ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Δουλεύουν για την ενίσχυση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου

Ενεργό δράση για την ενίσχυση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου έχουν αναλάβει οι μεγαλοεργοδότες, επιβεβαιώνοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες που αυτά τους προσφέρουν. Χαρακτηριστική είναι η σύσκεψη που οργάνωσαν στελέχη της εργοδοσίας σε μεγάλη βιομηχανία της Θεσσαλίας, προσπαθώντας να πείσουν τους εργάτες να στηρίξουν το ευρώ και την ΕΕ. Μάλιστα, η δράση αυτή της εργοδοσίας συνοδεύεται από «συμβουλές» στους εργάτες να μην οργανώνουν κινητοποιήσεις (δηλαδή να γίνουν θεατές της σφαγής τους), αλλά και από πολύμορφη επίθεση σε συνδικαλιστές πρωτοπόρους στην αποκάλυψη της αντεργατικής λαίλαπας.

Ετσι, πρόσφατα, μεγαλοστελέχη της επιχείρησης μεταλλουργικών κατασκευών «ΜΕΤΚΑ» (ανήκει στον Ομιλο Μυτιληναίου και εδρεύει το Βόλο) κάλεσε τους εργάτες του εργοστασίου σε σύσκεψη, όπου εξαπέλυσε επίθεση σε όσους αντιπαλεύουν την υποταγή και την εξαθλίωση των εργατών. Κάλεσε τους εργάτες να ψηφίσουν στις εκλογές κόμματα που τάσσονται υπέρ της ΕΕ και του ευρώ και να «μαυρίσουν» κόμματα και συνδικαλιστές που, όπως είπε, ευθύνονται για το κλείσιμο των επιχειρήσεων, για τον αποκλεισμό των λιμανιών και των ξενοδοχείων και τα προβλήματα στον τουρισμό, για τις πολυήμερες απεργίες κ.λπ. Ισχυρίστηκε ότι τέτοιες δυνάμεις «καταστρέφουν» τη χώρα, αναφέροντας ως παραδείγματα «καταστροφής» τις κινητοποιήσεις στις επιχειρήσεις των Αφών Λεμονιά (όπου μόνο μετά από πολυήμερο αγώνα οι εργάτες πήραν δεδουλευμένα μηνών) και την «Ελληνική Χαλυβουργία» όπου συνεχίζεται ένας ηρωικός αγώνας ενάντια στις απολύσεις 119 εργατών και μια πρωτόγνωρη επίδειξη εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Τα στελέχη της εργοδοσίας δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η «εργασιακή ειρήνη» (εννοώντας τη συμπαράταξη των εργατών με τα εργοδοτικά σχέδια που καθημερινά επιβεβαιώνεται πόσο καταστροφική είναι γι' αυτούς) και κατέληξαν ότι «συμφέρον μας» είναι να παραμείνουμε στο ευρώ, καλώντας ουσιαστικά ανοιχτά σε συμπαράταξη με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Τους ανησυχεί η ενίσχυση του ΚΚΕ

Δεν είναι τυχαίο ότι η παραπάνω παρέμβαση σημειώθηκε λίγες μέρες μετά την παρέμβαση που έκανε σε γενική συνέλευση των εργατών ο Κώστας Στεργίου, εργαζόμενος στην επιχείρηση - μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου - πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», στέλχος του ΠΑΜΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι τα συμφέροντα των εργατών και των εργοδοτών είναι αντίθετα. Οπως ήταν φυσικό, η εργοδοσία θορυβήθηκε από την αποκάλυψη της αλήθειας και οργάνωσε τη σύσκεψη, στην οποία απαγόρευσε την παρουσία του Κ. Στεργίου. Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας πόσο την πιέζει η δράση των ταξικών δυνάμεων και των κομμουνιστών, κλιμάκωσε την επίθεση (που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια) σε βάρος του Κώστα Στεργίου. Συγκεκριμένα:

* Στις 22 Μάη, η εργοδοσία προχώρησε σε επιβολή ποινής σε βάρος του Κ. Στεργίου - πρόστιμο ίσο με το 25% του ημερομισθίου του - επειδή ... χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο μέσα στο εργοστάσιο την ώρα της δουλειάς!

* Στις 6 Ιούνη, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, κλήθηκε από τη διεύθυνση προσωπικού ν' απολογηθεί επειδή την 1η Ιούνη έλειψε από τη δουλειά του για να πάρει μέρος, ως πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, στη συνάντηση εκπροσώπων του Συνδικάτου, του Εργατικού Κέντρου Βόλου και του σωματείου των εργαζομένων στην ΒΕΜΕΚΕΤ για το θέμα της εκ περιτροπής εργασίας που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία αυτής της επιχείρησης. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο συνδικαλιστής είχε ειδοποιήσει εγκαίρως και αρμοδίως γι' αυτή την επιβεβλημένη απουσία του.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Στόχος οι διαρκείς περικοπές

Δυναμική απάντηση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Φαρμάκου για τις παιδικές κατασκηνώσεις

Δυναμική παρέμβαση για τις παιδικές κατασκηνώσεις έκαναν χτες το πρωί αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Αττικής Φαρμάκου μαζί με εργαζόμενους στα γραφεία του επικουρικού Ταμείου του κλάδου (ΤΕΑΙΤ). Φέτος μειώθηκε ο αριθμός των δικαιούχων κατά 40%, ενώ οι δικαιούχοι που έκαναν αίτηση ειδοποιήθηκαν πως γίνονται περικοπές και στον ήδη μειωμένο αριθμό παιδιών. Δηλαδή υπήρξαν οικογένειες που είχαν δυο παιδιά, ή ακόμη και δίδυμα ή τρίδυμα και έπρεπε να επιλέξουν ένα για να το στείλουν κατασκήνωση! Φυσικά το αποτέλεσμα ήταν να μη δηλώσουν κανένα παιδί.

Χτες η διοίκηση του ΤΕΑΙΤ δεσμεύτηκε για αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών που οι γονείς τους έχουν κάνει αίτηση. Την Τετάρτη, στις 3 μ.μ. αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Φαρμάκου θα παραβρεθούν στη συνεδρίαση του ΤΕΑΙΤ ασκώντας πίεση να υλοποιηθεί η δέσμευση. Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο καλούν τα ΔΣ των σωματείων και τους εργαζόμενους του κλάδου να διαδηλώσουν κάτω από τα γραφεία του ΤΕΑΙΤ (Μάρνη 22). Να είναι σε επαγρύπνηση για να παρεμποδιστεί οποιαδήποτε περικοπή στις παροχές των ασφαλισμένων, που τις έχουν χρυσοπληρώσει και σήμερα ειδικά είναι απαράδεκτο να κόβονται, όταν αδυνατούν οι περισσότεροι να πάνε έστω και μια βδομάδα διακοπές.

Προσκόμματα πληρωμής από το Δημόσιο

Δε φτάνουν οι μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, οι πάσης φύσης περικοπές και καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, η κυβέρνηση βρίσκει και νέους τρόπους προκειμένου να μην πληρώνει δεδουλευμένα. Ετσι, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιστρέφει στις υπηρεσίες του Δημοσίου τα δικαιολογητικά μισθοδοσίας του προσωπικού τους μετά από ασφαλιστικά μέτρα των δικαιούχων ή προσωρινές διαταγές επικαλούμενο σχετική διάταξη του νόμου 4072/2012. Το Γενικό Λογιστήριο για να καταβάλλει τα δεδουλευμένα ζητά να «επισυνάπτονται ισόποσες εγγυητικές επιστολές τράπεζας».

Και αυτό γιατί σύμφωνα με το άρθρο 326 του Ν.4072/2012 η συγκυβέρνηση φρόντισε «η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ή άλλων εκτελεστών τίτλων, που υπόκεινται σε ένδικα μέσα ή βοηθήματα και από τους οποίους απορρέει χρηματική υποχρέωση του δημοσίου, διενεργείται ύστερα από προσκόμιση εκ μέρους του δικαιούχου ισόποσης εγγυητικής επιστολής τραπέζης». Με αυτό τον τρόπο για να πληρωθεί κάποιος εργαζόμενος που έχει διεκδικήσει ένδικα τα δεδουλευμένα του πρέπει πρώτα να καταβάλει ανάλογο χρηματικό ποσό στην τράπεζα, ποσό που θα λάβει πίσω μόνο αν υπάρξει αμετάκλητη απόφαση υπέρ του. Με αυτά και με τ' άλλα το Δημόσιο συνεχίζει τη μερική στάση πληρωμών οδηγώντας τους εργαζόμενους σε αδιέξοδα.

CRETA FARM
Ζητά μειώσεις μισθών

«Να βάλουν πλάτη», για να ξεπεραστεί η κρίση ζητά από τους εργάτες η διοίκηση της CRETA FARM, «καλώντας» τους να υπογράψουν μειώσεις μισθών που φτάνουν το 20%, ενώ την ίδια στιγμή απολύει όσους αρνούνται και δε δέχονται μείωση στους μισθούς τους.

Είναι σαφές ότι η επίθεση στα δικαιώματα των εργατών θα κλιμακωθεί και καθώς το ενδεχόμενο αγωνιστικής αντίστασης προβληματίζει την εργοδοσία, αυτή παίρνει τα μέτρα της. Γι' αυτό και προσπαθεί να τρομοκρατήσει απολύοντας όσους δε συμφωνούν στις μειώσεις. Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής, καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψει κανείς μείωση μισθού αλλά και να συσπειρώσουν αποφασιστικά την Εργοστασιακή Επιτροπή του συνδικάτου που συγκροτήθηκε πρόσφατα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία της επιχείρησης. «Ολοι στο Συνδικάτο για μια δυνατή οργάνωση σε επίπεδο κλάδου στο νομό Αττικής σε ταξική κατεύθυνση», επισημαίνει το συνδικάτο και προσθέτει: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο μας: Η οργάνωση και η αλληλεγγύη σε μια κατεύθυνση ξεκάθαρη, μακριά από εργοδοτικούς και συμβιβασμένους συνδικαλιστές. Κανένας χώρος δουλειάς μόνος του. Ολοι για έναν και ένας για όλους».

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Κλιμακώνουν με 48ωρη απεργία

Με απαίτηση να ανακληθούν άμεσα οι 14 απολύσεις των συναδέλφων τους χτες οι καθαρίστριες στο Πολυτεχνείο πραγματοποίησαν με επιτυχία την πρώτη προειδοποιητική 24ωρη απεργία τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση αποφάσισαν στη χτεσινή συνέλευσή τους κλιμάκωση του αγώνα με 48ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, αντίστοιχα, την οποία κήρυξε το Συνδικάτο Καθαριστριών και Καθαριστών Νομού Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η εταιρεία «ISS» που έχει αναλάβει με ανάθεση το έργο της καθαριότητας στο Πολυτεχνείο, η οποία και λήγει στο τέλος του μήνα, προχώρησε σε απολύσεις. Κατά τη διάρκεια της απεργιακής τους κινητοποίησης οι εργαζόμενες έχοντας στο πλευρό τους το ΜΑΣ, φοιτητές από φοιτητικούς συλλόγους του Πολυτεχνείου, καθώς και συνδικαλιστές και εργαζόμενους από τα σωματεία ΕΤΕΠ (τεχνικό προσωπικό) και το ΕΕΔΥΠ (επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό) του Πολυτεχνείου, πραγματοποίησαν παρέμβαση στη Σύγκλητο την ώρα που συνεδρίαζε. Κάτω από την αγωνιστική πίεση, η Σύγκλητος με ομόφωνο ψήφισμά της ζητά από την εταιρεία να πάρει πίσω τις απολύσεις των εργαζομένων και να τηρήσει τη σύμβαση με το Πανεπιστήμιο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολύωρη ταλαιπωρία για τα φάρμακα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΠΥ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες οι συνταξιούχοι, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Απαίτησαν δημόσια και δωρεάν Υγεία, δωρεάν φάρμακα για όλους. Επίσης, απαίτησαν τη βελτίωση των υποδομών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των βαριά πασχόντων ασθενών (καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, κλπ.) που αναγκάζονται να προστρέχουν στο φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, κατήγγειλαν την πολύωρη ταλαιπωρία που βιώνουν οι βαριά πάσχοντες. Συνωστίζονται κατά εκατοντάδες για να πάρουν το φάρμακό τους από το φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ. Το φαρμακείο λειτουργεί με 9 φαρμακοποιούς, από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και καλείται να εξυπηρετήσει όλους τους ασφαλισμένους από τις περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Κάποιοι ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν και 2 ή τρεις μέρες για να εξυπηρετηθούν, αφού και ο χώρος του φαρμακείου είναι μικρός οπότε και οι ποσότητες φαρμάκων που διατίθενται είναι λίγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ