ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
Με κρύο μυαλό

Κάθε μέρα όλο και πιο καθαρά, κάθε ώρα όλο και πιο έντονα, η αστική προπαγάνδα ανεβάζει το ρυθμό της τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να οδηγήσει τις συνειδήσεις σε κατάσταση απόλυτης υποταγής, τρομοκρατημένες από το τι χειρότερο μπορούν να πάθουν.

Μελετημένη προπαγάνδα, ώστε κάθε ξεχωριστό στοιχείο της να συμβάλει στο τελικό ζητούμενο: Να αποδεχτούν τα λαϊκά στρώματα ως μονόδρομο τον εφιάλτη.

Από τις δηλώσεις κάποιου στελέχους της ΕΕ ονόματι Μορς επιλέχθηκε να προβληθεί το τμήμα εκείνο όπου εκτιμούσε ότι παρά την κυβερνητική απόφαση για μισθούς στα 511 ευρώ η χώρα μας είναι ακόμα στη μέση της διαδρομής για να φτάσει εκεί που τα μονοπώλια αξιώνουν να φτάσουν οι μισθοί. Δηλαδή, υποβάλλουν την ιδέα ότι αυτονόητα οι μισθοί πρέπει να πέσουν στα 300 ευρώ όπως απαιτούν κάποιοι βιομήχανοι.

Σε μια αθώα συνέντευξη για την προβολή ενός βιβλίου της Ε. Ακρίτα στον «Σκάι», η παρουσιάστρια ρωτάει τη γνώμη της καλεσμένης με την ερώτηση: «Λένε κάποιοι ότι την επομένη των εκλογών στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν θα υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις (...) λένε ότι αν οι εκλογές δεν βγάλουν στήριξη του προγράμματος ξεχάστε το δάνειο».

Στη ψύχρα, δηλαδή, με μια αθώα ερώτηση υποβάλλει τι πρέπει να ψηφίσουν οι άνθρωποι, ώστε να έχουν υποτίθεται μισθό και σύνταξη. Γιατί και τώρα δεν έχουν.

Στην αρθρογραφία του αστικού Τύπου επανήλθε το «τούνελ». Με τη διαφορά ότι τώρα δε μιλάνε για έξοδο απ' αυτό, αλλά για αποδοχή της παραμονής σ' αυτό. Ετοιμάζουν το κλίμα για μέτρα κι άλλα μέτρα.

Απέναντι σε μια τέτοια προπαγάνδα, το εργατικό κίνημα είναι υποχρεωμένο να αντιτάξει με επιμονή, κάθε μέρα και ώρα, το σύνολο της στρατηγικής του, ώστε να γίνεται καθαρό πως απέναντι στο μονόδρομο που εκβιάζει η αστική τάξη, υπάρχει ο μονόδρομος των λαϊκών στρωμάτων που αδιαφορούν - πρέπει να αδιαφορούν - για τις αγωνίες των αστών. Το μονόδρομο των εργατών τον έχει διατυπώσει λιτά και περιεκτικά το ΚΚΕ: Λαϊκή συμμαχία για ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία.

***

Οι εκβιασμοί για την επόμενη μέρα πρέπει να επιστραφούν σε εκείνους που τους εκτοξεύουν.

«Ζώνη ερειπίων» είναι ήδη η χώρα. Μια βόλτα στις βιομηχανικές περιοχές το βεβαιώνει. Μια βόλτα στα βοσκοτόπια το βεβαιώνει. Μια βόλτα στα χωράφια το βεβαιώνει. Ζώνη ερειπίων είναι τα σχολεία με τα πεινασμένα παιδιά. Ζώνη ερειπίων οι γειτονιές που στα εργατόσπιτα φοβούνται να ανοίξουν το φως για να μειώσουν όσο μπορούν το λογαριασμό, ζώνη ερειπίων είναι εκεί που στο τσουκάλι πια μετράνε με το σπυρί το ρύζι. Δεν είναι μέλλον αυτά, είναι σήμερα.

Η αστική τάξη ξέρει τι συμβαίνει στα εργατόσπιτα. Ποντάρει στο φόβο των μεσοαστών ότι θα γίνουν κι αυτοί τμήμα της εργατικής τάξης και εκβιάζει τη συμβολή τους στην προπαγάνδα της, ώστε να πειστεί η εργατική τάξη να δεχτεί για το μάταιο των αντιστάσεών της.

Ο παλιός χωροφύλακας που πήρε μια άδεια καφετζή και παπαγαλίζει καθημερινά ότι «το ΚΚΕ μας οδηγεί στην καταστροφή», δεν είναι αθώος του αίματος, όπως δεν είναι αθώο κάθε παπαγαλάκι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έρχεται στο καφενείο με γεμάτη την τσέπη για ένα αθώο κέρασμα και παράλληλα σπέρνει τρόμο στο συνταξιούχο ότι άμα ψηφίσει τους κομμουνιστές θα χάσει κι αυτά που έχει. Αλλά δεν έχει πια τι να χάσει. Του τα πήραν όλα. Γίνεται συγκεκριμένη δουλειά στις γειτονιές για να παγώσει από τρόμο ο κόσμος. Αυτή η άτιμη προπαγάνδα πρέπει να απαντιέται άμεσα. Κι εδώ αναδεικνύεται σε εξαιρετικά πολύτιμη η προσφορά των Λαϊκών Επιτροπών, που όσο απλώνουν τη δράση τους, όσο στην πράξη βοηθάνε καθένα να σταθεί όρθιος, να μη φοβάται, να νιώθει ότι η εργατική λαϊκή αλληλεγγύη είναι παρούσα σε κάθε φάση της ζωής καθενός, απαντά άμεσα στην τρομοκράτηση, ενισχύει την αντίσταση.

***

Είμαστε ήδη στα γεμάτα στη μάχη. Τώρα, περισσότερο από χτες, πρέπει να ακούγεται στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς το «μπροστά, γερά με το ΚΚΕ». Στις συγκεντρώσεις, στις διαδηλώσεις, στους αγώνες.

Η προεκλογική περίοδος αντί για μια πορεία πένθιμης φάλαγγας που θα κλαίει τη μοίρα της, μπορεί να γίνει πορεία ανάτασης για το λαϊκό κίνημα. Να δουλέψουμε περισσότερο με τον στίχο του ποιητή: «Χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς».

***

Με τα δικά τους λόγια, οι αστοί ομολογούν ότι ο κόσμος πάει στην κάλπη για να τους τιμωρήσει. Με τα δικά τους λόγια αξιώνουν η κυβέρνηση να είναι φιλοευρωπαϊκή για να μπορεί, λένε, να επιβάλει νέες περικοπές - σπατάλης το λένε.

Οσοι ζούνε στα εργατόσπιτα ξέρουν ήδη τι σημαίνει «περικοπή σπατάλης». Και μόνο γι' αυτό, η κυβέρνηση που θα βγει από τις κάλπες πρέπει να 'ναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμη να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική.

***

Ναι, απαιτείται «περισυλλογή και ευθύνη». Για τους ακριβώς αντίθετους λόγους απ' αυτούς που ζητά η αστική τάξη.

Με κρύο μυαλό πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη η αντίδραση σε ένα προς ένα τα μέτρα που αφαιρούν από την εργατική τάξη και δίνουν στους καπιταλιστές. Με κρύο μυαλό τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ενισχύσουν τη δύναμή τους, δίνοντας στο ΚΚΕ και την εκλογική δύναμη που απαιτείται για να αφαιρεί δύναμη από τα κόμματα της αστικής τάξης και τα συμπληρώματά τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ: «Οι εκκρεμότητες και οι κίνδυνοι τους επόμενους μήνες απαιτούν ισχυρή διακυβέρνηση (...) Το ζητούμενο από τις κάλπες θα είναι μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία (...) να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και απαραίτητες περικοπές σπατάλης (...) Η στιγμή της κάλπης πρέπει να είναι στιγμή περισυλλογής και ευθύνης» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ: «Είναι φανερό ότι η χώρα μας εισέρχεται δεμένη χειροπόδαρα σε ένα σκοτεινό τούνελ από το οποίο θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να μπορέσει να εξέλθει» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

Η ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ: «Η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε ζώνη ερειπίων, θα μοιάζει με απέραντο πεδίο συγκρούσεων και θα κατατείνει να μεταβληθεί σε ανελεύθερο στρατόπεδο» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ)

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ: «Οι "Αθλιοι" δεν παύουν σήμερα να είναι παραμελημένοι από τους αναγνώστες και υποτιμημένοι απο τους κριτικούς (...) στον καιρό του το μυθιστόρημα δέχτηκε πολλές κακές κριτικές (...) δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την προφανή συμπάθεια του συγγραφέα προς τους επαναστάτες. Οπως ο Λαμαρτίνος που έβλεπε στους "Αθλιους" την "εποποιία του όχλου", όπου κυριαρχεί "το πιο φονικό, το πιο τρομερό από όλα τα πάθη, το πάθος για το αδύνατο", "η υπερβολή των ιδανικών που φανατίζουν τον λαό με την ελπίδα να ανατρέψει προς όφελός του τις οργανικές ανισότητες που έχει δημιουργήσει η δύναμη των πραγμάτων, που τον πείθουν ότι τα δυο θεμέλια κάθε κοινωνίας που δεν είναι βάρβαρη, η ιδιοκτησία και η οικογένεια, που και τα δυο θεσπίστηκαν απο τον Θεό και όχι από τον άνθρωπο, μπορούν να καταργηθούν - αυτό είναι το όνειρο, αυτή είναι η παράνοια, αυτή είναι η ιεροσυλία, αυτή είναι η (...) σημαία της κοινωνικής φιλοσοφίας" (...) κανείς δεν είναι έξω απο το όνειρο, έγραφε ο Ουγκώ (...) όπως κάποιος φτιάχνει το όνειρό του, έτσι φτιάχνει και τη ζωή του» (από τη στήλη «Δρόμοι» στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κινδυνεύει η ζωή ναυτεργατών με την εγκατάσταση ένοπλων φρουρών στα πλοία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρευστότητα στο δρόμο για τις κάλπες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εχετε 16 δισ. για ανάπτυξη

ΤΑ ΝΕΑ: Προσκλητήριο Βενιζέλου με συγνώμη και διλήμματα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ναπολέων, ζητάει πανστρατιά για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ ο Mr. Χρεοκοπία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καρφώνει το ΠΑΣΟΚ και ο Προβόπουλος

ΑΥΡΙΑΝΗ: Δε γλυτώνει ο Γιωργάκης το ειδικό δικαστήριο

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρυθμίσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Η ΝΙΚΗ: Πληρώστε τη δόση που θέλετε χωρίς να λογαριάζετε τις τράπεζες

ΕΘΝΟΣ: Στον γύψο ήθελε να μας βάλει το ΙΚΑ

Η ΑΥΓΗ: Κυβέρνηση Ράιχενμπαχ

Ο ΛΟΓΟΣ: Στη σέντρα Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Κατά 1.500% αυξήθηκε η πορνεία στην Αθήνα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αφοβα με το ΚΚΕ

«Οι επερχόμενες εκλογές μπορούν να γίνουν όπλο στα χέρια του λαού, με την προϋπόθεση να φτάσει στην κάλπη έχοντας αποτινάξει κάθε ίχνος απ' τα εκφοβιστικά, τρομοκρατικά διλήμματα που θα του θέσουν, αποφασισμένος να τιμωρήσει τους ενόχους για όλα όσα βιώνει και να ενισχύσει καθοριστικά το ΚΚΕ. Να δώσει αποστομωτική απάντηση στο χυδαίο αντικομμουνισμό, αποκαλυπτικό του φόβου της άρχουσας τάξης απέναντι στο ΚΚΕ, στην πρότασή του, στην απήχησή της, "χαστούκι" στους φορείς του.

Απόφαση για υποταγή ή αντίσταση

(...) Ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει αν την επόμενη μέρα των εκλογών θα έχει απέναντί του μια κυβέρνηση (...) οδοστρωτήρα που θα κινηθεί να ισοπεδώσει ό,τι του απέμεινε (...) ή, αν θα ισχυροποιήσει το ΚΚΕ, που θα αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή ενός πιο ισχυρού από τα πριν κινήματος, ώστε να αποτελέσει αυτό δύναμη αποτροπής των χειρότερων που έρχονται, δύναμη ρήξης και ανατροπής, "σκαπανέα" πραγματικών αλλαγών προς όφελος του λαού. Οσο πιο ισχυρό το ΚΚΕ, τόσο πιο αδύναμη η κυβέρνηση της επόμενης μέρας, αυτή που θα κληθεί, με όποια σύνθεση, αλλά σίγουρα με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., όψιμων "αντιμνημονιακών" δυνάμεων, να υλοποιήσει ένα νέο βάρβαρο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέες απολύσεις, νέα φοροεπιδρομή στο ήδη πενιχρό εργατικό λαϊκό εισόδημα.

χωρίς αυταπάτες

Ο λαός καλείται να γίνει αυτός το φόβητρο για τις δυνάμεις που θέλουν να τον φοβίσουν, να τον εξαθλιώσουν για να σωθούν τα μονοπώλια. Να καταδικάσει εκείνα τα κόμματα που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους σε ένα προς ένα τα μέτρα που τον οδήγησαν στη φτώχεια και την ανέχεια. Να γυρίσει την πλάτη σε δυνάμεις που στα λόγια διαφωνούν με τα "μνημόνια", στην πράξη όμως δηλώνουν ότι θα "τιμήσουν" την υπογραφή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να απορρίψει προτάσεις όπως αυτές των δυνάμεων του οπορτουνισμού που τον βάζουν να κυνηγάει χίμαιρες, με υποσχέσεις για αναδιαπραγμάτευση των συμφωνηθέντων και ακύρωση των αντιλαϊκών μέτρων, την ώρα που υποβάλλουν τα σέβη τους στην εξουσία των αστών και στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία που τα επέβαλαν

Αφετηρία για το δρόμο του λαού

(...) Υπάρχει άλλος δρόμος, αυτός που δείχνει με την πολιτική του πρόταση το ΚΚΕ. Οι εκλογές μπορούν να γίνουν η αφετηρία συγκέντρωσης δυνάμεων που θα τον πορευτούν, παρεμποδίζοντας την νέα κυβέρνηση να προωθήσει αντιλαϊκά μέτρα, διεκδικώντας λύσεις που κοιτάνε μπροστά, προς το μέλλον της εργατικής λαϊκής εξουσίας» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ