ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Στρώνει το έδαφος» για περικοπές και λιτότητα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην καθιερωμένη ομιλία του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού ενώπιον του κοινοβουλίου κατά την οποία είθισται να τίθεται το πολιτικό πλαίσιο των, κατά κύριο λόγο, οικονομικών πολιτικών που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση προχώρησε, χτες, ο Ζαν Μαρκ Ερό, αρχίζοντας να καλλιεργεί το έδαφος για μειωμένες προσδοκίες από τις «αλλαγές» που προεκλογικώς πολλοί - μεταξύ αυτών σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις και στην Ελλάδα - έσπευσαν να «επενδύσουν» στην εκλογή Ολάντ. Ο Ερό έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός «συντριπτικού χρέους» που τείνει να φτάσει το 90% του ΑΕΠ και άφησε πολλές αιχμές για την οικονομική πολιτική των προκατόχων της κυβέρνησης Σαρκοζί, υποστηρίζοντας ότι «μεταξύ των ετών 2007 και 2011 το γαλλικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε 600 δισ. ευρώ, ώστε σήμερα να έχει διαμορφωθεί στα 1.800 δισ. ευρώ», κατά τη γνωστή τακτική της «παραλαβής καμένης γης».

Κάλεσε «όλους τους κοινωνικούς εταίρους» να αντιδράσουν με υπευθυνότητα - αποκρύπτοντας φυσικά την ταξική διάρθρωση των βαρών που ήδη σηκώνει στην πλάτη του ο γαλλικός λαός, αφού ήδη έχουν ληφθεί πολλά σκληρά μέτρα - και υποστήριξε ότι είναι «δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να εξέλθει η Γαλλία από την κρίση». Ισχυρίστηκε ότι θα αυξήσει τη φορολογία στο 75% σε όσους έχουν από ένα εκατομμύριο και πάνω και 45% στους κάτω από αυτή την κατηγορία, δηλαδή και στα λαϊκά στρώματα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός μίλησε και για «έλεγχο δαπανών» χωρίς, επίσης, να αναφερθεί σε λεπτομέρειες αν και ευρέως συζητιέται ότι θα ακολουθηθεί ο δρόμος της μη αντικατάστασης δημοσίων υπαλλήλων που βγαίνουν στη σύνταξη παρά μόνο στην αναλογία ένας προς πέντε με εξαίρεση την εκπαίδευση και την αστυνομία. Στόχος, όπως είπε, είναι το 2017 ο προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος, κάτι που σημαίνει να εξοικονομηθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιες δαπάνες και του χρόνου οπωσδήποτε άλλα 33 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κουπόνια αντί προνοιακών επιδομάτων!

Από κινητοποίηση στο Λονδίνο το 2011 ενάντια στις αντιλαϊκές περικοπές
Από κινητοποίηση στο Λονδίνο το 2011 ενάντια στις αντιλαϊκές περικοπές
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων στη Βρετανία με πρόσχημα τη «χαλιναγώγηση του χρέους» προωθείται νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση του τομέα κοινωνικών παροχών» όπου πέρα των περικοπών στα προνοιακά επιδόματα προβλέπει και την καταβολή κουπονιών τροφίμων ή καρτών αγορών αντί των επιδομάτων για τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι οικογένειες που θα χρήζουν βοήθειας - και αυτές ολοένα αυξάνονται εξαιτίας των περικοπών, της αύξησης της ανεργίας και της κρίσης - αντί του προβλεπόμενου επιδόματος θα λάβουν μία ειδική κάρτα αγορών, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περιορισμένο αριθμό καταστημάτων.

Το Ταμείο Κοινωνικής Πρόνοιας υπάγεται μέχρι σήμερα στο υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων, ωστόσο το νομοσχέδιο προβλέπει την «αποκέντρωσή» του και τη μετατόπιση των αρμοδιοτήτων προς τις τοπικές αρχές χωρίς όμως την απαραίτητη και αναγκαία πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή του και την αύξηση του προϋπολογισμού για τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με μελέτη της οργάνωσης Child Poverty Action Group (CPAG) για το τρέχον οικονομικό έτος προβλέπονται περικοπές ύψους 9 δισεκατομμυρίων λιρών στερλινών για τις κοινωνικές δαπάνες, περικοπές διπλάσιες σε σχέση με πέρσι. Η συγκεκριμένη οργάνωση «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για μία ενδεχόμενη έκρηξη της κρίσης σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς σημειώνει ότι ήδη οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες για τα χαμηλά εισοδήματα και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και η τεράστια ζήτηση για προνοιακές παροχές δεν θα μπορεί να καλυφθεί.

ΟΗΕ - ΡΩΣΙΑ
Συνθήκη για το εμπόριο όπλων

Τη Δευτέρα στις 2 Ιουλίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν οι εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την υπογραφή διεθνούς Συνθήκης για το Εμπόριο των Οπλων, που θα θέτει κοινούς και δεσμευτικούς κανόνες για όλα τα μέλη του ΟΗΕ. Η μελλοντική Συνθήκη θα πρέπει να συντελέσει, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, στην καταπολέμηση της παράνομης μεταφοράς και εμπορίου όπλων.

Σύμφωνα με το σχέδιο Συνθήκης, τα όπλα και οι τεχνολογίες των όπλων «δεν πρέπει να παραδίδονται σε μη κρατικές οργανώσεις χωρίς την απαιτούμενη άδεια εισαγωγής από την κυβέρνηση, στο έδαφος της οποίας βρίσκονται». Δεν επιτρέπεται η προμήθεια όπλων σε περιοχές κρίσης ή συγκρούσεων. Εξαγωγές όπλων δεν επιτρέπονται εάν με αυτά «παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα» ή εάν οι πωλήσεις «θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες για εξάλειψη της φτώχειας». Μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης θα είναι η «διαφάνεια», οι χώρες θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν απολογισμό μια φορά το χρόνο για συναλλαγές όπλων. Στις χώρες που θα αρνηθούν να δώσουν πληροφορία για εξαγωγή και εισαγωγή όπλων, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Σημαντικές αντιπαραθέσεις και παζάρια γίνονται ανάμεσα στους βασικούς εξαγωγείς όπλων, όπως είναι οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στην 1η θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων και στη Ρωσία, που βρίσκεται στη 2η παγκόσμια θέση στο εμπόριο όπλων.

Η Ρωσία φαίνεται να έχει αντιρρήσεις σχετικά με διάφορα σημεία της μελλοντικής Συνθήκης. Ετσι η Μόσχα προτείνει αυτή να περιοριστεί στον ελαφρό οπλισμό και στα φορητά όπλα. Γενικά η Ρωσία επιμένει πως στο νέο ντοκουμέντο πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση με παράνομη μεταφορά όπλων και όχι στον περιορισμό του νόμιμου εμπορίου, όπως η προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού. Οχι τυχαία, αφού βλέπει πίσω από τη νέα Διεθνή Συνθήκη προσπάθειες των ανταγωνιστών της να μπουν εμπόδια σ' έναν προσοδοφόρο εξαγωγικό τομέα για το ρωσικό κεφάλαιο.

ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Εξετάζει το δρόμο προς τον ΠΟΕ

Εντονη είναι η πολιτική αντιπαράθεση για το μέλλον της ρωσικής οικονομίας, εξαιτίας της προσεχούς ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ξεκίνησε, χτες, Τρίτη 3 Ιούλη, την εξέταση της προσφυγής, που κατέθεσαν 131 βουλευτές (90 του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας - ΚΚΡΟ και 41 της «Δίκαιης Ρωσίας» - ΔΡ), οι οποίοι ζητούν από την ανώτατη δικαστική αρχή της Ρωσίας να αναγνωρίσει τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα της ενταξιακής συμφωνίας της χώρας τους με τον ΠΟΕ. Σύμφωνα με τα δύο κόμματα η ένταξη στον ΠΟΕ θα συρρικνώσει την παραγωγική βάση της Ρωσίας, θα εμποδίσει τον εκσυγχρονισμό της και θα πλήξει τα εργατικά δικαιώματα. Επιπλέον, θεωρούν πως διάφορα άρθρα της συμφωνίας είναι αντισυνταγματικά, ενώ θεωρούν αντισυνταγματική και τη διαδικασία κατάρτισης της συμφωνίας, στην οποία δεν προβλέφθηκε διαβούλευση με τις περιοχές και αυτόνομες δημοκρατίες, που ανήκουν στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αν και το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη ρωσική Βουλή, τα δύο κόμματα που προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο πέτυχαν την αναβολή της επικύρωσης της ενταξιακής συμφωνίας από την Κρατική Δούμα, που είχε οριστεί για τις 4 Ιούλη. Ετσι, η Κρατική Δούμα θα συνεδριάσει με το θέμα αυτό στις 10 Ιούλη, μιας κι αναμένεται το Συνταγματικό Δικαστήριο να εκδώσει την απόφασή του σε χρόνο - ρεκόρ, μέχρι τις 9 Ιούλη.

Η Ρωσία αυτή τη στιγμή είναι η μόνη μεγάλη καπιταλιστική οικονομία του G20 που δεν είναι μέλος του ΠΟΕ. Με την ένταξη στον ΠΟΕ αναμένεται να πληγούν ξεχωριστά τμήματα του ρωσικού κεφαλαίου, ωστόσο, στο σύνολό της η ρωσική αστική τάξη επιδιώκει να αποκτήσει ένα ακόμη «εργαλείο» για την αναβάθμιση της θέσης της στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, για τη διαμόρφωση «συμμαχιών» στα πλαίσια του ΠΟΕ, αλλά και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με στόχο την εξασφάλιση νέων υπερκερδών.


Ι. Π.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Συμφωνία με τις ΗΠΑ για 6 διυλιστήρια

AMΠΟΥΤΖΑ.--

Συμφωνία για την κατασκευή έξι διυλιστηρίων από την αμερικανική εταιρεία «Vulcan Petroleum Resources» υπέγραψε χτες η κυβέρνηση της Νιγηρίας, αφού η δυτικοαφρικανική χώρα μολονότι είναι από τις πρώτες σε παραγωγή «μαύρου χρυσού» δε διαθέτει ως σήμερα τέτοιες εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να εισάγει διυλισμένο το πετρέλαιο που η ίδια παράγει...

Η συμφωνία ύψους 4,5 δισ. δολαρίων υπεγράφη από την πλευρά της νιγηριανής κυβέρνησης μέσω της εταιρίας «Petroleum Refinining & Strategic Reserve» με μάλλον αποικιοκρατικούς όρους καθώς το σημαντικό αυτό έργο δε θα δημιουργήσει ουσιαστικά ούτε μία νέα θέση εργασίας στη Νιγηρία. Αιτία; Κάθε ένα από τα έξι διυλιστήρια θα φτιαχτεί στις ΗΠΑ, θα αποσυναρμολογηθεί και μετά θα σταλεί διά θαλάσσης στη Νιγηρία όπου θα επανασυναρμολογηθεί!

ΙΤΑΛΙΑ
Απολύσεις στο δημόσιο

ΡΩΜΗ.--

Τα σχέδια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι για μείωση των δημόσιων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 100.000 ως το τέλος του 2014 στο όνομα του δημοσιονομικού προβλήματος, δημιουργούν τριβές στα κόμματα που στηρίζουν την «κυβέρνηση τεχνοκρατών» στην Ιταλία. Οι όποιες αντιρρήσεις του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», και του μπερλουσκονικού κόμματος «Λαός της Ελευθερίας» είναι για το θεαθήναι αφού στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Η εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», ένα 24ωρο νωρίτερα αποκάλυπτε ότι η μείωση των δημόσιων υπαλλήλων θα γίνει όχι με τη μέθοδο των απολύσεων αλλά με αυτή του παγώματος των νέων προσλήψεων, της εφεδρείας και της αναγκαστικής συνταξιοδότησης με διετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν το 80% του μισθού χωρίς να εργάζονται, και «πάγωμα» των νέων προσλήψεων.

Πάντως, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των συνδικάτων Cgil, Cisl και Uil, δηλώνουν ότι δε θα διαφωνούσαν εάν οι απολύσεις γίνουν ...«με λογική» και δήθεν απειλούν με απεργία για να αποτρέψουν «γενικευμένες και μη στοχευμένες περικοπές».

Στο μεταξύ, χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, προέβλεψε ότι η Ιταλία δε θα χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό «διάσωσης» εάν συνεχίσει στο δρόμο της σκληρής λιτότητας που έχει χαράξει η κυβέρνηση Μόντι και εφαρμόσει «δομικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα ανάπτυξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ