχανικού, με τη μαζική συμμετοχή μας να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις και με την πολύτιμη εμπειρία από τους αγώνες των ναυτεργατών, των εργαζομένων, να καθορίσουμε στόχους και πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα», για «να συνεχίσουμε με καλύτερη οργάνωση και συσπείρωση δυνάμεων στους χώρους δουλειάς, στις ναυτικές σχολές, μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευόμενοι, για την ανάπτυξη όλων των μορφών αγώνα που να είναι αντίστοιχοι ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ