ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Ανελέητη επίθεση σε εργαζόμενους και συνταξιούχους
  • Η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης εξετάστηκε χτες στο υπουργείο Εργασίας
  • Αποκαλυπτικός είναι ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2012!

Σε νέα εφ' όλης της ύλης επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων προχωρούν κυβέρνηση, τρόικα και κεφάλαιο, όπως προέκυψε και από τη χτεσινή συνάντηση των επιτελών της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Προτεραιότητα στην παρούσα φάση είναι η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» και ειδικότερα των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Ετσι, εκτός από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 10% μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας που θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Μάρτη, σχεδιάζεται και δεύτερη μείωση από τις αρχές του Ιούλη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας. Την ίδια σχεδιάζεται αισθητή αύξηση στις εισφορές των αγροτών στον ΟΓΑ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η μείωση αυτή και οι απώλειες του ΙΚΑ να αντικατασταθούν από ένα νέο φόρο (πόρο) που εννοείται ότι τελικά θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οι επικεφαλής της τρόικας διαπιστώνουν τώρα «νέα δυναμική» για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, που εξαπλώνονται με μύριους εκβιασμούς από τους εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων, αν και η επίθεση στους μισθούς που κατοχυρώνονται μέσω των κλαδικών συμβάσεων φαίνεται ότι θα ανανεωθεί στο «διάλογο» των κοινωνικών εταίρων που ψήνει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.

Παρά τις διαψεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, είναι σίγουρο ότι η υπονόμευσή της θα είναι το αντικείμενο και η επιδίωξη της νέας «συμφωνίας» των κοινωνικών εταίρων, που διακαώς προωθούν όλοι οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας. Στην πραγματικότητα η αντεργατική επίθεση ανανεώνεται και ακριβώς ο σχεδιασμός της είναι το αντικείμενο των διαβουλεύσεων της τρόικας με την κυβέρνηση. Γι' αυτό γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες αντεργατικές παρεμβάσεις όπως και οι συνταξιούχοι που ήδη δοκιμάζονται.

Μαύρη χρονιά για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ

Ετσι, μαύρη χρονιά περιμένει τους 1.200.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, όπως αυτή προδιαγράφεται μέσα από τον προϋπολογισμό του 2012 που συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Η μείωση των συντάξεων κατά τέταρτη συνεχή χρονιά οδηγεί στην εξαθλίωση τους συνταξιούχους, ενώ η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, η μείωση των μισθών και η ανεργία προκαλούν πραγματική βύθιση των εσόδων του και οικονομικό στραγγαλισμό, που, σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και της περιουσίας του που παίχτηκε στα ζάρια του χρηματιστηριακού τζόγου και εξανεμίζεται, θέτουν το ΙΚΑ μπροστά στην άβυσσο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με έτος βάσης το 2009, όταν η χώρα έμπαινε στην οικονομική κρίση, όλα τα δεδομένα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ χειροτερεύουν με ραγδαίους ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, η δαπάνη για τις συντάξεις του ΙΚΑ το 2012 περιορίζεται στα 11,09 δισεκατομμύρια ευρώ από 11,35 δισ. ευρώ το 2009. Στην πραγματικότητα όμως η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται κατά 160.000 άτομα. Ετσι το μικρότερο κονδύλι θα διανεμηθεί σε 1.205.000 συνταξιούχους, από 1.044.000 το 2009, με αποτέλεσμα οι μέσες ετήσιες αποδοχές των συνταξιούχων του ΙΚΑ να μειωθούν από τα 10.875 ευρώ (το 2009) στα 9.202 ευρώ του χρόνου. Αν σε αυτή τη μείωση συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός, αλλά και όλα τα χαράτσια που επιβάλλονται και στους συνταξιούχους, χωρίς να μιλήσουμε για τις πραγματικές τους ανάγκες, τότε πρόκειται για πραγματική καταδίκη των απόμαχων της δουλειάς. Αντίστοιχη μείωση σχεδιάζεται και στις παροχές ασθένειας σε χρήμα (για τους εργαζόμενους), το κονδύλι των οποίων πέφτει από τα 360 εκατομμύρια ευρώ το 2009 στα 280 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

Καπνός έγινε μέσα σε δύο χρόνια η περιουσία του ΙΚΑ, καθώς η αξία της μειώθηκε από τα 6,08 δισεκατομμύρια ευρώ το Σεπτέμβρη του 2009 (δεν περιλαμβάνεται η αξία της ακίνητης περιουσίας που παραμένει σταθερή στα 692 εκατ. ευρώ) στα 2,8 δισ. ευρώ τον φετινό Σεπτέμβρη. Δηλαδή, πριν ακόμα γίνει το «κούρεμα» των ομολόγων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το ΙΚΑ έχασε πάνω από τη μισή του περιουσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των μετοχών από τα 863 εκατ. ευρώ το 2009, κατρακύλησε στα 217 εκατ. ευρώ φέτος, τα αμοιβαία κεφάλαια από 794 εκατ. ευρώ στα 436 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από τα 2,8 δισ. ευρώ στα 1,3 δισ. ευρώ..!

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Στο πειθαρχικό γιατροί που εξετάζουν ασφαλισμένους δωρεάν!

Ο όρκος του Ιπποκράτη στην... αγοραία έκφρασή του
Ο όρκος του Ιπποκράτη στην... αγοραία έκφρασή του
«Πειθαρχικό παράπτωμα υποκείμενο σε πειθαρχική διαδικασία» θεωρεί η πλειοψηφία του Ιατρικού Συλλόγου Νομού Ροδόπης (ΙΣΡ) την άρνηση των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ να μετατραπούν σε ιμάντες της κυβερνητικής πολιτικής που μετατρέπει τους γιατρούς σε εισπράκτορες χαρατσιών από τις τσέπες των ασθενών του Δημοσίου στην ώρα της ανάγκης. Ετσι εγκαλεί τους γιατρούς - ανάμεσά τους και ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ΙΣΡ - που δεν εφαρμόζουν την πολιτική της είσπραξης χαρατσιών και τους καλεί να αναθεωρήσουν τη στάση τους και σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τις αποφάσεις τις δικές του όσο και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), να το γνωστοποιήσουν εγγράφως.

Η εκβιαστική απόφαση της πλειοψηφίας του ΙΣΡ είναι προέκταση της απόφασης του ΔΣ του ΠΙΣ (6/11/2011), που υπερψηφίστηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις, πλην της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών που κατέθεσε πρόταση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Διαφορετικό πλαίσιο κατέβασε η ΑΡΣΙ. Επειδή ο ΟΠΑΔ οφείλει στους συμβεβλημένους γιατρούς μεγάλα ποσά από το 2010, η πλειοψηφία του ΔΣ του ΠΙΣ πήρε την απόφαση να σταματήσουν οι γιατροί να δέχονται τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ με πίστωση και να ζητούν από τους αρρώστους να πληρώσουν την επίσκεψη τοις μετρητοίς, με βάση το κρατικό τιμολόγιο «εκδίδοντας απόδειξη παροχής υπηρεσιών και χρησιμοποιώντας εφαρμογές συνταγογράφησης και αναγραφής ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών παραπεμπτικών». Δηλαδή οι άρρωστοι αφού πληρώσουν από την τσέπη τους επισκέψεις, φάρμακα και εξετάσεις θα ζητήσουν το αντίτιμο από τον ΟΠΑΔ.

Μάλιστα στις 7/12/2011 η πλειοψηφία του ΠΙΣ ζήτησε από τους Ιατρικούς Συλλόγους - μέλη του να τον ενημερώσουν εγγράφως για την «πορεία αναστολής - επίσχεσης των ιατρικών συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ». Με θέμα την υπόδειξη του ΠΙΣ συνεδρίασε το ΔΣ του ΙΣΡ (8/12/2011), όπου οι τέσσερις παρατάξεις συντάχτηκαν με την υπόδειξή του. Την αντίθεσή του εξέφρασε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ Νίκος Φακιρίδης, τονίζοντας ότι οι γιατροί πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους και σε συμπαράταξη με τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν άμεσα να χρηματοδοτηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αποπληρώσουν τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ.

Σε εφαρμογή της απόφασής του ο ΙΣΡ έστειλε στους γιατρούς - συμπεριλαμβανομένου και του Ν. Φακιρίδη - επιστολή (12/12/2011) με την έγκληση να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών οργάνων, αλλιώς είναι υποκείμενοι «σε πειθαρχική διαδικασία».

ΔΗΠΑΚ: Με τους εργαζόμενους για αποκλειστικά δωρεάν Υγεία

«Οι απειλές και οι εκβιασμοί της πλειοψηφίας του Ιατρικού Συλλόγου σε βάρος του εκπροσώπου στο ΔΣ της ΔΗΠΑΚ και των γιατρών δεν θα περάσουν» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ Γιατρών Νομού Ροδόπης.

Αναφερόμενη στην απόφαση της πλειοψηφίας του ΙΣΡ επισημαίνει: «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν ήδη υποστεί τεράστιες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τους, θα πρέπει να πληρώνουν εξ ολοκλήρου την αμοιβή των ιδιωτών γιατρών και εκ των υστέρων να διεκδικήσουν να τους επιστραφεί το μέρος της επίσκεψης, που δικαιολογεί ο ΟΠΑΔ... Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των γιατρών οφείλονται στην κρατική υποχρηματοδότηση του ΟΠΑΔ. Πρόκειται για επιλογή όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, καθώς και της κυβέρνησης του Μαύρου μετώπου, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες στην Υγεία, και να εξασφαλίσουν περισσότερες επιδοτήσεις για τους βιομήχανους, τους μεγαλέμπορους, για τους επιχειρηματίες Υγείας, στους τραπεζίτες κλπ. Με την πολιτική αυτών των κομμάτων και κυβερνήσεων οδηγούνται τα ασφαλιστικά ταμεία στη χρεοκοπία και οι ασθενείς, οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι εξαναγκάζονται να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία κλπ. Η απάντηση σε αυτήν την πολιτική είναι η κοινή δράση και διεκδίκηση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών, των φτωχών αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, να χρηματοδοτήσει με επάρκεια ο κρατικός προϋπολογισμός τα ασφαλιστικά ταμεία για όσο διάστημα έχουν την ευθύνη να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας. Να προσληφθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας με καλές αμοιβές και σύγχρονα δικαιώματα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι γιατροί της ΔΗΠΑΚ, σταθερά μαζί με τους εργαζόμενους, ενάντια σε αυτές τις ηγεσίες, δίνουμε τη μάχη, για δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. Δίνουμε τη μάχη για τη άμεση εξόφληση των γιατρών, με κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων».

Για τη λαχειοφόρο του ΠΑΜΕ

Οι δύο κληρώσεις του λαϊκού λαχείου στις 29 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη ανέδειξαν ως πρώτους λαχνούς τον αριθμό 74258 και τον αριθμό 53531, αντίστοιχα. Οι κάτοχοι αυτών των αριθμών στη λαχειοφόρο του ΠΑΜΕ είναι οι τυχεροί που θα πάρουν τα δύο αυτοκίνητα, αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ