ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Προστασία» των μνημείων... με «χορηγούς»

Συνέδριο για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιόδους οικονομικής κρίσης (σ.σ. γενικώς...) διοργανώνει (22-25/5) το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων - Τοποθεσιών) σε συνεργασία με το ICAHM (Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Μνημείων Αρχαιολογικής Κληρονομιάς) στο νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ... «αφύπνιση» του - πάλαι ποτέ μαχητικού - Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι κάτι τέτοιο. Διότι, ούτε αυτό δεν μπορεί να «ξεφύγει», λόγω της φύσης του ως διεθνούς οργανισμού, από το διεθνή και εσωτερικό συσχετισμό δυνάμεων, ο οποίος ευνοεί και προωθεί την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Γι' αυτό και σημειώνει ότι «για τη διοργάνωση του συνεδρίου υπήρξε καθοριστική η συμβολή των χορηγών "Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη", "Ιδρυμα Για Το Παιδί και την Οικογένεια", "S&B Βιομηχανικά ορυκτά ΑΕ", "LAVA Μεταλλευτική Και Λατομική ΑΕ", "Athens Center Square Hotel", "Ομιλος Για την UNESCO Νομού Πειραιώς - Νήσων", τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Η υποστήριξη και συνδρομή τους στο εγχείρημα αποδεικνύει τη δυναμική συνεργασίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ευρύτερους πολιτιστικούς φορείς».

Οι διοργανωτές σημειώνουν ότι το συνέδριο «εστιάζει στη διερεύνηση λύσεων για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς κάτω από δυσμενείς οικονομικές συνθήκες» και ότι μετέχουν «σημαίνουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και φορέων που σχετίζονται με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά (...)». Προσθέτει ότι «πολλοί από τους συνέδρους δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο στους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης, του πολιτισμού και των τεχνών. Πρόκειται για διευθυντικά και ανώτατα στελέχη σε διεθνείς οργανώσεις και φορείς, για οικονομολόγους και διαπραγματευτές, καθώς και για ερευνητές και πανεπιστημιακούς καθηγητές, που διδάσκουν σε εξέχοντα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο».

Πρόκειται, δηλαδή, για στελεχικό επιστημονικό δυναμικό, που επανδρώνει το αστικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό σύστημα, πέρα από προθέσεις ή αυταπάτες που μπορεί να έχει αυτό το δυναμικό για το εάν, πώς, πόσο, με ποιους όρους μπορεί να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά.

Διεθνής Πανεπιστημιάδα Θεάτρου

Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών διοργανώνει (22/5- 10/6) στο δημοτικό θέατρο «Αστέρια» την 8η Διεθνή Πανεπιστημιάδα Θεάτρου. Στη διοργάνωση μετέχουν φοιτητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, με παραστάσεις και άλλες σχετικές με το θέατρο δημιουργίες τους.

Σήμερα το Πανεπιστήμιο της Ντιζόν (Γαλλία) θα παρουσιάσει το έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμίντερ «Ελευθερία στη Βρέμη». Αύριο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα παρουσιάσει πέντε περφόρμανς με τίτλο «Ανευ λόγου». 24/5 το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα παρουσιάσει διάλεξη του Τάσου Πρωτοψάλτου με θέμα «Αναζητήσεις του μελοδραματικού: θέατρο και περφόρμανς», πλαισιωμένη με εκδηλώσεις. 26/5 το ΑΠΘ θα παρουσιάσει τη σοφόκλεια «Αντιγόνη» και το ΤΕΙ Αθήνας το «Τρίτο κουδούνι». 27/5 το ΤΕΙ Αθήνας την «Τελετή» του Παύλου Μάτσι και το «Τρίτο κουδούνι». 28/5 το ΤΕΙ Σερρών το έργο του Νιλ Σάιμον «Ηλίθιοι». 29/5 το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το «Βρακί» του Καρλ Στερνχαΐμ. 30/5 (9μμ) το ΑΠΘ την παράσταση «Ντίκενς αλλιώς: Ιστορίες δύο πόλεων». 31/5 η ΑΣΚΤ Αθήνας τις περφόρμανς «Το σώμα και η οργανική ύλη» και «Ψευδαίσθηση».

Από 1-10/6 καλλιτεχνικές δημιουργίες τους θα παρουσιάσουν τα εξής πανεπιστήμια: Μακεδονίας, Αθηνών (Ιατρική Σχολή), Κύπρου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νις Σερβίας, Μπλακόεβγκραντ της Βουλγαρίας, ΤΕΙ Σερρών.

«Ενας άνθρωπος υπό χρεοκοπία»
«Ενας άνθρωπος υπό χρεοκοπία»
Στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στο πλαίσιο του «Low Budget Festival» θα παρουσιαστούν τρία έργα νέων Γάλλων δραματουργών. Στις 25,26,27/5 (9μμ) το έργο του Νταβίντ Λεσκό «Ενας άνθρωπος υπό χρεοκοπία», σε μετάφραση Μαρίας Ευσταθιάδη, σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, μουσική Αριστοτέλη, Ρήγα, σκηνικά Κλεοπάτρας Κατσαλή. Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Στέργιος Νένες, Δανάη Επιθυμιάδη. Ακολουθούν: Στις 28,29, 30/5 το έργο του Φαμπρίς Μελκιό «Ο συνένοχος θεατής», σε σκηνοθεσία Ελλης Παπακωνσταντίνου και στις 31/5, 1,2/6 το έργο του Ρεμί Ντε Βος «Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος», σε σκηνοθεία Γιώργου Καραμίχου.

Τα παιδιά της ανάγκης...

Το βιβλίο - CD της Μαρίας Τσιούμα (βασισμένο σε μια ιδέα του Σταμάτη Μεσημέρη) «Τα παιδιά της ανάγκης» (τραγούδια σε στίχους Σταμάτη Μεσημέρη και μουσική Σάκη Τσιλίκη) παρουσιάζεται σήμερα (8μμ, είσοδος ελεύθερη), στον «Ιανό». Στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετέχουν οι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Γιοκαρίνης, Αλέξανδρος Χατζής, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Βασίλης Παγώνης, Μάνος Λυδάκης, Αλεξάνδρα Κόνιακ, Σάντυ Πολίτη, Μυρτώ Αποστόλου, Βασίλης Γισδάκης, Τάνια Κικίδη, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Αποστόλου, Δανάη Παπουτσή κ.ά. Ενα παραμύθι, όπως σημειώνει η Μ. Τσιούμα, «που απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν τα παιδιά ελεύθερα και σκεπτόμενα, με μάτια και μυαλά ανοιχτά, πλήρη συγκινήσεων και συναισθημάτων, με όνειρα για "ταξίδια στο πίσω φεγγάρι", γεμάτα αγάπη για τους ανθρώπους, τη φύση και τα πλάσματά της, και δίψα για αληθινή γνώση. Για τα παιδιά που χαμογελούν, αμφισβητούν, απαιτούν και διεκδικούν τον κόσμο που τους ανήκει».

Ο 62χρονος Ρόμπιν Γκιμπ, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «Bee Gees», πέθανε χτυπημένος από τον καρκίνο. Το συγκρότημα, που δημιούργησε μαζί με τα αδέλφια του, Μπάρι και Μορίς, έκανε τεράστια επιτυχία τις δεκαετίες τους '60 και του '70. Το συγκρότημα ερμήνευσε ερωτικές μπαλάντες και κομμάτια της ντίσκο (λ.χ «Stayin' Alive», «How Deep Is Your Love», «Night Fever»).

Εκθεση κεραμικής και κατασκευών της Χριστίνας Μόραλη, με τίτλο «Κουτί», παρουσιάζει (έως 9/6) η αίθουσα «Εικαστικός Κύκλος» (Καρνεάδου 20, Κολωνάκι). Εργα που παραπέμπουν σε διάφορα κουτιά παραμορφωμένα, χτυπημένα, τσαλαπατημένα, σκισμένα. Κουτιά συσκευασίας, παπουτσιών, παιχνιδιών, κλπ. φιλοτεχνημένα με μεικτές τεχνικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ