ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
«Δε θα μας τελειώσετε»!

Αγωνιστικές παρεμβάσεις χτες σε όλη τη χώρα, σε διόδια, πλατείες, οδικούς κόμβους, ΔΕΗ, ΑΤΕ...

«Δε θα σας αφήσουμε να μας τελειώσετε. Μαζί με τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε κοινό μέτωπο πάλης, θ' αγωνιστούμε, με όλες τις δυνάμεις μας, για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής που μας οδηγεί σε ολοκληρωτική καταστροφή και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών». Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι κτηνοτρόφοι στη συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και στην ΕΕ, με τη χτεσινή κινητοποίησή τους σ' όλη τη χώρα, που έγινε με πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν από άκρη σ' άκρη της Ελλάδας: Στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και την Ηπειρο, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, στην Κρήτη και τη Λέσβο. Οι μορφές πάλης διάφορες: Από το δυναμικό άνοιγμα των μπαρών σε πολλούς σταθμούς διοδίων επί των εθνικών οδών, μέχρι τις συγκεντρώσεις σε πλατείες πόλεων και χωριών, τους αποκλεισμούς οδικών κόμβων, τις αγωνιστικές παρεμβάσεις έξω από γραφεία της ΔΕΗ και καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας.

Οι κτηνοτρόφοι από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας συγκεντρώθηκαν στο σταθμό διοδίων του Μοσχοχωρίου, έξω από τη Λάρισα, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Σε συμπαράστασή τους έσπευσαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ. Κρατώντας σημαίες της ΠΑΣΥ και φωνάζοντας αγωνιστικά συνθήματα, σήκωσαν τις μπάρες και «απελευθέρωσαν» τα διόδια, ενώ έχυσαν και γάλα στο δρόμο. Στη συγκέντρωση που έγινε, μίλησε το στέλεχος της ΠΑΣΥ Β. Κατής.

Σε δυναμική συγκέντρωση προχώρησαν χτες το πρωί στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης αγροτοκτηνοτρόφοι από την Αρκαδία και την Αργολίδα. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Δ. Κολοβός, στέλεχος της ΠΑΣΥ. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς τα διόδια της Νεστάνης, όπου άνοιξαν τις μπάρες και ταυτόχρονα μοίρασαν ανακοινώσεις με τα αιτήματά τους. Στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο Γούμερο και την Πηνεία πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις αγροτοκτηνοτρόφων το απόγευμα στις κεντρικές πλατείες των χωριών. Στη Ζάκυνθο, αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αγροτική Τράπεζα.

Στη Μακεδονία, έγιναν χτες το μεσημέρι συγκεντρώσεις κτηνοτρόφων στα διόδια των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, της Λεπτοκαρυάς Πιερίας και στον Πολύμυλο Κοζάνης. Ανοιξαν τις μπάρες των διοδίων και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια. Στα Μάλγαρα στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκαν και εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη Λεπτοκαρυά, οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν πανό, φώναξαν συνθήματα και άδειασαν γάλα στο οδόστρωμα. Στον Πολύμυλο στην αγωνιστική συγκέντρωση των αγροτοκτηνοτρόφων έδωσαν το «παρών» και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΑΕΓΕΚ.

Στην Αιτωλοακαρνανία, κτηνοτρόφοι και αγρότες του νομού συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο του Κουβαρά και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Σπ. Κοτοπούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Στα Γιάννενα μπροστά από την ΑΤΕ μοιράστηκε ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ με αιχμή την πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.

Οι αγωνιζόμενοι Κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας συγκεντρώθηκαν στα διόδια της Αγίας Τριάδας λίγο πριν από το μεσημέρι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φθιώτιδας. Ανοιξαν τις μπάρες και μοίρασαν φυλλάδια με τα προβλήματά τους και τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς.

Στα Χανιά, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής απέκλεισαν χτες το πρωί το κεντρικό κτίριο της ΔΕΗ στη λίμνη Τσόντου. Ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό του συλλόγου κτηνοτρόφων Ν. Χανίων, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Μέτρα τώρα ενάντια στο ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων». Στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων συμμετείχαν και αγρότες με αποφάσεις των αγροτικών συλλόγων που συσπειρώνονται στη Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ. Αμέσως μετά, κτηνοτρόφοι και αγρότες με τα αυτοκίνητά τους πορεύτηκαν προς την Αντιπεριφέρεια Χανίων όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στη Λέσβο, επίσης έγινε χτες το απόγευμα συγκέντρωση κτηνοτρόφων του νησιού στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, όπου χαιρέτισε ο Στ. Σκοπελίτης επικεφαλής της ΠΑΣΥ Λέσβου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δ. Καραγιάννης στέλεχος της ΠΑΣΥ. «Παρών» στη συγκέντρωση έδωσε και το ΠΑΜΕ.

ΕΣΠΑ
Επίσπευση υπό τον έλεγχο της ΕΕ

Ο επίτροπος Γ. Χαν εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις ενισχύσεις προς το κεφάλαιο

Την επίσπευση της υλοποίησης 180 και πλέον έργων μέσω ΕΣΠΑ έως το 2013, σε συνδυασμό με αυστηρό έλεγχο και εποπτεία από την ΕΕ, ανακοίνωσαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης και ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γ. Χαν. Πρόκειται για μια δημόσια δέσμευση προς το μεγάλο κεφάλαιο για εγγυημένη στήριξη και μια ευκαιρία νέων ρυθμίσεων υπέρ του, αφού, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, το ΕΣΠΑ «χρειάζεται μια ριζική αναθεώρηση προκειμένου να προσαρμοστεί και να ενταχθεί στις ανάγκες και τις προτεραιότητες της πολιτικής που απαντούν στην κρίση».

Η ουσιαστική παρέμβαση του Γ. Χαν, που θα επανέλθει σύντομα στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού με έναν «κατάλογο προτεραιοτήτων για την ελληνική κυβέρνηση» σχετικά με την απορρόφηση κονδυλίων και τα χρονοδιαγράμματα, είχε να κάνει με τα διαδικαστικά του ΕΣΠΑ. Τα έργα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στις δεδομένες προθεσμίες. Απαιτούνται ενδιάμεσα χρονικά ορόσημα, ώστε να ελέγχεται η υλοποίηση, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων. Δεν παρέλειψε και την ευθεία πολιτική παρέμβαση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι εκλογές - που ίσως γίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2012, όπως τον πληροφόρησαν - δε θα οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια χρόνου για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα 180 έργα έχουν προϋπολογισμό 11,5 δισ. ευρώ. Γενικότερα, οι εντάξεις στο ΕΣΠΑ έχουν φτάσει το 95,16% του προγράμματος και οι συμβάσεις στο 55,35%, αντιστοιχώντας σε 8,2 δισ. ευρώ. Πολύ λιγότερες είναι οι απορροφήσεις, κοντά στο 30%.

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Μ. Χρυσοχοΐδη για τους τομείς της οικονομίας που μπορούν να φέρουν πλούτο. Δήλωσε ότι τουρισμός, μεταποίηση τροφίμων, οικοδομικά υλικά και ενέργεια είναι 4 τομείς όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και πάνω στους οποίους θα μπορούσε να στηριχτεί πάνω από το 50% του ΑΕΠ!

«ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ»
Στάχτη στα μάτια του κόσμου

Ως προπαγανδιστικό μέσο και φύλλο συκής, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει η τρικομματική κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, «τον αγώνα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», ο οποίος - υποτίθεται - αποτελεί το αντιστάθμισμα στην άγρια επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα. Χτες, συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και κατέληξε σε μια σειρά αποφάσεις νομοθετικής και οργανωτικής υφής, για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των αρμοδίων κυβερνητικών υπηρεσιών.

Αποφασίστηκε να επισπευσθεί το νομοθετικό έργο σε ό,τι αφορά τη φορολογική ποινική νομοθεσία, τη νομοθεσία που διέπει τις φορολογικές δίκες και άλλες διατάξεις του φορολογικού δικαίου, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και την καταπολέμηση του παρεμπορίου.

Επί της ουσίας, επιχειρούν συνειδητά να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, δεδομένου ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής έχει τις ρίζες του στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα, ενώ οι μέχρι σήμερα ασκούμενες πολιτικές, όχι μόνο δεν το αντιμετώπιζαν, αλλά λειτουργούσαν και συνεχίζουν να λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας των συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των κτηνοτρόφων είναι το ακόλουθο:

  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή των τόκων - πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ζωοτροφές, ενέργεια. Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.
  • Νομιμοποίηση και παροχή δωρεάν της υποδομής (κολόνες ΔΕΗ) ηλεκτροδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων.
  • Απόσυρση του νόμου για τους συνεταιρισμούς των μεγαλοαγροτών και τους αγροτικούς συλλόγους της υποταγής. ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιος φορέας, με πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% των ζημιών απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους, κατάργηση των χαρατσιών.
  • ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των κρατικο-συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ. Στήριξη του κρατικού - συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ.
  • Δημιουργία κρατικών σφαγείων και οριοθέτηση των βοσκοτόπων και αναβάθμιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων.
  • Να μην πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι χαράτσια και πρόστιμα.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ