Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΚΡΟ: Συνεργασία με την κυβέρνηση, χωρίς στήριξη του πρωθυπουργού

Συνεχίζονται στη Ρωσία οι διεργασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο τελευταίος πρότεινε για τη θέση του πρωθυπουργού τον απερχόμενο Πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, ο οποίος την Τρίτη (8/5) πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη ρωσική βουλή (με 299 ψήφους υπέρ και 144 κατά) και πλέον μπορεί να προχωρήσει στη συγκρότηση της κυβέρνησής του.

Ενάντια στην υποψηφιότητά του τάχθηκαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και της κεντροαριστερής «Δίκαιης Ρωσίας».

Πριν την ψηφοφορία ο Μεντβέντιεφ πραγματοποίησε διερευνητικούς κύκλους επαφών με τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη ρωσική βουλή (Κρατική Δούμα). Μετά τη συνάντηση με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΡΟ, ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως αν και το ΚΚΡΟ δεν στηρίζει την υποψηφιότητα του Ντ. Μεντβέντιεφ, είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση. Ο ίδιος σημείωσε πως χωρίς τη συγκρότηση κυβέρνησης «λαϊκής εμπιστοσύνης», που θα ακολουθήσει ένα «κεντροαριστερό πρόγραμμα», είναι αδύνατο για τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο. Πρόσθεσε πως το ΚΚΡΟ θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση Μεντβέντιεφ στο ένα ή άλλο ζήτημα σ' εξάρτηση από την κατεύθυνση που αυτή θα ακολουθήσει.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ