ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταθερά υψηλά η αντιπαράθεση

Οι αντικαθεστωτικοί και μισθοφόροι αντιμετωπίζουν την αντεπίθεση του συριακού στρατού σε πολλές πόλεις
Οι αντικαθεστωτικοί και μισθοφόροι αντιμετωπίζουν την αντεπίθεση του συριακού στρατού σε πολλές πόλεις
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην τουρκο-συριακή μεθόριο ενώ συνεχίζεται και ο «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Συρίας - Τουρκίας και Ρωσίας με αφορμή την υποχρεωτική προσγείωση του συριακού πολιτικού αεροσκάφους «A320», την Τετάρτη το βράδυ, στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, με τον ισχυρισμό ότι μετέφερε «μη πολιτικό υλικό» από τη Μόσχα προς τη Δαμασκό. Το τι ακριβώς μετέφερε το αεροσκάφος δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αφού μπορεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν να μιλά για «πυρομαχικά» και «στρατιωτικό υλικό», αλλά δεν απαντά στην παρότρυνση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών να «δείξουν έστω στον τουρκικό λαό τι ακριβώς κατέσχεσαν από το αεροσκάφος» και να σταματήσουν τα «ψέματα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωνε ότι το μόνο που υπήρχε στο αεροσκάφος ήταν φορτίο το οποίο έστελνε νομότυπα ένας Ρώσος προμηθευτής, διά νόμιμης οδού, σε νόμιμο πελάτη του, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει να κρύψει τίποτε: «Δεν υπήρχαν και δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν όπλα» είπε. Η φιλολογία γύρω από το συμβάν συνεχίζεται και στο ρωσικό Τύπο με την εφημερίδα «Κομερζάντ» να φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο η κρατική εταιρεία εξαγωγών στρατιωτικού υλικού, η «Rosoboronexport», δήλωνε ότι δεν έχει καμία σχέση με το φορτίο του αεροσκάφους και δεν γνωρίζει τι είναι. Επικαλούμενη ρωσικές πηγές, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι αρχές ασφαλείας της πολιτικής αεροπορίας αναζητούν το πώς διέρρευσε το οτιδήποτε για το φορτίο του αεροσκάφους, ενώ κατά μία από τις πηγές επρόκειτο για ηλεκτρονικό υλικό που προοριζόταν για ρωσικά αντιπυραυλικά ραντάρ, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ενώ συνεχίζεται ο «πόλεμος» ανακοινώσεων, ανεβαίνει το θερμόμετρο και στην τουρκο-συριακή μεθόριο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», η τουρκική αεροπορία «σήκωσε» χτες το απόγευμα δύο μαχητικά μετά από το σφοδρό βομβαρδισμό της μεθοριακής πόλης Αζμαρίν, επί συριακού εδάφους, από συριακά στρατιωτικά ελικόπτερα, προκειμένου, όπως διέρρεαν αργότερα τουρκικές στρατιωτικές πηγές, να «αναχαιτίσουν ένα συριακό ελικόπτερο που είχε εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο». Το περιστατικό δεν αναφέρεται από συριακές πηγές. Από την πόλη, αναφέρεται ότι μόνο χτες έφυγαν με κατεύθυνση την τουρκική επαρχία Χατάι και την κοντινή πόλη Χακιπάσα εκατοντάδες άμαχοι καθώς οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς ενόπλους και κυβερνητικά στρατεύματα κλιμακώνονται.

Στο μεταξύ, δεν έχουν ανακοινωθεί θύματα από την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε στη Δαμασκό, αργά την Πέμπτη, σε κεντρικό σημείο δυτικά της πλατείας των Ομαϊάδων. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι σημειώθηκε στο υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι στόχος ήταν το κτιριακό συγκρότημα της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Την ευθύνη πάντως ανέλαβαν από κοινού οι ισλαμιστικές οργανώσεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Κχαλίντ μπιν Μουχάμαντ αλ Ατίγια, μίλησε για άμεση διασφάλιση χρηματοδότησης και εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών καθώς και περαιτέρω υποστήριξή τους με δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων.

ΧΙΛΗ
Σφοδρές συγκρούσεις μαθητών και δυνάμεων καταστολής

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Η καταστολή καλά κρατεί στη Χιλή καθώς αποτελεί τη μόνιμη επιλογή της κυβέρνησης του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα απέναντι στο σπουδαστικό κίνημα και στον αγώνα του που έχει ξεκινήσει περισσότερο από ένα χρόνο με αίτημα τη δωρεάν και ποιοτική Παιδεία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας οι ειδικές δυνάμεις των καραμπινιέρων αλλά και κουκουλοφόροι - προβοκάτορες, που έχουν αναγνωριστεί από το σπουδαστικό κίνημα ότι είναι μέλη των αρχών ασφαλείας, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», επιτέθηκαν στη διαδήλωση μετά την ολοκλήρωση της πορείας της από το κέντρο της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Ως αποτέλεσμα η μεγάλη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων μαθητών που πήραν μέρος στις νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη να εξελιχθούν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις των καραμπινιέρων να κάνουν ευρύτατη χρήση κανονιών νερού και δακρυγόνων για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Με νίκη στέφεται ο απεργιακός αγώνας χιλιάδων οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων στη Ν. Αφρική, καθώς έπειτα από απεργίες τριών βδομάδων, ανάγκασαν τους ιδιοκτήτες οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων να υπογράψουν τριετείς συμβάσεις με μισθολογικές αυξήσεις 10% για τον πρώτο χρόνο, 8,25% το δεύτερο και 9% τον τρίτο.

ΡΩΜΗ.-- Με διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε πάνω από 70 πόλεις της Ιταλίας διαμαρτυρήθηκαν χτες οι φοιτητές και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων σχολείων και τη διάλυση των πανεπιστημίων. Η χτεσινή μέρα είχε κηρυχθεί ως «εθνική ημέρα δράσης», ενώ οι φοιτητές και οι μαθητές έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για το Σάββατο 27 Οκτώβρη, σημειώνοντας πως χρειάζεται να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Στις κινητοποιήσεις αυτές συμμετείχαν μέλη και φίλοι του Μετώπου Νέων Κομμουνιστών Ιταλίας.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Εκατοντάδες χιλιάδες Κολομβιάνοι πήραν μέρος στις χτεσινές ολοήμερες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και άλλες πόλεις της Κολομβίας ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου στα λαϊκά δικαιώματα, στηρίζοντας επίσης τη διαδικασία διαλόγου του κράτους με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP).

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Την αγορά 24 αεροσκαφών, μαχητικών και εκπαιδευτικών, από την Τσεχία ανακοίνωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, στο πλαίσιο, όπως είπε, του προγράμματος ανασυγκρότησης της πολεμικής αεροπορίας της χώρας που είχε, σχεδόν, διαλυθεί κατά την αμερικανική εισβολή το 2003.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Η σαρία - ισλαμικός νόμος - δε θα χαρακτηρίζεται ως θεμέλιο από το οποίο απορρέει κάθε νομοθεσία και η βλασφημία δε θα ποινικοποιηθεί γιατί ο ορισμός του τι είναι «ιερό» ανοίγει μια μεγάλη κουβέντα που θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στον περιορισμό του δικαιώματος έκφρασης υποστήριξε, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Συντακτικής Βουλής της Τυνησίας. Ο Μουστάφα μπιν Τζάφαρ υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφωνίες ως προς τη μορφή του πολιτεύματος - προεδρική ή κοινοβουλευτική δημοκρατία - αλλά εκτίμησε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το προσχέδιο του νέου Συντάγματος, καθώς το ισλαμιστικό κόμμα «Εννάχντα» που έχει την πλειοψηφία της Βουλής έχει υπαναχωρήσει.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΝΑΜΑ.-- Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης, ανταλλαγή πληροφοριών, κοινές ασκήσεις και πολλά άλλα, υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας και του βασιλείου του Μπαχρέιν, γεγονός που εξασφαλίζει στο βρετανικό ιμπεριαλισμό μεγαλύτερη πρόσβαση και έρεισμα στην πολύτιμη, γεωστρατηγικά και ενεργειακά, περιοχή του Κόλπου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο, το προπαρασκευαστικό ταξίδι πριν αναλάβει προεδρικά καθήκοντα το Δεκέμβριο και πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Ο Πένα Νιέτο συναντήθηκε με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ ενώ, όπως τόνισε, επιδίωξη του ταξιδιού είναι η αναζήτηση «συμβουλών αλλά και εταίρων για την ανάπτυξη του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Στις κάλπες για νέα Βουλή και κυβέρνηση

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Στις κάλπες καλούνται αύριο (Κυριακή) περίπου 512.000 Μαυροβούνιοι ψηφοφόροι προκειμένου να επιλέξουν τα νέα μέλη της 81μελούς Βουλής. Συμμετέχουν επτά συνασπισμοί κομμάτων και πέντε πολιτικά κόμματα.

Επικρατέστερα φέρονται ο κυβερνητικός συνασπισμός Ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) του Μίλο Τζουκάνοβιτς, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Μέτωπο με επικεφαλής τον πρώην διπλωμάτη, Μίοντραγκ Λέκιτς και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Σρτζαν Μίλιτς. Για πρώτη φορά στις εκλογές συμμετέχει το νέο κόμμα Θετικό Μαυροβούνιο, αρχηγός του οποίου είναι ο Ντάρκο Πάγιοβιτς.

Την είσοδο στη Βουλή του Μαυροβουνίου θα διεκδικήσουν επίσης δύο συνασπισμοί σερβικών κομμάτων: Η Σερβική Ομόνοια και η Σερβική Εθνική Συμμαχία και ο συνασπισμός «Μαζί», τον οποίο συγκροτούν το Κόμμα Συνταξιούχων και Αναπήρων και το Γιουγκοσλαβικό Κόμμα Μαυροβουνίου.

Οι αυριανές εκλογές είναι οι τρίτες από την «ανεξαρτητοποίηση» του Μαυροβουνίου από την τότε ένωση με τη Σερβία το 2006, και φυσικά και αυτή η χώρα προήλθε μετά το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντιδράσεις για την απομάκρυνση γενικού εισαγγελέα

ΚΑΪΡΟ.--

Αντεγκλήσεις και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Αιγύπτιου Προέδρου Μουχάμαντ αλ Μούρσι να απομακρύνει το Γενικό Εισαγγελέα Αμπντέλ Μαγκίντ Μαχρούν από τη θέση του, το βράδυ της Πέμπτης. Η παρέμβαση Μούρσι ήρθε περίπου ένα 24ωρο μετά την αθώωση 24 στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος Μουμπάρακ, που κατηγορούνταν ως βασικοί υπεύθυνοι για την επίθεση με άλογα και καμήλες κατά των διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ, κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών που πυροδότησαν την απομάκρυνση Μουμπάρακ από την εξουσία.

Ο Μούρσι εξέδωσε Προεδρικό Διάταγμα για την απομάκρυνση του Μαχρούν, τον οποίο διόρισε πρέσβη στο Βατικανό. Χτες, όμως, ο Γενικός Εισαγγελέας κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται ν' απομακρυνθεί από τη θέση του και όπως διεμήνυσε, τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί άλλοι δικαστές, η κίνηση του Μούρσι υπερβαίνει τις συνταγματικές του αρμοδιότητες και δεν έχει καμία αξία.

Η όλη υπόθεση εκφράζει την αντιπαράθεση για την αστική εξουσία στη χώρα, μεταξύ των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και στελεχών του προηγούμενου καθεστώτος που έχουν σχέσεις και με το στρατό. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα σε ισλαμιστικές και κοσμικές δυνάμεις και για το περιεχόμενο του νέου Συντάγματος, με τις δεύτερες να καταγγέλλουν ότι γίνεται προσπάθεια «ισλαμοποίησης» της νομοθεσίας.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο, από υποστηρικτές του Προέδρου Μούρσι και των «Αδελφών Μουσουλμάνων» αλλά και από επικριτές και πολιτικούς αντιπάλους τους, όπου υπήρξαν 41 τραυματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ