ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Γενάρη 2012 - Κυριακή 8 Γενάρη 2012
Σελ. /32
Στα 7,6 τρισ. δολάρια το χρέος των «πλουσίων»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στα 7,6 τρισ. δολάρια υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα χρέη των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου το 2012.

Το δημόσιο χρέος των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, δηλαδή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας, εκτιμάται ότι θα φθάσει το 2012 τα 7,6 τρισ. δολάρια από 7,4 τρισ. δολάρια στις αρχές του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου «Bloomberg».

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του δημόσιου χρέους απασχολεί όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Βεβαίως, το δημόσιο χρέος δεν είναι παρά ένα από τα πολλά συμπτώματα της καπιταλιστικής κρίσης. Η προσπάθεια των απολογητών του καπιταλισμού να περιορίσουν τη συζήτηση στο χρέος οφείλεται στην πρόθεσή τους να αποσιωπήσουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και κυρίως να ρίξουν το σύνολο των συνεπειών της στην εργατική τάξη.

Οι χώρες της «G7» έχουν μακράν το υψηλότερο ληξιπρόθεσμο χρέος: Η Ιαπωνία με 3 τρισ. δολάρια και οι ΗΠΑ με 2,8 τρισ. δολάρια κατέχουν τις δύο πρώτες, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 428 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 367 δισ. δολάρια, τη Γερμανία με 285 δισ. δολάρια, τον Καναδά με 221 δισ. δολάρια και τη Βρετανία με 165 δισ. δολάρια.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ οικονομίες, πρώτη στην κατάταξη είναι η Βραζιλία με 169 δισ. δολάρια ληξιπρόθεσμο χρέος και ακολουθούν η Κίνα με 121 δισ. δολάρια, η Ινδία με 57 δισ. δολάρια και η Ρωσία με μόλις 13 δισ. δολάρια.

Το κόστος δανεισμού για τις χώρες της «G7» εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 39%, με βάση τις προβλέψεις οικονομολόγων και αναλυτών που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του «Bloomberg».

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Κίνας είναι πιθανό να σημειώσουν μικρή μόνο μεταβολή, ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων τίτλων της Ινδίας προβλέπεται να μειωθούν στο 8,02% από περίπου 8,39%.

Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ της συζήτησης για την κρίση στο θέμα του δημόσιου χρέους δίνει τη δυνατότητα στους υποστηρικτές αυτής της άποψης να περιορίζουν και την αναζήτηση των «λύσεων» στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής. Ετσι προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τα εξοντωτικά μέτρα κατά των εργαζομένων, αναζητώντας τη λύση στη σφαίρα της δημοσιονομικής πολιτικής με μειώσεις εισοδήματος, ανατροπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, απολύσεις, συνολική μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης. Αντίθετα, η αναγωγή του χρέους στις πραγματικές του αιτίες θα έθετε εκ των πραγμάτων το θέμα των καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων και ειδικά το θέμα της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το όριο της αθλιότητας

Η διατήρηση των ορίων της φτώχειας σε χαμηλά επίπεδα είναι η συνήθης πρακτική κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών προκειμένου να παρουσιάζουν μικρό αριθμό φτωχών. Αυτό ισχύει, παραδείγματος χάριν, με την κυβέρνηση της Κίνας, η οποία είχε ορίσει το μισό δολάριο τη μέρα (!) ως όριο φτώχειας.

Την περασμένη βδομάδα και υπό την πίεση των διεθνών οργανισμών, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του ορίου στο ένα δολάριο, συγκεκριμένα σε ετήσιο εισόδημα 2.900 γουάν, δηλαδή 360 δολάρια.

Αν και περίπου διπλάσιο σε σχέση με το παλαιό, το νέο όριο φτώχειας στην αγροτική Κίνα υπολείπεται του αντίστοιχου που χρησιμοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα και το οποίο ανέρχεται στο 1,25 δολάριο ημερησίως.

Σύμφωνα με Κινέζους αναλυτές και ερευνητές, το νέο όριο φτώχειας θα αυξήσει τον αριθμό των φτωχών στην Κίνα σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια. Παρά την εκρηκτική οικονομική ανάπτυξη στα τελευταία 30 χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση διατήρησε σκόπιμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα το όριο της φτώχειας. Στόχος ήταν να φανεί πλασματικά ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βγήκε από τη φτώχεια και να αποκρυβεί η τεράστια εισοδηματική ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Τα χαμηλά όρια φτώχειας εξυπηρετούν, όχι μόνο στην Κίνα, έναν ακόμη σκοπό. Τη διατήρηση των μισθών σε επίπεδα αθλιότητας. Αφού με ένα δολάριο τη μέρα ο εργαζόμενος βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας, ο εργαζόμενος με πέντε δολάρια τη μέρα θα χαρακτηρίζεται... προνομιούχος. Ετσι ο «μισθός» σε μια χώρα με τέτοια όρια φτώχειας θα θεωρείται σημείο σύγκλισης από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών που θέλουν να έχουν «ανταγωνιστική» οικονομία.

ΙΤΑΛΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Ενας στους τρεις Iταλούς νέους είναι άνεργος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat). Το Νοέμβρη η ανεργία των νέων (πολίτες δεκαπέντε ως είκοσι τεσσάρων ετών) άγγιξε το 30,1%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το Γενάρη του 2004. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 8,6%. Το 52,4% των ανέργων βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας εδώ και πάνω από δώδεκα μήνες.

«KODAK» - ΠΤΩΧΕΥΣΗ; Η εταιρεία φωτογραφικών προϊόντων «Kodak» ετοιμάζεται να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ζητήσει την προστασία του άρθρου 11, δηλαδή του αντίστοιχου άρθρου 99 στις ΗΠΑ και να κηρύξει πτώχευση, αναφέρει η εφημερίδα «Wall Street Journal». Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1892, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση από τα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν άρχισε να πλήττεται εξαιτίας της εξάπλωσης των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Η εταιρεία απασχολεί 19.000 υπαλλήλους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΤΩΣΗ Απροσδόκητη πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις το Νοέμβρη στη Γερμανία, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας κατά 0,9%, έναντι της κάμψης 0,2% του Οκτώβρη. «Σύννεφα» πάντως καλύπτουν τις οικονομικές προοπτικές για το 2012, μετά και την πρόσφατη μείωση των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) για ανάπτυξη στο 0,6%, από 1,8% των προηγούμενων εκτιμήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας, για το σύνολο του 2011, οι λιανικές πωλήσεις θα παρουσιάσουν άνοδο 1,1%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ