ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Πιο βαθιά το μαχαίρι στο λαό

Με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και σε προκαθορισμένους ρόλους οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν να κρύψουν από το λαό την πρωτοφανή αγριότητα των νέων μέτρων που προωθούν για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων

Την ειλημμένη απόφασή τους να βάλουν πιο βαθιά το μαχαίρι στους μισθούς, στις συντάξεις, στα κοινωνικά επιδόματα, στις δαπάνες για Υγεία και Παιδεία και να επιταχύνουν το πλιάτσικο στην περιουσία του δημοσίου, επιβεβαίωσαν οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητά τους να δώσουν ώθηση στον στρατηγικό στόχο να πληρώσει ο λαός τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης προκειμένου να διασωθεί η πλουτοκρατία και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Παράλληλα, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι σε προκαθορισμένους ρόλους και με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, όπως αυτό της επιμήκυνσης, επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να κρύψουν την πρωτοφανή αγριότητα των νέων μέτρων. Ειδική αποστολή στην κατεύθυνση αυτή έχουν αναλάβει οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, όπως επιβεβαιώθηκε περίτρανα από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη χτεσινή δίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης έδωσαν έμφαση στο «συνολικό στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», στον οποίο ξεκαθάρισαν πάντως ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών, επιχειρώντας όμως να «υποβαθμίσουν» τα βάρβαρα μέτρα, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχουν ήδη συμφωνηθεί στις συναντήσεις των επιτελείων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως, στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, δεν άφησε κανένα περιθώριο για αυταπάτες: «Ολοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθούνε 11,5 δισ. ευρώ περίπου από τις δαπάνες, όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δυο χρόνια ακόμη και βεβαίως όλοι συμφωνούμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος, όμως το ζητούμενο είναι οι επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, και κυρίως να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στη σύσκεψη δεν οριστικοποιήθηκε το πακέτο των μέτρων ύψους 14,5 δισ. ευρώ, πράγμα που αναμένεται να γίνει σε επόμενη σύσκεψη των τριών, πιθανότητα μέσα στη βδομάδα.

«Διαμορφώνουμε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο, που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση», δήλωσε εξερχόμενος ο Ευ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι σε αυτό συμφωνούν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που συμπίπτουν επίσης ότι «θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις». Επιχειρώντας να παρουσιάσει τη δική του πρόταση ως δήθεν λιγότερο επώδυνη, ανέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα την ταχεία προώθηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ για το σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι «πρέπει να διαμορφώσουμε κι ένα επικαιροποιημένο μακροοικονομικό πλαίσιο». Πρόκειται βέβαια για συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, γιατί οι διαρθρωτικές αλλαγές που τσακίζουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τα άγρια μέτρα λιτότητας, πάνε πακέτο, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το μνημόνιο.

«Δε συζητήσαμε για περικοπές, δε συζητήσαμε για τη λήψη μέτρων. Συζητήσαμε για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία. Εκείνο που μας απασχολεί είναι ο συνολικός σχεδιασμός αντιμετώπισης αυτών των δυο ζητημάτων», υποστήριξε από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης, επιβεβαιώνοντας πάντως ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί «είναι απόλυτα σύμφωνοι στους δυο προηγούμενους άξονες»..

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ξεκαθαρίσει ότι «αυτή τη στιγμή προέχει η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της», επισημαίνοντας με νόημα πως «υπάρχει η συμφωνία των τριών αρχηγών ότι προκειμένου να φανούμε αξιόπιστοι επιτέλους, πρέπει να βρούμε τα 11,5 δισ.»...

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε με έκδηλη ικανοποίηση τη βοήθεια που της πρόσφεραν οι επικεφαλής της τρόικας, να παρατείνουν δηλαδή την παραμονή τους στην Αθήνα προκειμένου να ασκήσουν πίεση για την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων το συντομότερο δυνατόν. Η παράταση της παραμονής τους συμφωνήθηκε στο δείπνο εργασίας που είχε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. «Η εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι η παραμονή της τρόικας από εμάς εκλαμβάνεται ως θετική, υπό την έννοια ότι θα μπορεί άμεσα να υπάρχει αξιολόγηση, αποτίμηση των μέτρων για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος και κατ' επέκταση την απελευθέρωση της επόμενης δόσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σαρωτικά μέτρα...

Στάχτη στα μάτια του κόσμου επιχειρεί να ρίξει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, η οποία στην παρούσα φάση μορφοποιείται με την υλοποίηση των νέων καταιγιστικών μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ, τη διετία 2013 - 2014, που θα επιφέρουν νέα θανατηφόρα πλήγματα σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.

Χτες, για το θέμα αυτό, υπήρξε πρωινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου υπό τον υπουργό Γ. Στουρνάρα, και του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, με αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, η οποία προηγήθηκε της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών.

Αντικείμενο αυτής της συνάντησης - υποτίθεται - ήταν να συζητηθούν οι ενστάσεις και οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε μια σειρά μέτρα, τα οποία έχουν συζητηθεί στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα και θεωρούνται ιδιαίτερα επαχθή.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, στο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εφαρμοστεί τη διετία 2013 -2014 περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

  • Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια για παλιούς και νέους ασφαλισμένους.
  • Μείωση κατά 10% των κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ.
  • Περικοπή κατά 23% του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, με προοπτική η περικοπή να επεκταθεί στα εφάπαξ όλων των Ταμείων.
  • Μείωση κατά 30 ευρώ όλων των συντάξεων του ΟΓΑ, ακόμα και των προνοιακών των 360 ευρώ.
  • Καθορισμός ανώτατου ύψους συντάξεων μεταξύ 2.200 - 2.400 ευρώ, με κατάργηση των διπλών και τριπλών συντάξεων.
  • Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
  • Κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων.
  • Κατάργηση ορισμένων επιδομάτων που έχουν απομείνει στο Δημόσιο μετά το ενιαίο μισθολόγιο.
  • Αναδρομική εφαρμογή, από το Νοέμβρη του 2011, του ενιαίου μισθολογίου στις πρώην ΔΕΚΟ.
  • Συνέχιση της εφαρμογής της εφεδρείας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για φέτος προβλέπεται η αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων και συνολικά 150.000 μέχρι το 2015.
  • Πλην του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας, για τα υπόλοιπα 87 επιδόματα θα καθιερωθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, πάνω από τα οποία δε θα καταβάλλεται κανένα επίδομα. Αξιοσημείωτο είναι πως το 2012 η κυβέρνηση όφειλε να εξοικονομήσει 1,2 δισ. ευρώ από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων (σύμφωνα με το μνημόνιο), αλλά οι περικοπές ξεπερνούν οριακά το επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ. Τώρα πλέον οι πιέσεις της τρόικας είναι ισχυρές όχι μόνο για τις περικοπές που δεν έγιναν, αλλά και για τις νέες βαθύτερες μειώσεις των κοινωνικών επιδομάτων.
  • Νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κυρίως των κονδυλίων για έργα ήσσονος σημασίας μη συγχρηματοδοτούμενα.
  • Προσθήκη στο πακέτο των περικοπών και των αναμενόμενων εξοικονομήσεων από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που θα επιφέρει η φορολογική μεταρρύθμιση.
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Κοινή αντιλαϊκή γραμμή πλεύσης

Απόλυτα ευθυγραμμισμένες με το σχέδιο εξόδου από την κρίση που ρίχνει τα βάρη στο λαό για χάρη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας είναι οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρούν ξεδιάντροπα να παραπλανήσουν το λαό ότι τάχα αποτελούν έναν «άλλο πόλο» στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης που δίνει μάχη να εφαρμοστούν με «λιγότερο επώδυνο τρόπο» τα ίδια και χειρότερα βάρβαρα μέτρα.

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, που εμφανίζονται να έχουν κοινή γραμμή πλεύσης, επιδιώκουν να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικά και «με ασφάλεια» τα μέτρα του πακέτου των 14,5 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρούν προκλητικά να πουλήσουν «κοινωνική ευαισθησία». Χαρακτηριστική είναι από την άποψη αυτή η πρόταση που λανσάρουν για πλήρη εφαρμογή του νέου πακέτου των μέτρων, αλλά ...σε δύο φάσεις. Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν χτες το πρωί ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης ενόψει της απογευματινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τα όσα διέρρεαν τα επιτελεία των δύο κομμάτων, στη συνάντηση υπήρξε συμφωνία στο «εναλλακτικό σχέδιο» εφαρμογής των βάρβαρων μέτρων.

Κληθείς να σχολιάσει τις επαφές Βενιζέλου και Κουβέλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου είπε ότι το Μέγαρο Μαξίμου «δεν το βλέπει ως μέτωπο», επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί έχουν τακτικότατες τηλεφωνικές επικοινωνίες».

Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενιαίας παράταξης, τον επονομαζόμενο «πόλο δημοκρατικού σοσιαλισμού», με τα στελέχη τους να επιβεβαιώνουν ότι έχουν αρχίσει άτυπα σχετικές διεργασίες και διαβουλεύσεις.

«Θα ήθελα να είμαστε ένας κοινός χώρος, δηλαδή η μετεξέλιξη και η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ και η συμπόρευσή του με τη ΔΗΜΑΡ να οδηγήσουν σε ένα σχήμα το οποίο κάποια στιγμή θα διεκδικήσει ενιαία την ψήφο των πολιτών», δήλωσε (στην ΕΡΑ) ο Δ. Καρύδης από την Οργανωτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. «Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε τον καταλύτη αναδιάρθρωσης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού», επιβεβαίωσε από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο βουλευτής Ν. Τσούκαλης, εκτιμώντας ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι «πως θα γίνει ανασύνθεση του χώρου αυτού».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να μεθοδεύσει την αντίστροφη μέτρηση

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση για τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης:

«Ο εργαζόμενος λαός πρέπει να απαλλαγεί από την αυταπάτη ότι τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν, παίρνονται και θα παρθούν είναι προσωρινά και θα ισχύουν μόνο για την περίοδο της κρίσης. Τα μέτρα παίρνονται για να λειτουργήσουν και την περίοδο της ανάκαμψης, για να λειτουργήσουν όσο θα υπάρχει η εξουσία του κεφαλαίου. Γι' αυτό και απαιτείται ο ελληνικός λαός και πριν απ' όλα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να μεθοδεύσουν την αντίστροφη μέτρηση. Δεν υπάρχει άλλη σωτηρία, δεν υπάρχει άλλη λύση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ