ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Λαγοί» για μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντη ΕΟΖ

Η παρέμβαση του επικεφαλής τους αντανακλά το γενικό συμφέρον της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας, όπως επιβεβαιώνει η ομιλία Χατζηδάκη στη Θεσσαλονίκη

Με συνθήκες και οδηγίες όπως η Μπολκεστάιν, η ΕΕ έχει ήδη ετοιμάσει το θεσμικό πλαίσιο για τη μετατροπή της κάθε χώρας μέλους σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη
Με συνθήκες και οδηγίες όπως η Μπολκεστάιν, η ΕΕ έχει ήδη ετοιμάσει το θεσμικό πλαίσιο για τη μετατροπή της κάθε χώρας μέλους σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη
Τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ), ορέγονται τα ντόπια και τα ξένα μονοπώλια, προκειμένου να ανακάμψουν από την κρίση και να βγουν ενισχυμένα στη φάση της αναιμικής ανάκαμψης, με το λαό χρεοκοπημένο και γονατισμένο. Αυτό επιβεβαιώνει και η χτεσινή παρέμβαση του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων.

Αποκαλύπτοντας το στρατηγικό στόχο για διασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης και νέων προνομίων στο κεφάλαιο, ο Χανς Πέτερ Κάιτελ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», είπε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα είδος ειδικής οικονομικής ζώνης εντός της ευρωζώνης, θωρακισμένη με την αναγκαία και επιτρεπτή οικονομική βοήθεια, αλλά και με προσωπικό από υπαλλήλους της ΕΕ».

Ο μεγαλοβιομήχανος «κόβει» και η συγκυβέρνηση «ράβει» για λογαριασμό συνολικά του κεφαλαίου. Μιλώντας το Σάββατο στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, είπε με νόημα ότι «η χώρα χρειάζεται μια πραγματική υπέρβαση σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της, γι' αυτό έχουμε καταθέσει και την πρόταση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, με εξειδικευμένα κίνητρα φορολογικού και διοικητικού χαρακτήρα».

Ζητώντας από το λαό να πει και «ευχαριστώ» στην κυβέρνηση, ο Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι μολονότι «οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας στις οποίες προχωρούμε, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες» καθώς «αντιμετωπίζουμε ενστάσεις από ορισμένες πλευρές πέραν των ελληνικών συνόρων, αφού μια τέτοια εξέλιξη δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας» (!)

Ο ίδιος ζήτησε «την πολιτική υποστήριξη των εταίρων μας, ιδίως εφόσον στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούμε και τις σχετικές οικονομοτεχνικές μελέτες που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και επισήμανε ότι «οι ΕΟΖ μπορούν να δώσουν ώθηση στη βάση της πραγματικής οικονομίας, αφ' ενός, σε σχέση με τις επενδύσεις, αφ' ετέρου και σε σχέση με τις εξαγωγές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα δε θα έπρεπε μεν να εκχωρήσει κυριαρχία, αλλά θα έπρεπε να δώσει στους βοηθούς από την ΕΕ την ευκαιρία τής επί τόπου συνδιαμόρφωσης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα».

Ο Χανς Πέτερ Κάιτελ έσπευσε ταυτόχρονα να προσφέρει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει ταχύτερα τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που διασφαλίζουν φτηνή εργατική δύναμη και άλλα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους. Στην ερώτηση αν «θα συνιστούσατε αυτή τη στιγμή σε μια γερμανική επιχείρηση να επενδύσει στην Ελλάδα», αναπαράγει την προπαγάνδα των εγχώριων αστικών επιτελείων και απαντάει κυνικά:

«Ποιος να επενδύσει τώρα στην Ελλάδα; Δεν μπορώ σήμερα να επενδύσω σε μία χώρα για την οποία δεν ξέρω τι νόμισμα θα έχει αύριο. Αντιστρόφως, σ' αυτήν την κατάσταση το κράτος δύσκολα μπορεί να ιδιωτικοποιήσει επιχειρήσεις. Η οικονομία χρειάζεται επιτέλους σαφήνεια για την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα».

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διπλασιάστηκε η ανεργία των νέων

Τα στοιχεία επαληθεύουν την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και την αναγκαιότητα για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων

Τη γενικευμένη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων εξαιτίας της κρίσης στην ευρωζώνη, επιβεβαιώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα μ' αυτή, η ανεργία των νέων 15-24 ετών, στη διάρκεια που η κρίση εξελίσσεται, από το Φλεβάρη του 2008, έκανε άλμα και αυξήθηκε κατά 50%! Την ίδια περίοδο η ανεργία των νέων στην ΕΕ αυξήθηκε από ένα μέσο όρο 15%, σε 22,5%. Σημειώνεται πως με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα, με ποσοστό 53,8% και στην Ισπανία με 52,9%. Σε όλη την ΕΕ, πάνω από το 30% των άνεργων νέων ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο.

Στο πεδίο της αστικής διαχείρισης της κρίσης, συνεδριάζει την Παρασκευή το Γιούρογκρουπ με κεντρικό θέμα όχι την Ελλάδα, αλλά την Ισπανία, καθώς εντείνονται οι πληροφορίες ότι ενδέχεται να καταθέσει αίτημα ένταξης στο μηχανισμό στήριξης. Η συνεδρίαση είναι σημαντική και για την Κύπρο, η οποία φαίνεται να οδεύει επίσης σε μνημόνιο.

Ο κοινοτικός Επίτροπος για την Ανταγωνιστικότητα Χοακίν Αλμούνια δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωζώνη δε θα επιβάλλει νέους οικονομικούς όρους στην Ισπανία εάν ζητήσει βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όμως είναι πιθανό να γίνουν πιο αυστηρές οι προθεσμίες για την εφαρμογή και την υιοθέτηση αποφάσεων.

«Πρακτικά όλοι οι όροι θα συμβαδίζουν με τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας», προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, δείχνοντας ότι οι στρατηγικές της ΕΕ είναι το μόνιμο μνημόνιο πάνω από τα κεφάλια των λαών στα κράτη - μέλη.

Στη Γερμανία, δύο ημέρες πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου (αναμένεται την Τετάρτη), η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι αυτή θα είναι θετική για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. «Είμαστε πεπεισμένοι πως ο ESM είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα», είπε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στην Ιταλία, τέλος, μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν τελικά η μείωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καταδεικνύοντας ότι η τέταρτη από το 2001 ύφεση της ιταλικής οικονομίας βαθαίνει. Σε ετήσια βάση, η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,6%, έναντι 2,5% που είχε ανακοινωθεί στις 7 Αυγούστου. Εναντι του πρώτου τριμήνου, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,8%, έναντι 0,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
Διαδηλώνουν αύριο στην παλαιά Βουλή

Συγκέντρωση - ένστολη διαμαρτυρία στις 4.30 μ.μ.

Στους δρόμους βγαίνουν οι στρατιωτικοί, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, ξεκινώντας με συγκέντρωση - ένστολη διαμαρτυρία, αύριο Τετάρτη στις 4.30 το μεσημέρι στην πλατεία Κολοκοτρώνη, στη παλαιά Βουλή.

Οπως τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου μέλη της συντονιστικής επιτροπής φορέων των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, θα είναι μια κινητοποίηση καταγγελίας της πολιτικής εξαθλίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, πράγμα που όπως τονίζουν, έχει επιπτώσεις και στο ηθικό των στελεχών αλλά και στο ίδιο το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται πως ήδη με τα δύο πρώτα μνημόνια οι στρατιωτικοί έχουν χάσει το 35% των αποδοχών και έχουν μπει στη μέγκενη για νέες περικοπές. Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνουν ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ), φορέας που συμμετέχουν εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και πολλοί σύλλογοι και φορείς εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών, από Αττική, Θεσσαλία, Κρήτη.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης παρουσίασαν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τους στόχους και τα αιτήματά τους, ενώ εκφράζουν και την αλληλεγγύη τους στο σύνολο των Ελλήνων εργαζομένων. Μεταξύ άλλων, στο κάλεσμά τους τονίζουν:

«Δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς, στα χειρότερα που έρχονται! Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό που θα επιβληθεί από οποιοδήποτε εσωτερικό ή εξωτερικό κέντρο εξουσίας, με στόχο τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις στα πλαίσια που καθορίζονται απ' το Σύνταγμα και τους νόμους, για την προάσπιση της αξιοπρέπειάς μας. Ο κοινός μας αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, ενωμένος με αυτόν των υπόλοιπων εργαζόμενων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα μονοπώλια θέλουν σύγχρονους δούλους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη θέση του προέδρου των Γερμανών βιομηχάνων στο Spiegel, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η πρόταση των Γερμανών βιομηχάνων να γίνει η Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη, μέσα στην Ευρωζώνη, σημαίνει εργαζόμενοι χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα και φυσικός και ορυκτός πλούτος παραδομένος στις ορέξεις τους. Αυτό είναι το κοινό όνειρο Γερμανών και Ελλήνων καπιταλιστών, αυτόν το στόχο προωθεί η στρατηγική της ΕΕ. Το δίλημμα για τους εργαζόμενους είναι: Σύγχρονοι δούλοι των μονοπωλίων ή πάλη για την κοινωνικοποίησή τους με αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ