ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Την Πέμπτη το αγωνιστικό ραντεβού για τα ΤΕΙ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Βιοχημείας στη Λάρισα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Βιοχημείας στη Λάρισα
Αγωνιστικό ραντεβού στους δρόμους δίνουν οι σπουδαστές των ΤΕΙ την ερχόμενη Πέμπτη 22 Μάρτη.

Η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Αιγάλεω στην πλατεία του σταθμού του Μετρό.

Συλλαλητήριο προγραμματίζεται και στη Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Εβραίων.

«Με το νέο μνημόνιο που συναποφάσισαν κεφάλαιο - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ - τρόικα - πλουτοκρατία τσακίζουν το παρόν και το μέλλον μας», τονίζει το ΜΑΣ και ειδικά για τα ΤΕΙ σημειώνει: «Και στο νέο εξάμηνο συνεχίζεται η άθλια κατάσταση στα ΤΕΙ που βάζει ένα σωρό εμπόδια στις σπουδές και το μέλλον των σπουδαστών στα ΤΕΙ. Μονά - ζυγά εξάμηνα, έλλειψη καθηγητών, λίστες αναμονής με εκατοντάδες σπουδαστές, απαρχαιωμένος εξοπλισμός, απλήρωτοι πρακτικάριοι. Το "κούρεμα" των προϋπολογισμών για τα ΤΕΙ, με βάση την ψήφιση του μνημονίου από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (μείον 200 εκατομμύρια ευρώ για την Παιδεία) θα κάνει την κατάσταση ανυπόφορη».

Σήμερα σπουδάζουμε με τεράστιες δυσκολίες και μεγάλες θυσίες για να συναντήσουμε την ανεργία και την κακοπληρωμένη δουλειά. Δεν πάει άλλο με αυτό το αίσχος, επισημαίνει το ΜΑΣ και απαιτεί: Ούτε ένα ευρώ από τους σπουδαστές για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, σημειώσεις, βιβλία, αναλώσιμα. Βιβλία για όλους τους σπουδαστές μέσα στις πρώτες 2 βδομάδες του νέου εξαμήνου. Καμιά περικοπή στη σίτιση, δωρεάν σίτιση για όλους τους σπουδαστές. Καμιά λίστα αναμονής, όλοι οι σπουδαστές να πάρουν κανονικά το εργαστήριό τους. Απεριόριστο όριο για δηλώσεις μαθημάτων. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι. Τώρα αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δράσεις των Επιτροπών Αγώνα

Παράλληλα, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ απλώνουν τη δράση τους σε όλη τη χώρα, για όλα τα θέματα που άπτονται τη ζωή και τις σπουδές φοιτητών και σπουδαστών.

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τις περικοπές στη σίτιση και, γενικότερα, για το δυσβάστακτο βάρος των σπουδών, οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα στη Σχολή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η Επιτροπή κάλεσε τους φοιτητές να οργανώσουν τον αγώνα τους και να παλέψουν πιο αποφασιστικά για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του και για δημόσια δωρεάν Υγεία - κοινωνικό αγαθό.

Να μπουν δυναμικά στον αγώνα κατά της πολιτικής που τσακίζει τις σπουδές και τη ζωή τους, καλεί τους σπουδαστές των ΤΕΙ Λάρισας η Επιτροπή Αγώνα της ΣΤΕΓ. Η Επιτροπή καταθέτει τα αιτήματα του ΜΑΣ για τα ΤΕΙ, απαιτεί ιδιαίτερα για τους σπουδαστές της Μηχανικής Βιοσυστημάτων να τελειώσουν όλοι τη σχολή κανονικά, χωρίς περικοπές στον εξοπλισμό, τα βιβλία κλπ. και καλεί σε συμμετοχή στον αυριανό εορτασμό της επετείου του Κιλιλέρ, αλλά και στο συλλαλητήριο της Πέμπτης για τα ΤΕΙ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στην Πάτρα έκαναν χτες οι Επιτροπές Αγώνα ΤΕΙ Πάτρας του ΜΑΣ. Με τη δυναμική παρέμβασή τους κατόρθωσαν να επανασυνδεθεί το ρεύμα στο σπίτι σπουδαστή, η οικογένεια του οποίου αδυνατεί να πληρώσει το ρεύμα.

Δράσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Την έντονη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο «Κώδικας Ναρκωτικών» εκφράζουν μια σειρά ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που μεταξύ άλλων τονίζουν: «Το νομοσχέδιο είναι ένα δηλητηριώδες όπλο στα χέρια του συστήματος, προκειμένου να οδηγήσει χιλιάδες νέα παιδιά στην εξάρτηση, στην υποταγή. Οι αγώνες απαγορεύονται και διώκονται, τα σχολεία δεν έχουν βιβλία, οι μαθητές υποσιτίζονται, αλλά το μόνο που επιτρέπεται είναι η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση ναρκωτικών, η ελεύθερη καλλιέργεια χασίς! Πρόκειται για έγκλημα σε βάρος των παιδιών του λαού. Ως εκπαιδευτικοί απαιτούμε την άμεση απόσυρση του εγκληματικού αυτού νομοσχεδίου».

Το ψήφισμα το καταθέτουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και μέχρι στιγμής έχει υπερψηφιστεί από τις ΕΛΜΕ: Α' Δυτικής Αττικής, Α', Γ' και Δ' Θεσσαλονίκης, Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Επίσης, ψηφίστηκε από τους Συλλόγους Δασκάλων - Νηπιαγωγών: «Ρόζα Ιμβριώτη», «Θουκυδίδης», «Σωκράτης», «Σεφέρης», «Μακρυγιάννης», Παλαιού Φαλήρου, Σαλαμίνας.

Εκδηλώσεις φορέων

ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ:

  • Τα ΔΣ της Ενωσης Γονέων Αργοστολίου και της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση και ναρκω-κουλτούρα», στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του 2ου - 3ουΓυμνασίου Αργοστολίου. Ομιλητής Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.
  • Το Κέντρο Πρόληψης Χίου διοργανώνει ημερίδα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στην εφηβεία (9.30 π.μ. - 2.00 μ.μ.) στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Εισηγητές: Αμαλία Ατσαλάκη, Δρ. Κλινική Ψυχολόγος στη μονάδα εφήβων/νέων ΟΚΑΝΑ «ΑΤΡΑΠΟΣ», Παναγιώτης Γεωργάκας, επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» του ΨΝΘ, Ηλίας Μιχαλαρέας, Δρ. Ψυχολογίας και Κοινωνικής Γεωγραφίας, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), Γεράσιμος Παπαναστασάτος, υπεύθυνος τμήματος έρευνας του ΚΕΘΕΑ. Συντονίζει ο Κ. Αρβανίτης, μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Παράλληλα, το απόγευμα θα διοργανωθούν δύο συζητήσεις για εκπαιδευτικούς στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης και στο 4ο Γυμνάσιο Χίου.

ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ:

Το Παράρτημα Καισαριανής - Βύρωνα του ΕΣΥΝ, η Ενωση Γονέων Καισαριανής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής διοργανώνουν εκδήλωση για τις εξελίξεις γύρω από το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών και το νομοσχέδιο «Κώδικας ναρκωτικών», στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΜΑΡΤΗ:

Η Επιτροπή Αγώνα Ε' Κοινότητας Πειραιά, μαζί με το τοπικό Παράρτημα Πειραιά του ΕΣΥΝ διοργανώνουν σύσκεψη για το νομοσχέδιο «Κώδικας ναρκωτικών», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Ε1 του ΚΑΠΗ (Καλλέργη 142 - ισόγειο). Ομιλητής: Παναγιώτης Κατηφές, γραμματέας του ΕΣΥΝ.

Αφαίρεσαν από το επίδομα στέγασης το χαράτσι!

Οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην ΑΣΟΕΕ «καταγγέλλουν την απαράδεκτη και επικίνδυνη ενέργεια της κυβέρνησης, που συνεχίζει την αφαίμαξη του λαού, φτάνοντας στο σημείο να μη δίνει ολόκληρο το επίδομα στέγασης στους φοιτητές που το δικαιούνται, επειδή έχουν αρνηθεί να πληρώσουν το χαράτσι».

Συγκεκριμένα, φοιτήτρια της σχολής πηγαίνοντας να εισπράξει από την εφορία το επίδομα των 1.000 ευρώ, που δικαιούταν, πήρε τελικά μόνο 500 μετά από συμψηφισμό με το χαράτσι «κοινωνικής αλληλεγγύης». «Δεν φτάνει που η λαϊκή οικογένεια έχει γονατίσει από την φοροαφαίμαξη, δεν φτάνει που το επίδομα στέγασης είναι μόλις 1.000 ευρώ για 1 χρόνο, που δεν αρκεί ούτε για 3 μηνιάτικα, τώρα έχουν το θράσος να απλώσουν χέρι ακόμα και σε αυτό», τονίζουν οι Επιτροπές του ΜΑΣ. Ζητούν να πάρουν θέση οι πρυτανικές αρχές και το ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου για το θέμα και «να δοθεί εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Να δοθεί το επίδομα στέγασης ολόκληρο, χωρίς μειώσεις και παρακρατήσεις».

ΑΤΤΙΚΗ
Ξεκινούν οι εκλογές των σπουδαστών δημοσίων ΙΕΚ

Από σήμερα και μέχρι τις 27 Μάρτη θα διεξάγονται οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής. Σήμερα και αύριο η κάλπη του Συλλόγου θα βρίσκεται στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27, από τις 11.00 έως τις 19.00.

«Εχουμε πληρώσει ήδη πολύ ακριβά την κρίση τους! Δεν πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ για δίδακτρα, αναλώσιμα», αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του. «Τώρα πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας ακόμα πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερη συμμετοχή σπουδαστών, σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα σωματεία, το ΠΑΜΕ, με τις λαϊκές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί σε γειτονιές», τονίζει και καλεί σε Γενικές Συνελεύσεις και συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στις σχολές.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
Σήμερα Σάββατο
  • Οι Τομεακές Οργανώσεις Πανεπιστημίου Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τις εξελίξεις γύρω απ' το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στις 8 μ.μ., στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (στην οδό Ούλοφ Πάλμε). Ομιλητής Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
Τετάρτη 21 Μάρτη
  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στη Φιλοσοφική Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το πραγματικό νόημα της επανάστασης του 1821 σήμερα», στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα 432 της σχολής. Ομιλητής Τηλέμαχος Λουγγής, πρόεδρος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.
  • Η Οργάνωση των ΤΕΦΑΑ Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Με ισχυρό ΚΚΕ και σένα στον αγώνα υπάρχει λύση», στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα 4 της σχολής. Ομιλητής Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ