ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ολέθριες συνέπειες θα έχει ο πόλεμος κατά του Ιράν

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε πως η Ρωσία ανησυχεί για την αλλαγή των θέσεων μιας σειράς χωρών, που προσανατολίζονται προς τη στρατιωτική επίλυση της κατάστασης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, που έγιναν κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από τη Σύνοδο Κορυφής της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ, υπάρχουν ενδείξεις πως ορισμένες χώρες τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής επίλυσης του ιρανικού προβλήματος.

«Η πληροφορία ότι δυτικές δυνάμεις φαίνεται να εξετάζουν τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν επιβεβαιώνεται από πολλές διαφορετικές πηγές, τόσο δημόσιες όσο και μυστικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός σε δημοσιογράφους στη διάρκεια της πτήσης.

Οπως τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος, στην περίπτωση υλοποίησης των σχεδίων για στρατιωτική επίλυση του προβλήματος, εκτός από τις «αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια πολλών χωρών» θα έχουμε «ολέθριες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία σαν αποτέλεσμα των αναπόφευκτων αυξήσεων των τιμών των υδρογονανθράκων, κάτι που θα επιβραδύνει την έξοδο από την ύφεση».

Ο Ριαμπκόφ σημείωσε πως στην προσεχή συνάντηση της «Ομάδας των έξι» (των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας), που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μάη στη Βαγδάτη, η Ρωσία θα προτείνει στο Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου έως το 20%, και τα ανταποδοτικά μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν είναι η αναστολή των κυρώσεων στην Τεχεράνη. Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Ρωσία θεωρεί ότι ο μηχανισμός των κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητικός.


Ι.Π.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προς συμφωνία νέων επιθεωρήσεων

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στην ιρανική πρωτεύουσα ταξίδεψε, χτες, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), Γιουκίγια Αμάνο, όπου συνομίλησε με υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους προκειμένου να καταλήξει σε μια οριστική συμφωνία - πλαίσιο για την επανάληψη των επιθεωρήσεων στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Το ταξίδι του Αμάνο γίνεται μετά από μέρες εντατικών επαφών και διαβουλεύσεων ανάμεσα σε διπλωμάτες της ΔΕΑΕ και Ιρανούς συναδέλφους τους στην έδρα της Επιτροπής στη Βιέννη, των οποίων το περιεχόμενο δεν έχει γίνει γνωστό με ακρίβεια.

Εντούτοις, ο Αμάνο υποστήριξε, χτες, τόσο αναχωρώντας από τη Βιέννη όσο και μετά από τις πρώτες επαφές του στην Τεχεράνη, ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες των δύο πλευρών και ότι είναι «αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα της επίσκεψής του, εκτιμώντας ότι οι επαφές του έγιναν «σε καλή ατμόσφαιρα». Κατά πολλούς και μόνο το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ μεταβαίνει στο Ιράν σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει σχεδόν κλειστεί συμφωνία και χρειάζεται απλώς η επισημοποίησή της. Η ΔΕΑΕ πιέζει για διασφάλιση απρόσκοπτων επιθεωρήσεων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, σε όλη τη χώρα, και για απρόσκοπτη επαφή με επιστήμονες και αξιωματούχους που εμπλέκονται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Προφανώς, η επίτευξη «προόδου» δεν είναι τυχαίο ότι επιτυγχάνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, μόλις λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίηση της δεύτερης συνάντησης, μετά από πολύ καιρό σιωπής, ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην ομάδα των «6» (τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα - και τη Γερμανία) με αντικείμενο ακριβώς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο φυσικά χρησιμοποιείται ως αφορμή για την περαιτέρω προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την απόκτηση του ελέγχου της πολύτιμης, γεωστρατηγικά και ενεργειακά, περιοχής της Ευρασίας, που συνοδεύονται φυσικά και από ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Η νέα συνάντηση, μετά από αίτημα της Τεχεράνης, θα γίνει στη Βαγδάτη και έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη 23 Μάη.

ΣΥΡΙΑ
Διαχέονται στο Λίβανο οι συγκρούσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Κλιμάκωση της βίας παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε διάφορες πόλεις της Συρίας, ενώ γίνεται ολοένα πιο φανερό ότι η ένταση έχει αρχίσει να περνά τα σύνορα και να εγκαθίσταται για τα καλά και στο γειτονικό Λίβανο. Εκρηξη σημειώθηκε εκ νέου, την Κυριακή, δίπλα στην αυτοκινητοπομπή των παρατηρητών του ΟΗΕ, χωρίς να υπάρξουν, ούτε αυτή τη φορά, θύματα. Ο επικεφαλής των παρατηρητών, αντιστράτηγος Ρόμπερτ Μουρ, που συμμετείχε στην αυτοκινητοπομπή, τόνισε ότι οι παρατηρητές θα συνεχίσουν το έργο τους και ότι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός τους μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 300 που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ηδη, στη Συρία βρίσκονται 257 παρατηρητές. Και γεγονός είναι ότι όπου έχουν αναπτυχθεί παρατηρείται μεγαλύτερη ηρεμία. Παρ' όλα αυτά, σε άλλα σημεία, οργανώσεις προσκείμενες στην αντιπολίτευση ισχυρίζονται ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, συνολικά την Κυριακή σε συγκρούσεις σε διάφορα σημεία της χώρας σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 34 στην πόλη Σουράν, στο κέντρο της επαρχίας Χάμα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του συριακού στρατού. Στην Ντούμα, στο προάστιο της Δαμασκού, συνεχίστηκε η ανταλλαγή πυρών καθόλη τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, εννιά ένοπλοι του αντιπολιτευόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Μάχες στο Λίβανο

Εξαιρετικά τεταμένα, όμως, είναι πλέον τα πνεύματα και στο γειτονικό Λίβανο όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και επικριτές του καθεστώτος Ασαντ πλέον έφτασαν στην πρωτεύουσα Βηρυτό. Χθες, δύο ομάδες ενόπλων σουνιτών, η μία υπέρ της Δαμασκού η άλλη κατά, συγκρούστηκαν στη νότια συνοικία της Βηρυτού Τάρικ αλ Τζαντίνταχ με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να σκοτωθούν, 18 να τραυματιστούν και να χρειαστεί η επέμβαση του στρατού για να σταματήσει η ανταλλαγή πυρών.

Αφορμή για τη σύγκρουση υπήρξε ο θάνατος δύο ιεροδιδασκάλων σουνιτών, υποστηρικτών του κόμματος «Μέλλον» του πρώην πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι, που είναι σφοδρός πολέμιος του καθεστώτος Ασαντ εκπροσωπώντας κυρίως αμερικανικά και σαουδαραβικά συμφέροντα, την Κυριακή το βράδυ, στο βόρειο Λίβανο, από πυρά του λιβανικού στρατού επειδή δεν σταμάτησαν σε σημείο ελέγχου. Ο στρατός εξέφρασε τη θλίψη του και δεσμεύτηκε να ερευνήσει την υπόθεση, αλλά αυτό δεν κατεύνασε τα πνεύματα, που ήταν ήδη τεταμένα με σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις, τις τελευταίες ημέρες, στην Τρίπολη στο βόρειο Λίβανο ανάμεσα σε σουνίτες υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης και αλαουίτες υποστηρικτές της συριακής ηγεσίας. Συνολικά έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες, ενώ ο λιβανικός στρατός έχει τεθεί σε επιφυλακή.

ΥΕΜΕΝΗ
Μακελειό σε στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης

ΣΑΝΑ'Α.--

Λουτρό αίματος προκάλεσε καμικάζι που ανατινάχθηκε, χτες το πρωί, μέσα σε στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στην πρωτεύουσα της Υεμένης. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, έχουν, μέχρι στιγμής, καταμετρηθεί τουλάχιστον 96 νεκροί στρατιώτες ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300, αρκετοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που γινόταν πρόβα ενόψει της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης για την 22η επέτειο της ένωσης της βόρειας με τη νότια (πρώην Λαϊκή Δημοκρατία) Υεμένη. Ο καμικάζι ενεργοποίησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του, λίγα λεπτά πριν φτάσουν στο σημείο ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός ΓΕΣ. Την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμιστική «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου».

Ουσιαστικά, πρόκειται για αντίποινα στην εκτεταμένη επιχείρηση που ο στρατός της χώρας έχει εξαπολύσει σε βάρος των μαχητών της οργάνωσης στη νότια επαρχία Αμπιγιάν προκειμένου ν' ανακτήσει τον έλεγχο της, που βρίσκεται στα χέρια των μουτζαχεντίν από πέρυσι το καλοκαίρι. Χτες, μόνο, έγινε γνωστό ότι σε συγκρούσεις στην Αμπιγιάν σκοτώθηκαν 33 μαχητές και 19 στρατιώτες, κοντά στην πόλη Τζάαρ, ενώ μία μέρα νωρίτερα άγνωστοι δολοφόνησαν έναν Αμερικανό εκπαιδευτή στην ευρύτερη περιοχή. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Ανσάρ αλ Σαρία» παρακλάδι της «αλ Κάιντα». Αναλυτές εκτιμούσαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν να στείλει μήνυμα πως «μπορεί να φτάσει παντού» και όχι να δολοφονήσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους, κάτι που όπως φαίνεται θα μπορούσε να γίνει σήμερα κατά τη διάρκεια της παρέλασης, που είναι και σε ανοιχτό χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ