Με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης, την Κυριακή και την περασμένη Παρασκευή αντίστοιχα
Από την κινητοποίηση στην Κέρκυρα, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής |
Η συγκέντρωση έγινε το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης και το παλιό λιμάνι των Χανίων και αμέσως μετά με μηχανοκίνητη πορεία οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πύλη της βάσης.
Πρωτοφανής και προκλητική ήταν η παρουσία ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει το χώρο πολύ μακριά από την πύλη, φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και εξοπλισμένοι με χημικά. Το γεγονός καταγγέλθηκε από τους συγκεντρωμένους και τους εκπροσώπους των Επιτροπών Ειρήνης του νησιού.
Οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά στο χώρο τις σημαίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ. Το κεντρικό ψήφισμα της συγκέντρωσης επιδόθηκε στον διοικητή της Πτέρυγας Μάχης από τους επικεφαλής των Επιτροπών Ειρήνης.
Δίνοντας συνέχεια στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Κισσάμου, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζεται ενάντια σε Συρία και Ιράν», την Παρασκευή 9 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Κισσάμου.
Η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στους δρόμους των Χανίων |
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία Σαρόκο και περνώντας από τους κεντρικούς δρόμους του νησιού, πλησίασαν στο λιμάνι, για να υποδεχτούν όπως τους αρμόζει τους φονιάδες των λαών, αλλά και τις τοπικές αρχές που έσπευσαν πρόθυμα στη "δεξίωση" προς τιμήν των ιμπεριαλιστών, παρά την αντίθετες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Κέρκυρας ότι είναι ανεπιθύμητα τα πολεμικά πλοία στο νησί.
Συνεννοήσεις για το «Μνημόνιο Κατανόησης» που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση
Με ταχείς ρυθμούς προχωρά στο παρασκήνιο η διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ, με στόχο την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, παρακάμπτοντας το «σκόπελο» της ονομασίας. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, το ελληνικό ΥΠΕΞ παρέλαβε την περασμένη Δευτέρα την απάντηση της ΠΓΔΜ στην ελληνική πρόταση, η οποία είχε υποβληθεί στις 3 Οκτώβρη 2012, για την υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης» μεταξύ των δύο χωρών.
Το μνημόνιο έχει στόχο να ανοίξει το δρόμο για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σε επόμενη συνεδρίαση της λυκοσυμμαχίας, αποσπώντας για λογαριασμό της Ελλάδας αόριστες διακηρύξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας και του αλυτρωτισμού που προβάλλει η κυβέρνηση των Σκοπίων.
Με αιχμή το μνημόνιο, στο τέλος Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες διερευνητικές επαφές στην Αθήνα με την επίσκεψη κλιμακίου Αμερικανών διπλωματών στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Επικεφαλής αυτής της αμερικανικής ομάδας, η οποία είχε ευρύ κύκλο επαφών σε υπηρεσιακό επίπεδο, ήταν η δεύτερη ιεραρχικά διπλωμάτης στην αμερικανική πρεσβεία των Σκοπίων.
Μετά από αυτές τις επαφές, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε στην ΠΓΔΜ την πρόταση για την υπογραφή μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο βήμα, μετά την υπογραφή του μνημονίου, θα είναι η αποστολή επιστολής του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά προς το ΝΑΤΟ με την οποία θα αποδέχεται την έναρξη της διαδικασίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
-- Η κυβέρνηση λέει ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων και πως δε θα υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Είναι έτσι;
Εντονη κινητικότητα υπάρχει τα τελευταία 24ωρα στη βάση της Σούδας, με συνεχείς απογειώσεις και προσγειώσεις αμερικανικών και Νατοϊκών αεροπλάνων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παγκρήτιας κινητοποίησης την Κυριακή στα Χανιά, ήταν συνεχείς οι διελεύσεις αμερικανικών αεροπλάνων πάνω από την πόλη, τύπου «V-22». Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στη βάση έχουν σταθμεύσει τις τελευταίες μέρες τρία ιπτάμενα τάνκερ για ανεφοδιασμό πολεμικών αεροσκαφών στον αέρα, ένα αεροπλάνο ηλεκτρονικού πολέμου και ένα αμερικάνικο «C-130». Πρόκειται για ασυνήθιστη δραστηριότητα, πέρα από τα συνηθισμένα, η οποία μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλεί στο λαό, με δεδομένα τα σχέδια επίθεσης σε Συρία και Ιράν, αλλά και το ρόλο που έχει παίξει η βάση σε προηγούμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.