ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Τερτίπια εξαπάτησης των εργαζομένων

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Η νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα ανακοίνωσε χτες πως από τον Ιούνη θα αυξηθούν οι μισθοί κατά 8%, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να κατευνάσει τις μαζικές διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις του λαού ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Υπενθυμίζεται πως μέσα σε πέντε μήνες έχουν αλλάξει δύο κυβερνήσεις, αυτές του Εμίλ Μποκ και του Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου, τους οποίους διαδέχθηκε πρόσφατα ο σοσιαλδημοκράτης Βίκτορ Πόντα αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο τη Δευτέρα μετά τη στήριξη του Συντηρητικού Κόμματος και του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος.

Οι υποσχέσεις αυτές είναι ...ψίχουλα αν αναλογιστεί κανείς πως από το 2009, μετά το δάνειο των 20 δισεκατομμυρίων που έλαβε η χώρα από την «τρόικα» για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, υπήρξαν μείωση των μισθών κατά 25%, μείωση κατά 15% των παροχών κοινωνικής ασφάλισης, 180.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση του ΦΠΑ και των τιμών των βασικών αγαθών, σωρεία ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαρκής αύξηση της ανεργίας τουλάχιστον για μία πενταετία

Από παλιότερη διαδήλωση στο Λονδίνο ενάντια στις περικοπές στο δημόσιο
Από παλιότερη διαδήλωση στο Λονδίνο ενάντια στις περικοπές στο δημόσιο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διαρκή αύξηση παρουσιάζει και θα συνεχίζει να εμφανίζει ο αριθμός των ανέργων την επόμενη πενταετία στη Βρετανία, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) που θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 10.7% το 2016. Αιτία για τη διαρκή αύξηση των ανέργων είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που για να εξασφαλισθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου απαιτούνται λιτότητα και οι δραστικές περικοπές δαπανών, απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα. Ολα αυτά σε μια χώρα που δεν ανήκει στην ευρωζώνη και φυσικά δεν έχει ούτε μνημόνιο, ωστόσο είναι κοινή η επίθεση του κεφαλαίου.

Το μέσο ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία το τρέχον έτος θα ανέλθει στο 8,7% ενώ θα αυξηθεί στο 9,2% έως το 2014 για να φτάσει στο 10,7% τουλάχιστον την επόμενη διετία. Μάλιστα, στην έκθεσή του το CEBR, προειδοποιεί ότι πλέον «ευάλωτες» περιοχές είναι η Βόρειος Ιρλανδία, όπου αναμένεται ένας στους τρεις εργαζομένους να είναι άνεργος. Σύμφωνα με την έκθεση του CΕBR στη Βόρεια Ιρλανδία, η ανεργία θα χτυπήσει κατά κύριο λόγο το δημόσιο τομέα ο οποίος είναι «τερατώδης», απόρροια της πολιτικής της Μάργκαρετ Θάτσερ που παρά το γεγονός ότι προώθησε βίαια τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στη Βρετανία, για τη Βόρεια Ιρλανδία ακολούθησε ακριβώς την αντίθετη πολιτική προκειμένου να «εξαγοραστούν» οι συνειδήσεις και να απομονωθεί ο ΙΡΑ.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του CEBR άλλες «ευάλωτες» περιοχές είναι η Βορειοανατολική Αγγλία, η Σκωτία και η Ουαλία. Ειδικότερα για την βορειοανατολική Αγγλία άλλοτε βιομηχανική ζώνη, η ανεργία ήδη κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδο όλης της χώρας, από 12% το τρέχον έτος θα ανέλθει στο 13% έως το 2016. Το Γιορκσάιρ και το Χάμπερ, είναι δύο από τις περιοχές που επίσης θα πληγούν καθώς έχουν μεγάλη εξάρτηση από το δημόσιο τομέα.

«Οι προοπτικές για τη μέση βρετανική οικογένεια είναι δυσοίωνες για την επόμενη πενταετία» δήλωσε ο οικονομολόγος και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης του CEBR Ρομπ Χάρμπρον συμπληρώνοντας ότι «οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί βρίσκονται στις συμπληγάδες μεταξύ της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας, της μείωσης των εισοδημάτων και του υψηλού πληθωρισμού».

ΓΑΛΛΙΑ
Διαβουλεύσεις για «συμπράξεις» στις βουλευτικές

ΠΑΡΙΣΙ.--

Πυρετώδεις είναι oi διαβουλεύσεις στο επιτελείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων, στις 15 Μάη, από τον Φρανσουά Ολάντ και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αμέσως μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιο πιθανά ονόματα για τη θέση του πρωθυπουργού είναι αυτά του Ζαν Μαρκ Ερό, προέδρου της υπάρχουσας κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και δημάρχου της Ναντ, της Μαρτίν Ωμπρύ, ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και του Πιερ Μοσκοβισί, πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ιθύνοντος νου πίσω από την προεκλογική εκστρατεία Ολάντ. Πρόκειται για τον άνθρωπο που «συνέλαβε» την ιδέα να τεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης η λεγόμενη «αναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου» και έτσι να καλλιεργηθεί η αυταπάτη περί βελτίωσης δήθεν της θέσης των εργαζομένων. Βεβαίως, αυτήν την αυταπάτη τροφοδοτούν και το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ και το «Αριστερό Μέτωπο» περί «εξανθρωπισμένου καπιταλισμού».

Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τον Ολάντ «να συνεργαστούν για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης» επικαλούμενη την 50χρονη συμφωνία συνεργασίας Γαλλίας - Γερμανίας (Σύμφωνο των Ηλυσίων μεταξύ ντε Γκολ και Αντενάουερ) στο γραπτό συγχαρητήριο μήνυμα που του απέστειλε. Ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωνε ότι η Γαλλία «οφείλει να εφαρμόσει μέχρι κεραίας το Δημοσιονομικό Σύμφωνο» συμπληρώνοντας ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι «η υιοθέτηση ενός συμπληρωματικού μνημονίου (καπιταλιστικής) ανάπτυξης» δεν αλλάζει τα υπόλοιπα.

Με δεδομένη, πλέον, την κατάκτηση της προεδρικής εξουσίας, οι μάσκες αρχίζουν να πέφτουν από την πλευρά της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας. Σχολιάζοντας τις προαναφερόμενες δηλώσεις, ο Μοσκοβισί εκτιμούσε ότι «θα βρεθεί τελικά συμβιβαστική λύση», αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τον πραγματικό χαρακτήρα της θέσης Ολάντ περί «αναδιαπραγμάτευσης» του συμφώνου, που δεν είναι άλλος παρά η προώθηση συμφερόντων τμήματος του γαλλικού κεφαλαίου που θέλει ν' αναδιαπραγματευτεί τη, διαρκώς υποτιμούμενη όπως είναι σαφές, θέση του απέναντι στο γερμανικό κεφάλαιο.

Στο επίκεντρο των πυρετωδών διαβουλεύσεων των Σοσιαλιστών φαίνεται ότι βρίσκεται και ένα «σκληρό» παζάρι με άλλες πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεργασία τους ενόψει των δύο γύρων των βουλευτικών εκλογών στις 10 και 17 Ιούνη. Χτες, οι Οικολόγοι Πράσινοι αποφάσισαν, διά πλειοψηφίας, να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση υπό τον Ολάντ και μάλιστα να διεκδικήσουν 2 ή 3 υπουργεία. Η απόφαση έρχεται ως αποτέλεσμα συμφωνίας συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές στις επικείμενες βουλευτικές σε 63 εκλογικές περιφέρειες, με τους Οικολόγους να βρίσκονται κοντά στην κατάκτηση 18 - 24 εδρών, (για πρώτη φορά στην ιστορία τους), διά μέσου της βοήθειας των Σοσιαλιστών.

Προς το παρόν, πάντως, χτες, ο Ολάντ συνόδευσε τον απερχόμενο Πρόεδρο Σαρκοζί, μετά από πρόσκληση του δεύτερου, στις τελετές μνήμης στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου για τη νίκη των Συμμάχων κατά των Ναζί το 1945. Είναι η πρώτη φορά στη γαλλική ιστορία που απερχόμενος και νεοεκλεγείς Πρόεδρος παρευρίσκονται από κοινού στον εορτασμό.

ΙΤΑΛΙΑ
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

ΡΩΜΗ.--

Τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Ιταλία δείχνουν πως οι ψηφοφόροι θέλησαν να «τιμωρήσουν» τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι - «Λαός της Ελευθερίας» και του κεντρώου «Τρίτου Πόλου» - αλλά εγκλωβίστηκαν στις αυταπάτες περί «καλύτερης διαχείρισης» του καπιταλιστικού συστήματος, ενισχύοντας το λεγόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα». Εκπληξη θεωρείται το αποτέλεσμα που απέσπασε το πρωτοεμφανιζόμενο κίνημα των «Πέντε αστέρων» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο που τάσσεται κατά της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη. Ελαβε το 15% των ψήφων στη Γένοβα, το 9% στη Βερόνα και το 19% στη Πάρμα. Ο ίδιος, σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», δήλωσε πως θα συμμετάσχει με υποψηφίους του στις προσεχείς γενικές εκλογές του 2013.

Το κόμμα «Λαός της Ελευθερίας» του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται να λαμβάνει σε ορισμένους δήμους το 5% των ψήφων, με γενικό αποτέλεσμα το 11%. Η «Λίγκα του Βορρά» - που αντιμετωπίζει σκάνδαλα υπεξαίρεσης χρημάτων στην οικογένεια του επικεφαλής του κόμματος Ουμπέρτο Μπόσι - υπέστη σημαντικές απώλειες (στους δήμους Λισόνε, Τσεζάνο, Μαντέρνο και Λέζμο), αλλά επανεξελέγη ο υποψήφιός του στη Βερόνα. Στις επαναληπτικές εκλογές στις 20 και 21 Μάη, ανάμεσα στα άλλα, θα αναμετρηθούν στο Παλέρμο ο υποψήφιος του κόμματος «Ιταλία των Αξιών» που έλαβε το 47% με τον υποψήφιο του «Δημοκρατικού Κόμματος», ενώ στη Γένοβα προηγείται ο λεγόμενος «κεντροαριστερός» υποψήφιος με το 46%.

Σημειώνεται, πάντως, πως υπήρξε μείωση της συμμετοχής, η οποία την Κυριακή κυμάνθηκε στο 49% σε αντίθεση με το 54,8% στις προηγούμενες εκλογές, ενώ την Δευτέρα έφτασε μόλις το 66,9% (73,7% προηγούμενα).

  • Συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επισκέπτεται την Ιταλία είχε χτες ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Μόντι, όπου αναμενόταν να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών, ανάμεσά τους και συμφωνίες σχετικά με την ασφάλεια. Μετά τη συνάντησή τους ο Μόντι επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
ΡΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΚΡΟ: Συνεργασία με την κυβέρνηση, χωρίς στήριξη του πρωθυπουργού

Συνεχίζονται στη Ρωσία οι διεργασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο τελευταίος πρότεινε για τη θέση του πρωθυπουργού τον απερχόμενο Πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, ο οποίος την Τρίτη (8/5) πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη ρωσική βουλή (με 299 ψήφους υπέρ και 144 κατά) και πλέον μπορεί να προχωρήσει στη συγκρότηση της κυβέρνησής του.

Ενάντια στην υποψηφιότητά του τάχθηκαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και της κεντροαριστερής «Δίκαιης Ρωσίας».

Πριν την ψηφοφορία ο Μεντβέντιεφ πραγματοποίησε διερευνητικούς κύκλους επαφών με τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη ρωσική βουλή (Κρατική Δούμα). Μετά τη συνάντηση με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΡΟ, ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως αν και το ΚΚΡΟ δεν στηρίζει την υποψηφιότητα του Ντ. Μεντβέντιεφ, είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση. Ο ίδιος σημείωσε πως χωρίς τη συγκρότηση κυβέρνησης «λαϊκής εμπιστοσύνης», που θα ακολουθήσει ένα «κεντροαριστερό πρόγραμμα», είναι αδύνατο για τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο. Πρόσθεσε πως το ΚΚΡΟ θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση Μεντβέντιεφ στο ένα ή άλλο ζήτημα σ' εξάρτηση από την κατεύθυνση που αυτή θα ακολουθήσει.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ