ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - «TASK FORCE»
Συντονισμένη επίθεση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Κοινή ομάδα εργασίας θα... συμμαζεύει τις δαπάνες όταν ξεφεύγουν

Τα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας κάνουν τους επιχειρηματίες της Υγείας να τρίβουν τα χέρια τους (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)...
Τα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας κάνουν τους επιχειρηματίες της Υγείας να τρίβουν τα χέρια τους (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)...
Τη δέσμευση ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα προχωρήσει σε όλες τις ανατροπές σε Υγεία - Πρόνοια που απαιτούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και γι' αυτό έχουν τεθεί ως στόχοι από τα μνημόνια ανέλαβε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς και η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη.

«Η υποστήριξη της Task Force είναι αναγκαία, χρήσιμη και σίγουρα θα συμβάλλει στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας». «Η νέα κυβέρνηση - πρόσθεσε - με νωπή τη λαϊκή εντολή και με συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής ομαλότητας, μπορεί να επιτύχει τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας, για τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση. Η δέσμευσή μας να υλοποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος είναι ειλικρινής και σταθερή. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τεχνικές δυσκολίες, καθυστερήσεις και αποτυχίες του παρελθόντος».

Από τη μεριά του ο Χορστ Ράιχενμπαχ δήλωσε ότι ο «υπουργός Υγείας έχει μια πρόκληση ν' αντιμετωπίσει και η Task Force είναι εδώ για να υποστηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται».

Στη συνάντηση, όπως αναφέρει και ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «συζητήθηκαν θέματα τα οποία άπτονται των τομέων συνεργασίας μεταξύ της Task Force και του υπουργείου Υγείας με στόχο την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διαθέσιμων πόρων μέσω των δράσεων του υπουργείου Υγείας». Δηλαδή θα συνεχιστούν οι άγριες περικοπές στις παροχές υγείας και φαρμάκων.

Σκέψεις για αύξηση των εισφορών

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αποφασίστηκε και η δημιουργία κοινής ομάδας των υπουργείων Υγείας, Εργασίας, Οικονομικών και Task Force, που «θα επιβλέπει την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και που θα συμμαζεύει τις δαπάνες όταν ξεφεύγουν»... Ανάμεσα στους στόχους θα είναι η γενίκευση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων και του τρόπου προμηθειών των νοσοκομείων και των οργανισμών, που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας και η εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ). Η εφαρμογή των ΚΕΝ -δηλαδή των πληρωμών με αυξημένα νοσήλια στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία- ξετίναξαν τα Ταμεία. Ετσι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχει σωρευμένα χρέη μόνο μέχρι την 31/12/2011 σε 1,9 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα Υγείας και 1,8 δισ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία από νοσήλια. Μάλιστα, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φέρνουν τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη να ζητά αυξήσεις -που φτάνουν μέχρι το διπλασιασμό- των εισφορών Υγείας του ΟΓΑ. Οι εισφορές του ΟΓΑ προς τον ΕΟΠΥΥ είναι 245 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σήμερα θα γίνει συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την τρόικα.

  • Λόγω των προβλημάτων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς «πέφτει το σύστημα» η Ομοσπονδία Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) ζητά να επιτραπεί η χειρόγραφη συνταγογράφηση χωρίς την τρομοκρατία επιβολής προστίμου ενός ευρώ σε όποιον δεν συνταγογραφεί ηλεκτρονικά. Μάλιστα η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ συστήνει στα μέλη της, αν μέχρι σήμερα, δεν έχει βγει υπουργική απόφαση για την απάλειψη του προστίμου, να αποφεύγουν τη χειρόγραφη συνταγογράφηση από Δευτέρα 9/7/2012, σύμφωνα και με την απόφαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου της 4/7/2012.
«Φαρμακερές» εξελίξεις σε βάρος της υγείας του λαού

Η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2009-2012

Την κατακόρυφη μείωση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα αποκαλύπτουν τα επεξεργασμένα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο οποίος καλύπτει τις πολυεθνικές του φαρμάκου που δρουν στην Ελλάδα. Την περίοδο 2009-2012 οι περικοπές της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα - δηλαδή στα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία - ανήλθαν σε 2,7 δισ. ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ). Από 6,9 δισ. ευρώ το 2009 υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2012 θα πέσει σε 4,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια μείωση 40%. Μάλιστα, ο επιμερισμός των περικοπών είναι ο εξής: Τα ασφαλιστικά ταμεία μείωσαν τη δαπάνη τους σε 3 δισ. ευρώ το 2012 από 5,6 δισ. ευρώ το 2009, 4,3 δισ. το 2010 και 3,8 δισ. ευρώ το 2011. Τα νοσοκομεία μείωσαν τη δαπάνη σε 1,2 δισ. ευρώ το 2012, από 1,3 δισ το 2009, 1,1 δισ. το 2010, και 0,8 δισ. το 2011.

Η αύξηση το 2012 σε σχέση με το 2011 στα νοσοκομεία αποδίδεται στα λεγόμενα ακριβά φάρμακα (όπως για ασθενείς με καρκίνο) που διανέμονται πλέον μέσω των νοσοκομείων και των φαρμακείων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Αυτές οι μειώσεις είναι πλήρως υποταγμένες στις δεσμεύσεις του τελευταίου μνημονίου που έχει προσδιορίσει ως ανώτερη δαπάνη μέσω των ασφαλιστικών ταμείων - δηλαδή του ΕΟΠΥΥ - το ποσό των 240 εκατ. ευρώ το μήνα.

Οι φαρμακοβιομήχανοι αποδέχτηκαν τις μειώσεις στα φάρμακα, αξιώνοντας ταυτόχρονα και την εφαρμογή των άλλων δομικών αλλαγών, ούτως ώστε να μπορούν να διασφαλίζουν τα περιθώρια κέρδους, που επιδιώκουν: Ζήτησαν την «καθολική συνταγογράφηση», τον «εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και τον περιορισμό του όγκου», τον «έλεγχο των προμηθειών και των δαπανών από το κράτος», την «εφαρμογή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ)».

Οι μειώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη έπληξαν σε μεγαλύτερο βαθμό τα λαϊκά στρώματα σε σύγκριση με τις μειώσεις στα περιθώρια κέρδους φαρμακοβιομηχάνων και εμπόρων. Ετσι για παράδειγμα η συμμετοχή στη συνολική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 5,5% απ' τη μείωση των κερδών και των τιμών. Αντίθετα τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν απ' την τσέπη τους 7,3%. Δηλαδή πλήρωσαν 1,3% για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και τα 1.350 φάρμακα που περιέχονται στην αρνητική λίστα, τα οποία συνταγογραφούνται αλλά δεν καλύπτονται απ' τα Ταμεία. Επίσης πλήρωσαν 6% για «σωστή συμμετοχή». Παράδειγμα ένας ασθενής με καρκίνο πριν δεν είχε συμμετοχή σε κανένα φάρμακο απ' αυτά που χρειαζόταν. Με τα νέα μέτρα πληρώνει συμμετοχή 25% στα λεγόμενα συνοδά φάρμακα. Αυτά, δηλαδή, που τον προφυλάσσουν από διαταραχές στο στομάχι εξαιτίας των αντικαρκινικών φαρμάκων.

Συνολικά το Δημόσιο οφείλει στη φαρμακοβιομηχανία 1,5 δισ. ευρώ για τα φάρμακα. Οι φαρμακοβιομήχανοι ζήτησαν τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ απ' το κράτος, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων απ' την ανεργία, καθώς το 80% των εσόδων του Οργανισμού προέρχεται απ' τις ασφαλιστικές εισφορές...

ΕΔΟΕΑΠ
Αποκλείει ανέργους από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Εμμένει στον αποκλεισμό των ανέργων εργαζόμενων στον Τύπο και τα ΜΜΕ από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, κι αυτό μάλιστα σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις στον κλάδο μετά τις τελευταίες εξελίξεις τόσο με τα αποθεματικά όσο και με τα βάρβαρα μέτρα εναντίον των ασφαλισμένων. Σε μια στιγμή μάλιστα που θα έπρεπε να παρθούν μέτρα προστασίας και ανακούφισης όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ (πλειοψηφεί ο ΣΥΡΙΖΑ), βάζει φραγή στη μερίδα περίθαλψης για όσους ανέργους δεν εμφανίζουν, στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του Τομέα Εσόδων, εισφορές από μισθολογική κατάσταση Μέσου, την οποία υποχρεούνται να υποβάλουν νομίμως όλοι οι εργοδότες κάθε μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης, από της 2-5-2012 επί συνόλου 1.405 ανέργων μελών τέθηκε φραγή σε 656 άτομα. Από τον παραπάνω αριθμό των 1.405, μέχρι την 2-7-2012, προσήλθαν στην απογραφή 430 μέλη, ενώ από τα μέλη που προσήλθαν με φραγή της ασφαλιστικής μερίδας είναι 119 (άνεργοι πριν την 1-1-2009) και 71 (άνεργοι μετά την 1-1-2009).

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοι αύριο στη συνέλευση!

Στις 11 π. μ. στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων

Να πάρουν μαζικά μέρος στη γενική συνέλευση την Κυριακή, στις 11 π.μ. στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη), καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου το κλαδικό σωματείο εργαζομένων της Αθήνας στην Ιδιωτική Υγεία, ώστε να μην αναγνωριστεί η προδοτική ΣΣΕ που υπέγραψε εν κρυπτώ η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «ανένταχτος»). Πρόκειται για μια σύμβαση που κάνει τους εργοδότες να «τρίβουν τα χέρια τους», καθώς κατακρεουργεί μισθούς, επιδόματα, ειδικές άδειες των εργαζομένων στις πιο επικίνδυνες εργασίες και που υπογράφηκε κρυφά από τους εργαζόμενους, χωρίς καμία αγωνιστική διεκδίκηση, χωρίς προετοιμασία του κλάδου για ξεσηκωμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ