ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πλασάρουν για «νέα» τη σάπια πολιτική τους

Κοινός τόπος όλων των υποψηφίων για την προεδρία, η στρατηγική της κυβέρνησης Παπαδήμου, την οποία υπηρετούν

Σαν «νέα αφετηρία» με στόχο τον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων στην ξοφλημένη σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να εμφανίσουν τις εσωκομματικές εκλογές οι υποψήφιοι διάδοχοι του Γ. Παπανδρέου, την ίδια ώρα που ακονίζουν τα μαχαίρια για εφαρμογή νέων σκληρών μέτρων τους επόμενους μήνες.

Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο Ε. Βενιζέλος, που αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα για την αρχηγία στις 9 Μάρτη, κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη του χτες στον «ΑΝΤ1» και ενόψει των εθνικών εκλογών δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί με νέους όρους, με τη νέα του ηγεσία, με το νέο του πολιτικό λόγο και θα κριθεί με βάση την ειλικρίνεια των προθέσεών του και κοιτώντας το λαό κατάματα». Ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και μετά τις εκλογές, είπε: «Η λύση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τον τόπο είναι επώδυνη, αλλά είναι συγκεκριμένη, εφικτή και ασφαλής».

Από την πλευρά του, ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας Χρ. Παπουτσής, φορώντας το «φερετζέ» του αντιμνημονιακού, με συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση υποστήριξε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί μετάλλαξη ή τουλάχιστον έχει δώσει την αίσθηση ότι έχει υποστεί μετάλλαξη και αυτό είναι κάτι το οποίο έχει κρατήσει τον κόσμο μακριά, επιφυλακτικό και με κάθε τρόπο αγωνιά για το μέλλον του κινήματος». Ο ίδιος προσπάθησε να σπείρει αυταπάτες περί «προοδευτικής στροφής» του ΠΑΣΟΚ σε μια απόπειρα να κρύψει ότι στηρίζει τη συνέχιση της αντιδραστικής πολιτικής.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, που στήνεται στο στρατόπεδο της σοσιαλδημοκρατίας, η προαναγγελία ίδρυσης πολιτικού φορέα από τους Λ. Κατσέλη - Χ. Καστανίδη με «αντιμνημονιακά συνθήματα» και άλλους διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έρχεται να υπηρετήσει νέα αναχώματα, με στόχο την αποτροπή τη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων. Με τον ίδιο στόχο, προχτές, έξι ανεξάρτητοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Θεοδωρίδης, Αμοιρίδης, Παραστατίδης, Μιχελογιαννάκης, Ναταντζί, Παπαμανώλης) με ένα κείμενο «πολιτικών θέσεων» δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες θέλουν τα συγκεκριμένα στελέχη να επιδιώκουν συνεργασία με τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Εξάλλου, χτες 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ζητούν να «παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση των χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών». Οπως ανακοινώθηκε και επίσημα χτες, η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου θα διεξαχθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου.

ΕΔΥΕΘ - ΚΝΕ
Τίμησαν τον Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση την Κυριακή, στο Μνημείο στις Συκιές Θεσσαλονίκης

Από την πορεία στους δρόμους των Συκιών
Από την πορεία στους δρόμους των Συκιών
Τον κομουνιστή, πρωτοπόρο αγωνιστή του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, Νίκο Νικηφορίδη, που 61 χρόνια πριν εκτελέστηκε από το μετεμφυλιακό καθεστώς, τίμησαν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με εκδήλωση την Κυριακή 4 Μάρτη, μπροστά στο Μνημείο, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές.

Ο Ν. Νικηφορίδης ήταν ένας 23χρονος νεολαίος, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και στην αντιφασιστική πάλη του λαού μας, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Εξορίστηκε αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Αμέσως μετά από την αποφυλάκισή του μετέβη στη Θεσσαλονίκη και εντάχθηκε στο κίνημα συλλογής υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, γνωστό ως «Εκκληση της Στοκχόλμης».

Για τη δράση του αυτή συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο από το μετεμφυλιακό αστικό κράτος. Εκτελέστηκε στις 5 Μάρτη, στον τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, πίσω από τις φυλακές του Επταπύργιου (Γεντί Κουλέ). Στην εκδήλωση, μίλησε ο Βασίλης Τσιναρίδης, μέλος του προεδρείου της ΕΔΥΕΘ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και μαχητική αντιιμπεριαλιστική πορεία στους δρόμους των Συκεών.

Παρουσιάσεις του Δοκιμίου Ιστορίας

Τις επόμενες μέρες διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (Β' Τόμος):

  • Από την Αχτιδική Επιτροπή Μεσογείων - Λαυρεωτικής, αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης (Ανατολής 6, Παλλήνη). Θα μιλήσει ο Ν. Παπαγεωργάκης, μέλος του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Από την Αχτιδική Επιτροπή Μεσογείων - Λαυρεωτικής, την Κυριακή 11/3, στις 12 μ., στην αίθουσα του Μηχανουργείου στο Λαύριο. Θα μιλήσει ο Φ. Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Απ' την Αχτίδα Περιστερίου της ΝΟ Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής, την Κυριακή 11/3, στις 11 π.μ. στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (οδός Εθν. Μακαρίου 1). Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Απ' την Αχτιδική Επιτροπή Μεσογείων Λαυρεωτικής την Κυριακή 11/3, στις 11 π.μ. στο πολιτιστικό κέντρο «Βασίλης Ρώτας» στη Νέα Μάκρη. Θα μιλήσει ο Αναστάσης Γκίκας, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Επιστρέφει η φρεγάτα από τη Σομαλία

Την επιστροφή της φρεγάτας «Υδρα» από την επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» της ΕΕ που εξελίσσεται στο θαλάσσιο χώρο της Σομαλίας και ευρύτερα, με πρόσχημα την καταπολέμηση της πειρατείας, ανακοίνωσε χτες το ΓΕΕΘΑ, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους. Η εν λόγω φρεγάτα, όπως ανακοινώθηκε, επιστρέφει στις 8 Μάρτη αντί της προγραμματισμένης ημερομηνίας 4 Απρίλη 2012 (ένα μήνα νωρίτερα) και δε θα συμμετέχει και στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 (δύο μήνες).

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η εξοικονόμηση που προκύπτει για το σύνολο των 3 μηνών ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι γενικότεροι σχεδιασμοί της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή και όχι το οικονομικό κίνητρο είναι αυτό που βαραίνει, αφού η Ελλάδα συμμετέχει σταθερά στην επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ», διαθέτοντας από το τέλος του 2008 τουλάχιστον μια φρεγάτα. Σε διάφορες άλλες ΝΑΤΟικές αποστολές που βρίσκονται σε εξέλιξη συμμετέχουν, σε σχεδόν μόνιμη βάση, 5-7 μονάδες του πολεμικού ναυτικού (φρεγάτες, υποβρύχια, τορπιλάκτατοι κ.λπ).

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν δηλώσει ο σημερινός, αλλά και ο προηγούμενος υπουργός Εθνικής Αμυνας, η όποια μείωση της ελληνικής συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, σε τίποτε δεν υποτιμάει την ελληνική εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική στρατηγική, όπως περίτρανα φάνηκε και με την ΝΑΤΟική εισβολή στη Λιβύη που στηρίχθηκε σε ελληνικά αεροδρόμια (Σούδα, Αραξος, Ανδραβίδα, Ακτιο, Καλαμάτα).

Στο Φανάρι ο Τούρκος ΥΠΕΞ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τα προβλήματα της ελληνικής ομογένειας και ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Φανάρι, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει αλλαγή στην τακτική της Τουρκίας. Οπως αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, την οποία συγκάλεσε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Φανάρι, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προκειμένου να ασχοληθεί «με την κρίση στη Μέση Ανατολή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χριστιανικές κοινότητες».

Παράλληλα, όμως, η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές όσον αφορά το Κυπριακό. Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Kibris», υποστήριξε ότι οι επιλογές είναι «επανένωση έπειτα από συμφωνία των ηγετών, δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών έπειτα από συμφωνία των δύο ηγετών, αν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για επανένωση ή προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία». «Αλαζονική, κυνική και προκλητική» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μπαγίς ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Οι δηλώσεις Μπαγίς προκάλεσαν αντιδράσεις και στα κατεχόμενα με ανακοινώσεις από σειρά τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Νέα δημοσκόπηση

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων από την εταιρεία «Public Issue» για λογαριασμό της «Καθημερινής» καταγράφονται τα εξής ποσοστά: ΝΔ 28%, ΠΑΣΟΚ 11%, ΚΚΕ 11%, ΛΑΟΣ 4%, ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ 12%, Δημοκρατική Αριστερά 16%, Ανεξάρτητοι Ελληνες (Καμένος) 4%, Χρυσή Αυγή 3,5%, Δημοκρατική Συμμαχία 2%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 4,5%, ενώ η τάση της αποχής μετρήθηκε στο 27,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ