ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συστρατεύονται με το ΚΚΕ

Τη συστράτευσή τους με το ΚΚΕ, για να βγει το Κόμμα όρθιο και δυνατό από αυτές τις εκλογές για να γιγαντωθεί ο λαϊκός αγώνας, για να κατακτήσει ο λαός τη διακυβέρνηση που του αξίζει, την κυβέρνηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας, δηλώνουν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι του μαζικού κινήματος, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ο «Ρ» δημοσιεύει δηλώσεις που καλούν σε συστράτευση για ένα πανίσχυρο ΚΚΕ στις εκλογές.

Ελένη Γερασιμίδου

Ηθοποιός

Να ψηφίσουμε στις 17 Ιούνη ΚΚΕ, για στήριξη της μόνης δύναμης για λαϊκή αντεπίθεση στα δεινά που επιπροσθέτως μας ετοιμάζουν. Να μη δώσουμε καμιά σημασία στα νέα διλήμματα που μας εξαπατούν με ψεύτικες υποσχέσεις, που τάζουν λαγούς με πετραχήλια και «αναπτύξεις» σε βάρος του λαού μας και προς όφελος των αφεντικών, της ΕΕ και του καπιταλισμού γενικότερα. Σε πείσμα των στατιστικών, της κοροϊδίας των παραπλανητικών ειδήσεων και εντέλει του μοναδικού στόχου, που είναι ο άκρατος αντικομμουνισμός και εκφράζεται με μεγαλύτερη μανία από τα αυτοαποκαλούμενα «αριστερά» κόμματα.

Μπέτυ Βαλάση

Ηθοποιός

Περισσότερο από ποτέ πρέπει το ΚΚΕ να βγει ενισχυμένο από αυτές τις εκλογές. Γιατί μόνο με ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορεί ο λαός μας να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της ΕΕ που ετοιμάζει πιο βάρβαρα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Πασχάλης - Αδάμ Μολυβδάς

Καθηγητής Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αποτελεί την κύρια σταθερή και αταλάντευτη δύναμη και γι' αυτό η ενδυνάμωσή του από αυτή την εκλογική μάχη αποτελεί τη μόνη εγγύηση για να μπορέσει ο λαός να αποκρούσει τα μέτρα που απεργάζονται η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι εγχώριοι υπηρέτες τους, εκούσιοι ή ακούσιοι. Ολοι αυτοί απεργάζονται τη χρεοκοπία της χώρας.

Το ΚΚΕ δε συμμετέχει σε κυβέρνηση - πολιτικό προσωπικό, ενώ την πραγματική εξουσία θα εξακολουθούν να έχουν το τραπεζικό και χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Η πραγματική ενότητα σφυρηλατείται στο εργοστάσιο, στο σωματείο, στους χώρους δουλειάς και τότε μόνο αποκτά περιεχόμενο αλλά και προοπτική. Η αριστερά με την οποία μπορεί να συμπράξει το ΚΚΕ περιλαμβάνει τις δυνάμεις εκείνες που περιέχουν στο πρόγραμμά τους απερίφραστα το στόχο της ανατροπής, της ρήξης με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών.

Η λογική της βελτίωσης του καπιταλισμού και του σταδιακού «εξανθρωπισμού» του καταλήγει αντικειμενικά στη διαιώνισή του. Αυτό πια κι αν δεν είναι ουτοπία και αναβολή για τη μέλλουσα ζωή.

Εχει πρόγραμμα λαϊκής εξουσίας σε αντίθεση και ρήξη με τα ξένα και ντόπια μονοπώλια.

Το δίλημμα που τίθεται συνεπώς σ' αυτές τις εκλογές είναι αν οι λύσεις που θα δοθούν θα είναι σε όφελος των τραπεζιτών, του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και των καπιταλιστών ή σε όφελος του εργαζόμενου λαού. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι η μόνη εγγύηση για να μπούνε εμπόδια στη λαίλαπα που έρχεται, αλλά και για να δημιουργούνται προϋποθέσεις να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές, για τη λαϊκή προοπτική.

Κώστας Σιέττος

Επίκουρος Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

«Η αντιδραστική αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκαλύπτεται σήμερα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής στην Ελλάδα είναι οι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνεργοι στους οποίους σύμφωνα με επίσημα στοιχεία προστίθενται 900 άνεργοι την ημέρα, οι μισθοί πείνας με ταυτόχρονη εντατικοποίηση της εργασίας, οι μαζικές απολύσεις, η ανασφάλεια, η μαζική μετανάστευση των νέων. Η λαϊκή οικογένεια οδηγείται σε εξαθλίωση.

Και αν προτρέξει κάποιος να θεωρήσει ότι η κατάσταση αυτή αφορά μόνο και ιδιαίτερα την Ελλάδα και ότι οφείλεται στην κακοδιαχείριση του Δημοσίου, στη διαφθορά (που φυσικά υπάρχει και είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα) κλπ., ας σκεφτεί καλύτερα. Στην EE υπάρχουν 40 εκατομμύρια άνεργοι, ενώ 125 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η στρατηγική της ΕΕ όπως περιγράφεται στην "Ευρώπη 2020 για την ανάπτυξη και την απασχόληση" που αποτελεί τη μετεξέλιξη της στρατηγικής της Λισαβόνας και της Συνθήκης του Μάαστριχτ έχει ως σκοπό τη βελτίωση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της EE έναντι άλλων καπιταλιστικών κέντρων, όπως της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας. Στο όνομα αυτής της "ανάπτυξης" συμπιέζουν ανάλογα το εργατικό κόστος, επιβάλουν ελαστικές συνθήκες εργασίας, κόβουν δραστικά ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές παροχές, εμπορευματοποιούν την Υγεία και την Παιδεία. Η υπάρχουσα κρίση αποτελεί απλώς μια μεγάλη ευκαιρία για την EE να περάσει πιο εύκολα, πιο γρήγορα και υπό συνθήκες τρομοκρατίας τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που έχει δρομολογήσει από χρόνια εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Γίνεται λοιπόν ηλίου φαεινότερο, ότι η καλύτερη διαχείριση του συστήματος "με ένα ανθρώπινο πρόσωπο", εντός της EE - αλλά και ευρύτερα μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης ελεύθερης αγοράς είναι αυταπάτη. Πολύ απλά, ο καπιταλιστής είναι ελεύθερος να μεταφέρει ανά πάσα στιγμή τις επιχειρήσεις του οπουδήποτε βρει το φθηνότερο εργατικό κόστος για να διαφυλάξει και να μεγαλώσει τα κέρδη του. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση εντός της EE.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που είχε προειδοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια για τη στρατηγική και τους πραγματικούς στόχους της EE, είναι το μόνο κόμμα που είχε προβλέψει επακριβώς τις συνέπειες που θα είχε αυτή η πολιτική του Ευρωμονόδρομου για τη λαϊκή οικογένεια.

Ο λαός θα πρέπει να αντισταθεί σθεναρά στις Σειρήνες των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, δεξιών, σοσιαλδημοκρατικών ή αριστερών σχηματισμών που θέλουν να τον εξαπατήσουν για μια ακόμη φορά.

Η πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής είναι η μόνη ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ πρόταση σήμερα που μπορεί να βγάλει το λαό από το αδιέξοδο. Μόνο έτσι ο λαός θα μπορεί να καρπώνεται τον πλούτο της εργασίας του, χρησιμοποιώντας τον για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή αυτής της πρότασης. Υπάρχει άφθονος ορυκτός και αγροτικός πλούτος, υπάρχουν σημαντικά συσσωρευμένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπάρχουν βιομηχανίες (μετάλλου, τσιμέντων, υφασμάτων, διυλιστήρια), υπάρχει τεχνογνωσία σε σύγχρονες τεχνολογίες (φαρμακοβιομηχανία, τηλεπικοινωνίες, βιοτεχνολογία, ενέργεια). Ολος αυτός ο πλούτος είτε έχει απαξιωθεί με ταυτόχρονη στοχευμένη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων (βλέπε Κοινή Αγροτική Πολιτική) είτε πάει στις τσέπες των επιχειρηματιών. Το βασικό ζήτημα είναι λοιπόν, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του πλούτου της Ελλάδας για το λαό ή για την κερδοφορία του κεφαλαίου;

Ψήφος στο ΚΚΕ γιατί η πρόταση λαϊκής εξουσίας του ΚΚΕ αποτελεί τη μοναδική ελπίδα και για το σήμερα και για το αύριο, για μας και τα παιδιά μας.

Ψήφος στο ΚΚΕ γιατί ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ανυποχώρητη αντίσταση για τα δίκια της λαϊκής οικογενείας. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να εμπιστευτεί ο λαός ότι θα αποτελέσει ασπίδα ενάντια στην θύελλα των αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται».

Παναγιώτα Ματσουκά

Καθηγήτρια Παθ/γίας - Αιματολογίας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το ΚΚΕ έδωσε και δίνει αγώνες για να παραμείνουν η Δημόσια Υγεία και Παιδεία κοινωνικά αγαθά για όλο το λαό και ιδιαίτερα για τους νέους γι' αυτό και το ψηφίζω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ