ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Απρίλη 2012 - Κυριακή 15 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Εντάσεις και ανταγωνισμοί στο προσκήνιο

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ισως η πιο ιδιόμορφη Σύνοδος, η φετινή «Σύνοδος της Αμερικής» υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) γίνεται στις 14-15 Απρίλη στην πόλη Καρταχένα της Κολομβίας με θέμα το πολύ γενικό: «Συνδέοντας την Αμερική: Εταίροι για την Ευημερία».

Και είναι ιδιόμορφη για πολλούς λόγους.

Καταρχήν γιατί ακριβώς επειδή φιλοξενείται στην Κολομβία, χώρα που θεωρείται η πλέον φιλική προς τις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος έχει ιδιαίτερα βλέψεις όσον αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου, που σίγουρα δεν πρόκειται να εμπεριέχονται στην τελική διακήρυξη της Συνόδου, που κατά το σύνηθες θα είναι γενικού περιεχόμενου.

Χαρακτηριστικό όσον αφορά το ειδικό βάρος της Συνόδου είναι ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετέβη από την Πέμπτη στην Κολομβία για επίσημη επίσκεψη, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μετά το πέρας της Συνόδου θα μεταβεί στη Βραζιλία. Στόχος των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές, είναι η προώθηση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με το Λευκό Οίκο να προβάλλει περισσότερο «μία ισότιμη σχέση» παρά ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» ή «Μία Νέα Συμμαχία για την Πρόοδο» όπως στο παρελθόν, που έτσι κι αλλιώς αντικειμενικά, δεδομένης της κρίσης, πλέον δεν είναι σε θέση να το πράξει.

Αυτές είναι οι προθέσεις και οι επιδιώξεις των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά οι χώρες της ηπείρου, με εξαίρεση την Κολομβία, τη Χιλή και το Μεξικό και φυσικά τον Καναδά, μάλλον έχουν προχωρήσει σε άλλη κατεύθυνση, ενώ εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ θεωρούνται «απομονωμένες». Ενδεικτικό είναι ότι εδώ και μια δεκαετία ουκ ολίγοι αναλυτές χρεώνουν στη Λατινική Αμερική ότι ήταν αυτή που «υπονόμευσε την παντοκρατορία των ΗΠΑ» και όχι ο πόλεμος του Ιράκ και του Αφγανιστάν - που ήταν το επιστέγασμα - προκαλώντας το καίριο χτύπημα στη μεγαλύτερη υπερδύναμη, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας τη «συναίνεση της Ουάσιγκτον» και τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής. Αφαιρώντας της με αυτόν τον τρόπο το «οξυγόνο» και το «ζωτικό χώρο» ώστε να εξάγει το πραγματικό της πρόβλημα: Την καπιταλιστική κρίση που σοβεί χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, δεν πρόκειται να παραστεί στη Σύνοδο καθώς δε θα βρίσκεται εκεί η Κούβα. Η πρόσκληση ουσιαστικά είχε αποσταλεί, αλλά αντέδρασαν οι ΗΠΑ, ωστόσο μέχρι την κατάληξη του «επεισοδίου», σε μία πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα ο οικοδεσπότης της Συνόδου, ο αντιδραστικός πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, τον προηγούμενο μήνα μετέβη στην Κούβα για να έχει πρώτα διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Το γεγονός αυτό έφερε στο προσκήνιο μια ακόμη «ιδιαιτερότητα», πέραν του γεγονότος ότι η Λατινική Αμερική έχει κάνει βήματα καπιταλιστικής ενσωμάτωσης - Mercosur, Unasur, ALBA κλπ. - που δεν περιλαμβάνουν φυσικά τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ακόμη και αυτή η Σύνοδος της Αμερικής, αλλά και ο Oργανισμός Αμερικανικών Κρατών να έχουν υποβαθμιστεί.

Η «ιδιαιτερότητα» δεν είναι άλλη από την τεχνητή ανάδειξη του Σάντος σε «περιφερειακό ηγέτη». Κάτι που προβάλλουν πέραν του δέοντος οι ΗΠΑ, προφανώς επιχειρώντας να επιβάλουν την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» και να αναχαιτίσουν την περαιτέρω ενίσχυση της Βραζιλίας, δηλαδή της αστικής τάξης και των μονοπωλιακών της ομίλων, που ήδη έχει αναδειχθεί σε ηγέτη της «Νοτίου Αμερικής» και έχει ενισχύσει πολύ τη θέση της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Μία ενίσχυση που μπορεί να έχει γίνει αποδεκτή με «θαυμασμό» και «χαρά» από άλλες αναδυόμενες δυνάμεις, αλλά έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε αστικές τάξεις εντός της Λατινικής Αμερικής, πράγμα που δείχνει πως παράλληλα με τις διάφορες μορφές καπιταλιστικής ολοκλήρωσης ταυτόχρονα υπάρχουν και μεγάλοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, που στο μέλλον μόνο δεινά μπορούν να φέρουν στους λαούς.

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Επικίνδυνες συγκρούσεις

Πρόσφυγες στο Νότιο Σουδάν από τις κατά καιρούς επιθέσεις του Χαρτούμ στις εστίες τους...
Πρόσφυγες στο Νότιο Σουδάν από τις κατά καιρούς επιθέσεις του Χαρτούμ στις εστίες τους...
Νέα έκρηξη των εχθροπραξιών στη μεθόριο Σουδάν και Νοτίου Σουδάν με επίκεντρο την πετρελαιοφόρα περιοχή Χέγκλιγκ σημειώθηκε από τις αρχές της περασμένης βδομάδας, αναμοχλεύοντας επικίνδυνα τις εντάσεις στην περιοχή και ανατροφοδοτώντας τους φόβους για επανάληψη του πολυετούς πολέμου που έληξε πριν επτά χρόνια, με την ειρηνευτική συμφωνία του 2005.

Και πάλι η αφορμή δόθηκε από τη (βορειο)σουδανική πολεμική αεροπορία που βομβάρδισε την περασμένη Τρίτη πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην πόλη Μπέντιου της νοτιοσουδανικής πολιτείας Γιούνιτι με κεντρικό στόχο την καταστροφή μίας στρατηγικής γέφυρας και «παράπλευρες» απώλειες το θάνατο τεσσάρων αμάχων. Η πρόκληση δεν έμεινε αναπάντητη, καθώς ο νοτιοσουδανικός στρατός κατέλαβε την περιοχή Χέγκλιγκ προχωρώντας μάλιστα την Πέμπτη στην ανάσχεση της παραγωγής πετρελαίου, παρά τις πιέσεις ξένων δυνάμεων (όπως οι ΗΠΑ), του ΓΓ του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης να αποχωρήσει από την περιοχή...

Με λίγα λόγια είχαμε μία σχεδόν πανομοιότυπη εκδήλωση εχθροπραξιών όπως είχε γίνει και στα τέλη Μάρτη, με το βορειοσουδανικό στρατό να ανάβει και πάλι τις σπίθες της έντασης (διά της γνωστής μεθόδου των βομβαρδισμών...) στην πολιτεία Γιούνιτι. Τότε η επίθεση προκάλεσε την ένοπλη απάντηση του νοτιοσουδανικού στρατού (πρώην αντάρτες του SPLA) που οδήγησαν στη ματαίωση της συνάντησης κορυφής που είχε προγραμματιστεί για τις 3 Απρίλη στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, ανάμεσα στον Σουδανό πρόεδρο Ομάρ Αλ Μπασίρ και το Νοτιοσουδανό ομόλογό του Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ με σκοπό την υπογραφή συμφωνιών που θα άνοιγαν το δρόμο για την επίλυση σοβαρών εκκρεμοτήτων, όπως ο καθορισμός των συνόρων και το μοίρασμα των κερδών από την εκμετάλλευση πετρελαίου μεταξύ βορρά και νότου.

Εντούτοις, στις εχθροπραξίες αυτής της βδομάδας είχαμε μία σημαντική διαφορά: Ο συνήθως ήπιος Νοτιοσουδανός πρόεδρος απέρριψε κατηγορηματικά τις πιέσεις των ξένων δυνάμεων για άρση της κατάληψης του Χέγκλιγκ από τα στρατεύματά του δηλώνοντας ότι ούτε θα αποχωρήσει, ούτε θα ανεχθεί νέες προκλήσεις και επιθέσεις από την πλευρά του Χαρτούμ, αλλά ούτε και θα υπακούσει στις «εντολές», όπως είπε, που επιχείρησαν να του δώσουν ξένοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Είμαι αρχηγός μίας ανεξάρτητης χώρας και είμαι υπόλογος μόνο στο λαό μου. Δεν χρειάζεται να μου δίνετε εντολές» φέρεται να είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, κατηγορώντας τη «διεθνή κοινότητα» για άνιση και άδικη αντιμετώπιση του Νοτίου Σουδάν οποτεδήποτε δέχεται επιθέσεις από το Σουδάν...

Το ξέσπασμα του Σάλβα Κιίρ, αν μη τι άλλο, προδίδει εξάντληση της υπομονής της νοτιοσουδανικής ηγεσίας από τις συνεχείς προκλήσεις του Χαρτούμ, παρά τις πιέσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για «αυτοσυγκράτηση» και παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες παραμένουν - για ιστορικούς, και όχι μόνον, λόγους - αλληλένδετες. Συνεπώς όσο παραμένουν ανοιχτές, οι σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, τόσο θα κοντοζυγώνει ο κίνδυνος μίας γενικότερης ανάφλεξης με απρόβλεπτες συνέπειες...


Δ. ΟΡΦ.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η ΛΔ Κορέας προχώρησε χτες στην εκτόξευση πυραύλου που είχε σκοπό να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος γεωπαρατήρησης, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε χτες το κρατικό πρακτορείο της ΛΔ Κορέας «KCNA», η προσπάθεια αυτή απέτυχε. Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε διαλύθηκε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση και τα συντρίμμια του έπεσαν στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Νοτίου Κορέας.

Η μετάδοση της είδησης προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις, τόσο εκ μέρους των ΗΠΑ, όσο και άλλων χωρών, καθώς θεωρούν πως πρόκειται για συγκεκαλυμμένη δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Χαρακτήρισαν την ενέργεια «πρόκληση» και παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που για το λόγο αυτό αναμενόταν να συγκληθεί εκτάκτως χτες το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ