Χοντραίνει ο καυγάς για τον επιμερισμό της ζημιάς που προκαλεί η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης
Eurokinissi |
Η κόντρα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους εκφράστηκε με εκατέρωθεν αιχμές στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το Γιούρογκρουπ |
Σύμφωνα με τους Financial Times, στο Γιούρογκρουπ υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς «εκφράστηκε ανοιχτά η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ αναφορικά με τον ρυθμό μείωσης του ελληνικού χρέους η οποία εκφράζεται πλέον ανοιχτά».
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ότι ο στόχος μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μετατίθεται για το 2022, από το 2020, για να απαντήσει η Κ. Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει πιστό στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει (2020). Στην επιμονή του Ζ.Κ. Γιούνκερ, η Κ. Λαγκάρντ απάντησε: «Κατά τη γνώμη μας η κατάλληλη ημερομηνία για τη μείωση του χρέους στο 120% είναι το 2020. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις».
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, «η δημόσια αντιπαράθεση Γιούνκερ-Λαγκάρντ αποτελεί απλώς έκφραση μιας σύγκρουσης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ η οποία υποβόσκει εδώ και μήνες». Το ΔΝΤ ζητάει ένα «γερό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο απορρίπτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφού συνεπάγεται καταστροφή κεφαλαίου και απώλειες για τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, που επικαλείται η εφημερίδα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι, χωρίς νέο «κούρεμα», το ελληνικό χρέος θα φθάσει το 2020 το 150% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ, το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 140% του ΑΕΠ το 2020, από 189% το 2013, έναντι στόχου για 120%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της εκτιμά ότι το 2020 το χρέος δεν θα ξεπερνά το 140% του ΑΕΠ. «Αν ο στόχος (του 120%) μετατεθεί για το 2022, θα είναι πιο εύκολο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταρτίσουν ένα σχέδιο, αφού αυτό θα αφορά μόνο τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα», γράφουν οι Financial Times.
Θέση για το ζήτημα πήρε την Τρίτη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, λέγοντας ότι ο ορίζοντας στον οποίο θα πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ είναι το 2022. Η παρέμβασή του επιβεβαιώνει επί της ουσίας τη διάσταση απόψεων και τις κόντρες με το ΔΝΤ.
Οπως ισχυρίζεται σε ανάλυσή του το Spiegel, «το Βερολίνο θέλει να εμποδίσει ένα νέο κούρεμα του χρέους, γιατί θα κόστιζε πολύ ακριβά στη Γερμανία, που μέχρι τώρα έχει χορηγήσει στην Ελλάδα δάνεια και εγγυήσεις ύψους 35,2 δις. ευρώ. Επομένως, αν γινόταν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους της τάξης του 50%, η Γερμανία θα έχανε 17,5 δις. ευρώ. Κάτι τέτοιο όμως θα έθετε σε κίνδυνο την υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου που έχει θέσει η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014».
Την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί δραστική μείωση του ελληνικού χρέους πάνω από 80 δισ. ευρώ για να περιορισθεί στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020, εκφράζουν από την πλευρά τους αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση με τίτλο: «Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: Επιβεβλημένη Αναδιάρθρωση του Επίσημου Τομέα».
Αναφερόμενη στις προτάσεις που καταθέτει η ΕΕ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων, επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, πρόγραμμα επαναγοράς χρέους), η Goldman Sachs υποστηρίζει με νόημα ότι αυτές οι παρεμβάσεις δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Μεταξύ άλλων, προτείνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι κάθε λύση διαχείρισης του χρέους πέρα από το νέο κούρεμα, «θα καθυστερήσει την ελληνική ανάκαμψη εν αντιθέσει με τις επιπτώσεις που θα είχε μια αποφασιστική διαγραφή χρέους και θα αναβάλει την επίλυση των ζητημάτων που άπτονται του ελληνικού χρέους».
Κουρασμένη η γερμανική οικονομία, ρεκόρ χρέους στην Ιταλία, στον προθάλαμο μνημονίου η Κύπρος
Σε μια πληρωμή, άνω των 44 δισ. ευρώ, εμφανίζεται να θέλει να συμπτύξει τις δόσεις από τα δάνεια προς την Ελλάδα η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Bild, θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και δυσκολιών στη διαχείρισή της. Οπως γράφει η εφημερίδα, η δόση θα περιλαμβάνει τα 31,3 δισ. ευρώ του δεύτερου τριμήνου, καθώς και τις δόσεις ύψους 5 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο αντίστοιχα.
Στο μεταξύ, επιδείνωση παρουσίασε το Νοέμβρη ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία (ZEW), ο οποίος υποχώρησε στις -15,7 μονάδες από -11,5 τον Οκτώβρη, χαμηλότερα από το μέσο όρο των εκτιμήσεων 38 αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -9,8 μονάδες.
«Προς το παρόν, ο δείκτης ZEW συνάδει σε γενικές γραμμές με την οικονομική στασιμότητα που επικρατεί στη Γερμανία. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η οικονομία θα υποχωρήσει σε ύφεση ξανά το επόμενο έτος, καθώς θα εντείνεται η κρίση χρέους στην περιφέρεια και θα αποδυναμωθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών», είπε η Τζ. Μακ Κίουν, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.
Την ίδια ώρα, τριγμούς στο ευρωπαϊκό εποικοδόμημα προκαλούσε το νέο αρνητικό υψηλό που σημείωσε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, αγγίζοντας, στο τέλος Σεπτέμβρη τα 1,995 τρισ. ευρώ! Η αύξηση, σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, φτάνει τα 19,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Β. Σιαρλή, η Κύπρος ενδέχεται να υποβάλει επίσημα αίτημα για οικονομική βοήθεια έως το τέλος της βδομάδας, όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας. Οι διαβουλεύσεις της τρόικας με την κυπριακή κυβέρνηση εστιάζονται στα δημοσιονομικά, καθώς και σε ζητήματα αναδιάρθρωσης ημικρατικών οργανισμών. Επί τάπητος βρίσκεται και η δημιουργία κρατικής εταιρείας για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Πρόσθετα πολιτικά μέτρα, ανάμεσα στα οποία και η άρση των αντιρρήσεων της Αθήνας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, έστω και χωρίς την προηγούμενη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ξένους συμμάχους της, για τη συνέχιση του προγράμματος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση έχει ήδη δεχτεί αίτημα από την ΕΕ για ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας των ενταξιακών συνομιλιών με την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της ατζέντας για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Σ. Φούλε είχε υποστηρίξει ότι η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το επόμενο έτος, χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της με την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις πιέσεις των Ευρωπαίων, διατυπώνονται ταυτόχρονα και αμερικανικές παροτρύνσεις να άρει η Ελλάδα τις αντιρρήσεις, προκειμένου η ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε συνομιλίες ένταξης στο ΝΑΤΟ.