ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Η εργοδοσία εκβιάζει με στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού
  • Οι μεγαλοδιευθυντάδες θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα στην πύλη του εργοστασίου με σκοπό να «ανακοινώσουν» στους εργαζόμενους να πιάσουν δουλειά χωρίς τους απολυμένους
  • Τώρα στην κρίσιμη αυτή στιγμή πρέπει να εκφραστεί ακόμα πιο ισχυρή η αλληλεγγύη στον αγώνα των χαλυβουργών

Από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση αλληλεγγύης μπροστά στη «Χαλυβουργία»
Από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση αλληλεγγύης μπροστά στη «Χαλυβουργία»
Στο αποκορύφωμά τους έφτασαν χτες οι εκβιασμοί και απειλές της εργοδοσίας του Μάνεση, ο οποίος επιδιώκει πλέον ανοιχτά και μετά από κοντά 200 ημέρες απεργίας να κάμψει τους περήφανους χαλυβουργούς και τον ηρωικό τους αγώνα, δημιουργώντας απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Πιο προκλητικά από ποτέ, διαμήνυσε χτες το πρωί, μέσω των διευθυντών του εργοστασίου, ότι τη Δευτέρα το πρωί θα τοποθετηθούν οι κάρτες ωραρίου και με την παρουσία και ανώτερων διευθυντικών στελεχών και νομικών συμβούλων της επιχείρησης θα «ανακοινώσουν» σε όποιον εργαζόμενο θέλει να μπει να εργαστεί!!! Δήλωσαν, βέβαια, ότι από την «ανακοίνωση» θα εξαιρεθούν οι 119 απολυμένοι καθώς γι' αυτούς δεν υφίσταται το δικαίωμα στην εργασία.

Σθεναρά και αποφασιστικά από τη μεριά τους οι χαλυβουργοί, μέσω των συνδικαλιστών του σωματείου τους, διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανέναν να σπάσει την απεργία τους και ότι στο εργοστάσιο θα επιστρέψουν μόνο όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουν κανέναν απολυμένο στην τύχη του. Την ίδια στιγμή επανέλαβαν το αίτημα του σωματείου να γίνει συνάντηση με την εργοδοσία, το οποίο εδώ και καιρό απορρίπτει αδιάλλακτα. Αίτημα που σύσσωμοι οι χαλυβουργοί επικρότησαν μπροστά στους διευθυντές, δηλώνοντάς τους πως ό,τι έχει να πει η εργοδοσία να το πει στο σωματείο και μόνο σ' αυτό.

Η χτεσινή αυτή εξέλιξη αποδεικνύει περίτρανα πόσο πιεσμένη είναι πλέον η εργοδοσία από το σκληρό αγώνα των χαλυβουργών και κυρίως από την τεράστια και ανεξάντλητη αλληλεγγύη και συμπαράσταση που εκφράζεται από εργατικά και λαϊκά στρώματα όλης της χώρας, αλλά και από συνδικάτα άλλων χωρών. Και αυτή η αλληλεγγύη είναι απαραίτητο να εκφραστεί ειδικά τώρα, στην πλέον κρίσιμη στιγμή αυτού του τιτάνιου αγώνα, όσο πιο ισχυρή γίνεται και από παντού. Μόνο αυτή η αλληλεγγύη, μαζί με την ατσαλωμένη ενότητα και αποφασιστικότητα των χαλυβουργών και η πίστη στο δίκαιο αγώνα τους θα καταφέρει να φρενάρει την εργοδοσία και την επιδίωξή της να βάλει σε εφαρμογή απεργοσπαστική μηχανή. Και τη Δευτέρα το πρωί μπροστά στην πύλη της «Χαλυβουργίας» η μαζική περιφρούρηση της απεργίας, δεμένη σαν το ατσάλι, θα δώσει τη μάχη, όπως τη δίνει άλλωστε τόσες ημέρες τώρα.

Καρκινοπαθής χωρίς φάρμακα στο νοσοκομείο!

Πληθαίνουν οι δραματικές περιπτώσεις όπου ασθενείς με σοβαρές παθήσεις δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους

Η συνεχής υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικά η υποβάθμιση της Υγείας, για να ενισχύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα φάρμακα είναι στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές ασθενών και κυρίως αυτών που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ναυτεργάτη Γιώργου Πολύδωρα, ο οποίος, όπως καταγγέλλει ο ίδιος με δήλωσή του στον «Ρ», αλλά και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», με έγγραφό τους, δεν μπορεί να υποβληθεί στην προγραμματισμένη χημειοθεραπεία του, που γίνεται στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ», επειδή η εταιρεία δεν έχει προμηθεύσει το νοσοκομείο με το συγκεκριμένο φάρμακο! Σε μια ύστατη κίνηση το νοσοκομείο χορήγησε στον ασθενή πιστοποιητικό για την κρισιμότητα της κατάστασής του προκειμένου να μπορέσει ο ίδιος πια να βρει το φάρμακο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ναυτεργάτης πάσχει από «μη μικροκυτταρικό ανεξέλεγκτο Ca πνεύμονος σταδίου ΙΙΙΒ». Η θεραπευτική του αγωγή έχει αρχίσει από τον Απρίλη του 2011. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό του νοσοκομείου «υποβάλλεται σε θεραπεία συντήρησης με Avastin ανά 21 μέρες. Η κατάστασή του κρίνεται δυνητικά εξελισσόμενη», ενώ η προγραμματισμένη θεραπεία ήταν για τις 27 Απρίλη! Οπως ανέφερε ο Γ. Πολύδωρας στον «Ρ», «κατάφερα σήμερα, (σ.σ. χτες) να βρω το φάρμακο από το φαρμακείο της γειτονιάς μου. Θέλει και με εξυπηρετεί η φαρμακοποιός, η οποία είναι γνωστή μου, αν και ξέρει ότι είναι άγνωστο πότε θα πάρει τα χρήματά της πίσω. Διαφορετικά είναι άγνωστο τι θα γινόταν. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».

Να σημειωθεί ότι ο ναυτεργάτης είναι συνταξιούχος με σύνταξη 1.015 ευρώ και σύμφωνα με τον ίδιο με οξυμένα οικονομικά προβλήματα και ανεξόφλητα δάνεια, που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να καταφέρει ο ίδιος να πληρώσει 2.400 ευρώ που κοστίζει το φάρμακο της χημειοθεραπείας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», με έγγραφό τους προς τον υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο και τον «Οίκο Ναύτου», απαιτούν «να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την άμεση επίλυση του προβλήματος ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η θεραπεία του συναδέλφου μας που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ίδια του τη ζωή».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Επιχείρηση ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων

Σχεδίαζε να κόψει 130-300 ευρώ σε όσους πήραν μέρος σε δραστηριότητες του Συλλόγου Εργαζομένων, αλλά αναγκάστηκε να αναστείλει την απόφαση μετά από μαζική διαμαρτυρία

Ο αγώνας των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», με επικεφαλής το Σύλλογό τους (ΣΕΝΕ), φαίνεται ότι τρόμαξε τη Διοίκηση του νοσοκομείου.

Ετσι αποφάσισε να πετσοκόψει τα ημερομίσθια των εργαζομένων που συμμετείχαν στις Γενικές Συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις του γραφείου Διοίκησης που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Φλεβάρη. Στα σχέδιά της ήταν να αφαιρέσει απ' τη μισθοδοσία του Ιούνη 2012 από 130-300 ευρώ σε όσους πήραν μέρος στις μαζικές διαδικασίες του ΣΕΝΕ και τις κινητοποιήσεις. Χτες οι εργαζόμενοι έκαναν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και η Διοίκηση δεσμεύτηκε στο ΣΕΝΕ ότι αναστέλλει την παρακράτηση των χρημάτων.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΝΕ, μεταξύ των άλλων καταγγέλλει: «Στόχος της Διοίκησης προφανώς δεν είναι η ...εξοικονόμηση πόρων, αλλά η ποινικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών αγωνιστικών κινητοποιήσεων - η τρομοκράτηση όσων εργαζομένων δεν σκύβουν το κεφάλι και αντιστέκονται στη βάρβαρη καθημερινότητά μας με τις κάθετες περικοπές μισθών, τα αλλεπάλληλα χαράτσια, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας μας, αλλά και νοσηλείας των ασθενών. Εντάσσεται στη γενικότερη πρόθεση της εργοδοσίας να φιμώσει την αγανάκτηση των εργαζομένων και να εμποδίσει κάθε προσπάθεια μαζικής διεκδίκησης. Να καταργήσει δημοκρατικές ελευθερίες μας, να μας βάλει στον πάγο δρώντας προληπτικά (και παραδειγματικά για εργαζόμενους άλλων χώρων) ενόψει της πάνδημης οργής που θα εκφραστεί το επόμενο διάστημα αφού η αντιλαϊκή επίθεση συνεχίζεται με ορμή!

Στο βαθμό που αυτά έγιναν, ενώ το ΔΣ του Σωματείου είχε ανακοινώσει τις Γενικές Συνελεύσεις και, μάλιστα, φρόντισε να υπάρχει ενυπόγραφα προσωπικό ασφαλείας ώστε να μη διακινδυνεύσει η ασφάλεια των αρρώστων, φαίνεται ότι έχουν σοβαρές ευθύνες οι "συνάδελφοι" που έσπευσαν να δώσουν στη Διοίκηση καταλόγους με το νοσηλευτικό προσωπικό που δήθεν ξαφνικά τρελάθηκε και απουσίαζε επί μέρες αυθαίρετα(!). Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει να αυτοδιοριστούν ως το μακρύ χέρι της Διοίκησης».

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΠΑΤΡΑ

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΦΤΩΧΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Με δυναμική παρέμβασή τους προχτές στη ΔΕΗ, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Προσφυγικών στην Πάτρα, πέτυχαν την επανασύνδεση του ρεύματος σε φτωχή οικογένεια με 5 παιδιά και τη μητέρα τους με σοβαρά προβλήματα υγείας, που είχε διακοπεί επειδή δεν μπορούσε να καταβάλει το λογαριασμό λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΚΟΥ ΚΟΥ»
Με νέα απεργία συνεχίζουν τον αγώνα τους

Με νέα 48ωρη απεργία, χτες, Παρασκευή, και σήμερα, Σάββατο, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης παιδικών ειδών και παιχνιδιών «ΚΟΥ ΚΟΥ». Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα της επιχείρησης στην οδό Αριστοτέλους.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν καταβολή των δεδουλευμένων τους και να σταματήσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας 2 και 3 ημερών που έχει επιβάλει η επιχείρηση. Τη Δευτέρα θα βρεθούν μαζικά στο δικαστήριο όπου θα συζητηθεί η αγωγή που κατέθεσε η επιχείρηση κατά της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και το κλαδικό σωματείο για να σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, αποκαλύφθηκε ο σχεδιασμός της εργοδοσίας να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους χωρίς κόστος. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας κάλεσαν τους εργαζόμενους να σταματήσουν την απεργία και να επιστρέψουν στη δουλειά χωρίς να δεσμεύονται για εξόφληση των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ενισχύεται η εκτίμηση των εργαζομένων ότι η εργοδοσία θέλει να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, προκειμένου να πουλήσει ό,τι εμπορεύματα έχει και στη συνέχεια να οδηγηθεί σε πτώχευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ