ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Αναμενόμενη η συνέχιση της διαχείρισης του καπιταλισμού

Αδιαμφισβήτητο φαβορί για την προεδρία ο νυν Πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα

Εκλογικό κέντρο από την καμπάνια του Ορτέγκα
Εκλογικό κέντρο από την καμπάνια του Ορτέγκα
Περίπου 3 εκατομμύρια Νικαραγουανοί καλούνται σήμερα να προσέλθουν στα 12.960 εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα για την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου της χώρας, καθώς επίσης και 90 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης και 20 εκπροσώπων για το κεντροαμερικάνικο Κοινοβούλιο.

Μόλις τέσσερις μέρες πριν από τις σημερινές γενικές εκλογές ο Πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα, εγκαινίασε τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής ενέργειας Βικτόρια στην ανατολική επαρχία Λεόν. Πρόκειται για σχέδιο που υλοποιείται στα πλαίσια της ALBA και που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας, ενώ θα ωφελήσει πάνω από 200.000 οικογένειες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Ορτέγκα.

Τα εγκαίνια αναμένεται να «σφραγίσουν» τη νίκη στις εκλογές για την προεδρία όσον αφορά τον Ορτέγκα, αλλά και για το Μέτωπο των Σαντινίστας στις γενικές εκλογές, δεδομένου ότι προηγούνται με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους τους σε όλες τις δημοσκοπήσεις από τον Ιούλη μέχρι και τον Οκτώβρη.

Σύμφωνα δε με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Siglo Nuevo, που δημοσιεύτηκε στα μέσα του Οκτώβρη, η συμμαχία «Ενωμένη Νικαράγουα Θριαμβεύει», με κύριο και κεντρικό άξονά της το Μέτωπο των Σαντινίστας για την Εθνική Απελευθέρωση (FSLN), που ηγείται αυτής της πολύχρωμης εκλογικής συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει και φιλελεύθερους, συντηρητικούς και πρώην «Κόντρας», θα κερδίσει με συντριπτική πλειοψηφία με πάνω από 58% των ψήφων.

Δεύτερη με περίπου 16% ακολουθεί η Φιλελεύθερη Ανεξάρτητη Συμμαχία με υποψήφιο για την προεδρία τον δεξιό επιχειρηματία Φάμπιο Γαδέα Μαντίλια και υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Εντμουντο Χαρκίν, ένας από τους ηγέτες του Κινήματος Ανανέωσης των Σαντινίστας (MRS), που είχε διασπαστεί από το FSLN. Αρκετά πιο πίσω ακολουθεί ο πρώην Πρόεδρος Αρνόλντο Αλεμάν με 12%. Και υπάρχουν και άλλοι δύο συντηρητικοί υποψήφιοι που εάν προστεθούν δεν ξεπερνούν το 1,5% των ψήφων.

Στο μεταξύ, τις εκλογές θα παρακολουθήσουν εκατοντάδες εκλογικοί παρατηρητές της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνείς ιδιωτικοί θεσμοί. Ωστόσο, δεν έγιναν δεκτοί οι εκπρόσωποι της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μανάγκουα που θέλησαν να διαπιστευτούν ως παρατηρητές.

Κοινωνικά προγράμματα αλλά και συμβιβασμοί με την αστική τάξη

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να εκλεγεί Πρόεδρος για τρίτη φορά - το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» πέρσι προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, καθώς το Σύνταγμα της χώρας απαγορεύει μία τρίτη συνεχόμενη θητεία, όμως ο Ορτέγκα ήταν Πρόεδρος το 1985 - 90 και από το 2006 μέχρι σήμερα - έχει υπέρ του για την επανεκλογή του μία σταθερή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και ένα ΑΕΠ σε αύξηση, που το 2010 έφτασε το ιστορικό ρεκόρ του 4,5 το υψηλότερο στην Κεντρική Αμερική, ενώ αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος αυτή η αύξηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ σύμφωνα με τον γραμματέα Δημόσιων Πολιτικών της Νικαράγουα, Παούλ Οκίστ, για το 2011 αναμένεται ένα μεγαλύτερο ποσοστό, χάρη στο ότι οι επενδύσεις στη χώρα διαπλασιάστηκαν στη διάρκεια της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγκα, τονίζοντας ότι οι εξαγωγές έφτασαν το 32% και οι επενδύσεις το 17%. Ακόμα ο ετήσιος πληθωρισμός το 2010 ήταν της τάξης του 9,23%, ενώ η ανεργία έπεσε από το 7,4% του ενεργού οικονομικά πληθυσμού το 2005 στο 5,9 τον Οκτώβρη του 2010, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα οποία όμως μάλλον αμφισβητούνται. Παρά το γεγονός ότι η Νικαράγουα συνεχίζει να είναι μία από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με μεγαλύτερη φτώχεια, αυτή μειώθηκε από το 48,3% στο 42,5% των 5.800.000 κατοίκων το 2009 και συνεχίζει την πτωτική της τάση, ενώ η απόλυτη φτώχεια έχει υποχωρήσει την ίδια περίοδο από το 17,2% στο 9,7%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. «Είναι μία σημαντική μείωση, ωστόσο ακόμα αρκετά σεμνή» κατά την άποψη του ίδιου του Ορτέγκα.

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Ντανιέλ Ορτέγκα ως μέλος του αντάρτικου κινήματος των Σαντινίστας συλλαμβάνεται το 1967 από το καθεστώς του δικτάτορα Σομόσα, που στήριζε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, και φυλακίζεται για επτά χρόνια. Με το θρίαμβο της επανάστασης στις 19 του Ιούλη του 1979 ορίζεται συντονιστής της κυβέρνησης Εθνικής Ανοικοδόμησης μέχρι το 1984, όταν εκλέγεται Πρόεδρος της χώρας και παραμένει σε αυτό το αξίωμα μέχρι το 1990, όταν χάνει τις εκλογές από την συντηρητική Βιολέτα Τσαμόρο. Ακόμα να θυμίσουμε ότι η επαναστατική κυβέρνηση των Σαντινίστας είχε δεχτεί την πολύπλευρη επίθεση των ΗΠΑ μετά την κατάληψη της εξουσίας, που εκτός του οικονομικού και πολιτικού πολέμου περιλάμβανε επίσης και την υπονόμευση, τη ναρκοθέτηση των λιμανιών, τη δράση των Κόντρας και την πρόκληση εμφυλίου πολέμου που στοίχισε τη ζωή 50.000 ανθρώπων και καταστράφηκε ολοσχερώς η χώρα.

Μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από συντηρητικές κυβερνήσεις, ο Ορτέγκα επανέρχεται στην εξουσία το 2006 με ένα πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας που έπληττε τότε το 80% του πληθυσμού και τον αναλφαβητισμού που ανερχόταν στο 35%, ενώ σήμερα είναι μηδενικός και με εξαγγελίες όπως ότι η πρώτη ενέργεια που θα προβεί σε περίπτωση νίκης του, θα είναι να καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για ενίσχυση της εθνικής συμφιλίωσης, αιχμή του δόρατος της τότε αλλά και της μόλις λήξασας εκλογικής εκστρατείας, ώστε «ενωμένοι να αναπτύξουμε τη χώρα».

Τότε το 2006 η αντιπολίτευση και κυρίως το Κίνημα Ανανέωσης των Σαντινίστας κατηγορούσαν το Μέτωπο των Σαντινίστας για αυταρχισμό στο εσωτερικό του κόμματος, για έλλειψη ηθικής πολλών στελεχών, για την αμφιλεγόμενη τότε συμμαχία με το κόμμα του πρώην Προέδρου Αλεμάν και για τη συμφιλίωση με μία εκκλησιαστική ιεραρχία, που δεν αναγνώριζε κανένα λάθος. Κάποιες από τις παραπάνω κατηγορίες μπορεί και να ευσταθούσαν ή και να ευσταθούν, ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διάσπαση τότε του Μετώπου των Σαντινίστας δεν ήταν από θέσεις κριτικής στους συμβιβασμούς με μερίδα του κεφαλαίου, αλλά ευνοούσαν τα σχέδια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι η ολική πολιτική επικράτηση του Ορτέγκα είναι και απόρροια των αλλεπάλληλων συμβιβασμών με τμήματα της αστικής τάξης, ακόμη και με πρώην Κόντρας, και της διαχειριστικής επιλογής όσον αφορά την οικονομία, πάντα στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, παρά τις διακηρύξεις περί δίκαιης κοινωνίας.


Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ