ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Πανελλαδική απεργία στις 27 του Ιούνη

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Από την κινητοποίηση που έγινε στα τέλη του Μάη
Από την κινητοποίηση που έγινε στα τέλη του Μάη
Σε νέα σημαντική αναμέτρηση με τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες στον Επισιτισμό και συνολικά στον Τουρισμό προχωρούν οι εργαζόμενοι του κλάδου, που πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία, την Τετάρτη, 27 του Ιούνη, διεκδικώντας την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς μείωση μισθών και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδότες στον κλάδο έχουν καταγγείλει τις ΣΣΕ και αξιώνουν δραστικές μειώσεις στους μισθούς και αφαίρεση δικαιωμάτων των εργαζομένων που απορρέουν από τις Συμβάσεις. Στην Αθήνα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι «η δυναμική του κλάδου φάνηκε στην παναττική απεργία της 26ης Μάη, όπου το σύνολο σχεδόν των σωματείων έκανε υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αποδείχτηκε, για ακόμη μια φορά, ότι όταν οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από τα κάτω, όταν τα αιτήματα πατούν στις ανάγκες των οικογενειών μας, οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στα καλέσματα των σωματείων, ορθώνουν τείχος απέναντι στην επίθεση των εργοδοτών και, τέλος, μπορούν να αποσπάσουν κατακτήσεις και να υπερασπιστούν δικαιώματα».

Το Συνδικάτο τονίζει επίσης ότι «οι ανοιχτές πληγές που άφησε η αντεργατική επίθεση το περασμένο διάστημα δεν θα γιατρευτούν από καμιά κυβέρνηση, πολύ περισσότερο αν εμείς τώρα κάνουμε πίσω. Το ίδιο, άλλωστε, έγινε και το χειμώνα του 2009, όταν η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζητούσε πίστωση χρόνου για να ξεδιπλώσει την επίθεσή της στις ζωές μας. Και τότε το Συνδικάτο, το ΠΑΜΕ προειδοποιήσαμε ότι δεν πρέπει να δώσουμε κανένα περιθώριο να προετοιμάσουν τα χειρότερα που ήρθανε και μείνανε. Και τότε, κόντρα στην απεργοσπαστική στάση της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας, καλέσαμε τους εργαζόμενους σε απεργία 17 Δεκέμβρη 2009 με αίτημα να μην πληρώσουμε την κρίση της πλουτοκρατίας».

Και καταλήγει: «Σήμερα επιβεβαιωθήκαμε για την αγωνιστική στάση που κρατήσαμε. Σήμερα δεν προειδοποιούμε για τη νέα αντιλαϊκή θύελλα που έρχεται, γιατί όλοι την έχουμε νιώσει στο πετσί μας και γνωρίζουμε την κλιμάκωσή της. Σήμερα σαλπίζουμε συναγερμό»!

Μειώσεις μισθών ζητά το «Τιτάνια»

Εν τω μεταξύ, οι ξενοδόχοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να χτυπήσουν μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων είτε συλλογικά αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία (βλ. καταγγελία Συμβάσεων) είτε ο καθένας ξεχωριστά. Στην προκειμένη περίπτωση, η εργοδοσία του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ» ζήτησε από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μείωση μισθών κατά 20%. Το επιχειρησιακό σωματείο κάλεσε τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση (πριν 3 μέρες) η οποία και μετά από πρόταση του σωματείου αποφάσισε να μην αποδεχτεί ούτε ένα ευρώ μείωση στους μισθούς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ»
Μαθητεύουν στην εκμετάλλευση

Στην τελική ευθεία πριν την έναρξή του βρίσκεται το πρόγραμμα «Μαθητεία για αποφοίτους», που υλοποιείται από το υπουργείο Παιδείας με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους νέους αποφοίτους της Τεχνικής Εκπαίδευσης των τελευταίων 2-3 ετών. Συγκεκριμένα, αφορά τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) καθώς και των αντίστοιχων δομών της Ειδικής Αγωγής (ΤΕΕ Β' βαθμίδας, ΕΕΕΕΚ).

Εως το τέλος του μήνα, οι επιχειρήσεις καταθέτουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να συστήσουν θέσεις μαθητείας και να απασχολήσουν τους νέους αυτούς. Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί μόνο περίπου 400 θέσεις μαθητείας σε όλη την Ελλάδα, ενώ στο πρόγραμμα προβλέπεται να υλοποιηθούν συνολικά 8.475 μαθητείες. Κάθε «φορέας υποδοχής μαθητευόμενων», κάθε εργοδότης δηλαδή, έχει δυνατότητα να συμμετέχει στο πρόγραμμα για 3 κύκλους. Σχεδιάζεται μάλιστα το πρόγραμμα να διευρυνθεί σε επόμενη φάση και σε αποφοίτους άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Μέσω του προγράμματος οι απόφοιτοι θα τοποθετηθούν σε θέσεις μαθητείας με στόχο «να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, να ενισχυθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους και να καταστεί ευκολότερη η είσοδός τους στην αγορά εργασίας». Η μεγαλύτερη όμως υπηρεσία που προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η μαθητεία των νέων στη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Από τη μια, το πρόγραμμα λειτουργεί ως εργαλείο για τη διαχείριση της ανεργίας, για τη συγκάλυψη των ποσοστών της που στους νέους είναι μεγαλύτερα του 50%. Από την άλλη, εξασφαλίζει στους εργοδότες τζάμπα εργατική δύναμη, εργαζόμενους για το μισθό και την ασφαλιστική κάλυψη των οποίων δεν υποχρεώνονται να πληρώσουν απολύτως τίποτα.

Δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα

Οι νέοι που θα εργαστούν ως μαθητευόμενοι θα δουλεύουν με 6ωρη βάρδια για 5 μέρες τη βδομάδα. Η συνολική διάρκεια της μαθητείας θα κυμαίνεται από 2 έως 6 μήνες. Αντί για μισθό θα λαμβάνουν μια υποτροφία που θα χορηγεί το υπουργείο Παιδείας και θα ανέρχεται στο ποσό των 300 ευρώ το μήνα. Ακόμα και αυτά τα λιγοστά χρήματα θα τους καταβάλλονται μόνο αφού συμπληρωθούν οι δύο πρώτοι μήνες της μαθητείας, ενώ στην περίπτωση που κάποιος νέος αποχωρήσει νωρίτερα από το διάστημα αυτό, θα μένει απλήρωτος. Εκτός από την αμοιβή και η ασφαλιστική κάλυψη των μαθητευόμενων είναι κουτσουρεμένη, αφού το υπουργείο Παιδείας θα καλύπτει την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ μόνο για τον κίνδυνο ατυχήματος.

Η συμπλήρωση 20 ημερών εργασίας το μήνα είναι προϋπόθεση για να πληρωθεί ο μαθητευόμενος το πλήρες ποσό. Αν το σύνολο των ημερών εργασίας κυμαίνεται από 15-19 μέρες, καταβάλλεται αντίστοιχα μειωμένο ποσό ενώ με λιγότερες από 15 μέρες εργασίας το μήνα, ο μαθητευόμενος δεν πληρώνεται. Οι νέοι που θα εργαστούν δηλαδή στο πρόγραμμα, αν τύχει να αρρωστήσουν σοβαρά και χρειαστεί να απουσιάσουν για 10-15 μέρες από τη δουλειά τους, θα μείνουν χωρίς μισθό για ολόκληρο το μήνα!

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ιδού η κυβέρνηση της «Αριστεράς»

Η συγκρότηση νέας αντιλαϊκής κυβέρνησης με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν αποκαλύπτει μόνο το χαρακτήρα του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς και τον πραγματικό της ρόλο. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με τις «δυνάμεις του μνημονίου», όπως τις χαρακτήριζε, είναι εξίσου αποκαλυπτικό γεγονός και για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και ειδικά για την κεντρική πολιτική του πρόταση για συγκρότηση «Κυβέρνησης της Αριστεράς». Τρεις μόλις μέρες μετά τις εκλογές φαίνεται τι είδους κυβέρνηση και με ποιους προπαγάνδιζε και ζητούσε τη στήριξη του λαού ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενας από τους πυλώνες αυτής της κυβέρνησης, όπως την προδιέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Κουβέλη, «την έκανε» με ελαφρά πηδηματάκια για το στρατόπεδο των «μνημονιακών».

***

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ γκρινιάζει και εμφανίζεται απογοητευμένος που «ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ χέρι χέρι σε κυβέρνηση Σαμαρά» (όπως και ο προχτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αυγής»). Αλλά γιατί εκπλήσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Η ΔΗΜΑΡ πήρε μια από τις πιθανές φυσιολογικές της θέσεις. Συμμετέχει σε μια κυβέρνηση των «μνημονιακών δυνάμεων», όπως θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση των «αντιμνημονιακών δυνάμεων», επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση του ΚΚΕ για το πόσο ρηχός και ψεύτικος ήταν ο διαχωρισμός σε «μνημονιακές και αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις», με τον οποίο τόσο έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως, δηλαδή, συνέβη και στην περίπτωση της ΝΔ, αλλά και στην περίπτωση του ΛΑ.Ο.Σ., που από τις αντιμνημονιακές επάλξεις μετακόμισαν με την κυβέρνηση Παπαδήμου στο στρατόπεδο των μνημονιακών.

***

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει τη χρεοκοπία της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για «Κυβέρνηση της Αριστεράς» ή ακόμα και ευρύτερης συνεργασίας στη βάση «μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί». Το πόσο επικίνδυνη για το λαό και τα συμφέροντά του θα ήταν μια τέτοια κυβέρνηση και ταυτόχρονα τον καιροσκοπισμό μιας τέτοιας πρότασης αφού μοναδικό στόχο είχε να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες και να ψαρέψει ψήφους στα θολά «αντιμνημονιακά» νερά. Ομως, ο καιροσκοπισμός καθώς και το ψέμα έχουν κοντά ποδάρια. Γιατί στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας: «Πες μου ποιος είναι ο φίλος σου...», στην προκειμένη περίπτωση ο σύμμαχός σου σε μια κυβέρνηση, «...για να σου πω ποιος είσαι». Και είναι και αυτό ένας πρόσθετος λόγος, οι αριστεροί και ριζοσπάστες που ψήφισαν στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ να σκεφθούν για τον πραγματικό χαρακτήρα αυτής της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ περί κυβέρνησης της Αριστεράς και πού μπορεί να οδηγήσει.


Γ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ